Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Monday, 30 March 2015

E-day's Throwback : Kat Mana Beli Baju Tunang??


Salam :D


Kat mana aku beli baju tunang aku?? Mestilah di ZALORA :D Butik favourite aku tu~ Hihi..actually tak rancang pun nak beli baju tunang, sebab aku nak recycle je baju-baju raya yang aku ada before ni. Hari tu pun aku sesaje je nak cuci mata kat Zalora...tapi tiba-tiba terpandang si merah jambu ini....


Wuuuuu cantiknyaaaaa!! Oleh kerana hanya ada aku dan kawan aku sorang je dalam ofiz, maka aku pun slumber ber-mini histeria depan pc sebab aku rasa dress tu cantik gila! Aku suka bahagian bawah kain tu ada lace-lace macam tu. Sukaaaaa...tapi regenye mahal sangat dekat Rm300 :'( so aku tak beli lagi masa tu...cari baju lain.

Few days lepas tu, aku ushar lagi baju kat ZALORA, and guess what masa tu dress-dress bawah kategori 'ZALORA Market Place' tengah sale sehingga 70% - 90% macam tu. Aku pun apa lagi!! Terus tengok dress pink idaman kalbu aku tu. Tengok harga dia turun daripada Rm 279 sampai Rm 190. Banyak gila dia turun! Tapi still tetap mahal. Then, aku terperasan banner iklan kat atas webpage tu. Dia tulis 90% + 20% kalau guna kod yang Zalora bagi tu. So, aku try.


Dannnnnnnn.....harga dress tersebut terus jatuh sampai Rm 166!! Hahaha time tu lagi lah histeria aku, yelah sebab banyak gila boleh save time diskaun dan guna voucher. Hahaha, so terus aku beli tanpa fikir apa lagi dah. Excited gila sebab diskaun banyak sangat. Aku tak terfikir pun nak guna baju tu masa tunang, aku fikir nak guna masa kahwin nanti sebab pada aku baju tu agak grand juga lah. Haha! Sekali tunjuk kat mak aku, terus mak aku cakap pakai je untuk tunang~ Hehehe :D

Photo by White Shadow

Owh, inner shawl pun aku beli kat Zalora tau. Satu Rm 10, warna pink maroon gitu. Shawl pula aku beli di ZAWARA Boutique yang baru je bukak kat Jb tu haa...very nice...Rm 49. Aku beli halfmoon dan paksa orang kedai tu ajar aku pakai, nasib akak tu sporting. Hihi (n_n)

Okay, tu saje. Terima kasih sudi baca :D

P/s: aku ingat nak jual baju tu, sekali tunang tak bagi dia cakap jangan jual, sebab itu kenangan. Haha (n_n) betul gak tu, aku ni fikir nak duit je..Ish3~


E-Day's Throwback : Pengalaman First Time Pakai Contact Lens


Salam (n_n)


Akhirnya hari yang bersejarah itu telah tiba jugak. Hari di mana aku berjaya memasukkan contact lens ke dalam bijik mata aku ni haa~ Hahaha sungguh tidak ku sangka, benda yang terpaling aku takut nak buat, hari ini dah jadi kebiasaan dah. Jom imbas semula cerita aku masa first time nak pakai lens hari tu.

Masa Beli

Aku cari lens jenama FreshKon seperti yang disyorkan oleh tunang aku, tapi kedai tu takde. Dia suggest aku ambil yang jenama Bausch&Lomb ni je.


Takut jugak kalau-kalau lens tu tak bagus, tapi beli lah jugak sebab ada logo Superbrands. Dalam tu ada 3 pasang lens, setiap satu tahan selama sebulan. Aku beli yang colourless je. Then, beli sekali dengan solution (air cucian lens). Jenama solution A-Complete ni memang well-known lah. Dalam kotak tu siap sekali dengan bekas rendam lens tu hah... Total semua Rm53 je sebab ada diskaun. Best betul! :D

Actually, cuak aku masa nak pakai tu sangatlah tak terkira. Aku siap tengok tutorial kat Youtube, macam mana nak pakai lens. Lepas tengok 3,4 video dan baca beberapa pengalaman blogger, okay! Aku rasa dah boleh dah ni...lepas tengok tutorial memang rasa semangat lah nak pakai, konon tengok macam senang...so misi nya bermula keesokkan harinya...

MISI MEMAKAI CONTACT LENS KALI PERTAMA


Kena pulak haritu aku takde kerja, so aku duduk dalam surau lama-lama semata-mata demi misi ini. Aku buat macam apa yang aku dah study daripada tutorial, sehinggalah tiba di saat kemuncak ini...


Dah dekaaaatttt dah tu, TAPI!! Tapi jari aku duk terketar-ketar menggigil sebab seriau gila. Waduhhhh!!!! Tak sempat aku nak masukkan lagi aku dah terduduk balik sebab jari mengigil sangat. Sengal betul! Okay aku cuba lagi kali kedua. Kali ni dah macam nekad habis. Bila nak masuk je, mata aku terpejam!! Owh shittt!! Tangan masih menggigil, jantung masa tu dah macam tak terkawal lagi dah macam nak meletup. Lutut aku dah macam lemah gila. Kau tengok punyalah cuak aku nak pakai lens masa tu. Dush! Dush!!

Terguling-guling sekejap aku dalam surau sebab geram tak boleh nak pakai lens. Mata aku terpejam sebab aku takut nak rasa 'perasaan' bila kanta tu melekap dekat bijik mata aku tau. Plus pedih-pedih dia lagi. Adui, camana ni. Dah rasa nak nangis dah masa tu, sebab power aku tinggi..nanti kalau tak pakai cermin mata dan lens, tak nampak lah suasana hari pertunangan aku tu..wuwu..

Cubaan Ke-empat!!! \(>_<)/

Kali ketiga try-try terjatuh pulak lens nya ke bawah, dah kena rendam jap dalam solution. So, kali ke-empat akhirnya....dah siap berdoa-doa dalam hati supaya dimudahkan, tengah aku duk tenung cermin sambil jari try nak masukkan lens tu, tiba-tiba zupp.....contact lens hilang daripada hujung jari aku...


Dan slow-slow daripada situ, mata kanan aku tetiba dapat melihat dengan clear. Terus tengok cermin! Ya Allah alhamdulillah, lens tu dah selamat melekap kat mata aku!!! Yahooo! Yeayyyy!!! Lepas tu dah terus tak takut dah pakai yang belah kiri, sebab tak sabar-sabar nak siap pakai dua-dua belah :D Masa cubaan ke-empat ni mata kanan take time 15 minit, dan mata kiri 5 minit je!! Hahah..

Siap!! :')

You know what...bila dah siap pakai dua-dua belah, aku tengok cermin..daripada jarak yang jauh..aku tengok muka aku. Aku tenung lama-lama. Memang rasa puas...tapi lebih kepada rasa nak nangis. Tahu aku rabun sejak bila? Sejak darjah 2 :) Sejak tu lah aku tak pernah langsung dapat tengok muka aku sendiri tanpa pakai cermin mata dengan jelas daripada jarak yang jauh. Power aku tinggi, dan aku rabun sebab keturunan. Serius aku terharu, dah nak nangis dah tapi cepat-cepat aku 'ubah' emosi kepada gembira. Gila nak nangis? Pakai contact lens mana boleh nangis weyh~ hahaha (n_n)

*gambar dpd google ya. Tak gigih pulak aku nak pakai sambil snap pic :p
***********************************************

Itulah dia bagaimana first time aku cuba pakai lens. Tak sangka, sekarang aku dah biasa pakai lens. Padahal itu salah satu benda yang paling aku takut nak cuba dulu. Hmm :) Okaylah tu je, terima kasih sudi baca sini.

P/s: semalam aku baru beli lens warna grey tau (n_n)


Sunday, 29 March 2015

E-Day's Throwback : Buat Jelly Bersama Abah


Salam :D


Masa majlis tunang hari tu, kami takde sediakan langsung buah-buahan sebagai pencuci mulut sebab rasa macam comot pulak kalau makan. So, kami buat jelly sebagai ganti. Jelly pelbagai perisa tau! Senang je nak buat, jom tengok (n_n)

Ini adalah bahan-bahan yang korang kena ada :

1. Bekas plastik


2. Serbuk Jeli Kelapa, Gula Kasar, Kordial Buah-buahan (yang dah siap dengan gula dalam dia)


Cara-caranya :
*sukatan air boleh refer kat bungkusan serbuk jeli tu, aku terlupa :p


dan lepas tu, bolehlah simpan sejukkan dalam fridge \(n_n)/


Owh ya, kalau jelly korang terlebih kental / terlebih lembik maksudnya korang terlebih air atau terlebih serbuk jeli lah tu. Pandai-pandailah agak ya. Hahaha. Hari tu, aku buat perisa oren, strawberry dan laici. Sekali buat dapat 50 bekas, so total hari tu dapat dalam 150 bekas sebab 3x buat.



Alhamdulillah, semua habis. Siap ada yang nak bawak balik~ hahaha :p Terima kasih sudi rasa jelly kite (n_n) Okay tu je, bye. Selamat mencuba.

P/s: memory card kamera besar aku macam 'merosakkan diri' je, padahal baru beli kot!! Haiih habislah semua pic persiapan tunang ada dalam tu :'( 


Monday, 23 March 2015

Gambar Tunang & Pre-Wedding Saya (n_n)


Salam.
Bertabahlah...siapa berjaya scroll sampai habis memang korang best! Hahaha :p


















 
















Hahahaha...okay dah..dah...tu saje, dah pergi cuci muka dan rehatkan mata, takut nightmare pulak kan malam nanti lepas tengok beribu-ribu lemon pic kitorang ni. Hahaha... :p


Seriously, our photographer, Mr. Zaki Anuar tersangatlah professional. Semua pic yang aku upload ini memang direct daripada kamera tanpa sebarang edit mahupun sebarang touch up langsung guna apa-apa adobe mahupun apps. I mean petik je dah cantik dah sebab kamera canggih plus dia guna pelbagai lens yang hebat. He's so professional daripada segi dia arahkan kami untuk pose dan naikkan mood kami. And I very recommend him kalau korang tengah cari photographer untuk majlis korang nanti.

Sebarang pertanyaan mengenai pakej fotoshoot boleh hubungi:
Call/whatsapp : +6019 355 1266 (Mr. Zaki) atau
email to hello@whiteshadowstudio.com



All pictures belongs to White Shadow Studio

p/s: sekian terima kasih sudi singgah sini (n_n)