Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Monday, 14 December 2015

Family Outing With Bakal Menantu

Assalamualaikum (n_n)

Owh lamanya aku tak update blog kesayangan aku ni. Maklumlah dulu 9 jam kat office, banyak masa nak update dan BW. Skang aku dah resign, punyalah malas nak bukak laptop kat rumah ni. Bersawang dah ni haa... then ada someone yang baik hati bagi aku Iphone yang dia dah tak guna, punn aku tak tahu camne nak update blog guna Iphone~ so kasihan. Eh, sory terpanjang pulak mukadimahnya...haha :D

************************************
So, family outing kali ni, overall aku nak cerita tentang 3 tempat yang kami pergi iaitu, yang pertama wajiblah :

1. Bateri (Kilang Bateri, Johor)


Ye! memang kalau pergi Bateri ni, mesti kena jakun dengan barang Coca-cola kat dalam tu. Haha...owh mesti korang dah bosan baca aku asyik cerita pasal Bateri ni je kan, masalahnya makanan kat sana semua sedap2 belaka! Paling aku mengidam nak makan cereal ni haa...hahaha

Let's Get Cereal - Choco Nana, Rm 7.99 (marshmallow +90sen)

Steak N Cheese - Rm7 kot? Entah lupa, tapi sedappp~

Ni tak ingat apa nama dia, Rm12

Chicken Chop - Rm 5.50. Chicken chop ni memang HIGHLY RECOMMENDED, sedap gila, murah gila, portion dia banyak gila, dan berbaloi gila. Gila kan? Haha, ayam pulak ayam sebenar tau, bukan ayam jenis yang nugget / segera tu. Sangat nice. Tapi kalau korang lambat, sila gigihkan diri untuk beratur, sebab Q dia panjang gila. Haha~

2. Puteri Harbour, Nusajaya


Pergi sini just untuk bersantai-santai menikmati udara petang gitu. Ramai, tapi tak bising. Semua orang pun relax tengok pemandangan kapal layar kat situ. Just nice (n_n) Aman.

Cuma tetap terasa kehilangan. Mana-mana pun bendera Johor dikibar suku tiang selama 3 hari begitu. Sangat terasa. Wuwu.. al-Fatihah buat Almarhum Tunku Jalil. I'm gonna FIGHT LIKE JALIL! :)

3. DC Comics Super Heroes (Souvenirs Shop)

And last but not least is kedai Superhero DC Comics ni, lokasi dia dalam Puteri Harbour tu jugak, dekat-dekat lorong yang ada Hello Kitty tu. Memang senang nak jumpa kedai ni. Hehe...jom kita tengok dalam dia pulak, apa yang best adalah dalam kedai ni ada cafe dan kita boleh amek gambar dalam kedai ni! Yahooo~~



Semua dekorasinya pun memang bertemakan DC Comics Superhero. Sesuai lah kalau bawak laki-laki korang or anak-anak korang yang gila obses dengan benda-benda ni, seperti tunang aku ni. Haha (n_n)

Owh, btw tengok design superhero belakang kiri aku tu. Comel gilaaaa superhero versi cute begitu! Cam nak picit2 je!! Hahaha~





Game Pinball versi DC. Gila complicated design dia, mesti best kalau dapat try main yang ni. Haha...apapun, kedai ni memang khas untuk peminat tegar DC Superhero yang sangat obses kepadanya, kalau kita-kita yang biasa-biasa je ni, memang say goodbye jelah untuk barang-barang dalam ni~ hahaha


Say bye~bye to this RM500's Superman Cap


Say bye~bye to this RM500+ Sweater and that Superman Guitar which is not for sale. Apa yang kami mampu beli hanyalah secawan smoothies ke ice blended entah ni...Siap ada logo Flash tau! Rasa strawberry freshh gila dan err...masam! Hahah



Aku imagine nanti lepas kahwin, aku dgn husband pergi honeymoon bawak beg ni sorang satu....aww~ confirm hilang!! Hahahaha okay bye! 

P/s: entry pasal family outing, tapi xde langsung gambar satu family bersama bakal menantu ek? Hahah~

Wednesday, 2 December 2015

MyWeddingJournal #4: Ini Soalan Temuduga Nikah Aku

Salam!
Hohoho (n_n) sekian lamanya aku cuba menyerap kuasa untuk kembali menulis blog, akhirnya muncul juga. Itupun cuma sipi2 je yang meresap. Haha lama gila aku tak BW blog rakan2 dan taulan sekalian. Aku agak bz..wuwuwu T_T

***************************************

Ha! Okay! Hari tu kan, aku dah pergi setelkan borang nikah dan biasalah kan, negeri Johor ni kalau nak kahwin, harus di-interview dulu. So, berikut adalah cerita aku masa pergi interview tu. Haha..

Masa kat meja kaunter tu, sorang staff tu check2 dokumen aku, pastu ada yang tak lengkap. Wuwuwu...kena turun balik pergi cari kedai fotostat. Lepas tu datang balik, nasib baik okay! So, terus je dia suruh masuk bilik interview. Nervous gila. Hahaha~

Bilik dia memang kecik gila. Letak je meja sebijik kat tengah, terus bilik tu jadi macam dua bahagian. Tepi meja memang takde laluan langsung sebab dia terus cecah ke dinding. Jahat betul bilik kecik camni. Kat depan pulak dah tercongok Ustaz yang nak tanye2 aku tu. Lagi ah nervous. Aku dah buat macam sopan-santun je. Maklumlah datang pakai jubah siap haa..orang lain relax je datang pakai jeans. (-..-')

Maka sesi interview pun bermula...

U: Kerja mana ni?
A: Kerja kat Senai.
U: Kerja apa?
A: Pereka grafik... (dalam hati aku dah malas nak layan, sebab aku fikir ustaz ni mesti sengaja tanya2 aku supaya aku lupa nota yang aku hafal malam tadi..haha)
U: Dekat Senai? Yang kedai dia dekat Econsave tu ea?
A: Ehh, taklah...Senai, kat tepi jalan besar.

(perbualan berterusan selama lebih 5 minit dan akhirnya rupa-rupanya dia pernah pergi tempat aku kerja tu sebab nak order design)

U: Design semua boleh buat lah ea? Banner bunting namecard boleh?
A: Boleh.
U: Okay lah, saya nak order namecard lah...
A: (=_=)...(adoi, dapat client pulak time2 camni)

(baaaaruuulah mula sesi interview nikah sebenar)

U: Hmm..okay! Nak tanya apa ek? Tadi dah tanya dah kan...
A: .....*gelak
U: Okay, mengucap 2 kalimah syahadah
A:.....*lafazkan 2 kalimah syahadah...

U: Apa dia tanggungjawab isteri?
A: Jaga maruah dan harta suami, mewujudkan pergaulan yang baik (ayat skema sebab hafal skema jawapan), pastu jangan keluar rumah kalau suami tak bagi...
U:  Kalau awak nak keluar jugak, tapi suami tak bagi camne?
A: Aaa...tak yah lah keluar....
U: Yeke?
A: ...err......
U: Kalau suami tak bagi, pujuklah suami tu. Pujuk pelan-pelan, cakap lembut-lembut, mesti dia bagi nanti...
A: ....*angguk-angguk setuju
U: Ini budak-budak zaman sekarang, kahwin muda-muda...sikit-sikit nak gaduh. Tak kasi keluar gaduh. Pujuklahh lembut-lembut, tau!
A: ....*sengih je

U: Rukun kahwin ada berapa?
A: Lima! (hahaha part ni aku semangat jawab, sebab aku dah baca malam tadi..hahaha)
U: Yeke?
A: Yeeee....
U: Apa dia?
A: Pengantin lelaki, pengantin perempuan, wali, lafaz nikah dan 2 org saksi.
U: Saksi kalau perempuan boleh?
A: Tak boleh.
U: Habis kalau yang aww aww (pondan)?
A: ....(ah, sudah. Benci betul soalan trick camni. Confuse! Haha)
U: Aww aww pun lelaki jugak..haa boleh tak?
A: Tak yah amek dia jadi saksi lahh...
U: Haha...tak yah amek ea? Ramai lagi lelaki yang tulen ye tak?

********************************

So, itulah dia antara soalan temuduga aku hari tu. Dia bukan setakat soal benda-benda yang ada dalam buku teks, tapi juga menyoal dengan memberi situasi dalam kehidupan realiti kita ni. So, time tu dapat lah ilmu tambahan kan. Hehe, apa pun interview aku hari tu santai2 saja..Alhamdulillah (n_n)


P/s: Next aku nak cerita masa aku ushar harga barang kat beberapa kedai borong barang perkahwinan kat Johor ni. Ada yang murah gila, dan ada yg mahal...stay tuned!


Sunday, 29 November 2015

Senyuman TMJ, Kekuatan Penyokong JDT

Salam.


Bukan calang-calang team yang mampu meledakkan gol pada minit-minit ataupun saat-saat akhir permainan, sepertimana yang telah Amirul Hadi lakukan pada perlawanan menentang Felda kelmarin. Ramai penyokong JDT mengharapkan Amirul dimasukkan pada second half game, TAPI....


Apa yang berlaku semalam adalah, Gomez memasukkan Amirul Hadi hanya 10 minit sebelum game tamat. Apa yang dia fikir? Adakah dia berharap JDT dapat 2 gol terus dalam masa 10 minit tu? Adoi~ dengan refree nya macam tak adil. 4,5 kali orang yang sama buat salah baru nak layang kad kuning? Siap cakap pemain Felda takde niat nak mengasari pemain JDT? Owh, come one~ Banyak-banyak game yang aku tengok, kau sorang je yang bagi alasan 'bijak' macam tu. Nak mengasari player, kena ada niat? Gitu? Then, JDT dah score 1, tapi tak dikira sebab kata refree bijak itu, Harris Harun mengasari pemain Felda, but bila tengok replay, Harris Harun yang dikasari adelahh~ Haihh!

*****************************************
Apapun, saat wisel panjang ditiup tanda game telah tamat, seluruh stadium Larkin senyap membisu. Gila kau tak senyap, stadium fullhouse dengan penyokong JDT, then kalah pulak, dengan BOS sekali terkedu. Kami sangat kecewa, dan speechless. Ini game penting untuk musim ini. Game penting untuk mara bagi merebut Piala Malaysia, but then terhenti di setakat ini saja. Tak cukup dengan tu, rekod berlawan di Larkin tanpa kalah juga akhirnya dipecahkan oleh Felda. Kami sangat kecewa. 

Larkin senyap.

Sehinggalah kelihatan TMJ turun ke padang sambil bertepuk tangan dengan senyuman....dan something mula meresap ke dalam jiwa....macam satu kekuatan...


TMJ.

He's the one yang membangkitkan JDT dari bawah hingga ke tahap sekarang. He's the one yang tak pedulikan haters yang mengutuk beliau dan terus berusaha demi menaikkan nama JDT sehingga ke tahap sekarang. He's the one yang sepatutnya rasa sangat sedih dan kecewa dengan kekalahan ni, tapi beliau masih mampu turun padang untuk 'bersama' penyokong JDT...


Lalu serentak itu, perlahan-lahan Larkin mula bersorak kembali. Bersorak kerana tanpa sedar, kami dah bersatu melalui JDT. Bersorak kerana tanpa sedar, JDT telah melangkah jauh secara konsisten pada musim ini sehingga berjaya merangkul 3 piala sekaligus dengan cemerlangnya. Bersorak kerana tanpa sedar, negeri Johor ini telah mempunyai satu trademark yang kuat iaitu JDT...




and yes, we are JDT! \(n_n)/ Terima kasih TMJ, untuk semua Fenomena JDT ini


P/s: Entry ni untuk menaikkan semangat penyokong JDT yang sedang bersedih, termasuklah aku. Semalam pun gigihlah tunang aku pujuk aku sebab aku sedih JDT kalah. Hahahaha!! Btw, tahniah Felda...Anda main hebat ;)

Friday, 27 November 2015

Harga Emas Public Gold Tengah Jatuh Ni !

Salam!
Quick update tentang emas (n_n)! Tadi aku check harga emas kat Public Gold tadi, seriously tengah jatuh skang ni. So, sape nak kumpul emas tu, segeralah purchase hari ni ya.. takut esok-esok dah naik pulak harganya tu.


Dalam sebulan yang lalu aku check harga 1 Dinar yang aku beli tu, daripada Rm689 dah naik sampai ke Rm720!

Tapi tadi ni aku check, dah turun balik sampai Rm679!! Jatuh Rm10 daripada harga yang aku beli dulu! So, memang harga emas tengah rendah dan berbaloi kalau beli emas waktu-waktu camni.

Dan bila dah kumpul emas tu, sila jangan menggelabah bila harga emas tu turun. Sikit pun korang tak rugi sebenarnya. Yang merugikan adalah; korang jual emas tu waktu harga tengah rendah camni. Memang lah rugi~ Hahaha :p

So, kesimpulannya. Simpan je emas tu masa harga tengah turun, dan if ada duit lebih, boleh tambah koleksi (n_n). Dan mohon selalu check jumlah berat emas yang korang dah simpan tu, takut-takut dah mencapai tahap berat yang diwajibkan bayar zakat. Hehe


Untuk yang nak kumpul emas sikit-sikit dalam gandaan 1g pun amat digalakkan, sebab memang harga tengah murah. Dalam 2 bulan lepas harga asyik main sekitar Rm171 dengan Rm173...so skang ni turun jadi Rm161 untuk 1g! Ni lah peluang untuk start kumpul emas. Nak tunggu bila lagi kan? :D

*harga di-update setiap 20 minit secara live di laman web Public Gold, so kalau masa korang tengok tu rege dia dah berubah, tak dapat lah den nak nolong ye~ :p

Tapi, woopz! Before beli emas, better baca entry ini dulu supaya korang tak mudah ditipu / rugi kelak :


Aku beli emas di Public Gold sebab ini:


P/s: aku buat entry ni sebab excited sebab tengok harga emas jatuh, bukan sebab aku ada komisen ke pape tau :D Semoga bermanfaat!

Tuesday, 24 November 2015

Nak Tak Nak Kena Paksa Juga !

Salam.



Aku tengok dalam drama Melayu kan, majoriti ceritanya akan tunjuk watak-wataknya sedar diri dan berubah jadi manusia yang lebih baik hanya selepas ditimpa musibah. Aku tertanya lah jugak, itukah 'SERU' yang kita semua maksudkan selama ni? Musibah itukah yang kita maksudkan sebagai 'SERU'? Kalau macam tu sebenarnya boleh lah kita kata, kita ni tengah tunggu musibah datang rupanya, baru nak berubah...

***************************************
Adakah kita yakin, bila musibah itu tiba kepada kita, kita akan berubah jadi baik? Pernah tak tanya diri sendiri dengan soalan-soalan yang serius macam ni? Berhentilah sebentar belek fon anda tu pada masa-masa yang terluang dan biarkan otak anda untuk menerawang sekejap untuk fikirkan pasal mati dan bagaimana kita di 'sana' kelak...

Ramai antara kita 'menafikan' niat untuk berubah menjadi umat Islam yang lebih baik. Kenapa aku kata 'menafikan'? Sebab rata-rata umat Islam ni memang secara basicnya dah tau dah hukum-hakam Islam ni, tapi masih tak nak berubah sebab katanya, 'Belum sampai seru~' Yang perempuan pulak, nak tunggu lepas kahwin baru nak berubah...paling obvious pasal aurat dan pergaulan. Cubalah tanya diri sendiri, pernah tak kita terniat macam tu?

***************************************
'Seru' ni boleh dikategorikan dalam dua bentuk. Satu dalam bentuk amaran iaitu musibah macam dalam drama-drama Melayu tu, dan satu lagi datang dalam bentuk kebaikan yang ala-ala suatu perasaan yg magic! Inilah namanya 'hidayah dan petunjuk daripada Allah'. Anda rasa 'SERU' anda tu datang dalam bentuk yang mana satu....?

***************************************
Yes! Pada mulanya aku tak kisah langsung pasal benda ni, aku fikir lantak lah, masing-masing ada cerita sendiri. Tak guna mengutuk umat Islam yang jahil, sebab mungkin Allah belum buka pintu hati diorang. Aku cuma boleh doakan yang terbaik je supaya semua umat Islam boleh berubah menjadi umat Islam yang lebih baik...

Malangnya, aku nampak tiada daya usaha di situ..
There is NO EFFORT yang mereka buat untuk jadi semakin baik. Sebab mereka rasa kehidupan mereka sedang aman, jadi mereka terus hidup begitu. Dan aku rasa risau, sebab tu aku kongsikan pemikiran aku kat sini....mungkin boleh 'menggerakkan' orang lain untuk turut sama memaksa diri untuk jadi yang lebih baik...

****************************************
Betul ke kita nak tunggu seru datang, baru kita nak berubah?

Kalau seru yang datang tu, dalam bentuk musibah, macam mana?

Musibah tu pulak, boleh jadi kena kat kita, tapi boleh jadi juga orang-orang yang kita sayang yang jadi mangsa dek kerana Allah itu nak menyedarkan kita yang masih tak sedar-sedar diri lagi ni. 

Seru itu boleh datang melalui kecelakaan yang menimpa sama ada ahli keluarga kita, pasangan kita, anak-anak kita, mahupun bestfriend kita sendiri, jadi itukah seru yang kita tunggu-tunggu untuk betul-betul buat kita insaf justeru baru terbukak pintu hati kita untuk berubah?


Tapi, Alhamdulillah, lumrah manusia ni hanya ingat Allah dan berubah lepas dapat susah. Baru hanya terasa insaf saat ditimpa musibah. Memang boleh berubah masa tu, tak siapa pun halang, malah tak berdosa pun nak berubah jadi lebih baik lepas dapat musibah....

tapi dalam masa yang sama...

Mungkin saat itu, kita dah pun kehilangan ibu/ bapa tersayang yang terbabit dalam usaha Allah untuk menyedarkan kita...

Mungkin saat itu, kita dah pun kehilangan adik-beradik tersayang yang terbabit dalam usaha Allah untuk menyedarkan kita...

Mungkin saat itu, kita dah pun kematian suami/ isteri/ kekasih tersayang yang terbabit dalam usaha Allah untuk menyedarkan kita...

Mungkin saat itu, kita dah pun kehilangan segala harta benda seperti rumah, yang terbabit dalam usaha Allah untuk menyedarkan kita...

Mungkin saat itu, kita sendiri dah jadi orang kurang upaya/ mengidap penyakit yang tak diduga-duga, yang datang sebagai usaha Allah untuk menyedarkan kita...

Kesedaran kita mungkin diganti dengan kehilangan orang-orang tersayang / kerosakan harta benda / hubungan dan lain-lain yang buruk dan menyedihkan....

Tapi, yakinkah kita akan betul-betul berubah menjadi umat Islam yang lebih baik selepas SERU itu datang??

Sebab aku pernah baca kisa tentang anak-anak berebut harta pusaka lepas ibu bapa meninggal. Sebab aku pernah baca kisah macam mana perangai seorang anak jadi semakin leka dan bebas lepas ibunya meninggal dunia. Sebab aku pernah baca kisah bagaimana seorang isteri memakai seksi-seksi hanya untuk menggoda lelaki lain sebab suaminya sedang sakit tenat. Sebab aku pernah baca seorang lelaki curang hanya kerana isterinya sedang sakit tak boleh bergerak. Mengapa semua mereka tidak berubah menjadi lebih baik sedangkan musibah-musibah itu merupakan SERU / Amaran untuk mereka?

Jadi, sebab itu wujudnya soalan...

"Yakinkah kita akan betul-betul berubah menjadi umat Islam yang lebih baik selepas SERU itu datang??"

Aku pernah tanya diri aku sendiri, kalau ditakdirkan ma ayah aku pergi dulu, adakah aku akan rajin solat Subuh lepas tu? Adakah aku akan jadi muslimah yang menutup aurat dengan sempurna supaya ayah aku tak tersiksa kat 'sana'?? Banyak lagi aku tanya diri aku, tapi....

Aku cuma diam....takde keyakinan yang muncul. Aku sendiri tak pasti tentang itu...

Lalu di akhirnya, SERU itu juga hanyalah sebagai alasan. Kalau Seru dah sampai, tapi masih tiada effort untuk paksa diri, tetaplah sia-sia....

Jadi, itukah SERU yang semua orang tunggu di saat ini?

****************************************

Mula lah perlahan-lahan. Geraklah perlahan-lahan, merangkak pun tak apa, asal jangan terbiar hanyut tanpa usaha. Allah tu tahu siapa yang berusaha. InsyaAllah Dia akan bantu. Dia akan mudahkan :')

Kadang-kadang aku terfikir, kenapa kita suka menafikan agama sedangkan kita kata kita percaya?Bawah ni aku kongsikan kisah benar sorang cousin pempuan aku, perbualan antara dia dengan sorang foreigner.

Cousin aku duduk kat airport, sambil baca buku tentang Islam. Sorang foreigner tegur dia...

F : Are you Muslim? (refer to that book)

C : Yes...

F : Then why you don't cover your head?

C : Urm...i'm not ready yet...

F : Why like that? It's a MUST (wajib) right? So, you need to obey doesn't matter if you're ready or not.

*************************************
Sampai sekarang, perbualan tu masih terngiang-ngiang kat telinga aku. Tak tau kenapa ayat dia tu buat aku rasa macam sampai ke jiwa. Bukan tersentap, tapi ayat tu terasa sangat bermakna. Memang Islam itu tiada paksaan, tapi layakkah kita sebagai hamba ni nak guna 'tiada paksaan' tu untuk sesuatu yang memang wajib kita buat sebagai seorang hamba?

P/s: aku pun tak tau kenapa aku taip entry camni...dah lama tulis, baru siap hari ni...hmm

Friday, 13 November 2015

Review Terkini Kilang Bateri Johor Bahru

Salam.
Heyyy...lamanyaaaaaa aku tak update blogggg....Harap takde kawan-kawan yang tendang blog aku ni daripada bloglist mereka. Hahaha...(n_n) Banyak benda yang berlaku, plus aku tengah usahakan bermacam-macam benda sebenarnya. Apapun, entry ni bukan nak citer pasal tu semua, tapi aku nak citer tentang Bateri ni. Ya, lagi sekali Bateri di-review dalam blog aku. Jom tengok apa yang best di Bateri ni :)


Masa aku pergi dulu, masih belum banyak lagi kedai, tapi baru-baru ni aku pergi, mak aihh...dah meriah gila. Food court dia dah tambah banyaakkkk kedai baru. Meriah dan happening gila! Suka! Suka! Ada satu cafe baru tu, penuh dengan koleksi barang Coca-cola. Menarik!



Cafe ni khas jual popia tau! So, boleh lah relax2 kat sini sambil makan popia dengan santainya dalam cafe yang menarik ni :D Paling best, cafe ni sekali dalam Butik Unequeen milik Mawi dan isterinya, Ekin! Jubah-jubah kat situ memang cantik dan design dia moden. Pejam mata je lah aku masuk supaya tak tergoda~ Hahaha


Haaa, nampak tak deretan jubah koleksi Butik Mawi & Ekin ni? Hihi cantik tau~ banyak main konsep geometri dan color block. Memang cantik, size pun available dpd XS - XXL. Kalau korang nampak dalam rak kaca tingkat bawah tu, dalam tu ada trophy2 yg Mawi pernah dapat masa zaman kegemilangan dia dulu. Aku terharu pulak dapat tengok trophy tu depan mata, even sebenarnya, takdelah minat sangat. Hahaha orang kampung tu weyh~~ :p

So, cafe tadi tu terletak di sebelah kanan butik ni (dalam ruang yang sama). Kot tengah makan2, boleh lah perabih duit beli baju pulak kan. Hehe...


Then, paling best, dalam Bateri ada satu kedai makan sushi, yang ala-ala Sushi King! Owner melayu weh, pekerja semua melayu, tapi decoration kedai dia, memang setaraf Sushi King. Siap ada Sushi Track yang bergerak-gerak macam keretapi tu haa...maju kan? Kagum dan bangga aku tengok kedai sushi tersebut, cuma takde gambar pulak nak tunjuk :p

Lepas tu, aku rekemenkan korang try Let's Get Cereal ni haa...





First tengok kedai dia dah rasa tertarik dah sebab colorful dan penuh dengan bijiran yang pelbagai jenis, bentuk dan warna. Cara order dia, boleh pilih set / request nak letak apa. Aku beli set Choco Nana tu je...sebab tu je yg aku familiar~ Haha :p


Ni aku punya, Rm 6.99. Banyak jugak dia letak bijirin dia tu. Nanti dia tanya nak makan tu dengan air apa (jenama Dutch Lady). Ada 3 pilihan, susu / coklat / strawberry. Semua sejuk. Aku pilih coklat je~ Hahaha so tu lah dia, nyum2..sedap!!

Daripada segi kedai2 pakaian kat Bateri, semakin banyak dan pesat membangun. Rata-rata local brand dan ini sangat menjadi satu inspirasi buat usahawan2 tempatan. Tahniah!! Saya suka pergi Bateri :D Yahoo!

P/s: kalau dulu orang banyak duit dia bukak cawangan Mcd, skang tak main dah...Semua ramai2 pakat bukak hispter cafe. Hehehe :D

Friday, 30 October 2015

MyWeddingJournal #5: Takde Rezeki Nak Mekap Dengan Fyna

Salam...
Dalam entry INI, aku ada citer aku dah booking make up sanding kan. Tapi tu lah, bila kita booking dengan bridal, MUA (make up artist) nya ada lebih daripada sorang. So, ikut nasib dapat yang mana free, haa yang itulah yang attend untuk make up kan kita. The problem is, MUA yang aku suka hasil make up dia tu skang dah amek job buat pelamin. Awal-awal lagi dia dah mention tak sure dia dapat ke tak make up kan aku, sebab dah bz...


Dia ada jugak bagi list MUA yang lain2 (freelancer), tapi semua portfolio tak meyakinkan. Serius okay, kalau kerja dalam bidang-bidang macam ni, portfolio adalah sangat penting!! Barulah customer pun rasa yakin dan percaya nak guna khidmat awak. Ini kalau tak banyak portfolio lepas tu kalau ada pun make upnya nampak mengerikan, camne?? Ade ke patut make up bawah mata kontra gila putih dan tak blend dengan warna kulit. Woo boleh mimpi ngeri pengantin tu tau!

Lebih-lebih lagi bila baca pengalaman-pengalaman malang pengantin yang dimekapkan secara sambil lewa oleh mak andam sampai jadi tak cantik. Hmm~

Btw, korang mesti kenal blogger Fynahere ni kan?


Aku sangat adore hasil make up dia, cantik + sweet + natural + bestnyeeeee kalau dapat di-mekap-kan oleh Fyna. Tapi Fyna jaga area utara sana, kalau area Selatan cam aku ni kat Johor, kena deal dengan adik dia, Mimi. Punn sama cantik jugak si Mimi tu make up... Aku sangat berharap dapat guna khidmat diorang ni, tapi dah full~ Hahaha kesian betul aku nih!

Tunang aku pun gigih carikan MUA yang mekap ala2 natural macam tu, dan akhirnya jumpa! Dalam senarai yang dia bagi tu, aku berkenan kat hasil make up dua org MUA ni, iaitu...

1. Natasha
Make up dia cantik, natural dan simple2 je. Suka tengok! :D


2. Aishah 
Ini pun cantik, natural dan lebih glamour sikit mekapnya. Hahaha pun suka jugak!


Bincang punya bincang dengan tunang aku, kitorang decide lah nak amek Aishah jadi MUA aku. Terus minta tolong tunang aku wassapkan untuk booking, nasibbbb masih kosong untuk tarikh aku! Hahaha rezeki, Alhamdulillah (n_n) If korang nak tengok hasil make up diorang, boleh klik kat nama dia yang aku tulis tadi tu ye :D

P/s: Deep in my heart masih terkilan tak dapat booking Fyna, and boleh tak masa dia cakap dah full aritu, aku terus bergenang air mata sebab kecewa.. hahaha :p 

Thursday, 29 October 2015

MyWeddingJournal #3: Done HIV Test Kahwin (Johor)

Salam (n_n)


Haa, lepas aku renew lesen P ke CDL hari tu, on the way nak balik singgah jap Klinik Tampoi untuk buat HIV Test untuk kahwin. Senang je tau prosedur nya :D

1. Mula-mula, pergi pejabat agama yang berdekatan untuk ambil borang ujian HIV. Borang HIV ni memang takde / tak boleh print daripada website, kena datang ambil jugak kat pejabat agama. Untuk orang Johor, borangnya camni haa...


Borang Persetujuan Menjalani HIV Test, korang akan dapat borang ni berserta envelope putih (dah siap cop dengan alamat pejabat agama) dan juga lampiran senarai klinik dan masa mereka menyediakan khidmat ujian HIV ni.


So, dah alang-alang hari Isnin tu aku cuti, terus je cari klinik yang boleh buat Hiv Test untuk hari Isnin, nasib ada yang bersesuaian dengan masa aku dan sekali jalan je untuk balik rumah, iaitu Klinik Tampoi. Borang tu isi dulu ye..

2. Dah sampai klinik, ambiklah no.giliran, serah borang di kaunter dan ikut arahan nurse kat sana nanti.

3. Bila nombor dipanggil, haa bersiap-sedialah untuk diambil darah ye. Aku mula-mula control cool je, bila nampak nurse dah get ready nak cucuk lengan aku, terus aku kecoh tanye kak sakit tak? Hahaha :p Rupanya tak sakit langsung!! Huahaha :p oh btw dia bukan cucuk kat lengan tau, tapi kat belah dalam siku.

4. Korang akan diberi satu risalah yang mengandungi soalan2 untuk ujian Talesemia. So, sementara darah kita tu disaring di makmal, sila lah jawab soalan dalam risalah bawah ni ye..


Mostly berkenaan hal-hal wanita lah kan contoh macam kitaran haid kita, senggugut ke tak, then sejarah perubatan kita kalau ada, dan banyak lagi lah. Talesemia test ni untuk pempuan je, kalau lelaki hari tu tunang aku cakap, dia punya test ala-ala pasal psikologi kot? Sebab antara soalannya adalah "Pernahkah anda rasa ingin membunuh diri?" Haaa..aiyok :p

5. Dah siap jawab, hantar kat nurse. Pastu nurse akan bagitau result HIV Test kita tu :D Result test tu nanti nurse akan siap-siap terus masukkan dalam envelope yang kita dapat sekali dengan borang HIV tu, untuk diberi pada pihak Pejabat Agama pulak :D


So, dah setel! Keputusan HIV ni valid untuk 6 bulan je tau. Alhamdulillah (n_n)..skang tinggal nak tunggu interview je haa. Kat Johor dan certain negeri lain, nak kawin kena interview dulu tau. Nervous tak nervous ngko rasa~ Hahaha! Okay tu je, thanx sudi singgah sini :)

P/s: balik rumah, aku asyik tengok je tempat yang kena cucuk tu, rasa tak caya dah pernah kena ambil darah. Haha itu pun nak jakun, ntah pape :p Haha~

Peranan Waris Menguruskan Harta Si Mati

Salam.


Okay ini sekadar perkongsian, sebab aku pun baru alert sikit dengan benda ni lepas tengok abah aku sendiri sebagai waris, perlu menguruskan pembahagian harta pusaka arwah adik beliau (pakcik kami) yang tidak ada waris sebab takde isteri / anak. Jadi, harta pusaka dibahagikan dengan adik-beradik saja.

Yang pertama, perlulah diselesaikan dengan merujuk pada wasiat arwah. Ini ada hitam putih dan mengikut syariat agama. Tapi bukan ni yang aku nak citer. Ianya adalah something additional yang pada aku, wajarlah dibuat oleh kita sebagai waris (Islam) untuk membantu arwah di 'sana', iaitu...

1. Badal haji
Juga dikenali sebagai upah haji. Apa salahnya ambil sedikit daripada jumlah harta pusaka tersebut untuk upah haji si arwah. Lagipun tu kan duit arwah yang arwah kumpul sendiri masa dia hidup dulu, so segan-seganlah sikit. Takkan nak kaut semua harta dia tanpa memikirkan keadaan arwah kat sana, kan? Kesian kat arwah. Mudah-mudahan, dengan upah haji ini dapatlah sedikit ganjaran buat arwah kelak. InsyaAllah~

2. Infaq yang ganjarannya berterusan
Ya, jangan lupa dermakan sebahagian hartanya kepada yang memerlukan. Paling baik adalah meng'infaq'kannya kepada sesuatu yang boleh menjamin ganjaran pahala yang berterusan buat si arwah. Macam mana?

Cara paling mudah adalah infaqkan duitnya untuk pembinaan masjid. Membantu membina masjid adalah sesuatu yang mulia, dan bila ia siap, bayangkan kita akan dapat ganjaran selagi mana ada orang yang menggunakan masjid tersebut untuk tujuan yang baik. Jadi, ada kalanya kita yang masih hidup ni selalu alpa, di saat kita terlupa nak sedekahkan al-Fatihah / doa buat arwah, insyaAllah, ganjaran hasil infaq ni diharapkan dapat membantu arwah :)

***************************************

Apapun, dua hal tersebut takde dalam hitam putih dokumen wasiat. Kalau nak buat, kena berbincang sesama waris yang dapat harta pusaka tersebut. Alhamdulillah, adik-beradik arwah semua sama-sama setuju untuk tolak sikit daripada bahagian masing-masing untuk dibuat badal haji dan infaq kepada pembinaan masjid. Semoga, ada ganjaran buat beliau. Aminn (n_n)


P/s: banyak benda tentang kehidupan yang kita belajar daripada ayah :)