Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Monday, 31 July 2017

Eksperimen Pampers Terhadap Baby Diang Marissa

Salam (n_n)
Amboi, bunyi eksperimen tu macam kejam sangat je kan. Tapi biasalah, kita sebagai ibu-ibu yang newbie ni mesti semua benda pun kita nak tengok dulu... nak kaji dulu sesuai ke tak dengan anak kita, nak kenakan dengan harga lagi mampu ke tidak, kan? Termasuklah penggunaan pampers dan wet tissue. Berikut adalah antara pampers dan wet tissue yang pernah anak aku guna, dan kesan kepada kulit punggungnya.

1. Pet Pet Newborn (NB)
Pet Pet ni aku beli kat Lazada, 4 pek lebih kurang Rm80 lebih je termasuk kos penghantaran. Sangat berbaloi kot sebab kitorang kira-kira balik, adalah save dalam 40% berbanding beli kat pasaraya. Baby aku masa lahir sangat kecik, jadi even pakai newborn pun still longgar :'(. Tapi Pet Pet okay, biar pun longgar dia tak bocor, plus aku selalu jugak tukar pampers nya. So takde lah ruam sangat. So far Pet Pet memang okay untuk beliau.

2. Drypers Touch Premium Softness
Yang ni kami dapat atas ihsan boss suami aku. Anak dia pun lahir dekat-dekat je dengan tarikh anak kami lahir, beza seminggu dua camtu je kot. Haha, so anak dia dah tak muat pakai S, lalu dia sedekahkan lah kat kami pampers ni bersama pampers Mamy Poko. Tapi aku citer pasal Drypers dulu okay.

Aku tak tau sama ada bontot anak aku dah membesar ke apa masa tu, tapi pakai Drypers selalu bocor time anak aku melepas secara banyaknya pada suatu-suatu masa. Bila bocor ia pastilah melimpah sampai ke tilam kan, so her mommy is sooo stress.. haih! Sejak kebocoran berlaku 2x dalam masa tak sampai 1 jam pun, aku trauma nak guna. Kah! Kalau nak pergi berjalan pun, memang aku tak berani nak guna Drypers. Rasa insecure gitu, chewah!

3. Mamy Poko
Haa.. Mamy Poko ni pun hasil pemberian boss suami aku jugak, cuma kami tak dapat dalam plastik dia, so tak tau mana satu jenis yang dia bagi tu. Cuma kami tau ia adalah saiz S semata. Tapi yang bagusnya, even dia saiz S pun, saiz S dia tu agak besar berbanding saiz S jenama Pet Pet dan Drypers. Amatlah selesa dan tenang bila mommy pakaikan Diang pampers jenama Mamy Poko ni. Corak pun cantik u'olls~ Al-maklumlah pempuan kan memang suka ada corak-corak comel ni, padahal bukan nampak pun kalau dah baby dipakaikan seluar. Ha samelah dengan jenama pad yang ada corak-corak love dekat pad dia tu, sebab wujud golongan macam kitorang lah pad macam tu boleh laku tau~ Padahal diri sendiri je yg nampak corak tu kan~Hahaha!

So, Mamy Poko memang best! Tapi regenya pulak lah agak mahal. Kena lah consider brand lain pulak. Dalam kepala memang dah fikir nak consume Pet Pet saiz L je.

4. Kiddo
So, masa pampers hasil pemberian boss dah habis, kitorang kelam-kabut nak cari pampers sebab terlupa nak beli stock. Kah! Cari punya cari, suami aku suggest try jenama Kiddo ni. Harga murah dalam Rm22 je gitu. Ada corak-corak lagi tau, comel! Haha...dan ya Allah bestttt gilaaaa jenama ni. Serius lah, tak bocor, pastu macam tebal je pampersnya. Selamat lah kiranya untuk guna memalam tu, takde lah bocor. Nak bawak anak jalan-jalan memang standby je pampers jenama ni. Sangat murah dan kualiti dia bagus pulak tu! Memang terbaik!

******************************
So, sekarang ni aku terpaksa pulak guna Pet Pet lagi sebab jenama Kiddo tu tak semua pasaraya ada. Tapi, Pet Pet memang okay jugak. Harga boleh lah berbanding yang lain, kualiti pun okay! Dan yang paling penting kulit bontot anak aku tak ruam. Sekian, perkongsian daripada saye :D

P/s: Cuma pernah sekali ruam tapi tu sebab guna wet tissue murah. Nasib ada beli satu produk ni, cepat baik ruam dia tu. Produk apa? Haa... nanti aku review okay! :D

Email Baru Untuk Review Produk Melalui Blog Lynndamya

Salam (n_n)
Terlebih dahulu, saya nak minta maaf lah pada sesiapa yang ada email saya di lynndamya@yahoo.com atas urusan nak review barang. Email tersebut dah lama tak guna sebab ada satu ketika tu, ia macam bermasalah pulak. Sangat lembap nak view even internet masa tu laju gila.

So, saya tukar email baru. Tapi amatlah terlupa nak update dekat blog tentang penukaran email baru tersebut. Ni teringat nak update pun sebab tergerak nak bukak email yahoo tu, ya Allah banyaknya orang email saya nak minta reviewkan barang. Sorryyyyyyy sesangat sebab tak reply :'( Mesti ingat kita berlagak kan..wuwu

Jadi, pada sesiapa yang berminat nak promosikan produk anda melalui blog saya, boleh lah email butirannya ke EMAIL BARU SAYA iaitu:

lynndamya@google.com

Servis Review Produk Serendah RM30 sahaja!!

- Entry bergambar dengan gaya penulisan yang santai
- Tiada tempoh masa (entry akan kekal di blog saya kecuali anda yang meminta untuk memadamkannya)
- Anda boleh copy paste link review saya untuk tujuan promosi anda

Berikut merupakan antara sample product review yang saya dah buat, klik kalau nak lihat ya:



Jadi, pada sesiapa yang berminat nak promosikan produk anda melalui blog saya, boleh lah email butirannya ke EMAIL BARU SAYA iaitu:
lynndamya@google.com

Sekian, terima kasih (n_n)

Friday, 28 July 2017

4 Perkara Yang Biasa Dialami Oleh Newbie Mom Yang Jarang Diceritakan

Salam (n_n)
Semua pasangan yang dah berkahwin amatlah tertunggu-tunggu detik isteri disahkan mengandung dan amatlah gembira untuk menunggu cahaya mata yang bakal dilahirkan kelak. Kita memang tahu anak-anak adalah rezeki kurniaan daripada Tuhan, tetapi apa yang kita tak tahu adalah alam keibubapaan yang bakal kita hadapi nanti adalah seperti kapal yang terumbang-ambing mengikut arus laut. Ada masanya tenang, ada masanya bergelora. Yang tenang ini selalu kita dapat lihat dikongsikan di laman-laman sosial, tetapi yang bergelora itu pula selalu ibu-ibu sembunyikan. Kenapa ya?
Sebab semua ibu yang sudah 'berjaya' akan mengatakan itulah motherhood thrill, itulah motherhood yang perlu dinikmati, itulah ini...dan itulah itu. Ia memang dorongan yang positif tapi dalam masa yang sama ia turut memberi aura negatif terhadap ibu-ibu yang masih mentah dalam alam keibubapaan ini, lagi-lagi yang baru dapat anak pertama. Mereka akan rasa diri mereka seperti ibu yang jahat, mereka rasa rendah diri kerana menganggap diri mereka gagal untuk jadi seperti ibu-ibu yang dah berjaya. Justeru, untuk mengelakkan rasa-rasa negatif tersebut, saya kongsikan sikit 4 perkara normal yang akan dirasai oleh Newbie Mom:

1. "Alangkah bagusnya kalau saya belum ada anak..."

Semua orang nak anak, tapi buat Newbie Mom, pasti akan terdetik perasaan seperti ini kerana mereka membandingkan kehidupan mereka semasa sebelum dengan sesudah mendapat anak. Ianya adalah normal, semua ibu macam ni dan ianya bukan mudah untuk sesuaikan diri dengan segalanya yang berkaitan dengan alam keibubapaan.

Contohnya Newbie Mom akan terdetik, bestnya dulu boleh travel ke sana ke mari, tapi semenjak ada baby nak berjalan dekat pun risau baby meragam. Bestnya dulu balik kerja je, boleh terus tidur tapi sekarang nak kena jaga dan tidurkan baby dulu dan sebagainya.


2. Stress dan hilang sabar bila anak asyik meragam
Walaupun dah tukar pampers, walaupun dah bagi susu, walaupun dah pastikan dia terlalu sejuk atau panas, baby tetap nak merengek-rengek. Paling teruk bila dia menangis nak tidur, tapi bila kita dodoi baby tetap nak melalak juga. 24 jam mahu berdukung tetapi tak mahu tidur jugak. Walaupun seorang ibu penuh kasih dan sayang, tetapi rasa marah dan penat itu juga ada menyebabkan kita meninggikan suara, terpukul, tergoncang dan tertepuk punggung anak dengan kuat agar baby dapat tidur cepat.

Kewarasan tidak akan menjamin ketika kita sedang marah. Inilah yang perlu dikawal dan Newbie Mom pasti akan pernah mengalami situasi ini. Redakanlah marah dahulu, dan sesetengah orang tidak cukup hanya dengan beristighfar untuk bersabar sebab mereka perlu mengekspressikannya. Jadi, kalau dengan cara menumbuk dinding boleh tenangkan anda, tumbuklah. Kalau dengan menghempas-hempas barang boleh tenangkan anda, hempas lah asalkan tidak mencederakan baby. Btw, kalau ada punch bag pun lagi bagus, kan?

3. Rasa bersalah yang meluap-luap

Ini adalah kesinambungan daripada tindakan Newbie Mom yang termarah, tergoncang, terpukul dan tertepuk baby dengan kuat akibat rasa marah dan stress. Rasa bersalah terhadap anak. Inilah yang membuatkan ibu-ibu selalu menangis tak kiralah daripada anak tu kecil hinggalah mereka besar. Ibu akan menangis kerana rasa bersalah akibat termarah anak. Ia adalah suatu perasaan yang tak boleh digambarkan betapa bersalahnya seorang ibu, lagi-lagi jika terhadap seorang bayi.

Marah, tapi lepas tu kesian, sedih, rasa bersalah sampai menangis-nangis minta maaf kat baby. Baby pun senyum sebab memang mereka tak faham apa-apa. Hati dan minda mereka tidak menyimpan sebarang dendam walaupun baru lepas kena marah atau tepuk dengan ibunya. Inilah dilema seorang ibu yang sangat meruntun jiwa dan raga seseorang yang bergelar ibu. Yelah, sebab ibu je yang banyak marah anak berbanding ayahnya, kan?

4. Nak dengan suami saje...

Ini biasa terjadi bila dapat anak pertama. Fasa-fasa permulaan ketika baby masih kecil amatlah terasa memenatkan. Ketika ini Newbie Mom akan rindu detik-detik bersama suami yang mana hanya dia dan suami saja, berdua. Tiada orang lain yang perlu difikirkan, dan tiada orang lain yang perlu diberikan perhatian yang banyak. Hanya suami. Ini adalah normal kerana ia termasuk dalam proses penyesuaian diri.

*********************
Apapun, perlu diingat. Ianya adalah normal jika Newbie Mom berperasaan macam ni di peringkat permulaan dan anda tidak perlu rasa bersalah atau rasa diri anda adalah seorang ibu yang jahat. Masih terlalu awal untuk merasa diri anda gagal menjadi ibu yang baik, dan masih terlalu awal untuk para suami merasa pasangan anda seorang ibu yang gagal.


Dealing with baby is not easy and the struggle is real. Keep going, mommies! And no matter what, don't give up :)

P/s: aku tulis ni sebab tengah stress baby nak beralih bulan. Dia punya melalak kalau kita tak dukung, aduhaiiii.... boleh kena darah tinggi kalau hari-hari dia macam ni... hmmm


Monday, 17 July 2017

Pengalaman Balik Kampung Naik Flight Bersama Baby Umur 2 Bulan

Salam :)
Hoyeah! Hoyeah! Kalau tahun lepas kitorang balik raya ke Johor naik ETS dan KTM, tahun 2017 ni kitorang balik kampung naik kapa gebang lah pulak. Haa amek kau dia punya upgrade tu kan, kapa gebang terus! Hahah :p

Sebab kitorang belum ada rezeki nak beli kereta, maka agak pening jugak cari solution camne nk balik Johor daripada Bangi ni, yelah sejak dah ada baby ni (umur 2 bulan lebih masa tu), tak boleh lah nak balik senang-lenang macam dulu lagi. Kalau naik bas, buatnya dia meragam... tak ke haru mak bapaknye ni haa~

Pilihan pertama konon nak naik ketapi tapi nak yang ada bilik punya, rupa-rupanya ketapi ada bilik tu dah takde lagi dah. Sedih betul :( At last, suami aku cakap;

"Tinggal satu je lagi cara, tapi takut awak tak nak pulak"

"Apa dia?"

"Naik flight"

Aku cam owh...okay. Untuk pengetahuan korang, aku tak pernah naik kapa gebang sebelum ni dan aku memang takut nak naik. Aku siap cakap dengan suami aku masa awal kahwin dulu, tak payah honeymoon kat luar negara ea, saye tak nak naik flight. Hahah! Tapi bila dalam kes macam ni, dah takde pilihan. Okay kan ajelah, kang tak balik beraya kat Johor lah pulak, hahah~

Cerita di Airport

Bangun awal pagi kan sebab tiket aku kol 10.30 gitu. So, ontheway ke airport, Diang dah membuta balik dah. Sampai airport, check in semua dah setel dia masih tido. Masa duduk tunggu flight dia dah terjaga tapi okaylah sebab dia masih diam je.

Dalam hati aku sebenarnya berdebar je sebab dengar pengalaman orang bawak baby naik flight, mesti menangis masa kapa gebang naik dan turun sebab masa tu berlaku perubahan tekanan dan baby akan dengar bunyi 'pop' tanpa henti di telinga mereka. Sebab tu diorang nangis, sebab sakit dengar bunyi tu. Tapi tu lah, terus berdoa dalam hati supaya baby Diang tak nangis nanti. TETAPIIII...

Masa beratur nak masuk dalam flight tu, boleh plak Diang meragam. Nasib baik meragam tak lama, so sempatlah mommy bergambar-gambar dengan ber-backgroundkan kapa gebang masa tengah que tu~ Hahah




Dalam Kapa Gebang

Kitorang naik Air Asia, first time masuk je aku cam ya ampun, sesaknyeee la hai. Bas ekspress pun lagi luas dan selesa kau tau. Seat dia dengan seat sebelah boleh buat gaduh kalau tersinggul bahu or siku. Sungguh rapat. Nasib aku duk sebelah suami, sebelah suami ada Uncle cina.

Baby Diang?? Baby duk dengan aku masa tu sebab kapa gebang kecik camtu memang takde seat khas untuk baby. Dia cuma bagi kita baby safety belt yang disambung pada safety belt si ibu. Diang masa tu dah rimas, dia dah start merengek dan nangis. Last2 daddy dia cuba dukung dan pujuk. Nasib diam dan terus tertido.

Camtulah position kitorang sepanjang dalam flight. Aku dapat seat tepi tingkap. Baby suami yang dukung sebab dia nak dengan suami. Jap lagi nak berlepas dah. Aku dah standby siap-siap sarung kepala dia dengan topi pastu tekap kapas banyak-banyak kat telinga dia. Terpaksa buat macam tu sebab cari baby earplug merata, tapi tak jumpa jugak!

Tawakkal je doa supaya baby tak nangis mase berlepas jap lagi. Orang kata, selain tutup telinga baby, susukan baby masa berlepas tu pun boleh untuk elak baby nangis, tapi dah Diang tido, maka kami berusaha agar beliau tidak terjaga masa berlepas tu.

Up! UP! And awayyyy~~~

Akhirnyaaaa Alhamdulillahhhhh, masa sepanjang berlepas tu baby Diang tidur dengan nyenyaknya sekaligus membuatkan beliau tidak menangis. Legaaaa teramat! Aku yang first time naik kapa gebang ni memang dah hilang dah rasa takut, sebab lagi takut fikirkan kalau baby mengamuk. Hahah!

Masa nak mendarat

Okay, ni satu hal jugak tapi Alhamdulillah jugak masa ni baby macam mamai-mamai dan mengantuk lagi so tak menangis. Tapi dia nangis jugak masa kapa gebang tengah pusing-pusing kat track untuk berhenti. Kuat juga lah dia merengek maybe sebab dah rimas. Tapi lepas je turun flight dia mula okay dah :D Yahooo!!
ROCKABYE BABY, ROCKABYEE~~

Sampai sudah, Alhamdulillah (n_n) Actually sepanjang atas kapal terbang tu perasaan aku agak bercampur-baur sikit. Rasa terharu, rasa sebak dan rasa gembira semua ada sebab aku sangat berterima kasih kat suami sebab berjaya tidurkan si Diang tu. Kalau tak, mesti dia merengek dan nangis2. Wuwu..


Okay, tu saje lah kisah kami naik kapa gebang masa balik raya ke Johor masa tu. Paling tak boleh lupa, bila sampai je dah nampak mak abah aku sambut kitorang daripada jauh. Kitorang sampai je kat diorang, mak aku terus amek baby pastu terusss je jalan menonong nak pegi kereta dengan abah aku. Sikit pun tak layan anak menantu dia ni haa lah sadis sungguh! Tunggu beriya sebab nak sambut cucu je rupanya! Hahaha~ hampeh betul.. (-..-')

Tips Tak Nak Bagi Baby Menangis Masa Kapal Terbang Berlepas atau Masa Mendarat

1. Tutup telinga baby (guna earplug / topi tutup telinga / tekap kapas kat telinga baby)

2. Susukan baby (utk yang BF, yang pakai botol tak sure, boleh je kot?