Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Tuesday, 31 May 2016

Tips Kulit Cantik Dengan Produk Skin Care & Amalan Sihat

Salam (n_n)
Mesti ramai di luar sana yang hanya mengharapkan kecantikan kulit hanya melalui penggunaan produk skin care semata-mata. Tapi tahukah anda, penjagaan kulit sebenarnya memerlukan hanya beberapa perkara asas je untuk kelihatan lebih cantik, iaitu:


1.  Minum air masak secukupnya (8 gelas sehari)
Ini adalah untuk memastikan kulit kita tak kering atau kusam. Bila air dalam badan cukup, automatik badan rasa segar dan akan beri efek yang baik untuk kulit, bukan kulit wajah je tapi juga untuk seluruh badan :)



2. Jaga tabiat pemakanan
Seriously, tabiat pemakanan sedikit sebanyak mempengaruhi kecantikan dalaman kita. Jadi, nak bagi kulit kita nampak lebih sihat dan berseri, kenalah rajin makan sayur dan buah-buahan yang kaya dengan nutrisi. Lagi satu, elakkan lah makanan yang berminyak ya :)



3. Rehat dan tidur kena cukup
Korang confirm pernah tak cukup tidur kan? Tidur lambat, pastu esok nak bangun awal. Memanglah kena buat-buat macam tak ngantuk, tapi hakikatnya rasa macam lemah gila sebab tak cukup tidur. Dan kalau benda ni selalu berlaku, tak mustahil kesihatan dan kecantikan anda akan terjejas. Jadi, amat penting untuk cuba dapatkan rehat dan tidur yang mencukupi. Ramai yang bagi alasan bz dan tak sempat nak rest, memanglah sebab malam2 pun duk asyik belek fon, macam mana nak dapat rehat / tidur yang cukup?



4. Senyum selalu (n_n)
Ini pula tentang bagaimana mood boleh mempengaruhi kecantikan kita. Majoriti dah tau kan kalau kita senyum, otot yang digunakan di wajah kita dikurangkan, berbanding kalau kita muram dan sedih je? So, apa lagi. Jangan stress2 dan sentiasalah senyum. Automatik otak akan menghantar mesej bahawa anda sedang gembira dan akan memberi aura-aura positif kepada tubuh badan anda (n_n)

Haa, dah lepas amalkan semua tu, barulah kulit anda akan jadi lebih sihat, segar dan berseri seiring dengan penggunaan produk skin care, barulah raya nanti nampak cun dalam gambar~ Hahah :p

P/s: selamat bershopping! :)

Tips Kulit Cantik Dengan Produk Skin Care & Amalan Sihat

Salam (n_n)
Mesti ramai di luar sana yang hanya mengharapkan kecantikan kulit hanya melalui penggunaan produk skin care semata-mata. Tapi tahukah anda, penjagaan kulit sebenarnya memerlukan hanya beberapa perkara asas je untuk kelihatan lebih cantik, iaitu:


1.  Minum air masak secukupnya (8 gelas sehari)
Ini adalah untuk memastikan kulit kita tak kering atau kusam. Bila air dalam badan cukup, automatik badan rasa segar dan akan beri efek yang baik untuk kulit, bukan kulit wajah je tapi juga untuk seluruh badan :)



2. Jaga tabiat pemakanan
Seriously, tabiat pemakanan sedikit sebanyak mempengaruhi kecantikan dalaman kita. Jadi, nak bagi kulit kita nampak lebih sihat dan berseri, kenalah rajin makan sayur dan buah-buahan yang kaya dengan nutrisi. Lagi satu, elakkan lah makanan yang berminyak ya :)



3. Rehat dan tidur kena cukup
Korang confirm pernah tak cukup tidur kan? Tidur lambat, pastu esok nak bangun awal. Memanglah kena buat-buat macam tak ngantuk, tapi hakikatnya rasa macam lemah gila sebab tak cukup tidur. Dan kalau benda ni selalu berlaku, tak mustahil kesihatan dan kecantikan anda akan terjejas. Jadi, amat penting untuk cuba dapatkan rehat dan tidur yang mencukupi. Ramai yang bagi alasan bz dan tak sempat nak rest, memanglah sebab malam2 pun duk asyik belek fon, macam mana nak dapat rehat / tidur yang cukup?



4. Senyum selalu (n_n)
Ini pula tentang bagaimana mood boleh mempengaruhi kecantikan kita. Majoriti dah tau kan kalau kita senyum, otot yang digunakan di wajah kita dikurangkan, berbanding kalau kita muram dan sedih je? So, apa lagi. Jangan stress2 dan sentiasalah senyum. Automatik otak akan menghantar mesej bahawa anda sedang gembira dan akan memberi aura-aura positif kepada tubuh badan anda (n_n)

Haa, dah lepas amalkan semua tu, barulah kulit anda akan jadi lebih sihat, segar dan berseri seiring dengan penggunaan produk skin care, barulah raya nanti nampak cun dalam gambar~ Hahah :p

P/s: selamat bershopping! :)

Monday, 30 May 2016

Gambar Majlis Kahwin Hafiz Suip Bersama Rakan Media

Salam (n_n)

Hahaha, tak pernah-pernah aku update gambar artis berkahwin, tetiba buat entry untuk gambar Hafiz awan nano ni :p Haha, sebenarnya suami aku ada freelance job buat live update untuk majlis tu, jadi gambar memang semua ada kan. So, aku pun upload je lah~ Haha :p

Live update ni kerjanya adalah designer yang edit gambar tu mesti ada waktu majlis tu berlangsung, duduk tercongok depan laptop. So, photographer dari semasa ke semasa akan berlari-larian ke designer tu untuk transfer gambar yang baru je diambil. So that, designer akan segera mengedit gambar, letak watermark dan segera upload ke dalam instagram artis tersebut. Memang kena edit on time dan upload segera. Jadi, tetamu yang datang habis majlis, balik rumah terus dapat tengok gambar2 masa majlis tadi :) Gitulah citer dia~

Gambar Majlis Kahwin Hafiz Suip & Isteri Bersama Rakan Media























Dan kalau dah Hafiz punya majlis, takkan lah takde nyanyi2 sikit kan~ :D




Antara rakan artis yang hadir adalah Aril Pilus (sebagai pengacara), Dato' M.Nasir dan isteri; Marlia Musa, Nabila Huda, Nina Juren dan Ella. Ada lagi dalam gambar tu tapi tak ingat nama mereka siapa. Hehe :D

Btw, ini adalah antara doorgift yang suami aku dapat selain dari dapat berpeluk dan bergambar dengan Hafiz. Hahaha :p




So, itulah dia. Suami aku kata, Hafiz ni friendly orangnya. Sempatlah beliau jumpa dan tegur dengan krew-krew photographer tu semua untuk ucap terima kasih. Camtu lah bagus kan (n_n) Ok, thanx sudi singgah blog saya :)

P/s: Jadi artis ni penat, banyak majlis nak kena buat, dengan family lah, dengan rakan media lah... cuma diharapkan setiap kali majlis tu dengan orang yang sama lah ye, bukan tetiba dengan orang lain. K bai.


Sunday, 29 May 2016

Kuatkah kita untuk tinggal dengan mertua selepas kahwin?

Salam (n_n)


Sesetengah orang menganggap isu ni agak sensitif gitu, sampaikan jarang gila orang bagi tips bagi mereka yang terpaksa tinggal sebumbung dengan mertua selepas berkahwin. Aku dengan suami aku pada mulanya, memanglah merancang nak duduk rumah sendiri lepas kahwin, tapi kita hanya merancang. Lagi berapa bulan nak majlis kahwin tu, akhirnya dia tanya boleh ke tinggal dengan mak ayah dia untuk sementara waktu?

Masa tu aku kata boleh. Tinggal dengan mertua je pun, ibarat macam mak ayah aku sendiri jugak lah kan. Jadi, tak kisah lah. Masa tu aku rasa aku boleh. Like no big deal~ Hahah, yakin sangat :p

Tibalah harinya...
Iaitu hari majlis kahwin belah lelaki. Mula-mula seronok lah, tapi part rombongan belah aku nak balik semula ke Johor, haaa time tulah detik-detik yang sadis bagi aku. Hahaha..nangis woo masa peluk mak dengan abah masa diorang nak balik. Aku tertinggal di Bangi, diorang balik. Sedih tau~ wuwuwu T_T Tengah tulis ni pun rasa nak nangis sebab rindu diorang. Haha demit!

Dan bermulalah kehidupan di rumah mertua...
Seminggu pertama masih okay lagi. Aku belajar cara rutin harian keluarga mertua, apa yang diorang selalu makan, bila waktu diorang bangun / tidur, apa yang diorang buat masa weekend. Dan begitulah seterusnya. Tapi dalam masa yang sama, lama kelamaan...tiba-tiba aku macam jadi homesick dan jiwa aku memberontak. Tapi entahlah, rindu mungkin. Hahah...dan aku mula bandingkan rutin aku masa belum kahwin tinggal dengan keluarga, berbanding sekarang tinggal dengan mertua. 

Perbezaan Rutin & Gaya Hidup Yang Sangat Berbeza
Ini bukanlah luahan, tetapi adalah perkongsian bagaimana perbezaan kecil macam ni sebenarnya sangat memberi kesan kepada 'orang baru' iaitu aku dalam keluarga mertua aku. Kalau setakat kena bangun pagi, buat kerja rumah tu aku tak kisah sangat, tapi ada benda lain yang buat aku homesick dan rindu lifestyle aku yang dulu.

Kalau korang follow blog aku / friend dengan aku di FB, korang akan perasan yang hidup aku asyiklah berjalan je dengan family. 


Bukan jauh pun, sekitar JB je pun. Dalam seminggu tu, parent aku tak niaga 4 hari. So, rutin kami adalah pergi keluar berfoya-foya untuk cari makan malam. Pada setiap 4 hari tu, aku akan call tanya mak aku, petang ni keluar tak. Kalau keluar, memang aku happy giler lah weh tak sabar lah nak tunggu habis kerja jam 6 petang sebab keluar je ofiz dah nampak dah kereta kecik warna merah tengah tunggu aku. Nanti mak aku lambai2 daripada dalam. Haha :D

Benda ni macam rutin kitorang untuk lepas kan stress kononnya. Kitorang suka fikir nak makan kat mana dan ambil udara segar. Pernah 3x hujung minggu straight kitorang pergi Bazar Karat semata-mata nak cari makan dan jalan-jalan. Pastu pergi lautlah, mana-mana lah. Itulah hidup aku selama 3 tahun aku stay dengan family before aku kahwin.

So, imagine how stress could I bila tiba-tiba bertukar rutin yang mana setiap hari aku hanya duduk di rumah, tidak berjalan dan tidak bersantai-santai di malam hari untuk ambil udara malam? Tanya suami aku, aku sampai demam disebabkan perubahan ni. Tambah lagi dengan homesick. Aku jarang demam ok. So, aku percaya ini memang impak daripada perubahan gaya hidup yang aku alami. Hahaha~

Masih belajar dan mencuba
Tapi Alhamdulillah, mak dan ayah mertua aku diorang semua memang baik, layan aku dengan baik. Tak pernah pun buat aku macam orang asing, diorang anggap aku macam anak. Mak suami pun tak pernah marah sebab aku tak pandai masak. Diajarnya lagi adalah. Dia suka kalau aku tolong-tolong dia kat dapur. Aku pun suka, sebab dalam masa yang sama nak curik resepi dia pastu pikat suami aku. Hahaha~ 

So, itulah dia antara realiti yang semua orang pun hadapi masa dia terpaksa tinggal sebumbung dengan mertua, iaitu perbezaan. Tak kisahlah dari segi apa pun, tetap akan ada perbezaan yang memerlukan kita take time untuk menghadamnya. Dan terpulang macam mana cara masing-masing untuk handle, slow-slow nanti lama-lama mesti okay :)

Paling penting, suami pun kena faham situasi isteri sebab seumur hidup dia, inilah first time dia tinggal dengan orang lain. Selalu terjadi pergaduhan sebab ada suami yang terus-terus nak isteri adapt segera budaya dan lifestyle family dia, nak terus-terus isteri dia sesuaikan diri tanpa merungut. It's a drastic changes, dude. Come on, bukan senang nak terima perubahan, lagi-lagi untuk orang macam aku yang kurang sukakan perubahan. Give them some time, ok! (n_n)

Apapun, this is life and those memories are forever. Kena belajar lah terima suasana baru kalau nak 'naik stage' baru kan? :) All the best for all. Saya sayang keluarga mertua saya (n_n)

P/s: Terima kasih suami sebab dia sangat-sangat supportive dan bagi aku masa untuk faham family dia macam mana. Dan terima kasih sebab selalu bagi aku balik JB ;)  Hehe~
 

Thursday, 26 May 2016

Apa yang best lepas berkahwin?

Salam (n_n)
Alhamdulillah, it's almost 5 months! Ramai orang tanya, best tak kahwin? Gila kau tak best, best sesangat kot. Lepas kahwin, lagi banyak masa untuk bersama, dan sentiasa bersama :)


Sebenarnya aku dengan suami aku ni dulu satu U. Yelah kan, ni lah namanya sambil belajar, cari jodoh~ Hahaha, terjumpa lah pulak :p 5 tahun study sama-sama daripada diploma sampai degree. Habis degree kena berpisah. Sorang balik Ipoh, sorang balik Johor. Sebenarnya itulah detik paling kitorang tak nak hadapi sebab aku tau lepas ni confirm susah gila nak dating.

Memandangkan aku ni takut nak mintak permission keluar rumah daripada parent aku, so tak pernah langsung aku pergi jenguk beliau yang dapat kerja di Shah Alam sepanjang 3 tahun lepas habis study tu. 5 tahun asyik berkepit, sekali kena berjauhan~ Alahai~nasib baik bekerja, takdelah sadis sangat rasa rindu tu. Haha :p

Boleh kira dengan jari berapa kali je kitorang jumpa dalam masa 3 tahun tu. Kira time tu terpaksa menghadapi hubungan cinta jarak jauh pulak lah kan. So, sebab tu bagi aku, lepas kahwin best sebab selalu dengan orang yang kita sayang~ Hehehe

Btw, hari tu kitorang pergi Pesta Buku. Korang pergi tak? Beli apa? Aku macam biasa lah, beli buku hiburan memanjang. Hahah mak abah aku awal-awal dah kirim Ujang ni ha...


Murah je tau, satu majalah Ujang tu Rm2 je. Aku borong 5 buah terus dan dapat free bag itu. Yeayyy (n_n). Lepas tu suami aku borong pulak komik Ben ni sebab aku nak beg dia yg comel tu. Hahaha~


Komik Te@mare karya Ben. Kitorang memang minat Ben. Stroke dan kartun dia cantik kot~ Tu yang pejam mata je beli 4 buku semata-mata nak dapatkan beg ni. Pandai je tau diorang design beg cantik-cantik tapi yang bukan untuk dijual, kan? :p

 
Terjumpa buku AKU ni. Sape tengok AADC taulah pasal buku ni. Haha, tapi aku tak beli sebab rasa macam tak 'masuk' pulak. Haha :p Mungkin sebab aku bukan Rangga mahupun Cinta :p

So, itu jelah cerita kehidupan aku setakat ni (n_n) FYI, aku lepas kahwin stay umah mertua aku. So, nanti aku up entry tentang bagaimana hidup seorang menantu di rumah mertua. Chewah~ tu je dan thanx sudi baca blog aku :D
 
P/s: Lepas kahwin ni rasa kurang mood lah untuk tulis blog. Dan semalam ada sorang peminat tegar blog aku yang aku gelar dia 'suami' telah memaksa aku kembali menulis blog. So, entry ni di-update khas utk bacaan dia, hahaha :p
 

Thursday, 5 May 2016

Memori Ada Apa Dengan Cinta

Salam.
Ada Apa Dengan Cinta kembali selepas 14 tahun! Korang dah tengok? Aku dah tengok malam tadi :D Ramai orang kata AADC2 ni tak best, warga Indonesia malah siap nak boikot filem AADC2 ni sebab Ladya Cheryl takde. Tapi aku rasa, filem ni masih ada something. Dan ini, tentang pendapat aku...dan tentang rasa aku mengenai AADC2 ini :)

AADC is my 'Childhood Romantic Movie'
Ya, kita punya kenangan mainan zaman 90-an, punya kenangan jajan / snek zaman 90-an, justeru itu kita juga punya kenangan movie zaman 90-an kita. Jadi, AADC ni bagi aku adalah filem cinta pertama Indonesia yang aku lihat, dan ia terusssss melekat terpahat dalam jiwa ni.

Aku tengok citer ni dalam awal Form 1, yang mana masa tu, segala apa yang aku tahu tentang cinta itu masih zero, ibarat masih suci gitulah. Hahah..sebab tu bila lepas aku tengok filem ni, aku rasa macam gila deep perasaan bercinta tu siap dengan puisi bagai, lirik-lirik lagu Melly dalam movie tu pun macam tepat je kena dengan scene yang terpapar, dia macam something yang lain, unik! Dan aku suka itu :)

Dan sedar tak sedar itu adalah cerita daripada tahun 2002, tahun yang terlalu jauh dengan kita sekarang ini iaitu tahun 2016. Sangat jauh dan tak mungkin kita boleh kembali ke tahun itu sampai bila-bila pun. Jadi, kenapa AADC 2 itu sangat bermakna buat aku?

AADC 2 Adalah Benar-benar 14 Tahun Selepas AADC 1 !!


Phew~ it's a longggggg break! Really..really long break...ia adalah tempoh selama 14 tahun yang sebenar. I mean, kebanyakan tempoh pada sekuel movie hanyalah rekaan semata-mata. Mungkin filem yang kedua itu keluar hanya setelah 3 tahun je daripada filem pertama, tetapi dalam filem ia seolah-olah sudah 10 tahun berlalu. Dan apa yang membuatkan kita tahu ia sudah 10 tahun berlalu pun sebab ada muncul tulisan di tepi / bawah skrin yang menyatakan hal itu.

Tapi, untuk sekual AADC2 ini, tidak ada muncul perkataan yang menyatakan selepas 14 tahun, kerana ia adalah tempoh yang sebenar. Yang real. Dan kita sendiri faham tentang tempoh itu. Betapa lamanya ia. Dan kalau saat kita menonton AADC2, kita sendiri akan merasa rindu pada kisah mereka iaitu 14 tahun yang dulu, di saat diorang masih di SMA, kita adalah peminat tegar AADC. Hahahaha (n_n)

and It's like REUNION !
Seriously, feeling dia macam kita buat reunion dengan kawan2 zaman sekolah / study kita. Feeling warm and ada something yang kita rindu, iaitu memori zaman belajar dulu. Aku tak tau sama ada aku sorang je ke yang rasa macam ni...or anyone else with me?

Hahah :p Ia adalah sangat sweet melihatkan kawan-kawan kita, selepas suatu tempoh yang lama. Perubahan fizikal yang ketara seperti Milly, tapi dengan perangai blur dan kelakar yang sama macam 14 tahun yang lalu...how original and sweet~ :)


Cuma aku rindu pada watak Alya. Dalam AADC1 aku suka dengan Alya. Dialah yang paling memahami Cinta masa tu. Tup bila watak dia mati dan takde dalam AADC2 ni, aku agak kecewa sebenarnya. Dan inilah yang menjadi penyebab kenapa AADC2 diboikot di Indonesia.

Tapi untuk aku, why so serious. Kalau dari segi relevan, tempoh 14 tahun itu adalah tempoh yang lama dan macam-macam boleh jadi, jadi tak salah jika pengarah mematikan watak Alya (berikutan sebenarnya Alya ada urusan pendidikan masa tengah shooting AADC2 tu). Dan nasib baik Karmen datang dengan membawa perwatakan yang seperti Alya, iaitu memahami Cinta.

Cuma aku tetap frusttttt, kenapa takde flashback tentang Alya excident tu~~~~ nak jugak feeling nangis2 sikit ala2 AADC1 masa Alya cuba bunuh diri tu. Wuwuwu~

Overall Tentang AADC2 (2016)
Nostalgia, tapi ada orang kata perkembangan emosinya agak mendatar. Sekejap ia macam mengajak kita menyelami perasaan derita Cinta yang 9 tahun ditinggalkan Rangga tanpa sebarang berita tanpa dia tahu apa salah dia, tapi sekejap kemudian mood tiba-tiba diubah menjadi OK, hanya selepas dengar penjelasan daripada Rangga. Malah, Cinta sendiri yang menawarkan untuk berbaik semula, jadi kawan.

Bagi aku, itu bukan mendatar. Itu adalah 'respon bijak' sebagai orang yang telah dewasa. Mereka itu bukan memainkan watak anak-anak SMA lagi. Cinta sendiri cakap, hal antara mereka sudah selesai dan mereka bukan anak kecil lagi, jadi better berbaik saja. Kira macam menghapuskan dendam gitu. Even dalam realiti, tak mungkin kita macam tu, tapi itu adalah satu pemikiran yang matang. Dan kita patut cuba untuk mencontohi. Likes 'No hard feeling' dah, kita dah matang.

Dan satu lagi iaitu, masa keesokan harinya, saat di atas menara yang berbentuk crown tu, kalau korang betul menyelami perasaan Cinta dan Rangga masa tu, kita mesti akan rasa takut dan mengharapkan *hal tu dilambatkan. Bertahun-tahun terpisah, tiba-tiba dipertemukan. Daripada AADC2, kita bagai dapat instinct mereka ada jodoh, sebab bila jauh, sebenarnya mereka rasa sakit, dan bila dekat mereka rasa bahagia, cuma masing-masing macam tak boleh nak jadi macam dulu. Jadi, macam mana nak melalui *perpisahan itu sekali lagi sedangkan mereka merasa begitu? 
Cinta ada kata, 'This is it...'
Inilah masanya untuk berpisah...
Inilah masanya untuk kembali buat rutin harian...
Inilah masanya untuk menerima rasa yang bercampur...
Antara takut untuk berpisah dan takut lepas ni tak dapat bertemu lagi...
***********************************
Biarpun warga Indonesia boikot filem AADC2, aku tetap rasa filem ni ada aura tersendiri. It's good to see them again after 14 years! That's all, thank you (n_n)
P/s: aku memang suka ulas filem sampai panjang-panjang camni. Huahahaha