Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Friday, 29 May 2015

Tak Nak Tolong Melayu Katanyaaaa~~


Salam.
Perbualan antara usahawan bijaksana berbincang dengan orang yang dengki dan tak nak tolong orang Melayu berniaga.


Kemudian datang pula seorang hamba Allah yang lebih bijaksana dengan memberikan respon seperti ini...


Okay, setelah aku meredakan diri aku sendiri daripada 'memuji' hujah-hujah orang yang bijaksana seperti di atas ni, barulah aku boleh menaip dengan tahap kewarasan yang berpatutan.

Aku cuba menyelami perasaan dua belah pihak iaitu;
i. Orang yang sayangkan kucing, dan
ii. Orang yang tak kisah pun tentang kucing

Orang yang sayangkan kucing akan marah, dan orang yang yang tak kisah, akan anggap takpelah setakat kucing je pun. Bukan uji guna manusia.

Tapi, bila aku fikir-fikir balik, aku tetap tersangat-sangat marah bila tengok tukang-tukang masak kat Thailand slumber pegang ekor biawak hidup sambil hempas-hempas je biawak tu dekat simen sampai mati!

PADAHAL AKU BUKANLAH SUKA SANGAT KAT BIAWAK!!

PADAHAL AKU BUKANLAH DENGKI SANGAT KAT BISNES KEDAI MAKAN BIAWAK DIA TU!!

Kemudian aku tetap rasa marah gila bila ada restoran di Jepun yang hidangkan 'sotong menari' iaitu sotong hidup yang sengaja dituangkan sos kacang soya yang mengandungi bahan kimia sodium menyebabkan sotong itu menggelupur seperti menari,sebelum mati akhirnya.


PADAHAL AKU GELI GILA TENGOK SOTONG BESAR CAMTU!!

PADAHAL AKU TAK TERINGIN PUN NAK DENGKI BISNES KEDAI SOTONG MENARI DIA TU!!

Aku fikir, kenapa aku boleh marah? Kenapa aku tak boleh berfikiran macam hamba Allah yang bijaksana tadi tu terhadap isu biawak dan sotong ni, even aku tak gemar pun pada biawak dan sotong?

Sebabnya adalah...perbualan di atas tadi tu bukanlah diantara usahawan bijak yang mementingkan kejayaan anak Melayu dengan orang yang dengki dan taknak tolong orang Melayu berniaga....TETAPI,

ITU ADALAH PERBUALAN DI ANTARA ORANG YANG TAK BERPERIKEMANUSIAAN DENGAN HAMBA ALLAH YANG SAYANGKAN HAIWAN!

Itu pun dia tak boleh faham! Kau dengan bisnes kau, aku doakan berjaya lah dengan cara yang betul. Aku marah sebab dia cakap pemilik kucing tu tak nak tolong melayu berniaga. Siap suruh taubat lagi tu~ Haha!

P/s: Isu tapak bazar ramadhan yang cekik darah sampai 10k tu lebih sesuai untuk ayat keramat 'tak nak tolong Melayu'. Serius!


Thursday, 28 May 2015

Seriously, Ya Hanana Bukan Zikir


Salam.
Sebenarnya dah lama nak tulis pasal benda ni, tapi masa tu aku takut kena kritik memandangkan bila aku google, ramai yang kata tak salah pun Qasidah Ya Hanana ni...tapi lepas dengar suatu cerita aneh daripada sorang makcik jiran aku niaga ni, aku rasa patutlah aku cerita benda ni...


Qasidah Ya Hanana ni adalah tak lebih daripada suatu puisi berlagu ataupun sebuah lagu nasyid yang liriknya bercerita tentang kerinduan umat kepada Nabi Muhammad SAW, dalam bahasa Arab. Qasidah tu sendiri bererti puisi. Nak nyanyikan Qasidah ni memang tak salah, sebab ia macam satu bentuk hiburan yang berfaedah. Kita nyanyi untuk menghayati kemuliaan Nabi kita, kita nyanyi untuk mengingati Nabi kita. Itu memang tak salah.

Yang jadi salah ataupun sedikit anehnya, apabila...ada di antara kita yang menganggap Qasidah ni sebagai zikir. Ada orang dengar je benda tu dalam bahasa Arab, terus dia rasa benda tu Islam punya, padahal Arab tu hanyalah sebuah bahasa, bukan Agama. Jadi, macam mana kalau kita hanya tahu sebut, sedangkan kita tak belek dia punya maksud? Arab hanya sekadar bahasa, bukan sesuatu yang Islamik. Boleh jadi juga lagu puja syaitan pun boleh di-Arab-kan. Siapa tahu?

Jadi, yang jadi 'sumbang' adalah bila ada orang duk sebut Ya Hanana...Ya Hanana berulang-ulang kali sebab pada dia, dah cukup berzikir lah dengan sebut 'Ya Hanana' tu. Jadi makin parah, bila dia ni memang lah bukan orang yang suka berzikir, so bila dah salah anggap macam ni, memang zikir sebenar entah ke mana, yang dia tahu sebut 'Ya Hanana' semata. Sebab apa dia rasa dia tengah berzikir kalau sebut 'Ya Hanana'? Sebab 'Ya Hanana' adalah bahasa Arab.

Maksud 'Ya Hanana' adalah
"Betapa Beruntungnya Kami"

Kalau kita tengok, Ya Hanana lah yang duk diulang-ulang sebutannya dalam Qasidah tersebut, sampaikan ada satu majlis kat KL ke mana entah dulu tu, ia diulang-ulang sampai makin lama qasidahnya makin laju dan semangat sampai semua orang terhangguk-hangguk 'naik syeikh' dah aku tengok. Sedangkan apa yang diulang tu maksudnya 'betapa beruntungnya kami' sahaja...

Sebab tu bak kata UAI, Ya Hanana bukan Selawat (klik)....kita pun tahu kan selawat itu berbunyi macam ni :


Jadi ikut logik, bukanlah lebih baik, kita buat sesuatu yang memang In Shaa Allah dijanjikan pahala oleh Allah SWT (berselawat ke atas nabi), daripada sebut Ya Hanana banyak-banyak kali sampai 'tak sedar diri'...seriously!

Kisah Makcik Jiran Niaga Aku

Berbalik pada cerita makcik ni, dia makcik kantin dekat satu sekolah ni. Baru-baru ni, ada sekumpulan jemaah yang datang situ ramai-ramai dalam 2 buah bas. Dari segi penampilannya macam orang-orang Tabligh. Semuanya berjubah hitam dan tutup mata bagi perempuan dan berjubah cerah / putih bagi yang lelaki. Ada sorang yang mungkin ketua dia, sebab dia dipayungkan dengan payung kuning.

Datang sekolah tu konon nak bagi ceramah, tapi bila sampai lain pula jadinya. Menurut certain guru yang turut dengar 'ceramah' tu cerita, ada something yang pelik berlaku masa tu.

Aku anggar majlis tu bermula daripada sebelum masuk waktu Zohor. Daripada mula, mungkin lepas ketua dia cakap-cakap sikit, jemaah tu mula nyanyikan Qasidah Ya Hanana tu, straight tanpa henti sampai pukul 3 petang. Okay, aku dengar dah rasa bazir masanya 3 jam duk nyanyi benda tu je kan. Then dia sambung lagi cerita.

Masa waktu Zohor, kalau tengah azan, kita sendiri yang bukan ustaz mahupun ustazah ni tahulah kita kena diam sekejap, bagi laluan kat azan yang berkumandang. Hormat azan, benda tu basic kan. Tapi jemaah ni tak berhenti pun, teruskan je berQasidah sambil bergendang-gendang masa azan tu. Aik??

Then, aku flashback semula masa aku kat asrama dulu, kalau lepas maghrib ada tazkirah pun, mesti tazkirah akan di-stop kan kejap sebab nak dahulukan azan dan solat Isyak secara jemaah then baru sambung tazkirah ke apa. Basic, kita kena dulukan lah mana yang lebih pentingkan. Tapi makcik tu kata, takde! Qasidah sampai jam 3 petang, lepas tu bersurai pergi makan, then baru pergi solat sendiri-sendiri. Apa benda tu ea....?

****************************************

So, itulah motifnya aku nak cerita tentang Qasidah ni. Aku tahu ramai yang kata Qasidah ni tak salah, yess! Memang awal-awal aku kata nak berqasidah ni tak salah, tapi kalau dah duduk ulang-ulang sampai puluh-puluh kali, ia macam bazir masa. Baik kita berzikir munajat ke apa...hmm, entahlah. Hendaknya kita lebih berhati-hati sekarang ni. Tak semua jemaah tabligh tu di jalan yang benar, dan aku tak kata pun jemaah yang datang ke sekolah tu terpesong ke apa, cuma aku rasa sangsi sikit.. Apapun, kita kuatkanlah iman dan semoga kita dilindungi daripada fitnah dajjal di akhir zaman. Sekian dari aku yang menyampaikan dengan rasa sangat rendah diri.

Terima kasih sudi baca. Wallahu'alam~

P/s: there's something wrong...so, pandai-pandailah korang handle kalau kot-kot dekat masjid tempat korang ada majlis berQasidah sampai 3 jam~


Tuesday, 26 May 2015

Bawah Mata Gelap - Korang guna produk apa?


Salam.
Hmm~ sesungguhnya aku musykil nak guna produk apa untuk kurangkan gelap bawah mata aku ni. Aku perasan bawah mata aku cam ada dark circle tu, maybe sebab aku lama ngadap PC buat kerja, tu yang mata letih agaknya. Hmm~


Semalam pergi Watson, aku saje lah beli menatang kat atas tu. Mampu beli eye patch je haa, nak beli krim dia semalam aku ushar semua berpuluh-puluh ringgit. Ada satu tu rege dia Rm77!! Gila betul, nak terkeluar semua yang aku makan semalam tengok rege camtu (-_-')

So, belek punya belek segala eye patches yang ada kat situ, aku pilih lah yang ni, harga Rm4 lebih, tapi okaylah ada 4 patches.


Tapi, hampeh...balik rumah tengok ada 2 patches je...kureng betul. Cakap lah ada 2 set patches. Tulis 4 patches pulak, ingatkan ada 4 set! Ingat aku nak pakai sebelah mata je ke...huh~ Teraniaya beta rasa tau~ hahah




Ni lah rupa eye patches tu..masa nak pakai tu, permukaan yang licin tu lah yang kita tekap kat bawah mata kita tu...

Cam orang dayak dah aku rasa, bawah mata camtu. Hahah..kelakar pulak, tak pernah-pernah aku pakai benda2 feminine camni...owh btw, aku xtau lah berkesan ke tak. Guna ni selama 30 minit, lepas tanggal tu, ade je lagi dark circlenya. Malam ni nak try lagi sepasang.

Selain daripada timun-timunan ke apa ke, anyone boleh suggest tak krim apa yang best untuk hilangkan gelap bawah mata ni? TQ!

P/s: setakat guna 2 set je, mana boleh hilang dengan segera kan~ hahaha :p


Raihan Make Us Easy To Remember :)


Salam.
Jom imbas kembali apa yang kita mudah hafal dan dapat recall kembali dengan mudah daripada lagu-lagu Raihan ni :)


1. 25 nama Rasul yang wajib kita ingati (lagu 25 Rasul)
"Adam, Idris, Nuh, Hud, Soleh~"

2. 12 nama Bulan Islam (lagu Bulan-bulan Islam)
"Muharram, Safar, Rabi'ul Awal~"

3. 10 Nama Malaikat (lagu 10 Malaikat)
"Jibril, Mikail, Ridhwan, Malik~"

4. Niat Puasa Bulan Ramadhan (lagu Niat Puasa Ramadhan)
"Nawaitu..Sauma ghodin~"

5. Rukun Islam dan Rukun Iman (lagu Rukun Kita)
"Rukun Islam Lima Perkara~ Rukun Iman Enam Perkara~"

6. 20 Sifat Wajib Bagi Allah SWT (lagu Sifat 20)
"Allah..Wujud..Qidam..Baqa~"

7. 5 Perkara Sebelum 5 Perkara (lagu Demi Masa)
"Sihat sebelum sakit~ Muda Sebelum Tua~ Kaya Sebelum Miskin"

8. 2 Kalimah Syahadah dan Zikir (lagu Puji-pujian)
"Alhamdulillah..Pujian Bagi Allah~
 Subhanallah..Maha Suci Allah~
 Allahuakbar..Allah Maha Besar~
 Segala Puji Hanya Bagi Allah~"

9. Doa Taubat (lagu Doa Taubat)
"Wahai Tuhan~ Ku Tak Layak~ Ke Syurgamu~
 Namun Tak Pula~ Aku Sanggup..Ke Nerakamu~
 Ampunkan Dosaku~ Terimalah Taubatku~
 Sesungguhnya Engkaulah Pengampun Dosa-dosa Besar~"

That's all yang aku ingat. Ada lagi tak ya? Apapun, aku rasa sumbangan kumpulan Raihan ni sangat besar untuk kita sebab kalau takde lagu-lagu hafalan mereka ni, bulan-bulan dalam Islam pun mesti aku tak ingat. 


Terima kasih kumpulan Raihan, u're my favourite nasyid band sejak zaman saya kanak-kanak lagi. Hehe (n_n)

P/s: motif aku sebak buat entry ni? Hahaha~ maybe sebab aku macam rasa jauhnya zaman kanak-kanak tersebut dengan zaman aku sekarang ni...lagu nasyid memang dah jarang gila on air kat radio selain IKIM sekarang kan...kalau ada pun just before / after nak on airkan azan, ataupun masa berlaku tragedi...nampak sangat~ hmm..


Friday, 22 May 2015

Kalau Superhero Ada Anak, Macam ni lahhh...


Salam.
Hiburan petang-petang. Like father, like son~ Hahah!


i. Logan Wolverine
Nama anak dia sesuai letak Logam


ii. Aquaman
Nama anak dia sesuai letak Aquarium


iii. The Thing
Nama anak dia sesuai letak The Turtle

iv. Batman
Nama anak dia sesuai letak .....? Entah takde idea


P/s: apa entah yang aku update nih, hahaha~


Wednesday, 20 May 2015

Inilah Rupa Tasik Biru di Johor Yang Rakyatnya Sendiri Tak Tahu Kewujudannya


Salam...
Hahaha panjang gila tajuk entry :P By the way, aku tak tahu langsung kewujudan Tasik Biru di Johor ni. Tadi tengah buat design untuk Johor, so aku google color code untuk Johor dengan menaip 'Biru Johor'...tetiba keluar gambar tasik bebanyak...uiks?


So, bila tengok-tengok, lahhh? Rupa-rupanya tasik biru yang cantik ni terletak kat Johor rupanya?? Aku baca-baca dekat blog, tasik biru ni actually takde nama, tapi dipanggil Tasik Biru sebab warna airnya yang sangat biru. Cantik sangat, subhanallah (n_n)

Antara gambar penunjung di Tasik Biru, Johor



Tasik ni terletak di Seri Alam, berdekatan dengan UNIKL, Pasir Gudang. Walaupun ianya cantik dan memukau pandangan, tapi ia tidak dijadikan kawasan pelancongan atas sebab-sebab tertentu. Ada yang kata, tasik ni dulu merupakan bekas lombong, so kalau dah bekas lombong, memang patutlah kawasan ni jadi kawasan larangan, sebab keadaan sekeliling pun agak membahayakan.


Tebing curam gila...bahaya!

So, mungkin sebab tu kawasan ni tidak dibangunkan menjadi kawasan pelancongan walaupun tasik ni cantik dan memukau. Apapun, pemandangan tasik biru ni dah pun pernah dimasukkan dalam majalah DCM Magazine; dengan tajuknya The Blue Lake of Seri Alam'...
Nampak macam tasik kat luar negara kan? Hahaha tak sangka Johor ada tasik cantik camni. So, itu saje. Thanx sudi singgah :D

Images credit to: blog 1blog 2 dan blog 3.

P/s: kot ade sesiapa yang nak pergi sana, berhati-hatilah ya. Pape berlaku memang kena tanggung sendiri.


Monday, 18 May 2015

Review Filem Horror 'UNFRIENDED'

Filem untuk 18 tahun ke atas saja!!!

Salam.
Korang dah tengok filem ni?




Storyline dia sangat-sangat phew~~~ Memang lain daripada mana-mana movie horror yang aku pernah tengok. Serius! Mengisahkan tentang seorang kawan yang di-cyberbully oleh kawan-kawannya sendiri, yang kemudiannya bunuh diri sebab stress dengan kejian orang ramai di FB dia. Dan dia 'kembali' menghantui rakan-rakannya sebab nak balas dendam, juga melalui alam cyber.


Filem 'Unfriended' mungkin akan menjadi benchmark untuk filem-filem yang akan datang, yang mana ia di-shoot daripada pandangan mata watak utama yang sedang ber-video calling melalui Skype di skrin laptopnya. So, bila kita tengok 'Unfriended', kita rasa kita yang tengah menatap skrin. Filem dia starting je memang dah tunjuk laman Youtube, yang bermaksud watak utama sedang melayari youtube dan tengok video yang bertajuk; Laura Barns Suicide. (Laura Barns adalah kawan diorang)


Video calling on Skype
Watak utama kemudian ber-video calling dengan boyfriendnya, sebelum 4 orang kawan yang lain join video calling tersebut. You know, Skype kan boleh invite reramai gitu untuk ber-video calling. Tapi, ada somebody yang 'unknown' tetiba wujud dalam conversation mereka tanpa di-invite. Dahlah tak dijemput, nak remove pun tak boleh.



Berkali-kali diorang call lepas tu letak, lepas tu call balik untuk tengok siapa yang invite 'unknown' tersebut. Tapi, tetap 'unknown' tu ada jugak dalam conversation group diorang tanpa ada siapa-siapa yang invite. Dan dalam masa yang sama jugak, watak utama (pempuan atas kiri tu), dapat mesej-mesej creepy daripada akaun FB Laura Barns. Dan oleh sebab ia di-shoot daripada pandangan mata watak utama, maka kita sebagai penonton dapatlah tau apa mesej2 creepy tersebut. Mula-mula diorang fikir ini adalah prank, but then mereka sedar, yang ianya bukan prank!

Bahagian tengah filem ni, memang seriau nak mati. Bayangkan kau tengah chatting dengan kawan-kawan kau, tiba-tiba ada sorang ni nak exposed semua benda jahat yang kau pernah buat kat kawan-kawan kau tanpa pengetahuan diorang, melalui game yang dipanggil 'Never Have I Ever'....



Cara permainannya...angkat kelima2 jari, dan somebody akan tanya soalan kat diorang. Siapa pernah buat, kena turunkan satu jari. Siapa yang habis lima-lima jari turun, kena minum wain.

Tapi, dalam movie ni, game tu jadi game yang hidup mati! Yang bagi soalan adalah roh kawan dia tu, dan dia akan soal soalan maut yang memang confirm akan kantoikan kesalahan korang sebab korang kena turunkan jari jugak kalau korang pernah buat, dan siapa kalah, tak yah minum wain, tapi akan mati!

Contoh soalan maut yg hantu tu bagi :
"Never Have I Ever doing sex with my boyfriend's friend..."
(maksud: Tak pernah sekalipun aku buat seks dengan kawan teman lelaki aku)

Kau bayangkan nak jawab macam mana kalau kau pernah buat benda tu? Dalam video calling tu, ada kawan-kawan kau yg lain, ada boyfriend kau sekali, dan ada kawan dia yang kau pernah ehem2 tu sekali...kau tak boleh tipu, kalau tipu, hantu tu tahu jugak dan kau akan mati...so dalam movie ni, memang nangis-nangis 5 orang kawan tu mengaku sebab salah yang diorang buat kat kawan-kawan diorang semua besar-besar salahnya! Phew~ Cara diorang mati pun memang tak boleh blah lah kan...paling ngeri memang part blender ni...damn!!!


Ada format Gif, tapi aku tak letak sebab takut readers nightmare tengok. Serius ngeri, macam movie Saw!

So...'Unfriended' is a must-watch film. Overall, motif dia adalah jangan khianat kawan kau sendiri.



DO NOT BETRAY YOUR FRIENDS~
by Laura Barns... ;)

P/s: even aku dah ceritakan semua ni, aku masih rasa ia berbaloi untuk ditonton sebab aku tak ceritakan ending, dan emosi cemas panik dia tu, korang kena feel sendiri. Hihihi~

Sunday, 17 May 2015

Popia Pisang Fork and Dagger


Salam.
Ya...inilah rupa popia pisang tersebut... \(n_n)/

Ia seperti banana split yang dibalut dengan kulit popia yang rangup, lepas tu dicurah pula diluarnya dengan chocolate syrup yang sedap dan melimpah ruah...dan pheww~~ rasa dia sedap gila! Aku suka! Aku suka! Hahah :p

By the way, popia pisang ni aku order masa makan kat satu restoran baru kat jb ni, nama kedai dia Fork And Dagger. Kedai takde bumbung yang konsep dia ala-ala zaman cowboy gitu~ Harga makanan dia memang sangat berpatutan.

 

Tapi, sorry...aku memang tak tau nak explain direction nak pergi ke sana macam mana. Dia area Setia Tropika macam tu lahh..hahaha aku try google tapi entah, tak jumpa. So, maaf lah. Aku cuma nak tunjuk popia pisang dia je, hahaha :D

P/s: popia pisang tu kalau dapat buat sendiri pun style tu (n_n)


Manfaat Program Mykad Smart Shopper kepada peniaga

(Sticky Post - Sila Scroll bawah lagi untuk baca entry terbaru. Terima kasih) :D

Salam.


Okay ni entry sambungan daripada entry lepas tentang Affiliate Marketing dan Affiliate Junction. Bagi yang first time nak baca ni, better baca entry INI (klik) dulu supaya lebih faham. Hehehe :D

So, throwback sedikit daripada entry tersebut, aku dah listkan 3 pihak yang sekaligus mendapat manfaat daripada program Mykad Smart Shopper ni. 3 pihak tersebut adalah...

i. Ahli Affiliate itu sendiri
ii. Perniagaan / Kedai
iii. Pemilik Mykad iaitu rakyat marhaen macam kita ni

Jadi, dalam entry ni, aku akan terangkan bagaimana ahli Affiliate dapat membantu para usahawan untuk mengembangkan perniagaan mereka.
Okay, berpandukan maklumat dalam gambar di atas, aku rasa hampir semua usahawan dan peniaga mengalami masalah yang sama, risiko yang sama. Ambil contoh; kita jual tudung, berapa ramai yang pun jual tudung macam kita?? RAMAI GILAAAAA KAN??? Bila dah ramai, confirmlah persaingan yang berlaku sangat-sangat hebat!

Bila persaingan dah hebat, kena lah usaha segigih mungkin untuk tarik pelanggan. Sekarang ni, jenama tudung dah mula diiklankan di TV dan radio. Bukan sikit tau kos untuk buat iklan macam tu. Bagi yang dah establish macam Aidijuma or Fareeda boleh lah buat iklan TV ye tak. Kalau peniaga-peniaga kecil yang berniaga kat pasar malam ke kat kedai kecik ke, mungkinlah tak mampu. Kesian kan? Haa..sebab tu lah ahli Affiliate tawarkan khidmat untuk membantu golongan-golongan peniaga macam ni supaya dapat beat persaingan tanpa keluarkan kos iklan yang besar! Bagaimana??

i. Daftar dengan Affiliate

ii. dan Ahli Affiliate akan sebarkan nama kedai dan perniagaan anda kepada beribu-ribu pemegang Mykad untuk menarik mereka berbelanja di kedai anda, dengan menawarkan diskaun kepada mereka.

*Jumlah % diskaun ditentukan sendiri oleh peniaga ikut kemampuan mereka.

Kenapa perlu bagi diskaun? 

Bayangkan anda di tempat customer, nak beli tudung, imagine dalam mall je lah, kalau ada 5 kedai yang jual tudung dalam tu. Mestilah mana-mana kedai pun harga lebih kurang je kan?

TAPI, imagine kalau anda tengok ada satu daripada 5 kedai tudung tu ada lekat sticker (berdaftar dengan Affiliate), dan anda dah sedia maklum kedai tu akan beri anda diskaun, mustahil ke tak kalau anda pergi kedai tu dulu daripada pergi kedai-kedai yang lain? Mestilah tak mustahil kan? Siapa yang tak suka diskaun?? :D

So, kepada para peniaga sekalian, cuba bayangkan kedai yang berdaftar tu kedai anda, bestkan? Tak payah susah-susah bayar designer untuk buat iklan promosi guna banner bunting flyers untuk dapatkan customer, sebab tu semua ahli Affiliate punya kerja.

Kemana diskaun itu pergi? Apa beza potongan diskaun dengan kos iklan?

Okay, sini kena faham betul-betul supaya peniaga tak rasa tertipu ataupun kerugian. Potongan diskaun itu akan dibahagikan kepada dua iaitu untuk Ahli Affiliate (sebagai komisen), dan untuk customer (sebagai diskaun cash rebate yang akan dimasukkan dalam Mykad). Sebenarnya, ia lebih kurang sama, TETAPI, pemberian diskaun itu lebih menjimatkan berbanding dengan kos iklan. Kenapa??

Kos pengiklanan
- Kita kena ada duit dulu baru boleh buat design.
- Kos design dan pengiklanan adalah tinggi.
- Peniaga akan tanggung kerugian sekiranya masih tak dapat
  customer setelah pelbagai design promosi dan iklan telah dibuat.

Diskaun
- % potongan diskaun ditetapkan sendiri oleh peniaga.
- Ahli Affiliate akan membantu promosikan kedai dan perniagaan anda secara percuma, anda tak perlu sediakan duit (kos) macam nak buat iklan.
- Peniaga tak menanggung kerugian sekiranya masih tak dapat customer SEBAB, peniaga takde dahulukan apa-apa duit untuk khidmat ahli Affiliate.



Jadi, daripada semua ini, aku simpulkan bahawa jika peniaga mendaftar dengan Affiliate, mereka akan mendapat
5 manfaat utama daripada iaitu :

1. Kedai / perniagaan mereka akan lebih menonjol walaupun ada persaingan yang hebat.

2. Mereka dapat kurangkan / sifar kos pengiklanan

3. Kurang tanggung kerugian sebab ahli Affiliate tawarkan khidmat 'offline Affiliate' secara percuma

4. Dijamin dapat 'mengumpul' return customer kerana keistimewaan cash rebate yang dimasukkan dalam Mykad customer apabila customer berbelanja di kedai mereka. So, mestilah customer pergi balik kedai tu untuk redeem cash rebate tu dan akan tambah duit jika point tu tak cukup :D

5. Perniagaan peniaga lebih maju dan berkembang kerana ramai orang datang, dan pastinya mereka akan sebarkan keistimewaan berbelanja di kedai anda pada kawan-kawan dia, sedara-mara dia, sebab kedai anda ada diskaun dan cash rebate :)

******************************************
Dan sekarang kepada para peniaga dan usahawan sekalian, nak tahu mengapa anda perlu cepat-cepat berdaftar dengan Affiliate??

Sebab Affiliate akan mengehadkan jumlah kedai yang ingin mendaftar dengan mereka. Contohnya, dalam satu shopping complex, ada 5 buah kedai makan di foodcourtnya. Walaupun kelima-lima kedai mungkin memohon untuk mendaftar dengan Affiliate, TETAPI Affiliate tidak akan approve semua. Kenapa???

Sebab kalau dah semua kedai pun daftar Affiliate, jadi sama jugaklah kan, persaingan tetap berlaku. Sebab tu, Affiliate hadkan, contoh hanya 2 kedai daripada 5 kedai je boleh di-approve pada suatu-suatu tempat tu. So, konsepnya...

Siapa cepat daftar, dia dapat! (n_n)

Okay itu saje, stay tune untuk entry ketiga berkenaan projek Affiliate Marketing dan Affiliate Junction ni, iaitu 'Manfaat Program SmartShopper kepada pemegang MyKad' .Klik SINI untuk baca entry tersebut. :)

P/s : thanx sudi baca :)


Ini yang perlu kita buat kalau dapat duit koyak


Salam.
Serious memang menyakitkan hati kalau kita dapat duit koyak. Tak kisah lah sama ada kita di tempat pelanggan ataupun peniaga, kena pulak kita tak sempat nak mintak duit yang lebih elok sebagai ganti daripada si pemberi tu, memang rasa tak puas hati. Serius rasa teraniaya! Lebih-lebih lagi koyak yang tak boleh ditampal dengan salotape!

Jadi, apa yang perlu kita buat kalau kita dapat duit koyak??


Kita hendaklah menghentikan penganiayaan!
Jangan singkirkan duit koyak itu kepada orang lain! Simpan je! Sebab bila kita pulak yang berbelanja guna duit koyak tu, kita serupa lah dengan orang yang bagi duit tu pada kita. Sama lah kita dengan dia sebab kita menganiaya orang jugak. Faham!

Paling kurang ajar, ada orang boleh selamber bagi duit koyak tu kat tabung-tabung derma. Sangat kurang ajar! Tolong jangan buat 'pahala palsu' untuk diri sendiri ya. Kalau tabung tu derma untuk anak yatim, kau dah macam hampakan anak yatim tau. Imagine bila diorang bukak tabung, semua hanyalah duit-duit buruk dan duit koyak-koyak semata....so, please lah. Simpan je duit koyak tu! Belajar untuk redha walaupun ianya cuma hal duit koyak. Aku akan terangkan kenapa...


Jumaat lepas aku tolong parent niaga kat pasar malam. Tengah buzy, ada customer beli popcorn. Sebab dia bagi duit ngam-ngam, dia terus blah lepas tu. Masa tu aku sempat check dan nampak duit tu koyak dan bila aku tengok customer tu, dia dah jalan tergesa-gesa tinggalkan gerai aku. Even sebenarnya aku still boleh kejar dia, tapi aku macam tak boleh nak kejar. Rasa macam kejamnya manusia ni. Dia dah tahu dia nak bagi duit koyak kat aku, sebab tu dia blah cepat-cepat. Dan maybe sebab tu jugak aku malas nak kejar.

Aku kesian kat abah, so aku tukar duit Rm5 tu dengan duit aku Rm5. Biar aku yang rugi. Abah pun tak tahu aku tukar duit tu. So, aku simpan. Balik rumah, aku check2 duit aku, aku tengok aku ada sehelai lagi duit Rm5 yang tepi dia macam tak lengkap sebab dah terkoyak sikit. Lagi aku terdiam. Maksudnya macam aku rugi Rm10 dah sebab duit koyak tu tak boleh guna. Aku cuba singkirkan duit koyak sikit tu masa beli barang, tapi gagal. Serius aku kecewa gila.

At last, malam tadi aku dah pasrah, aku asing duit koyak dan selit dalam buku aku. Tak pe...biar je, simpan. Ada rezeki, adelah...sampailah pagi tadi, aku terpaksa pakai seluar jeans yang aku dah lama tak guna sebab jeans lain semua basuh. Seluk-seluk kocek, tetiba terasa ada something..

Bila tengok, Allahuakbar...sekeping note Rm20 rupanya...tersentuh betul hati aku. Allah gandakan kerugian aku dengan cara yang macam tu. Terima kasih, Tuhan... :')

Jadi, nasihat aku, janganlah aniaya orang lain. Bagi aku, dapat duit koyak yang tak lengkap macam tu adalah sesuatu yang boleh buat manusia rasa sangat kecewa, lagi-lagi kalau si pemberi tu memang sengaja bagi dan kita tak sempat nak minta tukar ganti. Dan aku tak sangka, aku akan dapat belajar sesuatu daripada hal kecik macam ni... :')

P/s : thanx sudi baca (n_n).

Friday, 15 May 2015

Siapa yang lebih banyak kerja..?



A : Buat 1 kerja susah, sehari tak siap-siap
B : Buat 7 kerja susah, sehari boleh siap

Soalan
Siapa yang lebih layak untuk cakap yang dia banyak kerja?

Susah tau kalau orang perasan diri dia yang paling sibuk. Padahal dia sendiri yang lambat-lambat buat kerja, lepas tu nak 'panas' nampak orang lain relax. Kau tak tau orang yang relax tu sebenarnya dah siapkan kerja yang lagi banyak daripada kau, sebab dia tak lengahkan kerja macam kau. 

P/s : Dapat beza tau siapa yang betul-betul bz dengan siapa yang buat kerja meleweh sampai kerja satu pun tak siap-siap.

Monday, 11 May 2015

Pencerahan Tentang Affiliate Junction

(Entry sticky post..sila scroll untuk baca entry terbaru yang lebih hot :p haha)

Salam. 

Disebabkan Affiliate Junction dan program Smartshopper ni masih baru, dan memandangkan belum ada siapa lagi pun yang menerangkan secara telus tentang bagaimana ia berfungsi, maka aku ambil kesempatan ini untuk terangkannya pada anda. Harap sudi baca, aku tulis bukan untuk paksa anda join, tapi untuk beri anda kefahaman supaya anda takdelah tertipu if ada orang menyamar nak kelentong anda tentang Affiliate Junction ni, hehe :)

Industri Affiliate Marketing
Industri ini dah lama bertapak dalam mana-mana negara di dunia ni, terutamanya di Brazil. Brazil memang dah kira master dalam industri Affiliate Marketing ni. Kat Malaysia ni pun dah banyak syarikat yang buat teknik Affiliate Marketing ni, contohnya Lazada dan Zalora. Cuma kita sebagai rakyat marhaen tak panggil teknik tu sebagai Affiliate, yang kita tahu selama ni adalah, 'Kita tolong promote barang dan dapat komisen jika barang tu terjual'. And yes! Itulah kaedah Affiliate Marketing ni gamaknya. Guna orang tengah untuk dirujuk oleh orang ramai. Faham tak? :)

Tapi dalam banyak-banyak syarikat yang guna teknik Affiliate ni, takde satu syarikat pun yang buat offline Affiliate. Semua syarikat buat online Affiliate. Online Affiliate ni maksudnya 'orang tengah' tu berbentuk syarikat di alam maya contohnya laman web, blog dll. Contoh syarikat pula seperti:-
i. ZALORA, laman web mereka diibaratkan macam orang tengah (Affiliater) yang dijadikan rujukan untuk beribu-ribu koleksi baju daripada beribu-ribu jenama besar seperti Dorothy Perkins,  Alfio Raldo, River Island dll, kepada orang ramai.


ii. LAZADAlaman web mereka juga diibaratkan macam orang tengah (Affiliater) yang dijadikan rujukan bukan hanya pada pakaian, tetapi segala-gala keperluan dan kelengkapan daripada sekecil-kecil barang kepada sebesar-besar barang elektrik daripada pelbagai jenama even jenama terkenal pun 'guna' khidmat Lazada untuk promosikan barang mereka.



Banyak lagi syarikat lain contohnya Mudah, Amazon, Ebay, Alibaba dll. Pendek kata, syarikat-syarikat 'orang tengah' seperti itu adalah seperti platform yang dijadikan rujukan untuk menghubungkan antara ribuan peniaga dengan orang ramai.

Orang ramai merujuk laman-laman web 'orang tengah' ni bila nak beli barang, padahal jenama yang dia cari tu ada je website sendiri, tapi diorang lagi suka rujuk di 'platform orang tengah' bila nak beli barang. 

So bayangkan sekarang, 'jika laman web orang tengah itu adalah anda'. Orang yang dirujuk itu adalah anda; iaitu seorang individu. Bukan syarikat, bukan partnership. Beribu-ribu rakyat marhaen merujuk dengan anda untuk tahu kedai mana yang best? Kedai mana yang boleh dapat diskaun? kedai mana yang boleh bagi cash rebate? dll lagi pertanyaan.


Dan tugas anda hanya perlu: Aktifkan Mykad diorang, lepas tu rujuk diorang supaya pergi ke kedai-kedai / perniagaan yang dah pun berdaftar dengan Affiliate untuk berbelanja sambil nikmati diskaun / rebat tunai / lain-lain keistimewaan daripada kedai-kedai tersebut. Haa...inilah yang dinamakan OFFLINE AFFILIATE :) Kita hanya suruh mereka pergi je kedai-kedai tu, guna air liur je weh, tak perlu setup-setup webpage bagai gitu~~ lepas tu, anda pun dapat komisen :D Hahaha best kan?? 

Syarikat I Synergy International (M) Sdn. Bhd


Ya! Sebab best lah, maka syarikat I Synergy telah mengambil peluang keemasan untuk menjadi peneraju terulung kepada OFFLINE AFFILIATE SECARA INDIVIDU, yang membolehkan rakyat marhaen macam kita ni menjadi 'orang tengah' (Affiliaters) , sama macam syarikat Zalora dan Lazada tu. Hah suka tak? :D

So, untuk tujuan itu, I Synergy telah melaksanakan projek Affiliate Junction, yang sangat memberi manfaat kepada tiga pihak utama ini iaitu;


i. Ahli Affiliate itu sendiri
ii. Perniagaan / Kedai
iii. Pemilik Mykad iaitu rakyat marhaen macam kita ni

...melalui program Mykad SmartShopper!! Yeahhh!



Btw, apa bendanya program Mykad ni kan??? 



Program MyKad Smart Shopper; iaitu sebuah program yang dijamin dapat memberikan ganjaran bukan saja kepada ahli-ahli Affiliatenya, tetapi juga kepada perniagaan / kedai yang menggunakan khidmat ahli Affiliate dan juga kepada rakyat marhaen macam kita ni!!! Ya! TIGA PIHAK SEKALIGUS DAPAT MANFAAT daripada program Mykad ni! :D Win-win ;)



i. Ahli Affiliate - Aktifkan Mykad dan dapat komisen apabila pemegang MyKad itu berbelanja

ii. Perniagaan / Kedai - Dapat memajukan bisnes, tidak bazirkan wang untuk kos pengiklanan, dan dijamin dapat RETURN CUSTOMER

iii. Pemegang Mykad - Dapat berbelanja dengan bijak di kedai-kedai yang tawarkan diskaun dan rebat tunai

Bagaimana dan kenapa???

Baca seterusnya di sini (Klik)
Entry bertajuk : "Manfaat Mykad SmartShopper Program kepada para peniaga"


P/s: anggaplah ini sebagai ilmu baru untuk kita, hehe :)