Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Sunday, 29 November 2015

Senyuman TMJ, Kekuatan Penyokong JDT

Salam.


Bukan calang-calang team yang mampu meledakkan gol pada minit-minit ataupun saat-saat akhir permainan, sepertimana yang telah Amirul Hadi lakukan pada perlawanan menentang Felda kelmarin. Ramai penyokong JDT mengharapkan Amirul dimasukkan pada second half game, TAPI....


Apa yang berlaku semalam adalah, Gomez memasukkan Amirul Hadi hanya 10 minit sebelum game tamat. Apa yang dia fikir? Adakah dia berharap JDT dapat 2 gol terus dalam masa 10 minit tu? Adoi~ dengan refree nya macam tak adil. 4,5 kali orang yang sama buat salah baru nak layang kad kuning? Siap cakap pemain Felda takde niat nak mengasari pemain JDT? Owh, come one~ Banyak-banyak game yang aku tengok, kau sorang je yang bagi alasan 'bijak' macam tu. Nak mengasari player, kena ada niat? Gitu? Then, JDT dah score 1, tapi tak dikira sebab kata refree bijak itu, Harris Harun mengasari pemain Felda, but bila tengok replay, Harris Harun yang dikasari adelahh~ Haihh!

*****************************************
Apapun, saat wisel panjang ditiup tanda game telah tamat, seluruh stadium Larkin senyap membisu. Gila kau tak senyap, stadium fullhouse dengan penyokong JDT, then kalah pulak, dengan BOS sekali terkedu. Kami sangat kecewa, dan speechless. Ini game penting untuk musim ini. Game penting untuk mara bagi merebut Piala Malaysia, but then terhenti di setakat ini saja. Tak cukup dengan tu, rekod berlawan di Larkin tanpa kalah juga akhirnya dipecahkan oleh Felda. Kami sangat kecewa. 

Larkin senyap.

Sehinggalah kelihatan TMJ turun ke padang sambil bertepuk tangan dengan senyuman....dan something mula meresap ke dalam jiwa....macam satu kekuatan...


TMJ.

He's the one yang membangkitkan JDT dari bawah hingga ke tahap sekarang. He's the one yang tak pedulikan haters yang mengutuk beliau dan terus berusaha demi menaikkan nama JDT sehingga ke tahap sekarang. He's the one yang sepatutnya rasa sangat sedih dan kecewa dengan kekalahan ni, tapi beliau masih mampu turun padang untuk 'bersama' penyokong JDT...


Lalu serentak itu, perlahan-lahan Larkin mula bersorak kembali. Bersorak kerana tanpa sedar, kami dah bersatu melalui JDT. Bersorak kerana tanpa sedar, JDT telah melangkah jauh secara konsisten pada musim ini sehingga berjaya merangkul 3 piala sekaligus dengan cemerlangnya. Bersorak kerana tanpa sedar, negeri Johor ini telah mempunyai satu trademark yang kuat iaitu JDT...




and yes, we are JDT! \(n_n)/ Terima kasih TMJ, untuk semua Fenomena JDT ini


P/s: Entry ni untuk menaikkan semangat penyokong JDT yang sedang bersedih, termasuklah aku. Semalam pun gigihlah tunang aku pujuk aku sebab aku sedih JDT kalah. Hahahaha!! Btw, tahniah Felda...Anda main hebat ;)

Friday, 27 November 2015

Harga Emas Public Gold Tengah Jatuh Ni !

Salam!
Quick update tentang emas (n_n)! Tadi aku check harga emas kat Public Gold tadi, seriously tengah jatuh skang ni. So, sape nak kumpul emas tu, segeralah purchase hari ni ya.. takut esok-esok dah naik pulak harganya tu.


Dalam sebulan yang lalu aku check harga 1 Dinar yang aku beli tu, daripada Rm689 dah naik sampai ke Rm720!

Tapi tadi ni aku check, dah turun balik sampai Rm679!! Jatuh Rm10 daripada harga yang aku beli dulu! So, memang harga emas tengah rendah dan berbaloi kalau beli emas waktu-waktu camni.

Dan bila dah kumpul emas tu, sila jangan menggelabah bila harga emas tu turun. Sikit pun korang tak rugi sebenarnya. Yang merugikan adalah; korang jual emas tu waktu harga tengah rendah camni. Memang lah rugi~ Hahaha :p

So, kesimpulannya. Simpan je emas tu masa harga tengah turun, dan if ada duit lebih, boleh tambah koleksi (n_n). Dan mohon selalu check jumlah berat emas yang korang dah simpan tu, takut-takut dah mencapai tahap berat yang diwajibkan bayar zakat. Hehe


Untuk yang nak kumpul emas sikit-sikit dalam gandaan 1g pun amat digalakkan, sebab memang harga tengah murah. Dalam 2 bulan lepas harga asyik main sekitar Rm171 dengan Rm173...so skang ni turun jadi Rm161 untuk 1g! Ni lah peluang untuk start kumpul emas. Nak tunggu bila lagi kan? :D

*harga di-update setiap 20 minit secara live di laman web Public Gold, so kalau masa korang tengok tu rege dia dah berubah, tak dapat lah den nak nolong ye~ :p

Tapi, woopz! Before beli emas, better baca entry ini dulu supaya korang tak mudah ditipu / rugi kelak :


Aku beli emas di Public Gold sebab ini:


P/s: aku buat entry ni sebab excited sebab tengok harga emas jatuh, bukan sebab aku ada komisen ke pape tau :D Semoga bermanfaat!

Tuesday, 24 November 2015

Nak Tak Nak Kena Paksa Juga !

Salam.



Aku tengok dalam drama Melayu kan, majoriti ceritanya akan tunjuk watak-wataknya sedar diri dan berubah jadi manusia yang lebih baik hanya selepas ditimpa musibah. Aku tertanya lah jugak, itukah 'SERU' yang kita semua maksudkan selama ni? Musibah itukah yang kita maksudkan sebagai 'SERU'? Kalau macam tu sebenarnya boleh lah kita kata, kita ni tengah tunggu musibah datang rupanya, baru nak berubah...

***************************************
Adakah kita yakin, bila musibah itu tiba kepada kita, kita akan berubah jadi baik? Pernah tak tanya diri sendiri dengan soalan-soalan yang serius macam ni? Berhentilah sebentar belek fon anda tu pada masa-masa yang terluang dan biarkan otak anda untuk menerawang sekejap untuk fikirkan pasal mati dan bagaimana kita di 'sana' kelak...

Ramai antara kita 'menafikan' niat untuk berubah menjadi umat Islam yang lebih baik. Kenapa aku kata 'menafikan'? Sebab rata-rata umat Islam ni memang secara basicnya dah tau dah hukum-hakam Islam ni, tapi masih tak nak berubah sebab katanya, 'Belum sampai seru~' Yang perempuan pulak, nak tunggu lepas kahwin baru nak berubah...paling obvious pasal aurat dan pergaulan. Cubalah tanya diri sendiri, pernah tak kita terniat macam tu?

***************************************
'Seru' ni boleh dikategorikan dalam dua bentuk. Satu dalam bentuk amaran iaitu musibah macam dalam drama-drama Melayu tu, dan satu lagi datang dalam bentuk kebaikan yang ala-ala suatu perasaan yg magic! Inilah namanya 'hidayah dan petunjuk daripada Allah'. Anda rasa 'SERU' anda tu datang dalam bentuk yang mana satu....?

***************************************
Yes! Pada mulanya aku tak kisah langsung pasal benda ni, aku fikir lantak lah, masing-masing ada cerita sendiri. Tak guna mengutuk umat Islam yang jahil, sebab mungkin Allah belum buka pintu hati diorang. Aku cuma boleh doakan yang terbaik je supaya semua umat Islam boleh berubah menjadi umat Islam yang lebih baik...

Malangnya, aku nampak tiada daya usaha di situ..
There is NO EFFORT yang mereka buat untuk jadi semakin baik. Sebab mereka rasa kehidupan mereka sedang aman, jadi mereka terus hidup begitu. Dan aku rasa risau, sebab tu aku kongsikan pemikiran aku kat sini....mungkin boleh 'menggerakkan' orang lain untuk turut sama memaksa diri untuk jadi yang lebih baik...

****************************************
Betul ke kita nak tunggu seru datang, baru kita nak berubah?

Kalau seru yang datang tu, dalam bentuk musibah, macam mana?

Musibah tu pulak, boleh jadi kena kat kita, tapi boleh jadi juga orang-orang yang kita sayang yang jadi mangsa dek kerana Allah itu nak menyedarkan kita yang masih tak sedar-sedar diri lagi ni. 

Seru itu boleh datang melalui kecelakaan yang menimpa sama ada ahli keluarga kita, pasangan kita, anak-anak kita, mahupun bestfriend kita sendiri, jadi itukah seru yang kita tunggu-tunggu untuk betul-betul buat kita insaf justeru baru terbukak pintu hati kita untuk berubah?


Tapi, Alhamdulillah, lumrah manusia ni hanya ingat Allah dan berubah lepas dapat susah. Baru hanya terasa insaf saat ditimpa musibah. Memang boleh berubah masa tu, tak siapa pun halang, malah tak berdosa pun nak berubah jadi lebih baik lepas dapat musibah....

tapi dalam masa yang sama...

Mungkin saat itu, kita dah pun kehilangan ibu/ bapa tersayang yang terbabit dalam usaha Allah untuk menyedarkan kita...

Mungkin saat itu, kita dah pun kehilangan adik-beradik tersayang yang terbabit dalam usaha Allah untuk menyedarkan kita...

Mungkin saat itu, kita dah pun kematian suami/ isteri/ kekasih tersayang yang terbabit dalam usaha Allah untuk menyedarkan kita...

Mungkin saat itu, kita dah pun kehilangan segala harta benda seperti rumah, yang terbabit dalam usaha Allah untuk menyedarkan kita...

Mungkin saat itu, kita sendiri dah jadi orang kurang upaya/ mengidap penyakit yang tak diduga-duga, yang datang sebagai usaha Allah untuk menyedarkan kita...

Kesedaran kita mungkin diganti dengan kehilangan orang-orang tersayang / kerosakan harta benda / hubungan dan lain-lain yang buruk dan menyedihkan....

Tapi, yakinkah kita akan betul-betul berubah menjadi umat Islam yang lebih baik selepas SERU itu datang??

Sebab aku pernah baca kisa tentang anak-anak berebut harta pusaka lepas ibu bapa meninggal. Sebab aku pernah baca kisah macam mana perangai seorang anak jadi semakin leka dan bebas lepas ibunya meninggal dunia. Sebab aku pernah baca kisah bagaimana seorang isteri memakai seksi-seksi hanya untuk menggoda lelaki lain sebab suaminya sedang sakit tenat. Sebab aku pernah baca seorang lelaki curang hanya kerana isterinya sedang sakit tak boleh bergerak. Mengapa semua mereka tidak berubah menjadi lebih baik sedangkan musibah-musibah itu merupakan SERU / Amaran untuk mereka?

Jadi, sebab itu wujudnya soalan...

"Yakinkah kita akan betul-betul berubah menjadi umat Islam yang lebih baik selepas SERU itu datang??"

Aku pernah tanya diri aku sendiri, kalau ditakdirkan ma ayah aku pergi dulu, adakah aku akan rajin solat Subuh lepas tu? Adakah aku akan jadi muslimah yang menutup aurat dengan sempurna supaya ayah aku tak tersiksa kat 'sana'?? Banyak lagi aku tanya diri aku, tapi....

Aku cuma diam....takde keyakinan yang muncul. Aku sendiri tak pasti tentang itu...

Lalu di akhirnya, SERU itu juga hanyalah sebagai alasan. Kalau Seru dah sampai, tapi masih tiada effort untuk paksa diri, tetaplah sia-sia....

Jadi, itukah SERU yang semua orang tunggu di saat ini?

****************************************

Mula lah perlahan-lahan. Geraklah perlahan-lahan, merangkak pun tak apa, asal jangan terbiar hanyut tanpa usaha. Allah tu tahu siapa yang berusaha. InsyaAllah Dia akan bantu. Dia akan mudahkan :')

Kadang-kadang aku terfikir, kenapa kita suka menafikan agama sedangkan kita kata kita percaya?Bawah ni aku kongsikan kisah benar sorang cousin pempuan aku, perbualan antara dia dengan sorang foreigner.

Cousin aku duduk kat airport, sambil baca buku tentang Islam. Sorang foreigner tegur dia...

F : Are you Muslim? (refer to that book)

C : Yes...

F : Then why you don't cover your head?

C : Urm...i'm not ready yet...

F : Why like that? It's a MUST (wajib) right? So, you need to obey doesn't matter if you're ready or not.

*************************************
Sampai sekarang, perbualan tu masih terngiang-ngiang kat telinga aku. Tak tau kenapa ayat dia tu buat aku rasa macam sampai ke jiwa. Bukan tersentap, tapi ayat tu terasa sangat bermakna. Memang Islam itu tiada paksaan, tapi layakkah kita sebagai hamba ni nak guna 'tiada paksaan' tu untuk sesuatu yang memang wajib kita buat sebagai seorang hamba?

P/s: aku pun tak tau kenapa aku taip entry camni...dah lama tulis, baru siap hari ni...hmm

Friday, 13 November 2015

Review Terkini Kilang Bateri Johor Bahru

Salam.
Heyyy...lamanyaaaaaa aku tak update blogggg....Harap takde kawan-kawan yang tendang blog aku ni daripada bloglist mereka. Hahaha...(n_n) Banyak benda yang berlaku, plus aku tengah usahakan bermacam-macam benda sebenarnya. Apapun, entry ni bukan nak citer pasal tu semua, tapi aku nak citer tentang Bateri ni. Ya, lagi sekali Bateri di-review dalam blog aku. Jom tengok apa yang best di Bateri ni :)


Masa aku pergi dulu, masih belum banyak lagi kedai, tapi baru-baru ni aku pergi, mak aihh...dah meriah gila. Food court dia dah tambah banyaakkkk kedai baru. Meriah dan happening gila! Suka! Suka! Ada satu cafe baru tu, penuh dengan koleksi barang Coca-cola. Menarik!



Cafe ni khas jual popia tau! So, boleh lah relax2 kat sini sambil makan popia dengan santainya dalam cafe yang menarik ni :D Paling best, cafe ni sekali dalam Butik Unequeen milik Mawi dan isterinya, Ekin! Jubah-jubah kat situ memang cantik dan design dia moden. Pejam mata je lah aku masuk supaya tak tergoda~ Hahaha


Haaa, nampak tak deretan jubah koleksi Butik Mawi & Ekin ni? Hihi cantik tau~ banyak main konsep geometri dan color block. Memang cantik, size pun available dpd XS - XXL. Kalau korang nampak dalam rak kaca tingkat bawah tu, dalam tu ada trophy2 yg Mawi pernah dapat masa zaman kegemilangan dia dulu. Aku terharu pulak dapat tengok trophy tu depan mata, even sebenarnya, takdelah minat sangat. Hahaha orang kampung tu weyh~~ :p

So, cafe tadi tu terletak di sebelah kanan butik ni (dalam ruang yang sama). Kot tengah makan2, boleh lah perabih duit beli baju pulak kan. Hehe...


Then, paling best, dalam Bateri ada satu kedai makan sushi, yang ala-ala Sushi King! Owner melayu weh, pekerja semua melayu, tapi decoration kedai dia, memang setaraf Sushi King. Siap ada Sushi Track yang bergerak-gerak macam keretapi tu haa...maju kan? Kagum dan bangga aku tengok kedai sushi tersebut, cuma takde gambar pulak nak tunjuk :p

Lepas tu, aku rekemenkan korang try Let's Get Cereal ni haa...





First tengok kedai dia dah rasa tertarik dah sebab colorful dan penuh dengan bijiran yang pelbagai jenis, bentuk dan warna. Cara order dia, boleh pilih set / request nak letak apa. Aku beli set Choco Nana tu je...sebab tu je yg aku familiar~ Haha :p


Ni aku punya, Rm 6.99. Banyak jugak dia letak bijirin dia tu. Nanti dia tanya nak makan tu dengan air apa (jenama Dutch Lady). Ada 3 pilihan, susu / coklat / strawberry. Semua sejuk. Aku pilih coklat je~ Hahaha so tu lah dia, nyum2..sedap!!

Daripada segi kedai2 pakaian kat Bateri, semakin banyak dan pesat membangun. Rata-rata local brand dan ini sangat menjadi satu inspirasi buat usahawan2 tempatan. Tahniah!! Saya suka pergi Bateri :D Yahoo!

P/s: kalau dulu orang banyak duit dia bukak cawangan Mcd, skang tak main dah...Semua ramai2 pakat bukak hispter cafe. Hehehe :D