Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Friday, 6 February 2015

Ketagih Makan Beras Mentah??


Salam.
Pernah tak jumpa orang yang suka benau makan beras mentah? Or korang sendiri sebenarnya yang suka sangat makan beras mentah ni? Apsal ek? Boleh bagitau aku tak apekah nikmatnya memakan beras mentah ini?


Hasil carian aku di google, selalunya perempuan mengandung je yang makan beras mentah ni. Maksud aku 'makan' di sini bukanlah makan macam kita makan nasi tu, tapi makan yang kunyah-kunyah sikit2 macam makan jajan tu. Tapi, ada jugak yang tak mengandung pun haa, punn suka makan beras mentah; macam mak aku sendiri dan sepupu aku.

Mereka ni suka betul makan beras mentah, sampai dah macam ketagih. Mak aku selalu kalau pergi pasaraya, kalau lalu je kat tempat beras, haaa dia tak boleh tahan dah. Dia cakap, bau beras mentah tu sedap samgat sampai dia macam nak koyakkan je plastik beras tu semata-mata sebab teringin nak kunyah makan beras tu. Macam ada dadah pulak~ hahah..


Selalu jugak aku larang mak aku makan, takut ada kesan apa-apa ke, sebab aku dengar-dengar orang cakap, makan beras mentah boleh buat kita kurang darah ke apa entah, tapi bila aku search di google, ianya MASIH BELUM SAHIH. So, tak tau apekah bahaya dan kesan daripada memakan beras mentah ini. Harapnya takde papelah yek...:)

Tapi pada sesiapa yang mungkin alami benda yang sama or tahu apa-apa info pasal tabiat 'suka makan beras mentah' ni, bolehlah share di ruang komen ya..(n_n) Terima kasih~

p/s: then ada satu lagi tabiat pelik yang aku baru tahu, iaitu suka jilat sabun mandi before guna. Seriousss wujud???


41 comments:

Diana Rashid said...

mak akak kata kalau masa mengandung suka makan beras mentah nanti anak lahir mudah kena jaundis.

hana hadi said...

nie kes mengidam ke apa.huhu

eima said...

pelik .... tap aku normal .... tak de ape2 yg buat aku ketagih

Emma Diana said...

memang tak boleh telan kalau makan nasi mentah ni , aigooo

k jum singgah :)

http://matalensajemariberceloteh.blogspot.com/

Munira Osman said...

Akk Suka topic ni.,fhm sngt situasi mak adik SBab akk pun sama Hahahaha especially klu gi supermarket mmg suka pusing2 kt tmpt beras..btul tu....rasa cam mkn msa tu juga..trase2 kecur aje

fuaadah muda said...

Akk pun suke topic ni....same situasi dgn ape yg akk alami....sampai sekrg still mkn beras mentah...da mcm ketagih...n klau g supermarket xsah kalau x g bhgn beras....kecur liur....

aisyah mustafa said...

Sama macam sy..sy start mkn beras mentah dr umo 14 thn..smpai skrg 22..mula dr secubit...segenggam...lama2 ketagih smpai 3x cawan penuh beras...mmg x dpt nk kawal..susah sikit nk brhenti mkn sbb benda tu dh mcm dadah..skrg ni dlm proses berhenti...hari2 klu rasa nk kunyah beras,sy beli chewing gum..kunyah chewing gum lelama..x pun,kunyah nestle fitness...mmg keras,sama mcm keras..try la..mane tau kot2 boleh berhenti....

prinsesskittyku said...

Ya Allah rupenya ramai yg bermasalah mcm sy...sy sejak jadi kecur liur xtertahan nk mkn beras sejak darah sy turun smp 5.7hb disebabkan period bleeding dalam bulan 1 or bulan 2 tahun ni 2015..sejak tu sy suka bau habuk n debu..bila dpt hidu rasa lega sgt...lps tu teringin nk makan beras mentah..tp sy tahan lg..smp la bulan 6..sambil basuh beras utk masak..air liur dh kecur sgt dh tgk beras...sy rasa secubit beras tu..sedapnyeeeeee...rasa lagi....sedapnye...rasa lagi...n lagi....maybe smp stgh cawan kot sy rasa waktu tu...lps tu esoknye bila blk je keje mesti terbayang beras mentah..sedapnye klu mkn ni....smp umah sbb tkt ada kuman ke apa kat beras tu..sy cuci beras tu n goreng beras..hangus skit..tp rasa xsesedap yg blom digoreng..aduhhh cmne nk bg hilang rasa ni...rasa mcm ketagih pun ade ni...padahal sy bukan penggemar beras pun...tetiba je dtg..

Aida Ismail said...

Sya pon sma gk ska mkn brs..tpi drh period awk ade mslh x.

Aman Rahman said...

utk makluman....makan beras mentah boleh menyebabkan haemoglobin low.... tu yg sy tahu setakat ni....sekian

Anonymous said...

makan beras boleh menyebabkan haemoglobin low..

Anonymous said...

makan beras boleh menyebabkan haemoglobin low..

Anonymous said...

Ada gak yg sama ngan aku.. klau direndam dulu lagi perghhhhh.. dulu mak slalu mrh.. katanya muka nmpk pucat klau byk mkn beras.. tp skrg dh kawin, hari2 mkn sbb mak x nmpk... hehehe

nini said...

My mil sukaaaaa mkn beras mentah time pegnent...nasib baik la kite tadekkk yang pelik2 ni...hahaha

Mie ena said...

Saya jg ketagih beras, x tau sbb apa, asyik teringat je beras, rasa puas kalau dpt kunyah2 dan gigit2 beras tu. Mcm melepas geram pun ada. Skrang goreng beras dgn biji habbatus saudak.

Azizah Azizah said...

Assalamualaikum Ya Allah sya pun sama..cuma sekarang ni basuh beras tu bersih2.,tus airnya lepas tu buh air massk...Biar beras yg direndam tu lembut dn kembang... Dh kembang kacau dn hirup dgn sudu plastik atau straw.kunyah2 dn kemam air beras tu..dn telan...dulu suka jugak hidu debu beras tu...tetapi setelah di priksa terdapat ulat beras yg halus...warna coklat perang...sejak tu tknk hidu lagi...Sapa tahu mcmana nk berhenti.

Azizah Azizah said...

Saya pun tk boleh tgk iklan beras kat t.v..
Saya pun tk mngandung tapi sedap mkn beras yg dh Di basuh.dn rendam dlm air.

Azizah Azizah said...

Bukan semua jenis beras tau...
Beras cap rambutan/Jati je saya boleh makan.

Syakilah Jefri said...

Masyaallah saya ingatkan saya seorg je yg ketagih gila dgn memkn beras mentah ntah kenpa tp rsa beras tu mcm terasa bila rasa ingin memknnya dah cuba brhenti tp x ble la pula x smpai beberapa minit msti rasa nak mkn beras mentah tu agak susah hilangkn tabiat ni la

Anonymous said...

Samalah..dlm keta beras jatuh2 bwh kerusi.....mcmna nk stop ey?..masa memandu selalu mkn beras utk ilangkan ngantuk..mujarab plak tu...adeh...hihihii

Anonymous said...

Samalah. Sy makan beras mentah since umur 10 tahun. Tp bole makan beras jenis basmati je sbab dia x keras sgt n x bnyk kutu

Anonymous said...

sy dr remaja dlu mmg ketagih mkn beras
bau dia sgt sensetif sampai tahap x leh thn nk ngunyah..
oena benti jap mkn sbb duk rmh mertua malu nk tnjuk dpn mertua
mcm org gila bila x dpt mkn..
lps pndh tabiat 2 dtg blik n makin kuat pulak..
kesan akhirnye sy menghidap talesemia dan keputihan..
skrg keputihan 2 da dluar kwln n mgkin akn jd kenser..
rasa menyesal n takut sgt..
tp tabiat mkn beras xdpt dbuang jugak..
huhu

Anonymous said...

Assalamualaikum...ramai juga geng akak kat sini yg krakkrakkrak gigit beras...akak time pregnant & x pregnant pon x boleh tahan tengok beras..sampai kena bebel dgn husben...cemano nak quit ni...rasa dr anak daro suke makan beras mentah...nak kata hb low...masa anak 1 & 2...hb cantik...cuma anak no 3...huhu...mmg low sangat..

madd deng said...

Xde apa2 kesan sampingan yang memudharatkan...cuma kadar penghadaman beras menjadi lambat kerana butir2 beras tak sehancur2nya Dan masih pejal walaupun dimamah dlm mulut....Namun enzim yg terdpt DLM liur menyebabkan beras menjadi lunak dan larut serta zat2 yg terdpat dlm beras tersebut yg didpati secara mentah tidak mengandungi kabohidrat yg tinggi bagi menghasilkan darah merah...jadi itu saja kesan sampingannya yg saya tahu. Wallaahu a'allaam

Anonymous said...

Maaflah. Dah setaun baru nak komen. Haha. Tp sy tertarik ngn komen awak sebab sy skg baru je mcm tiba2 ketagih makan beras mentah. Sy tertarik mula2 awak start mkn beras mentah. Sebab saya rasa sy ketagih mkn beras mentah ni start saya period lama giler xberenti, lebih sebulan dua. Huhu. Tp sy xcek pla hb drah sy. Tp mmg sy rasa agak pucat banding selalu. Sy pun jd runsing tetiba jk ketagih nk mkn beras mentah. Kadang2 blh terpikir2 then kecur liur ๐Ÿ˜…

noora said...

oomaigaddd...saya pun sama....ketagih sngat2,klu travel rasa mcm nk bw spare ja dlm handbeg...hmmm....xpa kut ketagih beras nohh...dr ketagih dadah...ngeee

Anonymous said...

Sy punnn. Smpai gigi byk lubang2. Nk benti tp x boleh. Boleh benti kejap je. ๐Ÿ˜ข Mkn beras tu da mcm mkn nasi. Smpi kat tmpat keje pon teringat2 beras kat umah. Camne nk hilangkan ye? ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Anonymous said...

Sy laki..tapi sy pon suke kunyah beras. Siap ada kontena beras tepi katil. Mcm mna tuuu?? ๐Ÿ˜‚

Neza Q said...

Sy pun suke makan beras...tp sy beli beras yg dh dicuci dipack macam adabi...nona..tp favo sy nona..entah knp sedap sgt..beli yg dibuat nasi impit tu..sebb dah dicuci..sy pun habit mcm ni..entahla nk buang camana..klu lalu je tmpat beras..rase cm nak baring je kt situ..hahahaha

Unknown said...

Sama la dgn sye,sye pn laki jgak,,gigi byk sgt berlubang sebab suke mkn beras..sye mkn beras Jasmine super 5 dn beras wangi shj..wajib ade spare dlm beg keje n dlm Kete..klau kt umah mmg abes 3-4 cawan la..klau nk travel plak salu nyr sye beli yg 5kg..bini plak da penat membebel psl sye salu mkn beras..buat mase skrg sye xprnh trpikir utk berhenti mkn beras..

Anonymous said...

sy pun ketagih beras.
dr kecil lagi smpai sekarang.
sy risau sgt dgn kesan sampingan. tp tak tahan kalau tak kunyah. kalau sy busy boleh sy lupakn beras sekejap..tp kalau dh dtg gian tu, mmg gila fikir beras je. selagi tak makan selagi tu ingat beras. sgt sedappp

Anonymous said...

Aku pun suke sesgt mkn beras mentah ni.da cam ketagih pun ya huhuhuu...aku mkn dlm secubit buat cam snek hahaha...time basuh beras hmm terliuq!
Dingo gak org tua2 ckp darah akn jdik low tp aku rsa ok jer lg huuuwwaaahh...huhuuhu...camner ekk nak ilang kn rsa NAK mkn tu?

Unknown said...

Hihihi...bau beras tu sgt mngujakan...can not help myself...mesti nak kunyah jugak...dpt 3..4 biji pun dah lega lah..

Paloh Crew said...

sy pon sama ketagih beras. beras yg paling sy suka beras hancur.. yg pecah2 tu yg sedap makan.. skrg beli beras faiz.. pon hancur juga.. tp dah cuba kurangkan... dulu msa bujang semngkok sy simpan siap bawak kt asrama. tp sy pilih bhgian pecah je... yg panjang2 sy xminat... hb memng low selalu.. dan pernh masuk darah sbb hb turun 6.7.. sampai sakit kepala mcm nak pecah... berenti jugak tp kejap je insaf... buat balik cuma sikit2 jela kalo time teringin sgt

Anonymous said...

Akibat Terlalu Sering Makan Beras Mentah

Berikut ini adalah akibat terlalu sering makan beras mentah yang menjadi dampak buruk bagi kesehatan pada tubuh anda, yaitu :

Apabila anda sering mengkonsumsi beras mentah, maka anda akan menimbulkan sakit perut atau diare. Mengapa demikian? Sebab, beras mentah yang dikonsumsinya itu mungkin bisa terjadi karena tidak bersih dan juga beras tersebut sudah menimbulkan salah satu virus atau bakteri yang masuk kedalamnya.
Akan menimbulkan suatu penyakit yang menyakitkan seperti perut kembung dan juga maag. Ini diakibatkan oleh pencernaan makanan yang lambat dan tidak mampu mencegah kandungan yang berlebihan.
Akan menimbulkan penyakit cacingan. Ini terjadi, apabila orang yang mengkonsumsi makanan beras mentah, maka semua telur cacing yang ada di dalam perut akan terkontaminasi. Sehingga dapat menimbulkan penyakit cacingan.
Akan menimbulkan kerusakan pada gigi. Ini berakibat dari mengkonsumsi beras mentah dan tidak langsung menggosok gigi. Karena, ada beberapa butiran beras kecil yang sudah dikunyah, dan akan terdiam di salah satu gigi.
Demikianlah pembahasan tentang sejumlah akibat dan dampak negatif jika sering memakan beras mentah. Semoga bermanfaat untuk menjaga kesehatan kita semua.

Anonymous said...

ikutkan sy ni dh makan beras dari umur 11 tahun..mak masa ngandungkan sy makan beras..mgkin terkenan pada sy..kakak2 pun ade makan beras jugak.sedapnya beras ni sbb rs lemak dia tu..kunyah2..dl kt asrama bwk..dlm handbag bwk..

skrg dh berusia ckit kena control..sy xtelah beras tu sebaliknya just tiap kali lps makan amik beras segenggam basuh, kemam2 gigit pastu buang blk..just bg puas kt mulut je..

plus kebaikan beras ni dpt mghilangkan bau mulut..selepas kte mkn..cth mkn benda yg brbau n kuat..best je dpt kemam beras tu..lemakkkk!!

Anonymous said...

Skrg ni tgh stress sbb kelmarin batuk n kuar darah fresh.terus g hospital.tak xdpt cari punca.tmbh masalah lg hb low 5.6 je.aku rasa sbb tabiat buruk ni le.sejak 5 tahun lalu suka mkn beras mentah.puncanya kat umah mak masak beras wangi.jd suka la hidu baunya.mulanya episode dgn bwk bekal dlm botol kecik ke tempat kerja.mula hidu je kmudian nk tau apa rasa klu hidu + kunyah.tp tu lah rajin plk pilih satu2 mengasingkan pilih yg elok je.lg teruk bila siap spare dlm peti sejuk.lg sejuk lg sedap..hari ni hr ke3 tak kunyah..rasa tringin tu mmg amat sgt..ada 3 bekas lg yg diisi dlm bekas size 250ml yg blm di jamah.ntah lah..mampukah aku bertahan.

Anonymous said...

Skrg ni tgh stress sbb kelmarin batuk n kuar darah fresh.terus g hospital.tak xdpt cari punca.tmbh masalah lg hb low 5.6 je.aku rasa sbb tabiat buruk ni le.sejak 5 tahun lalu suka mkn beras mentah.puncanya kat umah mak masak beras wangi.jd suka la hidu baunya.mulanya episode dgn bwk bekal dlm botol kecik ke tempat kerja.mula hidu je kmudian nk tau apa rasa klu hidu + kunyah.tp tu lah rajin plk pilih satu2 mengasingkan pilih yg elok je.lg teruk bila siap spare dlm peti sejuk.lg sejuk lg sedap..hari ni hr ke3 tak kunyah..rasa tringin tu mmg amat sgt..ada 3 bekas lg yg diisi dlm bekas size 250ml yg blm di jamah.ntah lah..mampukah aku bertahan.

Unknown said...

Masalah yg sama dgn kak umi...suka makan beras. Balik keje terus cari tong beras...dulu kak umi tak basuh beras tu coz bau dia mengancam...tp rasa ada benda gigit lidah....so ubah trend...cuci dulu bg bersih..br makan..betul dik..beras cap rambutan atau jasmine 5 yg sodap...

Anonymous said...

saya dari tingkatan 3 ketagih dengan beras.. smpi bwk g skola..skang sy da mencecah 27 tahun.. sy menghadapi anemia kurang darah merah..sy mkn beras sllu dpt batuk2 kering, stop mkn beras baru x batuk..

Mieyna said...

Snpai gigi belubang lubang. Sme lah kita. Haha..mula dr zmn skolah..stop kejap zmn belajar mktb..tp blik cuti mmg beraslh plg diigt..lpstu dh keja ni..tggl ngn housemate.. Kurg dh ckit mkn beras..tp kalau stress mmg akn mkn..mkn senyap2 lah..so.skrg kurg dh mkn beras.takut jugak kalau ada side effectnya. Skrg mnyesal gigi belubang...gigi depan elok je..gigi blkg..haishhh..haha..nak stop dah mkn..sbb busy keja so kdg lupa...