Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Thursday, 18 December 2014

Maksud Selimut Tetangga (Lagu Republik)


Salam.
Lagu ni best tau. Mula-mula dengar aku ingatkan dia nyanyi sebut 'selimut tertanggal'...tapi bila dengar DJ bagitau, rupa-rupanya 'Selimut Tetangga'. Da hell is that, huh? Selimut jiran tetangga kah? Rukun tetangga kah? Apakahh??

Sebelum aku bagitau maksudnya tu, better korang dengar dulu lagu ni dengan keadaan yang tidak tahu-menahu apa maksud selimut tetangga tu...meh layan, pada aku lagu ni best :)


Lirik Selimut Tetangga (Republik)

Bersabarlah sayang aku akan pulang
Jangan dengarkan gosip murahan tentang aku
Berjanjilah sayang ku slalu setia
Meski ku tak selalu di sampingmu

Tak usah kau menangis meratapi aku
Tak perlu kau berfikir ku meninggalkanku


Mana mungkin selimut tetangga
Hangati tubuhku dalam kedinginan
Malam malam panjang setiap tidurku
Selalu kesepian

Mana mungkin selimut tetangga
Hangati tubuhku dalam kedinginan
Malam malam panjang setiap tidurku
Selalu kesepian


Berjanjilah sayang ku slalu setia
Meski ku tak selalu di sampingmu

Tak usah kau menangis meratapi aku
Tak perlu kau berfikir ku meninggalkanku

Tak usah kau menangis meratapi aku
Tak perlu kau berfikir ku meninggalkanku


Mana mungkin selimut tetangga
Hangati tubuhku dalam kedinginan
Malam malam panjang setiap tidurku
Selalu kesepian

Mana mungkin selimut tetangga
Hangati tubuhku dalam kedinginan
Malam malam panjang setiap tidurku
Selalu kesepian

Bersabarlah sayang aku akan pulang


Well lagu ni sebenarnya khas untuk mereka yang sedang bercinta secara jarak jauh. Long Distance Relationship (LDR). Lagu ini mengisahkan bagaimana seorang suami itu mungkin terpaksa berpisah sementara kerana urusan kerja dan berjanji agar setia dan tidak akan curang pada isterinya walaupun sendirian dan kesepian di sana.

Lihat pada lirik korus yang berbunyi:

Mana mungkin selimut tetangga
Hangati tubuhku dalam kedinginan
Malam malam panjang setiap tidurku
Selalu kesepian

Selimut tetangga is stand for Perempuan Simpanan

Mana mungkin *perempuan simpanan / perempuan lain
Hangati tubuhku dalam kedinginan
Malam malam panjang setiap tidurku
Selalu kesepian

*************************************

Sejak dah tahu maksud dia, aku rasa bila dengar lagu ni, macam touching pulak. Sebab hubungan cinta aku hubungan LDR. Haha~ Okay tu je, bye2 (n_n)

p/s : i love you. Yes, you know who ;)


7 comments:

Nadia Johari said...

betul ke ni..baru tau jugak

Aisya A. said...

serius tunang sy pun nyanyi dengan confidentnya "selimut tertanggal"
okay fine. hahahahaha

eima said...

eceh .... touching plak die ...

lagu ape ni indon ke

yoorin melacolea said...

tapi kan haritu masam repvblik datang kat meletop dia cakap selimut tetangga tu , kalau kat malaysia kita panggil rumpun tetangga.. tp bila pikir balik mcm tak sesuai plak rumpun tetangga kan.. huhuhu..cuba dengar balik ulangan meletop time repvblik dtg studio..

sheila said...

Klau di melayukan, tajuk lagu ni 'perempuan simpanan'...

Ainul Mustafa said...

baru tahu jugak.. mula2 dengar lagu apa ni..hihihi

nini said...

Erkkkk dalam maknanya