Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Tuesday, 29 March 2016

#2 HONEYMOON | Review Quayside Hotel, Melaka

Salam (n_n)
Hahaha~ yaa aku kembali dengan cerita honeymoon yang lama gila tergendala sejak awal bulan 3 yang lalu. Gila malas seyh~ Hahaha, ok biar aku recall sikit, aku tidur kat Melaka tu 4 hari, 3 malam. Malam pertama tidur di Heeren Guesthouse, dan malam kedua pula tidur di sini, iaitu di.... 

Hotel Quayside

Yeay, actually masa tahun 2014 dulu masa aku pergi dengan family aku, aku sangatlah teringin nak stay kat hotel ni, tapi sebabkan kami just pergi balik hari, so tak dapatlah. Sebab tu aku sangat teruja bila suami aku pun setuju untuk tidur kat hotel ni lepas kami check out daripada Heeren tu. Yahoo! Jom2 ikut aku :D

The Lobby and It's Interior

Lokasi Quayside Hotel ni memang tersangatlah mudahnya nak jumpa. Ia terletak di sepanjang tepi sungai Melaka yang di antara replika kincir air dengan muzium kapal besar tu ha. Memang srategik sebab dekat dengan segala tarikan pelancongan di situ.

Ini ruang lobi. Hujung sana tu receptionist. Buat masa skang, satu-satunya pintu masuknya adalah di bahagian belakang, bukan bahagian yang mengadap sungai. Kat situ ada parking reserved khas untuk guest Hotel Quayside ni :D





Style kan interior dia? Minimal tapi tetap nampak mewah! Best2! So, kami decide nak ambil bilik tingkat 2 yang mengadap sungai. Feeling2 Venice gitu lah kan, nak pergi betul-betul jauh ya amat. Hahaha~ so jom tengok bilik hotel Quayside ni pulak :D

The Room

Overall, bilik memang puas hati! Dengan viewnya yang cantik, ditambah pulak dengan facilities yang lengkap, kami puas hati dengan Quayside Hotel. 




Bathroom dia pun okay tapi sory gambar aku tak clear pulak nak up kat entry ni, so aku citer je lah ea. Bathroomnya ada cermin panjang melintang, shower jenis moden yang lekat kat siling tu, then paling penting ada banyak paip. Hahahaha tak macam kat Heeren tu :p).

Selain basic keperluan yang disediakan, terdapat jugak peti keselamatan dalam almari tu hah. Just in case korang nak tinggalkan barang berharga dalam bilik, boleh simpan dalam peti tu. Very nice!

The Precious View

Memang view daripada Quayside Hotel ni akan betul-betul mengadap Hotel Casa De Rio yang mewah ni haa.. dan btw, daripada sini pun boleh nampak hotel yang kami duduk malam sebelum tu iaitu Heeren Guesthouse tu...hehe ;)








Disebabkan kitorang sangat taksub dengan view daripada bilik kitorang, makan malam pun sanggup bungkus semata-mata nak makan dekat room balcony. Hahaha~ suasana dia sangat heaven dan menenangkan weh kalau malam. Sejuk je, aku sampai rasa sayang nak masuk tidur sebab esok-esoknya dah nak balik dah. Huwaa T_T...skang pun terbayang-bayang je sungai tu depan mata. Haha~

So overall, Quayside Hotel berbaloi kalau korang memang suka menikmati pemandangan yang menenangkan, di samping teringin nak merasa duduk di hotel-hotel unik macam ni. Kalau nak try, aku suggest pergi waktu hari biasa macam kitorang dulu, sebab kalau tak...harganya mahal nak mati!

Harga Bilik Hotel Quayside


Btw, kalau duduk kat Quayside Hotel ni, dapat FREE breakfast. Macam kitorang, kitorang memang duk kat room for two, so breakfast pun for two jugaklah kan. Breakfast kat mana? Haa...kat Halia Inc Cafe!!



Kalau korang tengok gambar atas ni, bahagian yang kiri dalam kotak tu adalah lokasi Quayside Hotel, dia bersambung dengan bangunan yang warna putih tu ha. Yang warna putih tu lah cafe untuk kitorang breakfast FREE tu :D


So, tunggu next entry okay kalau nak tengok camne ghopenye dalam Halia Inc. Cafe ni. Tu saja, thanx sudi baca (n_n)

P/s: masuk bilik hotel ni jangan suka sangat ye, kurang soundproof katanya~ Haha

Thursday, 17 March 2016

Cara Betulkan Semula Hujung Link Blog kepada blogspot.com

Salam!

Aku tak tau sejak bila hujung address blog aku bertukar menjadi co.id. Malam tadi baru aku perasan macam lainnnn je address blog aku ni. Tengok-tengok memang lain pun, selalunya lynndamya.blogspot.com, tetapi malam tadi dia jadi lynndamya.blogspot.co.id....i am so wonder why~ Hahaha..

So, aku try google untuk mengenal pasti permasalahan ini. 'co.id' tu sangat pelik okay! Aku minta suami aku try open blog aku, tapi kat laptop dia, link blog aku jadi lynndamya.blogspot.my lah pulak. Again, i am so wondering whyyyy???? Hahaha!

Google punya google, rupanya ini problem masalah dia :

Sekarang ni, Google akan 'membawa' blog Blogger ni kepada domain tertentu mengikut negara. Contoh, jika kita bukak blog sape2 je daripada UK, hujung address / link blog tu akan jadi blogspot.co.uk. So, it means kalau korang bukak blog aku dpd UK, so link blog aku akan jadi lynndamya.blogspot.co.uk. Antara negara yang penulis tu bagitau adalah:

India (blogspot.in)
Australia (blogspot.com.au)
Japan (blogspot.jp)
New Zealand (blogspot.co.nz)
Canada (blogspot.ca)
Germany (blogspot.de)
Italy (blogspot.it)
France (blogspot.fr)
Sweeden (blogspot.se)
Malaysia (blogspot.my)

...dan banyak lagi, tetapi untuk link blog aku yg co.id tu takde dalam penerangan tu. Aku syak blogspot.co.id tu, 'id' tu merujuk kepada Indonesia. Sebab apa? Sebab iklan 5 minit yang keluar kat Youtube aku semua dalam bahasa Indonesia. Then lagi satu, bila aku preview blog aku, dia tulis 'Pratinjau'...bukan Preview macam sebelum ni. Tidakkah itu bermaksud Indonesia?? Hahaha~

Sebab Kenapa Google Mengkategorikan Blogspot Seperti Ini?
Supaya bila ada satu negara yang banned sesebuah blog tu, ia hanya akan di-banned di negara itu sahaja. Maksudnya, even ia dah di-banned di Malaysia contohnya, kita masih boleh akses blog tersebut di negara lain yang tidak banned blog tersebut.

Adakah penukaran hujung link blog mengikut negara ni akan memberi efek kepada blog kita?
YA! Sebabnya adalah seperti berikut, yang ni problem sikit sebab aku faham tapi aku tak tau nak explain macam mana, haha so korang baca yang original ni, aku just paste kan je..hihi :p
  1. The social stats – like your Facebook Likes, Google +1s and Tweet counts – for your blog posts may be reduced as the URLs for the same blog post will be different for different visitors.
  2. You will have a similar problem if you are using an external commenting platform like Disqus or Facebook Comments because the blog URLs will be different even when the underlying page is the same.
  3. Also, if canonicalization isn’t implemented properly, it may cost you some Google juice as external websites may link to your country-specific pages.
  4. Some users have reported a dip in Google AdSense earnings when pages are served through country-specific domains.

So, kalau kita tak berapa nak gembira dengan idea Google ni, jangan risau sebab kita still boleh betulkan hujung link blog kita kepada asal iaitu kepada blogspot.com. Yeahh, we can fix it! Just follow these simple steps:


Copy link daripada SINI

Link blog korang dah betul semula jadi blogspot.com! Hoyeah!! Tu je, sekian terima kasih. Haha (n_n) 

P/s: moga bermanfaat!

Wednesday, 16 March 2016

Bantal Oilcloth Custom Hummy Lovey (Ini Bantal Baru)

Salam (n_n)
Hoyeah-hoyeah~ dekat dua bulan setup untuk bereksperimen dengan bantal baru ni, hampir je aku berputus asa. Alhamdulillah, sebab Tuhan hadiahkan aku suami yang maha pen-support untuk aku, so inilah dia hasilnya. Untuk semua, aku kenalkannnn~~~

Bantal Oilcloth Hummy Lovey


Apa yang bestnya bantal ni?
Korang rasa apa? Mestilah bantal ni best sebab korang boleh print muka korang sendiri dekat bantal tu dengan harga yang sangat murah!! Depan belakang boleh letak gambar okay, gambar yang berbeza pun boleh, takde hal. Contohnya macam sample kat bawah ni..

i. Boleh request untuk letak gambar kahwin, gambar masa sambut birthday party ataupun moment-moment indah yang lain dalam hidup korang :)


 ii. Boleh request untuk letak muka kawan kita / mak ayah kita / pasangan kita or even muka musuh kita pun boleh je kalau nak, dan boleh tulis nama atau bagi ucapan kat belah belakang bantal, macam ni..


iii. Ataupun buat penggemar kucing, korang boleh abadikan gambar kucing korang yang tersangat gebu dan comel itu atas bantal-bantal ini untuk dijadikan hiasan bilik korang!


Kalau aku, aku lagi suka print gambar kucing tu besar je sekor camtu. Ya, at least kalau terpaksa berjauhan dengan kucing tu, boleh lah lepas rindu dengan peluk bantal kan..? Hahaha :p

Keistimewaan Bantal Oilcloth
1. Tahan lasak
2. Kalis air
3. Mudah dibersihkan jika terkena kotoran
4. Selesa dijadikan bantal kepala kerana udara yang termampat dalam bantal menjadikan bantal tidak mudah lembik
5. Jika bantal menjadi nipis setelah lama dipeluk, cuma perlu tepuk permukaan bantal beberapa kali je untuk kembalikan ia kepada bentuk asal.
6. Cantik dan menarik kerana kualiti gambar yang dicetak nampak real.
7. Boleh dijadikan hiasan di luar rumah (outdoor decoration) sebab materialnya yang berkualiti
8. Murah dan berbaloi!!


Saiz Bantal Oilcloth Hummy Lovey
- Segi 4 tepat: 11 x 16 inchi (lebar x tinggi)
- Segi 4 sama: 13 x 13 inchi (lebar x tinggi)
 

Harga Bantal Oilcloth Hummy Lovey
Sebijik : Rm35
2 bijik dan ke atas : Rm30 / sebijik

(design depan dan belakang, boleh letak dua gambar / design yang berbeza antara depan dan belakang, serta boleh juga request untuk letak nama / ucapan pada bantal)

NAK ORDER? OK!
Email saya di hummylovey@gmail.com untuk tempahan :)



Owh btw, selain bantal oilcloth custom, terdapat jugak bantal oilcloth yang ready-design seperti bantal parody Tora dan Dingdang ni. Kot berminat nak tengok design yang lain, boleh lah klik Hummy Lovey Online Store ya!

Klik sini untuk peluang dapat komisyen RM5 dengan jual bantal oilcloth ini

P/s:Dan aku sangat berbesar hati kalau korang sudi untuk share / viralkan link online store tu di laman sosial masing-masing. Thank you so much! :)

Program Geng Affiliate Hummy Lovey

Salam (n_n)
Ini adalah satu program percuma daripada syarikat saya; Hummy Lovey, yang ingin membantu anda menambah duit poket bulanan. Amat sesuai di-apply oleh golongan pelajar sekolah, universiti dan suri rumah sebab boleh dilakukan secara sambil-sambilan. Nak tahu macam mana? Jom baca lagi! (n_n)

Bantal Oilcloth Custom Hummy Lovey

Ini bantal baru keluaran Hummy Lovey, kalis air dan tahan lasak tetapi tetap selesa dan lembut dipeluk. Customer boleh request nak letak gambar apa dan tulis apa di depan dan belakang.



Jadi, tugas anda hanya perlu cari orang yang berminat nak tempah bantal oilcloth ni dan 'bawa' dia tempah secara direct dengan pihak Hummy Lovey (iaitu saya sendiri). Tapi jangan risau, semuanya akan dilakukan secara online je, anda tak perlu drive dia bawa jumpa dengan saya pun~ Haha :p

So, macam mana nak jadi ahli Affiliate ini??

1.Daftar jadi Geng Affiliate Hummy Lovey
(daftar percuma saja tau dan tiada langsung yuran bulanan)

2.Selepas daftar, anda akan diberi satu kod khas. 
(Kod tersebut membolehkan customer dapat Free Gift daripada Hummy Lovey jika mereka tempah bantal guna kod tersebut)

3.Anda akan dapat komisyen sebanyak RM5 bagi setiap tempahan bantal yang berjaya dibuat melalui kod khas anda masing-masing.

Mudah kan!! \(n_n)/
Hoyeah! Hoyeah!

So, pada sesiapa yang berminat nak mohon jadi Geng Affiliate Hummy Lovey dan nak tau lebih lanjut pasal ini, sila email kepada hummylovey@gmail.com dengan tajuk 'Apply Affiliate Hummy Lovey'

Klik sini untuk baca details mengenai produk bantal oilcloth ini

P/s: Together makes life better!

Tuesday, 15 March 2016

Jual Bantal Ni dan Dapat Komisyen RM5 untuk setiap bantal

Salam (n_n)
Okay, tak nak mukadimah panjang sangat. Aku sebenarnya baru hasilkan bantal baru yang mana menurut firasat aku, bantal jenis itu mungkin yang pertama di Malaysia. Jadi, aku memerlukan dalam 10 orang yang berminat untuk tambah duit poket mereka dengan membantu aku cari customer untuk bantal baru tersebut. Komisyen Rm5 untuk satu bantal. Best kan! So,aku kenalkan~~~~

Bantal Oilcloth Hummy Lovey


Apa yang bestnya bantal ni?
Korang rasa apa? Mestilah bantal ni best sebab korang boleh print muka korang sendiri dekat bantal tu dengan harga yang sangat murah!! Depan belakang boleh letak gambar okay, gambar yang berbeza pun boleh, takde hal. Contohnya macam sample kat bawah ni..

i. Boleh request untuk letak gambar kahwin, gambar masa sambut birthday party ataupun moment-moment indah yang lain dalam hidup korang :)


 ii. Boleh request untuk letak muka kawan kita / mak ayah kita / pasangan kita or even muka musuh kita pun boleh je kalau nak, dan boleh tulis nama atau bagi ucapan kat belah belakang bantal, macam ni..


iii. Ataupun buat penggemar kucing, korang boleh abadikan gambar kucing korang yang tersangat gebu dan comel itu atas bantal-bantal ini untuk dijadikan hiasan bilik korang!


Kalau aku, aku lagi suka print gambar kucing tu besar je sekor camtu. Ya, at least kalau terpaksa berjauhan dengan kucing tu, boleh lah lepas rindu dengan peluk bantal kan..? Hahaha :p

Keistimewaan Bantal Oilcloth
1. Tahan lasak
2. Kalis air
3. Mudah dibersihkan jika terkena kotoran
4. Selesa dijadikan bantal kepala kerana udara yang termampat dalam bantal menjadikan bantal tidak mudah lembik
5. Jika bantal menjadi nipis setelah lama dipeluk, cuma perlu tepuk permukaan bantal beberapa kali je untuk kembalikan ia kepada bentuk asal.
6. Cantik dan menarik kerana kualiti gambar yang dicetak nampak real.
7. Boleh dijadikan hiasan di luar rumah (outdoor decoration) sebab materialnya yang berkualiti
8. Murah dan berbaloi!!


Saiz Bantal Oilcloth Hummy Lovey
- Segi 4 tepat: 11 x 16 inchi (lebar x tinggi)
- Segi 4 sama: 13 x 13 inchi (lebar x tinggi)
 

Harga Bantal Oilcloth Hummy Lovey
Sebijik : Rm35
2 bijik dan ke atas : Rm30 / sebijik

(design depan dan belakang, boleh letak dua gambar / design yang berbeza antara depan dan belakang, serta boleh juga request untuk letak nama / ucapan pada bantal)

Macam mana nak dapat komisyen RM5 tu???
Senang je! Anda perlu mohon untuk jadi Affiliate Hummy Lovey. Setiap satu bantal yang berjaya ditempah MELALUI ANDA, anda akan dapat komisyen sebanyak Rm5.00. Katakanlah anda target satu hari mesti dapatkan tempahan sebijik je bantal, untuk sebulan anda boleh dapat RM150!

Cara-cara
1. Daftar jadi Affiliater of Hummy Lovey untuk dapatkan satu kod khas ahli.
*Daftar Affiliate Hummy Lovey adalah PERCUMA seumur hidup!

2. Promosikan Bantal Oilcloth Hummy Lovey mengikut cara anda masing-masing (melalui blog, FB, Instagram, dan apa saja, masa sembang dengan kawan-kawan pun boleh korang tanya nak tempah tak bantal ni? Hahaha)

3. Beri link FB Hummy Lovey kepada customer yang berminat nak tempah, beserta kod khas ahli anda untuk kegunaan customer tersebut dapatkan ganjaran istimewa daripada saya. Segala tempahan daripada customer hendaklah dibuat secara DIRECT dengan saya, dan bukan melalui ahli Affiliate.

4. Saya akan refer daripada mana customer tu tahu pasal bantal oilcloth ni dengan merujuk kepada kod khas ahli tersebut, dan jika ada customer yang membuat belian dengan menggunakan kod khas anda, maka anda akan menerima komisyen RM5.

***********************************

So, tunggu apa lagi, hantar email kepada
hummylovey@gmail.com, dengan tajuk

'Apply Affiliate Hummy Lovey'

dan nyatakan nama penuh, no.IC dan no.phone anda untuk mendaftar sebagai Affiliater Hummy Lovey


Terbuka untuk 10 orang yang terawal sahaja (n_n)



TAK NAK JADI AFFILIATE, TAPI ANDA SENDIRI YANG NAK TEMPAH BANTAL TU??
BOLEH!! Tempah melalui PM di FB Hummy Lovey atau email kepada hummylovey@gmail.com.

Btw, selain bantal oilcloth custom, terdapat jugak bantal oilcloth yang ready-design seperti bantal parody Tora dan Dingdang tu. Kot berminat nak tengok design yang lain, boleh lah klik Hummy Lovey Online Store ya! Terima kasih :D

P/s: Saya sangat berbesar hati kalau korang dapat share / viralkan link online store tu di laman sosial masing-masing. Thank you so much! :)

Friday, 11 March 2016

#1 HONEYMOON | Review Heeren Guest House @ Melaka

Salam (n_n)
Aku baru balik honeymoon! Pergi Melaka je, sebab apa? Sebab kami ni #coupleuitm Lendu, so pergi Melaka sebab nak mengenang zaman-zaman bercinta dulu lah kononnya..poyo kan? Huahahaha~


Btw, aku dengan suami main redah je, tak booking-booking hotel pun sebab dua-dua suka berjalan ala-ala tourist. Haha, so kami turun je bas area bandar merah (Stadthuys), dan berjalan di sekitar Jonker Street untuk misi mencari hotel. Banyak! Serius banyak gila hotel dan guest house yang just nice yang membolehkan korang berlagak ala hipster di sana! Heheh~ 

Hotel Heeren Guest House yang aku nak review ni adalah salah satu hotel yang aku stay. Kalau dari jambatan yang ada Hardrock Cafe tu, korang belok ke belah kiri pada gerbang Jonker Walk, maka korang akan nampak ia terletak di hujung lorong tersebut.

Kalau nak tanya orang kat situ, tanya mana lokasi Balai Polis Unit Pelancong, sebab seberang Heeren Guest House tu adalah balai polis tersebut. Senang nak cari! :)



Sampai je depan pintu, kami tak sempat nak tercongok-congok pun sebab owner guest house tu dah bukak pintu dan approach kami dengan sangat chill! Ayat dia sangat catchy, membuatkan kami rasa macam dalam filem omputih pulak bila speaking dengan dia~ Kahkahkah!

"Come in! Let me show ya my favourite room..." kata beliau.

And no wonder lah apesal bilik tu jadi favourite room dia, sebab view daripada bilik tu sangat cantikkkkkk kot!!! So, kami terus book bilik tu untuk satu malam.

The Room





Konsep Heeren Guest House ni lebih kepada traditional, yang mana semua perabot dan dekorasinya banyak menggunakan kayu, termasuklah lah lampu hiasannya. Tv pun jenis tv lama. So pada anda yang suka tengok tv / movie kat bilik hotel, sorry lah ye..bilik ni tak sesuai untuk anda. Hehe :p


Some Problems Here 

Takde paip langsung dekat area toilet bowl, hanya ada tisu semata. Jadi, aku tutup lubang sinki dan penuhkan air di sinki. Then guna lah pape bekas untuk dijadikan gayung. Hahaha~ but it's okay, sebab aku still enjoy that problem. Benda-benda camnilah yang mampu membuatkan kita jadi kreatif :D
 
Our Free Breakfast

Breakfast kat ruang bawah. Guest House ni selain sediakan tempat untuk menginap, ia juga adalah cafe. So, kita makan di situ~ Hehe!




My Favourite View
Even takde paip, wifi lembap dan tv jenis old school, aku tetap suka sangat dengan bilik ni sebab viewnya tersangatlah cantik. Sebab ia terletak dekat selekoh jalan, so memang nampak liku-liku sungai tu. Bestttt sangat!!


Heeren Guest House, Melaka

Harga bilik kami (Room 4, Hang Tuah) untuk Low Season:
Rm161 (dah termasuk Rm2 untuk service charge & FREE breakfast for 2 adults)

Deposit: Rm20
(akan dipulangkan lepas serahkan kunci masa check out)

View: Sungai Melaka, Kincir Air, Menara Taming Sari dan Hotel Casa De Rio

Location:
-within 3 minutes to Jonker Walk & Hardrock Cafe
-within 10 minutes to Muzium Stadthyus and Bandar Raya Melaka

Counter Services: Very, very good!!

Overall Rate: 7/10

So, itulah dia cerita aku masa duduk di Heeren Guest House. Next is Quayside Hotel, yang terletak seberang je dengan hotel Heeren ni. Tepi sungai jugak, tapi moden dan cool~
 

 P/s: view Quayside Hotel ni cantik gila jugak!!