Happy Three Friends

Miss Money

Wednesday, 6 February 2019

Harga Wad Bersalin Kelas Pertama Hospital Serdang 2019

Salam :)
Untuk makluman, masa deliver Marissa last two years, suami request wad 2nd class untuk aku. Kali ni masa deliver Atiya, request jugak 2nd class tapi sebab penuh, suami decide masuk 1st class. So, dalam entry ni selain nak inform tentang harga, aku juga nak citer sikit perbandingan antara wad 2nd class dengan 1st class di goverment hospital :D Silalah baca ya..

Cara Masuk Wad 1st Class Tanpa Booking


Disebabkan aku pergi hospital masa betul-betul dah sakit je, so memang takde pengalaman booking wad di hospital. Dua-dua request masa lepas setel bersalin. Tapi memang ikut nasiblah, kalau ada kosong boleh lah masuk. Kalau tak, terpulanglah antara kau nak pergi 3rd Class atau 1st Class.

Selalunya, memang akan disumbat jugaklah ke dalam wad 3rd Class, even boleh muat 3 katil je tp diorang boleh arrange sumbat masuk lagi katil. Sangatlah rapat dengan orang sebelah, kena jenis pemalu macam aku memang tak selesa lah sebab takde privacy, langsir pun tak boleh tarik :(


Melainkan kalau korang pilih wad 1st Class, memang banyak kosong. Cara bayar, kena bayar deposit cash dulu RM800. Pergilah cari ATM kalau korang tak bawak duit masa tu. Yang penting, nak masuk wad 1st Class, dalam tangan kena ada RM800 for that deposit purpose. Dah register apa semua tu, barulah kita akan ditransfer ke wad. Boleh pilih nak katil single, double atau 4 katil. 

Baki bayaran pulak defend lah pada berapa lama kita stay dekat wad, dan rawatan tambahan apa yang kita kena. Kalau biasa-biasa je contoh takde masalah serius dan stay 1-2 hari je, selalunya daripada deposit RM800 tu, akan ada balance yang dipulangkan balik kat kita. 

Siapa yang boleh teman dalam wad 1st Class Hospital Kerajaan?

Ya, ku harapkan suamiku boleh teman rupanya tidak~ Hahaha! Kau bajet private hospital ke.. hihihi.. untuk makluman, wad 1st Class di Hospital Serdang termasuklah bilik yg berkatil single pun tak boleh ditemani oleh waris yang berlainan jantina. So, bagi yang baru lepas bersalin mungkin caesar, bolehlah ajak mak, kakak, atau adik korang temankan masa dalam wad tu. Ajak BFF pun best jugak bolehlah membawang time breastfeed baby :p Hahah!

Perbezaan Wad 2nd Class & 1st Class
Actually masa deliver Marissa dulu, aku dah bersyukur dah sebab suami sudi transferkan aku kepada wad 2nd class. Asal ada privacy dan boleh tarik langsir tutup semua dah cukup dah bagi aku. Selesa banyak kot kalau nak compare wad 3rd class masa tu.

Tapi, bila dah masuk wad 1st Class hari tu, rasa macam berbezanya daripada 2nd class. 2nd Class tu lebih kurang sama je macam 3rd class. Sama daripada segi apa? Haa meh aku citer...


Wad 1st Class, pagi-pagi nurse akan datang ambil baby untuk dimandikan. Kita bagi je 1x set baju baby, topi ke mitten booties dengan bedung. So nanti kita akan dapat 1x set baby kita yg dah siap dimandikan. Haha~ wad 2nd class takde, sama macam 3rd class.

Wad 1st Class, memalam takde staff nurse yang datang panggil kita untuk pergi ke bilik sekian-sekian untuk check luka jahitan. Doctor yang nak check luka kita tu sendiri datang ke katil kita, check atas katil kita sendiri. Best sungguh! 

Kalau dulu kat 2nd Class, tengah2 malam kena tinggalkan baby sorang2 atas katil sebab kena pegi bilik doctor untuk check luka jahitan. Diorang akan panggil dalam 10 nama dan tunggu turn kat depan bilik tu. Patient pulak campur dengan patient daripada wad 3rd class. Lama jugak nak tunggu doc mula check, ada sampai 15 minit. Balik bilik tengok baby aku masa tu dah merah sungguh nangis sampai takde suara sebab nak susu. Ko imagine baby meraung dalam 10 minit tanpa henti sebab mak dia kena pegi check luka. Sedih gila aku masa tu, sian marissa.. wuwuwu


Selain itu, nurse2 semua lemah-lembut gitu. Sebab wad 1st class ramai 'somebody', so bahaya lah kalau tak lemah-lembut kan~ Sampai aku pun jadi segan lah. Aku asyik berterima kasih je sebab layan aku macam madam dah haa.. hihi :p Then makanan dia pun sedap!

Apa yang tak bestnya adalah masa tu, patient sebelah aku ni makcik2 politik. Boleh pulak dia bukak video orang politik tengah berucap kuat-kuat?? Dapat dengar org dalam video tu cakap pasal maruah Melayu lah, banga Melayu lah, ntah apa lagi... haih geram pulak aku. Kalau slow takpe, ni volume dia macam memang sengaja nak bagitau dia kuat politik dan sengaja nak kitorang pun dengar apa yang dia tengah tengok. Nasib anak aku masa tu pakat tidur je... kalau jenis meraung memang aku letak je kat sebelah telinga dia. Geram sungguh... husband dia pulak sampai memalam buta teman kan wife dia, tak reti nak balik agaknya. Balik pun tetengah malam baru nak balik. Sabo je lah aku kat sebelah~ eh sorry ter-bebel pulak, hahah!

Kos Bersalin Diang Atiya


Total semua RM690. So daripada depo RM800 tu, dapatlah balik balance RM110 :)

Btw, ada sikit info buat yang tak tahu ya, bila pilih wad 1st Class.. semuanya akan dicaj mengikut rate harga kelas pertama. Contoh:

1. Korang kena warded 3 malam. Even 2 malam pertama tu korang pilih nak duduk kat 3rd class je, then malam terakhir tu baru nak pindah ambil wad 1st class... hospital tetap akan caj tiga-tiga malam tu ikut caj 1st class. So jangan lah buat begitu, kalau rasa nak duk wad 1st class, amek je lah daripada awal ye :)

2. Labour room pun akan ikut harga 1st Class. Macam aku, hari tu tak sempat masuk labour room pun, bersalin kat wad bawah tu je tp sebab amek wad 1st class, so rate bersalin pun follow rege 1st class jugekkk~

****************************
Begitulah alkisahnya. Kenapa sibuk-sibuk nak ambil wad 1st class jugak sedangkan rasa sakit nak bersalin tu sama je, bukan boleh kurang sakit pun? Ramai orang cakap, bersalin kat mana pun sama je sakitnya~

Well hello, sini aku nak betulkan persepsi anda-anda semua yang masih cakap macam tu ya.. Kita nak masuk wad 1st class bukan sebab rasa sakit yang berbeza... rasa sakit dia tu sama je.. tapi apa yang kita nak adalah apa yang kita dapat SELEPAS KITA MELAHIRKAN :) Kita dah bertarung nyawa tadi, jadi kalau mampu apa salahnya untuk merasa special sikit lepas tu. You deserve it, mommies!


p/s: lebih-lebih lagi kalau kau tahu diri kau cepat stress ke apa ke, so layanan yg baik sangatlah membantu pada waktu2 selepas melahirkan tu :)


2 comments:

aen nadira said...

tq for sharing . best nye duduk wad kelas 1 . makanan pon nampak sedap tu .hehe. btw sy due date 8 march . neves ada excited pon ada. dok fikir juga nak ambil wad kelas 1 dgn harapan dapat la suami teman. tp bile baca entry sis rupanya tak boleh teman. emm sad :( sbb aritu pernah baca 1 entry ni kata wad kelas 1 husb boleh teman kan. emmm

Slumber Lady said...

Menariknya. Last bersalin 2016. Haha. Ambil private sebab nak privasi dan nak doctor yang sama check up sambut baby.

Setuju part kita nak selesa lepas bersalin.
Bukan takat masa bersalin, masa bersalin pun kalau boleh nak selesa.