Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Friday, 30 January 2015

Hari ni nak balas dendam...


Salam.
Hai~


Lama kan aku tak blogwalking? So, hari ni aku akan balas 'dendam' kepada mereka-mereka yang tak lupa untuk 'mengomen' di blog aku sepanjang aku menyepikan diri daripada menulis entry. Jadi, kepada yang terpilih tu, silalah bersiap-sedia menyambut 'kedatangan' ku nanti ~~

P/s : Cheh, ayat nak serius~ hahah :p


Wednesday, 28 January 2015

Nervous seorang anak, bila nak bagitau perkara ini... :p


Salam.
Korang nak tau, dalam hidup aku ni, selain daripada permintaan ini; 'mak, hari ni lynn tak nak pergi sekolah boleh?'...ada satu lagi permintaan yang aku kira terpaling-paling-paling 'ngeri' dan takut nak mintak, iaitu...



"Mak, lynn nak bertunang..." (pada bulan sekian-sekian)

Mak ayah aku ni memang dah tahu aku ni dah ada yang punya. Cuma diorang tak pernah tanya langsung bila nak kahwin. Bagi aku baguslah, sekurang-kurangnya diorang tak paksa dan tekan aku pasal kahwin. Hahaha

Tapi disebabkan diorang tak pernah tanya tu lah, yang membuatkan aku kena berani dan start the topic sendiri untuk 'mintak' kahwin. Hahaha :p sebelum ni, aku memang selalu terfikir-fikir, macam mana lah aku nak bagitau mak dan abah aku nanti kalau dah tiba masanya ya? Sebab aku rapat dan manja dengan parent aku, still diorang rasa aku macam anak kecik dia lagi. Dan aku pun, memang rasa aku ni anak kecik diorang lagi. Hehe..

Hari tu, time aku berdua je dengan mak aku tengah niaga kat pasar malam, aku pun tarik nafas dalam-dalam dan bagitau jugak pada mak aku....mak aku macam ha? Dah nak bertunang? Aku memang dah agak mak aku akan feedback macam tu. Tapi cepat-cepat aku mengingatkan mak aku, yang aku ni dah berumur 26 tahun, tahun ni. Hahaha :p

Part nak bagitau abah aku, lagi 'ngeri'. Cakap dengan mak steady, sekali cakap dengan abah aku, terus skema ayat aku. Hahaha! Tapi kan, aku tak tahu kenapa, bila cakap hal ni dengan abah aku, aku rasa macam sayu je..hehe...Yelah aku memang sangat rapat dengan abah aku. Dan untuk abah aku pulak, benda ni macam petanda awal yang dia kena bersedia mental untuk menerima kehadiran menantu disamping 'menyerahkan' aku kepada menantu dia tu. Hahaha :p

Tapi Alhamdulillah, benda baik kan. So, kitorang pun dah bincang sikit-sikit tentang tarikh dan persiapan apa nak buat. Tetamu dah siap kira berapa orang nak jemput, sebab takut lari bajet lak. Haha~ aku buat kecik-kecik je, sebab bertunang je kan. Hehe

So, itulah dia. Kisah pengalaman di mana betapa nervousnya seorang anak bila nak bagitau mak ayah dia, yang dia dah bersedia untuk mendaki 'stage' baru dalam hidupnya. :) Doakan aku.

p/s : si dia pergi umrah esok. Doakan yang terbaik untuk kami, insyaAllah :) Amin.

Thursday, 22 January 2015

Kenangan 90-an Aku & Aiskrim


Salam.
Nampak tak, betapa takde ideanya aku sampaikan ais krim pun nak dijadikan isu. Hahaha~ tapi kalau diingat balik, memang banyak tau kenangan aku dengan aiskrim ni. Sejak kecik hinggalah sekarang ni, aiskrim inilah yang menjadi fevret aku! Haha~


1. Aiskrim Calong
Ingat lagi waktu aku duduk kampung dulu. Bila sedara-mara balik, kami yang kecik-kecik ni pakat ramai-ramai jerit panggil pakcik yang naik motor jual aiskrim tu. Meriah gila. Kalau banyak duit or abang-abang / kakak-kaka sedara sudi belanje, baru dapat beli aiskrim calong yang boleh muat 3 scoop tu or aiskrim yang berjenama sikit. Kalau tak, kena beli yang 1 scoop je. Hahah

2. Aiskrim Roti
Haa...ini pun selalu beli masa kecik-kecik dulu. Beli kat pakcik motor jual aiskrim tu jugak. Ini kalau dapat makan, arghh sedapnya!! Makan tengah panas lak tu..adoi~ terliur dah aku haa. Haha :p

 
3. Paddle Pop dan Solero
Inilah aiskrim yang paling terfevret dulu kini dan selamanya!! Hahaha sedap gila dua-dua aiskrim ni, tak tahu kenapa. Memang kalau pergi kedai nak beli aiskrim, dua ni lah yang first dicari. Hihi~

4. Aiskrim Mangkuk
Haa! Ini pun fevret jugak masa aku kecik-kecik dulu masa sebelum sekolah. Masa tu family aku duk rumah pangsa. Ingat lagi, tiap-tiap kali mak aku nak pergi buang sampah kat bawah, mesti aku kirim aiskrim mangkuk yang kecik-kecik comel ni. Lepas tu makan dengan sudu kecik yang kayu tu, hihi sedapnya!!

5. Aiskrim McD
Dulu selalu makan aiskrim Mcd ni. Baik dengan pakwe tercinta, mahupun dengan family tersayang. Memang aiskrim ni lah jadi pilihan sebab senang nak beli kat kiosk-kiosk dia kan. Masa dating, selalu makan aiskrim ni lepas tu aku tak habis, so sumbat lah kepada encik pakwe. Masa makan dengan family pula, aku tak habis jugak, so mak ayah aku yang gigih habiskan. Hahaha~ begitulah pengorbanan orang-orang di sekeliling aku. Kena abiskan makanan yang aku tak habis! :p Tapi sekarang dah tak beli, sebab kitorang dah boikot McD :D

***************************************

Haha, sekian cerita aiskrim daripada saya. Jemput makan ye~ Nyum! Nyum!! \(n_n)/


P/s: adoila...dah mengidam nak makan aiskrim lah pulakk...Balik kerja ni kena cari ni! Dush! Dush!

Tuesday, 20 January 2015

Bz gila


Salam.
Aku bukan blogger hebat. Bila aku tak update seminggu, pageviews aku merundum jatuh. Hahaha..sabor je lah. Banyak benda aku kena buat. Siapkan bantal, belajar main gitar, tulis novel orang gila dan buat design. So, that's why blog aku selalu sunyi sepi sekarang ni. Bye..:D haha

Monday, 19 January 2015

Mungkin Ini Sebabnya Mengapa SonaOne & Joe Flizzow Menjuarai AJL 29 (2014)


Salam.

Apa khabar, yaw~ Akulah antara rakyat marhaen yang paling tak puas hati bila dengar dua orang brader ni yang menang AJL semalam. Aku tanya 'apa pasaaal~~~ juri?' Lagu 'Apa Khabar' ni dah lah tak menguji vokal langsung, lepas tu lirik korusnya duk ulang-ulang je tanya pekabor?...pekabor? Sekali pandang, memang macam tak layak dinobatkan sebagai JUARA AJL Ke- 29. Aku kongsikan lirik dia kat bawah ni. Memang sebelum ni aku pertikaikan tanpa baca liriknya, tapi lepas baca, ternyata ia ada 'sesuatu'...

Lirik Lagu Apa Khabar – Joe Flizzow ft SonaOne

Merenung ke luar jendela
Bayu pagi meniup lembut
Lihat bintang di angkasa
Purnama menerangi gelapku
Dan bila fajar menjelma
Itu permulaan hari baru
Dunia gamat bunyinya
Sunyiku hanya Tuhan tahu
Dalam perjalanan banyak persimpangan
Di mana kita bertukar arah
Kau lurus ke kiri aku tegak ke kanan
Di mana kita tersilap langkah
Kadang-kala waktu berhenti
Ku toleh ke sisi
Engkau tiada di sampingku
Tapi lebih seringkali
Bertemu dalam mimpi
Semuka dengan sahabatku
Aku tanya apa khabar
Aku tanya apa khabar
Aku tanya apa khabar
Aku tanya apa khabar semua
Mereka kata masa depan kami sungguh cerah
Lirik dan rap kami bak anugerah
Ini semua sebelum semua anugerah
Masa bila lapar semua makan mee segera
Show pertama luar KL di Pulau Pinang
Lapan orang naik dua Kancil tapi semua senang
Dua bilik empat katil jadi empat di lantai
Kalau tidak silap ada yang sampai di tepi pantai
Dan kali pertama kita diserbu peminat
Di Kuching, Sarawak seperti semalam aku ingat
Setiap langkah bersama seakan tidak percaya
Kita berjaya jadikan rap sebagai kerjaya

Permulaan pengembaraan yang berliku
Dan ini mungkin sinopsis hidupku dalam lagu
Kau kembarku hari ini dan semalam
Jadi hari esok itu sendiri boleh faham
Kadang-kala waktu berhenti
Ku toleh ke sisi
Engkau tiada di sampingku
Tapi lebih seringkali
Bertemu dalam mimpi
Semuka dengan sahabatku
Aku tanya apa khabar
Aku tanya apa khabar
Aku tanya apa khabar
Aku tanya apa khabar semua
Pada mulanya kita menjajah
Lagu-lagu bahasa penjajah
Dan kita berdua budak belasan
Kau pandai buat percaturan
Industri penuh dengan peraturan
Semua kita bahas dan pidatokan
Sebab ini dua budak bijak
Kita kata ya mereka tidak
Kalau gagal merancang itu merancang untuk gagal
Ku masih ingat pesanmu
Ingat Zal kita Z paling handal Zal
Suntikan semangat untukku
Setiap persembahan phenomenal
Beribu lagi fans luar stadium
Lepas pusing satu Malaysia, Singapore, Brunei, Indonesia
Angan-angan jadi impian impian jadi cita-cita
Kata-kata jadi lagu puisi jalanan tercipta

Siapa kata jangan bermimpi doaku pada Yang Esa
Mungkin permulaan baru di ketika berbeza
Justeru, aku rasa lagu 'Apa Khabar' ini menang, kerana:-

1. Kisah yang terkandung pada liriknya lebih 'ikhlas' sebab berdasarkan real experiences penyanyi. Kisah bagaimana dia menjadikan rap sebagai kerjaya. Bagaimana dia 'naik' dan bagaimana penerimaan masyarakat terhadap seni mereka. Dan memang amat kuat keyword tu, sebab rap tu salah satu kemahiran dalam industri muzik.

2. Mungkin bila dibandingkan lirik lagu ini dengan lirik-lirik lagu finalis yang lain, lirik 'Apa Khabar' ini yang lebih menonjol sebab ianya unik. Perhatikan lirik-lirik lagu lain, majoritinya berkaitan cinta, kasih sayang, rindu dan kehilangan. Nampak tak betapa berbezanya lirik lagu dia ni dengan lagu-lagu yang lain?

3. Kerana hip-hop. Kalau dulu, barisan juri mungkin terdiri daripada mereka yang sangat professional tentang lagu-lagu balada sahaja. Maka mungkin mereka terlepas pandang pada lagu-lagu rap, dan terus mengatakan lagu hip-hop tak layak menang sebab vokal tak menguji. So, AJL kali ni menampilkan gabungan juri yang bukan saja mahir daripada balada, tetapi juga yang berlatarbelakang hip-hop! So, that is why~ maybe..

*******************************************
Ahhh, tapi aku masih tak puas hati apesal diorang boleh dapat juara!! Aku dah cuba memahami, tapi tetap aku rasa diorang tak layak jadi juara. Hahaha :p ya, walaupun lirik dah bagus dan unik habis, tapi tetap vokal dan persembahannya biasa-biasa saja~ Agaknya itulah 'kuasa' sesebuah lirik lagu.

P/s : By the way, Alyah mengecewakan aku, kenapa entah malam tadi suara dia lain macam sikit lah :( Then stacy best gila performance dia meriah macam Chocolate Factory!! Dan my favourite, Hafiz...probz memang terbaik, macam real baru lepas kena banjir. Tapi lagu tu tak menguji vokal Hafiz lah..lembut sangat. Heheh :p and the best, MOJO IS THE BESTTT !!! Good job Edry ;)


Sunday, 18 January 2015

Inilah Bantal Handmade Aku Yang Bernilai Rm300


Salam.
Gila ke apa? Siapa yang nak beli bantal rege tiga ratus???


Ni haa bantal yang aku maksudkan tu. Memang aku jual Rm 100 lebih je. walaupun nilai sebenar dia aku anggarkan cecah Rm 300. 


Nanti aku update, kenapa bantal handmade aku yang ini mahal gila hingga mampu membuatkan korang tercekik ketika tengah makan. Haha~ nanti ye (n_n)


Inilah rupa Proton Saga 3 yang paling baru!


Salam.
So, inilah rupa Proton Saga yang terbaru tu.


Nampak tak something yang familiar kat situ? Macam kenal je kan bahagian depan tu siapa punya. Kalau korang nak tau, itulah bahagian depan Proton Iriz. Sebab tu lah nampak familiar je kan. Cuba bandingkan dengan Iriz kat bawah ni ha, sebijik kan?



Tapi itu tak menjadi masalah, sebab daripada dulu lagi kita dah tahu trick dan permainan Proton ni, satu design akan digunakan untuk dua jenis kereta, iaitu Sedan dan Hatchback. Contoh macam design Sedan Proton wira dijadikan Hatchback Proton Satria. Sedan  Proton Preve dijadikan hatchback proton Suprima. So, strategi yang sama juga dilakukan kepada Proton Iriz dengan menjadikannya Sedan Proton Saga 3.





Bagi aku, design yang sedan ni nampak okay sikit berbanding Iriz Hatchback. Walaupun ramai yang mencemuh Saga 3 ini macam kereta all in one sebab ada iras-iras dengan Honda City, Vios, Volkswagen dan banyak lagi, aku tetap berpendapat Proton Saga 3 memang cunnnn!! Syabas Proton (n_n)

Btw, untuk dapatkan design kereta yang tersangat fresh daripada kepala otak designer ni, mungkin Proton kena bayar designer anda tu berlebih-lebihlah lagi kot, sebab apa? Sebab aku tengok member-member aku kreatif gila buat design kereta, dan tak mungkin designer kita yang bermasalah...so aku anggap, mungkin sebab bajet. Yelah, Proton buat kereta memang nak sasarkan kepada kita-kita yang rakyat marhaen ni kan. So, kalau design cantik, tapi mahal...bising pule kome~ :p Jadi, apa yang memudahkan dan cut cost adalah; buat design kereta dengan berinspirasikan design kenderaan yang dah sedia ada, dan ubahlah sikit-sikit :)

P/s: kereta 'oudi' ke, 'Pijot' ke, 'waksegan' ke....kalau dasar tak reti jaga leklok dan bawak macam orang tak masuk sekolah, pun hampeh juga sayang oi :p

Friday, 16 January 2015

Cara-cara nak minum percuma di Starbuck


Salam.
Seumur hidup aku tak pernah terfikir langsung nak beli air Starbuck yang mahal tu. Tapi sejak 'sesuatu' berlaku, aku kini boleh minum air Starbuck tu free saja tiap-tiap hari, tu pun kalau aku nak lah kan~ Hehehe

Tengoklah air-air Starbuck ni, nampak sedap sungguh kan! Korang nak tak dapat minum air Starbuck ni secara percuma untuk setiap hari?? Haa kalau berminat, bolehlah ikuti tips-tips dibawah dengan penuh cermat okay :-


1. Duduk depan PC

2. Bukak Microsoft Word

3. Bukak laman web Starbuck Malaysia (KLIK)


4. Cari outlet mana yang ada kerja kosong, tulis resume korang dan pergi interview kat Starbuck.

Haaa...kalau korang dah dapat kerja kat situ memang confirm!! Hari-hari waktu kerja, korang akan dapat minum air Starbuck tu ha. Bukan sekali sehari, tapi dua kali sehari tau. Campur adukkan lah segala perisa yang korang teringin sangat nak rasa selama ni. Haha~


Kalau kerja full time, siap dapat makan roti sebijik lagi tau. Roti Starbuck pun bukan calang-calang, sebijik roti pizza or cheese ke pape, cecah dekat Rm9.00 jugak..pergh! Inilah sebab utama kenapa aku memang langsung tak pernah jejak kaki ke Starbuck. Air dia pun berbelas ringgit, dekat Rm20 pun ade. Rasa mahal gila~

Sebab tu lah macam aku cerita tadi, satu-satunya cara nak minum air Starbuck yang mahal tu secara percuma; adalah dengan menjadi seorang pekerja di Starbuck tu sendiri. Untunglah aku adik aku kerja Starbuck. Boleh aku 'tiaw' air Starbuck yang dia bawak balik lepas kerja tu. Hahaha~ mostly biasa je rasanya. Tapi aku fikir, orang ramai minum dan lepak kat situ sebab nak memenuhi tuntutan 'citarasa yang tinggi' dan bajet style. Hahah :p

So, itulah keistimewaan bekerja di sebuah coffee house yang memang disegani dan dipandang mewah; iaitu Starbuck. Saje share untuk panduan korang, kot-kot ada yang nak kerja di Starbuck tapi takut. Eh, nak takut apa kan? Haha okay tu je, bye (n_n)

P/s : cara lain nak minum free, mintak kawan belanja. Kot dia bagi penampar free sekali ke kan :D Haha..dan maaf, tektik 'letak lipas' or rambut dalam air amatlah tidak berkesan di Starbuck ya. Itu standard nak minta makan free kat gerai mamak boleh lah kot~ Wuwee :p


Thursday, 15 January 2015

Kesengalan Ketika Di Asrama Dulu-dulu


Salam.
Aku ingat lagi ada sorang junior aku terkejut gila bila tahu aku bawak handphone pergi sekolah. Sebab dia kata aku macam budak skema yang tak reti break the rules. Haha, so daripada kenyataan dia tu, boleh lah aku anggap yang aku ni seorang murid yang kelihatan skema, walhal~~~ buat onar dalam diam. Hahaha~

Dalam banyak-banyak onar dalam diam yang aku buat, ini lah kisah yang aku tak boleh lupa sebab amat bengong :-



Akibat Takut Sangat Dengan Kakak Pengawas

Budak-budak asrama semua tahu peraturan ini; TAK BOLEH SEMBAHYANG DALAM DORM!! Peraturan ni nampak macam ditujukan kepada semua batch, tapi sebenarnya, budak-budak senior pandai-pandai seleweng; 'Kalau kau dah form 5 boleh lah, tapi kalau kau junior, jangan pandai-pandai sembahyang dalam dorm. WAJIB 5 WAKTU PERGI SURAU', katanya. 

Aku masa tu memang tak suka pergi surau, sebab sesak dan entahlah. Rasa tak best gitu (haih syaitan sungguh!) Masa tu aku form 2, junior-junior lagi hoi~ tapi roomate masa tu memang best. Ada 3 orang termasuk aku yang form 2. Memang asyik nak skip pergi surau je. Sampailah satu hari...

(Gambar Google)

Waktu Maghrib, kami 3 orang pakat sembunyi duk diam-diam dalam dorm gelap-gelap. Sebab tak nak pergi surau, so solat lah dalam dorm kan. Itu pun bentang sejadah kat celah-celah katil double decker, konon tektik penyamaran sangat lah~ sorang kawan aku 'period'. Aku solat, lagi sorang cover line. Aku ingat lagi, time tu aku masuk rakaat kedua. Suasana dalam dorm memang gelap-gelita dan sunyi sepi sebab satu blok kosong, diorang pergi surau.


Aku tengah sujud yang sebelum tahiyyat awal tu. Tengah-tengah sujud, tetiba pintu dorm kitorang dibuka, tergamam jap sebab takde dengar bunyi tapak kaki langsung. Gila psiko prefect ni. Hishhh!! KANTOI!! Kawan aku pun dah err..err...je bila prefect (pengawas) tu tanya dengan nada yang menggerunkan. Yang aku time tu tak nak lama pulak sujud masa tu, hahaha~ Dalam kepala fikir, adoi nak buat camane ni???? Dalam-dalam panik dan fikir segala bagai formula masa sujud tu, aku pun teruslah...

'Allahuakbarrr...."

Terus duduk tahiyyat akhir......Hah amek! Sembahyang Maghrib 2 rakaat je aku hari tu...Hadoi~~ Memang aku tak boleh lupa kisah ni. Muka aku pun memang tenang habis lah masa bangun daripada sujud tu untuk habiskan terus solat Maghrib even baru rakaat kedua. Lepas siap je, toleh belakang sempat buat-buat terkejut sebab ada prefect. Haha...drama sangat!

So, tu jelah citenye. Lain biasa-biasa je, buat-buat sakit sebab nak tidur kat sick bay masa prep malam pun selalu jugak lah. Tapi yang aku peliknya tu, waktu aku form 2 je aku buat perangai. Lepas tu takde dah...mungkin sebab nak PMR dan SPM kot? Mencari keredhaan katanya. Alhamdulillah~ haha.

Okay tu je, bye (n_n)

Tuesday, 13 January 2015

Susahnya belajar main gitar!


Salam.
Sesungguhnya perempuan dan gitar adalah sesuatu yang cool.




Lama gila aku dah teringin nak main gitar, Tapi takde langsung peluang untuk belajar.

Semalam aku try gitar yang sorang designer ni bawak pergi ofiz. Aku cakap aku nak belajar. So, dia lukiskan 4 kord yang paling basic iaitu Kord C, A, F dan G, untuk aku hafal dan praktis. Itu rhythm kord dia kata. So, aku dengan semangatnya pun pegang lah gitar dengan cool habis. Gaya aku haruslah 10/10 kan~

Sekalinya tak sampai jari aku weh! Terkeras-kejung 3 jari aku ni nak main 4 kord tu. Kesian betul T_T Dah lah tu, nak bagi bunyi ikut 4 kord tu kena  tekan tali tu kuat-kuat, sebab aku ni first timer. Pergh~ sakitnyaaaaaa!!! Serius sakit! Menyampah gila! Selama ni aku try main dengan sesuka hati je, aku ingatkan senang, sekalinya susah + sakit! Wuwuwu~

Tapi semangat nak belajar punya pasal, aku pedulikan je sakit tu. Hari ni pun aku praktis lagi masa aku takde kerja. Masalah aku adalah, jari aku ni mati lagi, bak kata kawan aku tu. Mati. Owh baru ku tahu, jari aku ni mati rupa-rupanya (-_-') Kejam tau! Maksud dia mati tu, macam susah nak bergerak, tak lembut. So, dia maksudkan macam tu lah jari aku tu.

Buat masa sekarang, aku dah boleh hafal 4 kord tu dan mainkan secara satu-persatu dalam kadar yang lambat gila dan teragak-agak. Yang jadi problemnya adalah, bila aku tengah main kord C, ulang-ulang dan aku nak alih 'jari-jari mati' aku tu kepada kord lain terus, haaa tu yang berterabur tu...sebab apa????

Sebab jari aku 'mati'. :'( hei jari, bila lah kau nak 'hidup' jari? Ni sekarang ni, hujung jari aku berdenyut-denyut je haa...sakit. Haha :p Tapi aku google2 tengok pengalaman orang yang belajar gitar ni, lama-lama hujung jari tu akan kebal. So, aku kena praktis sebanyak mungkin lah ni untuk mendapatkan kekebalan tersebut. Hahaha!

Okay, gitar budak tu aku tak boleh bawak balik untuk praktis kat rumah. So, dah terasa macam nak beli gitar sendiri lah pulak T_T buang tebiat agaknya. Dah 26 tahun baru nak belajar. Jari mati tahu! Mati! Haha :p


Pengalaman Aku Join Skim Pelaburan


Salam :)

Aku ni bukannya jenis yang percaya pada skim cepat kaya mahupun skim pelaburan yang tak glamour. Tak terfikir pun nak join mana-mana pelaburan saham ke apa ke, melainkan 'melabur' di ASB. Semuanya bermula bila sorang kawan aku ni, mesej aku. Dia yang ajak aku join investment. Memang ragu-ragu, tapi aku join jugak atas dua perkara ni :-

i) Fikirkan dia kawan aku. Budak baik. So, takkan dia nak tipu aku kan?

ii) Bila dia cakap dia memang dah dapat pulangannya. Tahun pertama dia try sorang-sorang dulu, so bila dah terbukti kebenaran skim pelaburan tersebut, baru dia berani ajak kawan-kawan lain pada tahun kedua.

Pendekkan cerita, aku join. Few ahli yang join tu memang member-member kitorang jugak. Untuk skim yang aku join ni, memang 'mampu milik' lah. Sebab murah. Satu 'tapak' atau 'lot' serendah Rm 50 pun dah boleh beli untuk dilaburkan. Even bayar Rm50, tapi pulangannya digandakan jadi Rm1000++. Ada 'lot' yang Rm100 tapi akan digandakan sampai Rm2000++. Ada yang dapat balik sampai Rm10,000! So, bagi aku skim ni sesuai untuk orang-orang muda yang kewangan belum cukup stabil lagi tu. Memang 'mampu milik'.

Dan aku ni mungkin bukan jenis yang tamak, so aku pilih 'lot-lot' yang aku rasa menguntungkan, dan share dengan BF aku. Masa tu kitorang ambil ikut macam sebulan tu, just ambil 1 atau 2 lot je untuk dikongsi.Kitorang ambil 'plan' yang low risk. Contohnya:

Rm100 dapat Rm1000 (pada tarikh sekian..sekian)
Rm50 dapat Rm650 (pada tarikh sekian..sekian)
Rm200 dapat Rm1200 (pada tarikh sekian..sekian)

Paling best, kitorang ambil 'plan' Rm200 dapat Rm10,000 pada tarikh sekian..sekian. Kalau share berdua, sorang just bayar seratus je, dah dapat Rm5000. TAPI, memang awal-awal kami dah ready dan warning pada diri kami sendiri; KALAU ADA REZEKI, ADALAH. KALAU TAKDE, INI MEMANG KONSEP PELABURAN :)

Nak jadikan cerita, Alhamdulillah, kami ada rezeki. Tapi bukan yang Rm10,000 tu. Tapi kami dapat untuk plan Rm200 dapat Rm1200 tu. Memang Alhamdulillah, balik check kat ATM, ada masuk Rm600 dalam akaun. Lagi Rm600 tu aku transfer pada BF aku, sebab kami share plan kan. Memang terbaik, TAPI, kami tetap berjaga-jaga. Sebab ini adalah pelaburan.

Plan-plan lepas tu kami tetap beli yang 'low risk' yang mana serendah Rm50 satu 'lot'. So, dalam masa lebih kurang 6 bulan macam tu, kami baru beli 5 'plan'. 1 'plan' dah dapat pulangan, tinggal lagi 4 'plan' yang belum dapat. Kalau nak dikira, adalah dalam Rm300 yang aku laburkan untuk 4 plan tersebut. Namun, macam yang aku cakap tadi. THIS IS INVESTMENT. Sejauh mana kita boleh naik sebab pelaburan, sejauh itu jugaklah kita boleh jatuh miskin sebab pelaburan tersebut!

Something bad happened! Dan kawan aku yang incharge skim tu in trouble at that time, bila tiba-tiba satu hari tu, dia tak boleh nak bukak webpage skim pelaburan tersebut, tak boleh nak contact sesiapa dan totally lost gila sebab duit pelabur semua dah bagi organisasi skim tersebut, dan masa tu...memang status kami ni macam pelabur yang tertipu, teraniaya dan whatever. Bila aku tanya dia, dia kata dia memang tak tahu kenapa, dia buka webpage tu, dah jadi webpage omputih semua bagai. And she'd be very worried after that. Gila tak risau? Duit orang kot yang kita pegang. Bukan beratus, tapi beribu-ribu!! Gila!

Teruk dia kena marah dan kena maki semua oleh pelabur-pelabur yang mata duitan dan nak kaya cepat. Siap ugut minta kawan aku tu bayar balik semua duit yang diorang dah laburkan tu. Masa tu, aku cuma mampu baca komen-komen marah diorang tu kat FB group skim kitorang tu. Kesian aku kat kawan aku tu. Dia bukan penipu, buktinya...aku sendiri dan beberapa orang lagi sebelum tu, memang dah dapat 'merasa' pulangan pelaburan tu.

Bila dah jadi macam tu, aku rasa aku lebih menyalahkan pelabur-pelabur yang nak cepat sangat kaya dan mata duitan tu lebih daripada kawan aku ni. Sebab apa tau, sebab ini...

KESALAHAN PELABUR KETIKA MELABUR

1. TERLALU YAKIN DENGAN SKIM PELABURAN
Macam aku cakap tadi, 'lot' ditawarkan dengan harga yang sangat 'mampu milik'. Contoh Rm100 (1 lot) dapat Rm1000. Pelabur yang waspada mungkin akan ambil satu lot je, tapi pelabur yang nak cepat kaya akan ambil sampai 10 lot iaitu Rm1000!! Kalau ada rezeki, memang lumayan, tapi kalau kena tipu?? Hangus seribu derr~~

2. TAMAK!!
Sama seperti point di atas, bila dah terlampau yakin dan tamak, beli 'lot' banyak-banyak. Duit belum dapat kat tangan, bayangnya pun belum muncul lagi, tapi dah berangan macam-macam nak buat apa dengan duit pulangan tu nanti. Itu yang marah sangat bila kena tipu~

3. TAK FAHAM KONSEP PELABURAN
Tak faham konsep pelaburan, macam mana nak melabur? Sedangkan berniaga yang perlu kerah tenaga sendiri tu pun boleh ada untung rugi, apetah lagi skim pelaburan yang memerlukan kita beri duit, dan tunggu goyang kaki je? Dan lagi satu, dalam pelaburan, risikonya adalah duit kita tu takkan dipulangkan semula jika berlaku apa-apa kerugian atau apa-apa yang buruk. Burn. Hangus! So, pelabur takde hak pun nak minta balik duit tersebut sebab kita sendiri yang nak melabur, kan.

***************************************

So, begitulah ceritanya. Pengalaman aku join skim pelaburan yang tak glamour macam ni. Nasihat aku, nak join boleh, tapi jangan tamak dan kena sentiasa beringat dan get ready. Bukan takde skim pelaburan yang boleh dipercayai, banyak je cuma kena pandai cari dan tanya pada orang-orang yang sahih. Semoga dijadikan panduan. :)

p/s: Kawan aku tu sekarang tengah gigih cari dan kumpul duit balik untuk bayar semula duit-duit pelabur semua, even kalau mengikut konsep pelaburan, dia tak perlu bayar pun semua tu. Dia kata, dia nak bersihkan nama dia dan nak raih semula kepercayaan orang pada dia. Plus dia bukan orang senang, jadi, aku rasa amat perit untuk dia. Semoga dia dimurahkan rezeki, amin :)


Monday, 12 January 2015

Bahagianya tak update blog !!


Perasaan dia macam...
Macam artis yang sedang berehat untuk seketika...
Yang mana dia menolak tawaran-tawaran lakonan
semata-mata dia nak berehat...
Ya, mungkin dia penat dan memerlukan terapi ke apa kan..
So, macam tu lah rasanya...
Bila lama gila tak update blog, 
rasa macam bebas....
bebas dari apa entah....dari komitmen blog kot? Entah~
Yang penting, perasaan dia macam yang aku gambarkan tadi tu lah! Memang bahagia!
Hahaha...so,
Akhirnya blog aku berjaya diupdate, setelah ianya berhabuk selama beberapa hari, nak masuk seminggu mungkin~
Akhirnya, dah ada entry baru. Ping!!
Okay, apa entah aku merepek...tidur lagi bagus...
Terima kasih lah sebab sudi membazirkan barang seminit dua untuk baca entry tak bermanfaat aku ni..hahaha ;D OK! Enough...takde idea. Bye...ZzZ~~~


Tuesday, 6 January 2015

'Comelkan' Perkahwinan Anda Dengan Ini :D


Salam \(n_n)/
Ya...jika anda sedang mencari barang hiasan yang kreatif dan unik untuk dijadikan props tambahan di pelamin anda, atau di photobooth barangkali, atau di bilik tidur, atau di mana-mana saja bahkan untuk dijadikan hantaran sekalipun boleh, jom...saya cadangkan anda dan pasangan menempah bantal couple handmade yang ekslusif ini!!



Mohon jangan terkeliru dengan bantal couple yg dinamakan dengan 'Cutebox' ini, ia adalah bantal, bukannya kotak. Nama Cutebox itu dipilih sebab bantal yang berkarakterkan kartun comel ini berbentuk petak 4 segi tepat. Hehe :)

 

Untuk satu set, anda akan dapat sepasang Cutebox iaitu satu Groom (pengantin lelaki) dan satu Bride (pengantin perempuan). Anda boleh customise nama dan warnanya mengikut tema warna wedding anda nanti.



'Cutebox' dijahit dengan sangat teliti kerana setiap sambungan memerlukan penyambungan yang kukuh supaya tak tercabut. Perincian pada 'bride' ditekankan pada bahagian pergelangan baju dan 'handbouquet'nya.

Saiz bantal couple 'Cutebox' ini adalah 11x16.5inchi, lihat gambar di bawah, ya..ada aku yang tengah control pernafasan di situ, menyibuk je~ :p


Itulah saiz bantal Cutebox bila ia siap nanti :)

Itu kalau tema ala-ala Barat, kalau anda lebih gemarkan tema yang Islamik pun, insyaAllah saya boleh buatkan, macam ni...



Bantal couple kahwin bertemakan Islamik. Perbezaannya memang 100% kepada Groom sahaja, daripada memakai kot, saya ubah dia agar memakai jubah. 



Dan untuk menambahkan serinya, saya cuba bereksperimentasi dengan glitter material, dan hasilnya...sangat sesuai untuk wedding! Cuma dalam gambar, kurang nampak kilat-kilat mak jemah dia tu. Hehe :p



Owh lagi satu, customer selalu order set Cutebox dengan sebijik lagi bantal yang ada love-love dan tulisan, seperti ini :





Saya pun tak tahu kenapa, padahal ia bukannya set. Hahaha :p Jadi, pada yang berminat nak tempah, boleh lah tengok harganya dulu ni ya :

Cutebox Set : Rm 165.00
*Tidak termasuk postage Rm6
*Anda akan dapat satu 'Groom' & satu 'Bride'

Bantal petak tambahan : Rm 40 - Rm 50
*Boleh pilih nak glitter atau tidak

Okay, kalau cukup bajet dan berminat nak tempah, bolehlah PM saya di FB 'Hummy Lovey' (Klik).  And sorry, saya takde whatsapp tau. Ngehehe :p Okay tu saje, terima kasih sudi singgah.

p/s : hahah..sopannya entry aku kali ni, ber'saya-saya' gitu...

Sunday, 4 January 2015

Kawan Saya Dah Dapat Baby!!


Salam \(n_n)/
Jirah a.k.a Bunga Sejambak (paling kanan)


Bagi aku, dia salah satu kawan rapat aku sejak diploma, tapi tak tahu lah dia anggap aku ni kawan rapat ke tak :p Hahaha. Hari ni hari jadi dia, dan hari ni jugak, dia selamat melahirkan seorang baby girl dengan berat 3 kg!

Yahoooo! Alhamdulillah (n_n) seronok gila dengar berita ni kot! Tak sangka kawan aku dah jadik mak.. hihihi so sweet ;D Ni baby dia, comel kan!!


Omeyyyy angat!! Baby girl bam-bam!! Haha untuk jirah, selamat hari lahir dan selamat menjadi ibu (n_n) Sayang u!!

p/s : kita takleh 'i jage you...i jage you....' lagi dah. Skang suruh Farid yang jage you ye~ hahaha :p I rase nak nangis gembira pulak skang ni..hihi happynye :')


Friday, 2 January 2015

Ibu Menangis Kutip Cebisan Daging


Salam. :'(

Kajang: Suasana hiba menyelubungi lokasi nahas jalan raya apabila seorang ibu dilihat tunduk menangis sambil mengutip cebisan daging dan otak anak lelakinya yang maut.
Dalam kejadian jam 9.30 pagi semalam, wanita malang itu mengambil masa lebih 10 minit untuk mengumpulkan cebisan mayat anaknya yang hancur digilis lori tanah di Batu 12 1/2, Jalan Hulu Langat di sini.
Kemalangan berhampiran Taman Sri Nanding itu meragut nyawa anaknya, Muhammad Khairul Ashraf Kamarulzaman, 15, dan seorang lagi remaja, Muhammad Fais Mohamad Daud, 16.
Kedua-dua mangsa itu dikatakan dalam perjalanan menunggang motosikal untuk mengecat masjid di Sungai Besi.
Mangsa mengambil upah mengecat masjid itu bagi mencari duit poket sempena musim cuti persekolahan.
Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/20599#sthash.Md5da0YY.dpuf

-------------------------------------------------------------------------

Emosi aku terganggu betul bila terbaca ini. Terfikir betapa tabahnya hati si ibu ketika mengutip cebisan daging anaknya, satu-persatu. Subhanallah... Allahuakbar... :'(

Tambah menyedihkan, anaknya dan kawan anaknya itu dalam perjalanan untuk mengambil upah mengecat masjid demi mencari duit poket sempena musim cuti sekolah :'( Kesiannya.... :'(

Ya Allah, semoga kau beri ketenangan dan ketabahan untuk ahli keluarga dan kenalan arwah. Lindungilah kami semua ya Allah dari semua musibah dan kejadian buruk. Aminn..

p/s : kadang aku terfikir, siapa nak bantu keluarga aku kalau ditakdirkan aku yang pergi dulu....memang Tuhan ada untuk bantu, tapi sebagai anak, bila fikirkan itu, mesti sedih ;'(