Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Friday, 30 October 2015

MyWeddingJournal #5: Takde Rezeki Nak Mekap Dengan Fyna

Salam...
Dalam entry INI, aku ada citer aku dah booking make up sanding kan. Tapi tu lah, bila kita booking dengan bridal, MUA (make up artist) nya ada lebih daripada sorang. So, ikut nasib dapat yang mana free, haa yang itulah yang attend untuk make up kan kita. The problem is, MUA yang aku suka hasil make up dia tu skang dah amek job buat pelamin. Awal-awal lagi dia dah mention tak sure dia dapat ke tak make up kan aku, sebab dah bz...


Dia ada jugak bagi list MUA yang lain2 (freelancer), tapi semua portfolio tak meyakinkan. Serius okay, kalau kerja dalam bidang-bidang macam ni, portfolio adalah sangat penting!! Barulah customer pun rasa yakin dan percaya nak guna khidmat awak. Ini kalau tak banyak portfolio lepas tu kalau ada pun make upnya nampak mengerikan, camne?? Ade ke patut make up bawah mata kontra gila putih dan tak blend dengan warna kulit. Woo boleh mimpi ngeri pengantin tu tau!

Lebih-lebih lagi bila baca pengalaman-pengalaman malang pengantin yang dimekapkan secara sambil lewa oleh mak andam sampai jadi tak cantik. Hmm~

Btw, korang mesti kenal blogger Fynahere ni kan?


Aku sangat adore hasil make up dia, cantik + sweet + natural + bestnyeeeee kalau dapat di-mekap-kan oleh Fyna. Tapi Fyna jaga area utara sana, kalau area Selatan cam aku ni kat Johor, kena deal dengan adik dia, Mimi. Punn sama cantik jugak si Mimi tu make up... Aku sangat berharap dapat guna khidmat diorang ni, tapi dah full~ Hahaha kesian betul aku nih!

Tunang aku pun gigih carikan MUA yang mekap ala2 natural macam tu, dan akhirnya jumpa! Dalam senarai yang dia bagi tu, aku berkenan kat hasil make up dua org MUA ni, iaitu...

1. Natasha
Make up dia cantik, natural dan simple2 je. Suka tengok! :D


2. Aishah 
Ini pun cantik, natural dan lebih glamour sikit mekapnya. Hahaha pun suka jugak!


Bincang punya bincang dengan tunang aku, kitorang decide lah nak amek Aishah jadi MUA aku. Terus minta tolong tunang aku wassapkan untuk booking, nasibbbb masih kosong untuk tarikh aku! Hahaha rezeki, Alhamdulillah (n_n) If korang nak tengok hasil make up diorang, boleh klik kat nama dia yang aku tulis tadi tu ye :D

P/s: Deep in my heart masih terkilan tak dapat booking Fyna, and boleh tak masa dia cakap dah full aritu, aku terus bergenang air mata sebab kecewa.. hahaha :p 

Thursday, 29 October 2015

MyWeddingJournal #3: Done HIV Test Kahwin (Johor)

Salam (n_n)


Haa, lepas aku renew lesen P ke CDL hari tu, on the way nak balik singgah jap Klinik Tampoi untuk buat HIV Test untuk kahwin. Senang je tau prosedur nya :D

1. Mula-mula, pergi pejabat agama yang berdekatan untuk ambil borang ujian HIV. Borang HIV ni memang takde / tak boleh print daripada website, kena datang ambil jugak kat pejabat agama. Untuk orang Johor, borangnya camni haa...


Borang Persetujuan Menjalani HIV Test, korang akan dapat borang ni berserta envelope putih (dah siap cop dengan alamat pejabat agama) dan juga lampiran senarai klinik dan masa mereka menyediakan khidmat ujian HIV ni.


So, dah alang-alang hari Isnin tu aku cuti, terus je cari klinik yang boleh buat Hiv Test untuk hari Isnin, nasib ada yang bersesuaian dengan masa aku dan sekali jalan je untuk balik rumah, iaitu Klinik Tampoi. Borang tu isi dulu ye..

2. Dah sampai klinik, ambiklah no.giliran, serah borang di kaunter dan ikut arahan nurse kat sana nanti.

3. Bila nombor dipanggil, haa bersiap-sedialah untuk diambil darah ye. Aku mula-mula control cool je, bila nampak nurse dah get ready nak cucuk lengan aku, terus aku kecoh tanye kak sakit tak? Hahaha :p Rupanya tak sakit langsung!! Huahaha :p oh btw dia bukan cucuk kat lengan tau, tapi kat belah dalam siku.

4. Korang akan diberi satu risalah yang mengandungi soalan2 untuk ujian Talesemia. So, sementara darah kita tu disaring di makmal, sila lah jawab soalan dalam risalah bawah ni ye..


Mostly berkenaan hal-hal wanita lah kan contoh macam kitaran haid kita, senggugut ke tak, then sejarah perubatan kita kalau ada, dan banyak lagi lah. Talesemia test ni untuk pempuan je, kalau lelaki hari tu tunang aku cakap, dia punya test ala-ala pasal psikologi kot? Sebab antara soalannya adalah "Pernahkah anda rasa ingin membunuh diri?" Haaa..aiyok :p

5. Dah siap jawab, hantar kat nurse. Pastu nurse akan bagitau result HIV Test kita tu :D Result test tu nanti nurse akan siap-siap terus masukkan dalam envelope yang kita dapat sekali dengan borang HIV tu, untuk diberi pada pihak Pejabat Agama pulak :D


So, dah setel! Keputusan HIV ni valid untuk 6 bulan je tau. Alhamdulillah (n_n)..skang tinggal nak tunggu interview je haa. Kat Johor dan certain negeri lain, nak kawin kena interview dulu tau. Nervous tak nervous ngko rasa~ Hahaha! Okay tu je, thanx sudi singgah sini :)

P/s: balik rumah, aku asyik tengok je tempat yang kena cucuk tu, rasa tak caya dah pernah kena ambil darah. Haha itu pun nak jakun, ntah pape :p Haha~

Peranan Waris Menguruskan Harta Si Mati

Salam.


Okay ini sekadar perkongsian, sebab aku pun baru alert sikit dengan benda ni lepas tengok abah aku sendiri sebagai waris, perlu menguruskan pembahagian harta pusaka arwah adik beliau (pakcik kami) yang tidak ada waris sebab takde isteri / anak. Jadi, harta pusaka dibahagikan dengan adik-beradik saja.

Yang pertama, perlulah diselesaikan dengan merujuk pada wasiat arwah. Ini ada hitam putih dan mengikut syariat agama. Tapi bukan ni yang aku nak citer. Ianya adalah something additional yang pada aku, wajarlah dibuat oleh kita sebagai waris (Islam) untuk membantu arwah di 'sana', iaitu...

1. Badal haji
Juga dikenali sebagai upah haji. Apa salahnya ambil sedikit daripada jumlah harta pusaka tersebut untuk upah haji si arwah. Lagipun tu kan duit arwah yang arwah kumpul sendiri masa dia hidup dulu, so segan-seganlah sikit. Takkan nak kaut semua harta dia tanpa memikirkan keadaan arwah kat sana, kan? Kesian kat arwah. Mudah-mudahan, dengan upah haji ini dapatlah sedikit ganjaran buat arwah kelak. InsyaAllah~

2. Infaq yang ganjarannya berterusan
Ya, jangan lupa dermakan sebahagian hartanya kepada yang memerlukan. Paling baik adalah meng'infaq'kannya kepada sesuatu yang boleh menjamin ganjaran pahala yang berterusan buat si arwah. Macam mana?

Cara paling mudah adalah infaqkan duitnya untuk pembinaan masjid. Membantu membina masjid adalah sesuatu yang mulia, dan bila ia siap, bayangkan kita akan dapat ganjaran selagi mana ada orang yang menggunakan masjid tersebut untuk tujuan yang baik. Jadi, ada kalanya kita yang masih hidup ni selalu alpa, di saat kita terlupa nak sedekahkan al-Fatihah / doa buat arwah, insyaAllah, ganjaran hasil infaq ni diharapkan dapat membantu arwah :)

***************************************

Apapun, dua hal tersebut takde dalam hitam putih dokumen wasiat. Kalau nak buat, kena berbincang sesama waris yang dapat harta pusaka tersebut. Alhamdulillah, adik-beradik arwah semua sama-sama setuju untuk tolak sikit daripada bahagian masing-masing untuk dibuat badal haji dan infaq kepada pembinaan masjid. Semoga, ada ganjaran buat beliau. Aminn (n_n)


P/s: banyak benda tentang kehidupan yang kita belajar daripada ayah :)

Wednesday, 28 October 2015

Putih Kelabu Itu Smart Casual

Salam.
Aku tak tau sejak bila aku suka sesuatu yang berwarna kelabu, terutamanya daripada segi handbag, pakaian dan kasut. Serius kelabu sangat macam misteri, dia macam takde perasaan. Hahaha :D Cuci-cuci mata kat Zalora, banyak pulak tu yang warna kelabu. Ni nak aniaya aku ke apa? Hahaha~
Handbag putih kelabu dalam gambar tu pun aku beli kat Zalora sebab sangat tertarik dengan corak simetri garis-garis dia yang berwarna kelabu tu. Futuristik sangat~ dan jarang jumpa, so aku TERbeli..hahaha~
Ada dua lagi pilihan warna. Kalau nak beli sling bag tu, bolehlah klik SINI ya (n_n)

Dua kasut ni pun sangat unik di mata aku. Yang atas tu, sneakers je pun tapi nampak mahal sebab ada tekstur Quilting kat situ, warnanya pulak kelabu / silver, memang nampak feminin kalau pakai. Klik sini untuk beli sneakers quilted tu :)

Kasut bawah yang kelabu gelap tu pulak simple tapi menarik sebab ada macam bintik-bintik kilat. Tapi kilat dia takdelah menghelip kan, just nice. Hahaha suka! Suka! Kalau nak beli, bolehlah klik sini.

************************************
Dulu tak suka warna kelabu, sekarang dah suka sikit, so aku rasa personaliti aku pun mungkin dah ada perubahan sikit. Jom check, kot ada antara anda yang suka warna kelabu jugak..hehe

Personaliti Berdasarkan Warna Kegemaran : Kelabu / Silver

1. Anda bersikap natural terhadap kehidupan
2. Anda mencuba melindungi diri daripada kekacauan / huru-hara yang sedang berlaku di dunia ini (hampir kepada mengasingkan diri daripada sesiapa dan merasakan diri not belong to anywhere)
3. Anda lebih gemar kehidupan yang selamat, terjamin dan seimbang
4. Anda bersikap praktikal dan tenang, serta tidak suka menarik perhatian dan hanya mahu cari pengisian untuk hidup
5. Kelabu adalah warna yang neutral tetapi ada tenaganya, cuma anda tidak mahu menunjukkannya secara berlebihan terhadap sesuatu
6. Anda suka menambahkan sedikit warna-warna terhadap warna kelabu anda...ya betul lah tu, macam tudung warna-warni aku tadi tu. Hahaha ada banyak lagi, malas nak translate :p Okay tu je bye!

P/s: kelabu tu juga adalah jerebu...:p

Mudahnya Tukar Lesen P di UTC Galeria JB

Salam!
Pernahkah korang berurusan dengan mana-mana jabatan di UTC? Ianya sangat bagus, mudah dan cepat gila tau! Hahaha excited nak citer pasal ni. Memang tak sia-sia diorang buat lagu UTC~UTC~ Pusat Pelbagai Perkhidmatan~~ yang selalu kuar kat TV tu haa~ So, hari Isnin lepas aku amek AL sebab nak setel hal tukar lesen P aku ke lesen penuh di JPJ UTC ni.


Lokasi pejabat UTC Johor ni dalam shopping mall iaitu di Galeria Johor Bahru. Tingkat 3, kalau nak senang, parking terus kenderaan anda di tingkat 3 so masuk terus sampai, tak payah terpusing-pusing naik escalator. Dalam ni, baaaanyak gilaaa kemudahan yg disediakan. Banyak sangat! Nah tengok sendiri..




Dan masa aku pergi tu, banyak yang lengang macam takde orang datang. Tak sure kenapa, tapi mungkin orang Johor tak tau UTC ni boleh setelkan banyak urusan sekaligus agaknya. Try lah pergi, memang best plus tempatnya selesa :D Btw, atas tu lah cawangan JPJ.

Prosedur Terkini Tukar Lesen P ke Lesen Penuh di UTC

1. Datang ambil nombor dan tunggu
2. Serahkan lesen  P  lama tu dan IC
3. Nanti dia tanya nak renew untuk berapa tahun
(minimum setahun RM30)
4. Tarikh expired lesen akan diselaraskan ikut birthday
(ini kena bayar RM15)
5. Dah bayar, tunggu jap. Pastu terus siap dan dapat lesen CDL anda!! Yahooo~~


Ya! Camtu je caranya. Tak payah dah bawak-bawak gambar passport ke apa, tak payah dah kena ambil gambar kat sana kalau tak bawak gambar. Dan diorang pun dah takde tanya-tanya kita nak guna gambar dekat lesen P ke, gambar IC. Takde! Sebab diorang dah tau dah mesti kita nak guna gambar yang kita bajet cantik sikit kan. Hahaha~ so gambar aku tu guna gambar kat lesen P...rasanya diorang scan je kot, tu yang senang tu :D

*************************************
Okay, begitulah cara-caranya. Total Rm75 sebab aku renew 2 tahun terus + selaraskan tarikh. Servis baik dan pantas! Paling best, waktu kaunter UTC dibuka hari-hari sampai jam 10 malam!! Tengah jalan-jalan pun kita boleh singgah jap bayar bil ke pape ke kan. Best!! Akhirnya ada juga sumbangan kerajaan yg berguna...haha

P/s: lepas setel ni, aku pergi buat HIV Test pulak tau..seriau nak kena cucuk lengan sebab first time T_T hahaha, nanti aku citer~

Tuesday, 27 October 2015

Makan-makan Sempena Birthday - Part 2

Salam!
Hoi lah bulan Oktober dah nak habis pun masih tak setel2 lagi entry birthday aku hari tu. Hahaha, banyak sangat urusan lah :p Ok, tak nak panjangkan mukadimah, jom tengok kat mana adik aku belanja makan sempena birthday aku yg ke-26 ni...

Restoran Marines Cafe (Pasar Karat, JB)


Sebenarnya, ikut perancangan awal nak makan kat BigFood, tapi sebab keluar dah malam, so Bigfood dan banyak restoran lain dah fullhouse. Akhirnya decide pergi Bazar Karat dan pilih je lah makan di Mariners Cafe tu. Tapi, masa mula-mula sampai, keadaan agak pelik sedikit dan berlaku something yang kurang syok lepas tu~ Hmm...


Sampai-sampai, masuk je aku dah pelik apesal kosong?? Tak ramai orang pun? Before ni kalau lalu je mesti cafe ni dah penuh, tapi kenapa masa tu kosong? Kan ni malam minggu? Dah awkward sikit tapi tetap pilih meja sebab dah tak tau kedai mana lagi nak pergi. Kami pilih meja di tingkat atas...dan standard lah dalam cafe macam ni korang boleh jumpa pelbagai jenis kerusi dan meja..hehe


Sorry gambar blur ya amat. Tangan menggigil kelaparan~ Hahaha over!



Ni abah aku cakap kerusi kapal terbang. Entah betul ke tak aku tak sure lah. Abah aku punya fakta kekadang meragukan jugak sebab ikut suka dia je cakap. Haha :p Kami pilih kerusi biasa je, tapi dekat dengan beranda dia..



Dekorasi kat area meja kitorang agak vintage dan unik, but still agak pelik. Sebab aku tetap rasa something yang pelik. Aku rasa tempat ni macam usang gila! I wonder apesal cafe ni macam agak bersepah dan tak kemas di sana-sini. Customer boleh nampak bahagian stor dan loteng yang macam berhantu tau tak...hmm~ but okay, diam je. Pilih menu...

Pekerja dalam tu ada 2 orang je. Punya lama nak tunggu dia naik atas untuk bagi buku menu. Pas bagi menu dia turun bawah, bagi masa kitorang pilih, pastu dah pilih-pilih, masa nilah yang buat kami menyirap mcm air sirap! Hishhh...

Order itu takde, order ini takde, itu habis, ini habis. Boleh kata hampir 80% food yang ada dalam buku menu tu SEMUAAAAA HABIS DIA KATAAAAA!!! Arghhhh dah macam nak blah daripada situ. Geram tak terkata sambil order je lah makanan yang masih ada~~~

Sandwich Cheese Bread

Fish Burger

Fish And Chips

Okay semua makanan tu sedap even fish dekat fish n chips tu jugaklah yang dia sumbat dalam fish burger tu~ Terima kasih kepada adik aku yang belanja semua ni (n_n). Tapi, aku masih lagi melayan mood ke laut aku masa tu. Geram sebab staff tak mention awal2 food mana je yang tinggal. Such waste our time duk terpilih2 makanan yang sebenarnya memang dah takde...Hmm :/

Then time bayar, aku keluar dulu dengan abah aku. Mak aku teman adik aku bayar, tanya-tanya barulah staff tu cakap sebenarnya cafe tu dah nak pindah, esok hari last bukak kedai. So, memang banyak yang dah habis. Then aku pun macam owh~~~~ (dalam hati cam tertanya ape je lah food yang tinggal esok ek??)

LAIN KALI MENTION LAH AWAL2 SEMUA TU, NI DAH NAK TUTUP KEDAI PUN ADA HATI NAK NIAGA LAGI. DAH HAMPIR 80% MAKANAN TAKDE PUN MASIH NAK NIAGA LAGI, BAGI BUKU MENU TANPA INFORM APA-APA PULAK TU. Aku boleh terima if bagitau awal2, customer pun taklah marah. Ni dah macam kes memerangkap customer pulak dah..haihhh~

Apapun, jangan dah cari kedai ni kat Pasar Karat tu, sebab dah tutup~

Okaylah, emo pulak tetiba bila ingat balik. Nasib kau lah sebab aku blogger, so aku citer depend on my pengalaman lah kan. Lain blogger, lain pengalaman kan? Hehe :)


P/s: lukisan dinding kat cafe tu cantik! Cam nak potong dinding tu bawak balik rumah, haha~

Sunday, 25 October 2015

JEP Kucing Popular di Malaysia Kematian Isteri

Salam.


Kalau korang kenal dan mengkuti kisah-kisah kelakar seekor kucing yang bernama JEP ni di Facebook , pasti korang dah sedia maklum tentang post daripada tuan JEP ni berkenaan kematian JLO, iaitu isteri kepada JEP ni.


Aku pun baru tahun ni follow facebook Oh My Jep ni, memang banyak post-post yang kelakar gila, sebab tuan dia rajin edit-editkan gambar siap letak dialog lawak, so best gila baca! Hahaha...cuma tu lah, tak sangka ari Jumaat lepas JLO menghembiskan nafas terakhir setelah kawan owner terlanggar beliau. Padahal kawan dia tu dah check berapa kali dah kat bawah kereta untuk make sure takde kucing, tapi kena jugak. Dah sampai ajal mungkin... :'(

Apapun, Jep dengan Jlo sangat romantik tau, jom tengok laki bini yang dua-duanya comel ni. Hehe (n_n)





Siap main cak-cak lagi tau~ Haha begitulah mesranya kehidupan JEP dan JLO sebagai suami-isteri. Chewahh~ terasa jugak lah aku kehilangan JLO even bukan kucing aku, tapi sebab dah salu baca citer dia kan, so sedih jugak. Tapi takpe, meh tengok sikit dialog-dialog lawak yang ada di Facebook Oh My Jep ni sebagai ubat kesedihan :) 


Hahahaha! Sengal kan Jep ni...sian Jlo..:p Lagi satu keistimewaan Jep yang tak boleh blah adalah, beliau memiliki 'muka whatever' macam ni...


Hahaha walaupun camtu, Jep ni tetap ramai peminat tau! Memang dah glamour dila kat Malaysia ni. Siap ada kad Touch N Go dan banyak lagi merchandise versi Jep...hahahaha..



Okaylah tu saja, buat yang nak tengok banyak lagi gambar aksi si Jep gemok ni, boleh lah pergi FB beliau di SINI. Say hi to Jep ;)


and goodbye to Jlo...


P/s: Jep dah ada bini baru dahhhh~ nama dia Mia, nanti lah aku update! Hahaha, comel gila :D

Friday, 23 October 2015

Inilah Rupa Contton Candy Paling Popular Di China

Salam!
Haaa pernah tengok tak cotton candy bentuk macam sejambak bunga besar camni??


Dikatakan cotton candy bentuk bunga ni sangat feymes di China dan ramai yang membeli sebab bentuk dan rupanya yang unik, comel dan colorful tu. Kalau aku, aku pun terbeli. Haha meh kita tengok camne diorang cipta cotton candy flowers ni...


Mula-mula, guna serbuk gula yang colorless je untuk cotton candy warna putih. Dah habis tu, letak pulak serbuk gula yang berwarna untuk jadikan lapisan-lapisan yang berwarna, macam ni...



Haa, nak jadikan dia bentuk tu, tekan guna lidi je camni haa...




Tadaaa siap dah!! Besar sebenarnya cotton candy flower ni tau, memang kalau pegang tu macam pegang jambangan bunga lah kiranya, hahaha seronoknya!!




Besar gila kan, makan sorang jenuh jugak ni! Haha sesuai untuk dimakan ramai-ramai lah ni kiranya..hehe

Video cara buat cotton candy bentuk bunga

Menarik, kan!! Begitu kreatif sekali dalam memanipulasikan design makanan. Even benda2 simple camni pun boleh jadi wahhh! Yang tak suka cotton candy pun boleh tetiba suka nak beli. Hahaha..(n_n)

P/s: tetiba teringin nak makan cotton candy lah pulakkk~