Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Tuesday, 29 November 2016

Perkembangan Memasak Selepas Kahwin

Salam (n_n)
Seriously masa aku sekolah menengah dulu, amatlah penat telinga ni nak dengar makcik dan pakcik aku yang bising sebab aku tak reti masak. Sindiran biasa yang akan terhambur adalah; Camne ngko nak kahwin kalau tak reti masak??? Hahaha! Ye, memang begitulah keadaannya, aku memang tak reti memasak dan takde insisiatif langsung nak menolong orang yang tengah memasak. Cuma aku pegang satu je, lepas kahwin nanti aku belajar lah~ kan?


So, sekarang aku dah kahwin, dan Alhamdulillah sedikit demi sedikit skill memasak itu datang dengan sendirinya bila kita rajin hendak memasak.

Cara aku belajar masak dekat rumah mertua

Dah lah dengan tak pernah langsung memasak, duduk pulak sebumbung dengan mertua kan, kau imagine lah level keyakinan aku nak memasak tu rendah mana? Hahaha, tapi aku cuba jugak, nasib suami aku memang dah tau aku tak reti masak. Hihi :p

1. Tolong-tolong bila mak mertua masak dekat dapur tu haa...
Ye, walaupun aku tak pernah tolong bila mak sendiri masak~

2.  Google resepi
Ini harus supaya aku kadang-kadang aku dapat tolong masak sekali.

3. Cuba memasak masa mertua takde kat rumah
Hahaha! Ni paling adventure sekali aku rasa. Gigihlah cuba masak masa mertua kerja, pastu rasa sendiri. Kalau okay, boleh letak bawah tudung saji, kalau tak ok ke tong sampah lah jawabnya. Tapi, alhamdulillah setakat ni semua berjaya dihidangkan..hahah!

*******************************
Lama-kelamaan, basic skill nya tu mula meresap dalam naluri pemasakkan aku. Hahah, naluri apekah itu, wujudkah? :p Daripada asalnya aku cuma berani tumis / masak sayur untuk family mertua aku makan, sekarang aku dah jadi lebih yakin untuk cuba ke lauk utama pula.

Contoh Lauk-pauk Yang Berjaya Aku Masak

1. Sotong Sambal (gambar google je, masa tu belum ganti smartphone yang rosak, hehe)

2. Telur goreng masak sos (gambar google jugak)

3. Masak kari (ni aku nak try2 masak kari, guna telur goreng jugak, nasib jadik cuma kuahnya pekat sikit)

4. Ayam goreng berlada & black pepper (ni sedap gila, aku suka, hahah)

5. Ayam garlic berlada & sayur bendi tumis telur (ni hiadangan khas untuk suami aku, paling berjaya lah setakat ni sebab dia suka gila rasa ayam tu, macam ayam kat hotel katanya..hahaha)


5. Then, yang paling latest aku buat sabtu lepas adalah, NASI LEMAK~~~ hahahaha asyik masak sayur dan lauk je, nak jugak try masak nasi special kan :D


Seperti biasa, aku cuba masak ni masa mertua aku semua balik Ipoh, tinggal aku dengan suami je, memang masa yang tepat untuk cuba masakan baru kan! Hahah, so Alhamdulillah semuanya jadi, nasi memang sedap bak kata suami aku, rasa sambal pun okay cuma aku kena improve lagi, kering ngko sambalnya.

Aku mesej tanya mak aku, kenapa, rupanya sebab kurang minyak. Hahahah, padanlah kering kontang pekat gila sambal aku tu :p Hihi..

So, itulah dia cerita perkembangan skill memasak aku lepas kahwin ni. Aku tak tau aku jadi rajin memasak sebab pembawakan baby, atau sebab memang dah lama aku gian nak cuba memasak. Apapun, paling best adalah bila suami puji masakan kita, feeling dia sangat mengharukan...haha (n_n)

P/s: ramai yang kata kalau masa ngandung tu kita jadi rajin, maksudnya baby girl..hihi (n_n)


Friday, 25 November 2016

Burger King 2 Ketul Rm9 Jer

Salam (n_n)
Yuhuuuuu~ aku memang suka Burger King tapi selama ni memang 2x je pernah makan situ sebab regenye boleh tahan. So, bila dah alang-alang ada promosi camni, janganlah kita melepaskannya! Hahaha :D


Untuk promosi 2 bijik Rm9 ni, hanya ada 4 pilihan burger yang korang boleh pilih iaitu:


Hari tu kitorang beli dekat Burger King dalam KL Central. Aku amek Cheese burger, dan suami aku amek Chick'N Crisp, lalu bergembiralah kami berdua sebab dapat menikmati burger king ini pada harga yang berbaloi-baloi (n_n) Hahaha~



Burger Chick'N Crisp:
Rasa dia ala-ala McChicken daripada McD, cuma lebih rasa cheese. Sedap!!

Burger CheeseBurger:
Rasa dia ala-ala Double CheeseBurger daripada McD, tapi dengan rasa daging yang di-grill. Sedap jugak!!

P/s: selamat menjayakan promosi Burger King, sementara stok masih ada dan T&C!

Pengalaman Buka Buku Pink Untuk Anak Pertama

Salam (n_n)
Hahaha, sangatlah nervous okay masa awal-awal mengandung tu. Dah terbayang dalam kepala betapa lecehnya bila kena selalu pergi klinik untuk buat pregnancy check up. Wuwuwu, aku dah lah malas buat benda-benda camni. Nak tak nak, memang wajiblah kena buat jugak kan :P 


Usia kandungan masa bukak buku pink: 3 bulan
Bukak buku pink di: Klinik Bdr Seri Putra, Bangi (kerajaan)

Aku tak tahu macam mana dengan klinik di tempat2 lain, tapi yang bagusnya di Klinik Seri Putra ni, untuk zon kehamilan telah dibahagikan hari-hari appointmentnya mengikut lokasi taman perumahan kita. Contohnya macam aku, aku duk di Taman Impian Putra, hari appointment aku memang antara hari Selasa / Khamis je. Aku rasa benda ni bagus sebab boleh kurangkan kesesakan, means takdelah semua datang serentak kan, hehe...


Check Up Kali Pertama Yang Mendebarkan

Ye, memang aku berdebar gila sebab nak kena cucuk amek darah. Even dah pernah kena cucuk masa HIV Test, tapi tetap nak suspen jugak..hahaha!

Dah lah, masa aku bukak buku pink tu kena dengan nurse praktikal, lama gila dia nak tulis details aku dalam buku tu. Aku relax je. Tapi, bila aku masuk bilik untuk amek darah, aku tengok nurse praktikal tu jugak yang nak cucuk lengan aku, aku jadi macam nak balik rumah terus.

Mana taknya, dia nak pakaikan alat untuk ketatkan kat tangan aku pun terkial-kial, pastu nak cucuk tu pun tangan dia yang menggigil...kau bayangkan lah ape aku rasa time tu T_T hahahadoi, 3x aku kena cucuk tapi tak dapat jugak darahnye...wuwuwu. 2x lengan kiri, 1x lengan kanan. Bukan nurse praktikal tu yang cucuk tapi nurse lain yang lebih berpengalaman. Gagal habis. Last dia suruh doktor lain yang amek darah aku, nasib dapat.

Lepas aku survive daripada kejadian cucuk-mencucuk yang mengerikan tu, aku memang pitam habis, nasib baik tak pengsan dan suami aku ada masa tu. Wuwu :'(


Haa bila dah setel amek darah, aku kembali menjadi manusia normal. Siap boleh berselfie lagi, haha. Then kena buat urine test, jumpa nurse, jumpa doktor untuk sesi consultation dan juga buat pemeriksaan gigi. Ini prosedur baru yang wajib kata nurse tu. Overall semua okay sebab nurse dia semua baik-baik, peramah dan suka membantu :) Best sangat!


Cuma yang kelakarnya adalah tentang result pemeriksaan check up aku, selama ni aku duk risau pasal HB kurang, nanti kena bebel dengan nurse. Sekali check HB aku 13 ngko! Baik sungguh HB nye, cuma berat badan aku je yang dapat pen merah, sebab bawah 45kg. Muahahah! Sampai dh check up kali ke-3 Selasa lepas ni pun still bawah 45kg :p

Btw, di akhir rancangan nanti kita akan diberikan ubat-ubatan standard daripada klinik kerajaan untuk ibu mengandung iaitu:


(dari kiri, iron untuk tingkatkan HB kita, vitamin rasa oren, pil asid folic yang penting utk tumbesaran baby dan vitamin kecik-kecik)

So, itulah dia cerita seorang mommy to be untuk anak pertamanya, insyaAllah. Memang suatu pengalaman baru dalam hidup aku, Alhamdulillah (n_n)

P/s: semoga baby sihat-sihat selalu. Aku dah start muntah-muntah balik sekarang ni. Nak berjalan pun tak boleh plan sebab takut cancal T_T wuwu~

Saturday, 19 November 2016

Petua dan Tips Untuk Hamil (daripada seorang makcik)

Salam (n_n)


Dalam gembira-gembira update pasal pregnancy aku ni, aku still duk teringat kawan-kawan dan kenalan aku yang masih belum ada rezeki even dah bertahun kahwin. Dengan itu, aku nak share lah sikit tips yang aku dapat daripada sorang makcik ni masa raya hari tu.

Petua dan Tips Untuk Dapatkan Anak

1. Kira 11 hari bersih kita selepas habis period.
2. 'Bersama-sama' lah dengan suami di antara hari yg ke-11 sampai ke-14 tu.
3. Lepas selesai 'bersama', yang isteri jangan terus bangun / berdiri.
4. Baring sambil kaki angkat tinggi / melunjur ke atas (macam sangkut kaki kat kepala katil pun boleh)
5. Biar dalam posisi macam tu dalam masa setengah jam.
6. Then, baru boleh bangun dan buatlah pape yang sepatutnya.

InsyaAllah, kita ni boleh merancang dan berikhtiar saje. Kalau dah macam-macam cara dibuat termasuklah tips yang di atas ni, tapi masih gagal juga dapat anak...teruskanlah bersabar :( saya tak tau nak tolong ape tapi cukuplah kalau saya tak jadi salah seorang penyibuk yang suka bertanya bila anda nak mengandung...harap itu dapat membantu :')

Btw, biras aku pun Alhamdulillah tengah pregnant jugak sekarang ni cuma dia lambat sebulan daripada aku. Masa makcik tu share tips ni kat kitorang, aku tak tau pun masa tu aku dah pregnant rupanya. Yang biras aku pulak, dia amalkan petua ni sekali je, terus lekat, Alhamdulillah. Kitorang berjaya pregnant bersama dengan jayanya! Hahaha


Tapi macam aku cakap tadi, tak semua yang dirancang akan menjadi, Tuhan lebih tahu apa yang terbaik untuk kita :) Wanita mana yang tak nak mengandung jika sudah berkahwin kan...semoga anda juga ada rezeki, insyaAllah, aminn~ (n_n)


P/s: selamat mencuba! :)

Friday, 18 November 2016

Pengalaman Buat Pregnancy Test Sendiri

Salam (n_n)


Hahaha, lama tak update blog tetiba sekali update terus update cerita pasal buat pregnancy test sendiri kan~ Pregnant ke puan Lynn Damya ni? Hahaha, kalau nak tahu sila lah baca cerita di bawah ya (n_n)

Alkisahnya, pertengahan bulan Julai yang lepas, aku macam dapat rasa something yang lain pada diri aku. Adakah aku akan berubah menjadi mutant-X??? Owh tidak, aku cuma dapat rasa macam aku ni mengandung je~ eh, macam pregnant je~ tapi taknak lah cepat perasan kan. So, aku diamkan je dulu. Tak cerita kat suami pun, hahah :p

Tapi bila aku kira period aku macam dah lambat dua minggu, aku terus cerita kat suami, dan rupanya dia pun perasan benda tu. Before ni aku pernah mention aku macam nak period, tapi sampailah ke hari tu, periodnya tak muncul2 jugak. So suspen!

Nak pergi doktor terus untuk confirmkan pregnancy, takut malu pulak kalau 'kosong'. So, tindakan yang paling bernas dan kurang memalukan adalah dengan check sendiri pregnancy guna pregnancy test tu haa...

Pun malu jugak masa nak beli kat farmasi~ HAHAHA!
Jenuh jugak lah pilih nak beli yang mana satu, ye lah first time kan. Duk belek-belek mana satu lah konon yang bagus, padahal sama je semua. Last-last pilih lah brand Dip N Tell tu dengan harga Rm8 lebih. Dapat free urine cup you'all~ Hebat kan! Hahaha~

Balik rumah terus kami masuk bilik, masing-masing nervous. Aku ni lagilah nervous weh nak pergi check sendiri. Tak tahu nak menghadapi kemungkinan selepas tengok resultnya nanti. Take time dalam 10 minit jugak sebelum aku akhirnya memulakan operasi pemeriksaan ke atas diri sendiri.


Caranya ada ditulis di belakang kotak. 'Wee wee' sikit dalam urine cup dan celupkan hujung bahagian kertas yang betul ke dalam takungan tersebut. Kalau 2 garisan muncul maksudnya, berisi.

Tak lama pun aku tunggu resultnya, mula-mula garisan pertama muncul.....then,


TADAAAA!!
Muncul pulak garisan kedua sedikit demi sedikit. Dan aku pun terdiam, rasa macam, eh, aku pregnant ke? Masa tu blur, tapi air mata macam automatik keluar sikit. Hahahah~

Suami aku pun blur je masa tu, masing-masing diam tak tau nak cakap apa. Gembira tapi blur. Hahahaha lawak betul kalau ingat balik. So, itulah dia cerita masa aku test sendiri guna pregnancy test. Sebelum ni aku bajet kalau aku mengandung, ada lah sikit macam scene yang biasa ada dalam drama2 melayu tu.

Muntah-muntah sikit, lepas tu pengsan. Celik-celik je dah kat klinik dan doktor datang ucap tahniah sebab pregnant. Rupanya takde pun, hahaha! Drama semata! Cheh~

2nd Confirmation di Klinik Swasta

Rasa tak percaya tu masih kuat even tanda-tanda yang ditunjukkan sangatlah menunjukkan aku memang tengah pregnant. Nak jugak kena doktor yang confirmkan, hahaha...so kat klinik tak buat apa pun, sama je dia check jugak guna kertas pregnancy test tu.

Cuma kalau buat confirmation kat klinik lebih meriah gitu. Daripada doktor sampailah ke staff2 klinik semua senyum lebar ucap congrates kat aku. Comel betul! Hahaha~ pastu dapat ubat Folic acid ni haa...
Folic acid ni rupanya penting untuk perkembangan tulang belakang bayi. Doktor tu cakap patutnya awal-awal bila tahu mengandung, dah kena consume folic acid ni. So, total buat pregnancy test, ubat dan consultation kenalah Rm40 :)

Dan sekarang, aku tengah mengandung dah masuk 4 bulan 2 minggu gitu lah. Alhamdulillah~ Banyak benda baru yang aku hadapi, hahahaha nanti aku tulis lagi ya. Terima kasih sudi baca (n_n)

P/s: masa hari raya lepas, ade sorang kawan mak mertua aku share tips untuk dapat anak, next entry aku update ye (n_n)

DIY Bunga Besar-besar Sebagai Hiasan Backdrop

Salam (n_n)
Ya, aku kembali lagi setelah berkurun tak tulis blog sampai suami pun dah sound bila nak tulis blog balik? Hahahaha! Jadi, janganlah kita hampakan harapan peminat nombor satu kita, meh tulis blog balik meh :p Kali ni aku nak share kejadian malam tadi di mana aku membuat projek DIY bunga besar lagi untuk backdrop jamuan kat sekolah mak mertua aku :D

Ada 10 kuntum semuanya. 5 kuntum yang besar macam kat atas ni, lagi 5 kuntum yang sedang-sedang comel saje..


Mak mertua aku tolong gunting, so memang ikut padanan warna dia. Mula-mula tengok macam colorful sangat, sekali bila dah siap, wah okay jugak. Meriah. Lagi-lagi bila dah dihiaskan kat backdrop jamuan beliau tadi. Hihi (n_n)


Meriah habis kan! Memang kenalah dengan temanya tu haa. Haha btw, memang trend sekarang kalau orang nak jimat, dia buat je bunga besar ni banyak-banyak untuk dijadikan backdrop sesuatu majlis. Terutamanya untuk wedding. Mostly warna yang digunakan berona lembut seperti putih ataupun warna-warna pastel. Tampak sangat exclusive you'all~




Masa wedding aku pun guna jugak bunga-bunga besar ni tapi tak dan lah nak penuhkan semua background camtu, aku letak bahagian atas je haa camni. (klik)

Part hiasan pelamin memang jimat habis, kecuali part kerusi sanding lah sebab time tu ngade2 nak beli jugak yang nampak grand kan, kah3~ okay tu saje. Lama tak update blog, aku rasa macam tak reti nak buat ayat pulak. Kasi warm up dulu baru boleh update dengan jayanya :p Ok lah bye~



Thursday, 27 October 2016

Review Filem Rock Bro (The Finale) 2016

Salam :)


Hari tu dapat tiket free untuk Pra-Tonton Rock Bro :) Cerita yang memang aku follow sejak daripada zaman Rock dulu, then Rock Oo sampailah yang paling akhir ni iaitu Rock Bro. Serius rasa something yang macam sedih, sebab filem ni dah habis dah akhirnya :'( Wuwu... so macam biasalah, akan ku ceritakan reviewnya dengan penuh emosi dan perasaan ya~


Overall, ia adalah filem yang tidak segembira dan selawak filem-filem yang sebelumnya sebab dalam filem akhir ni, just nak tunjuk sambungan perjalanan rock kumpulan Rimba Bara ni lepas ketiadaan Amy (Que Haidar) yang merupakan manager Rimba Bara kerana dikatakan sakit mental.

Memang sedihlah, sebab macam payah betul diorang nak survive dengan jadi penyanyi rock. Lebih kurang macam dalam citer Rock Oo, cuma yang ketiga ni lebih kepada masing-masing terasa nak give up dan keluar daripada Rimba Bara. Cuma watak Zul Kapan (Sofi Jikan) agak kehilangan identiti sikit sebab tetiba dia jadi macam lembut sesangat. Maybe sebab nak gantikan Amy Mat Piah (Que) kot?

Then, filem Rock Bro ni jugak dianggap sedih sebab akhirnya, ia akan membawa penonton kepada masa di mana Jijo (Khir Rahman) mengalami kemalangan sehingga meragut nyawanya lepas balik daripada wedding Zack (Hasnol dpd Rock)


Bagi peminat Rock yang betul-betul mengikuti kesinambungan filem-filem ini, akan menjangkakan plot KLIMAKS Rock Bro adalah pada scene Jijo excident, sebab kita semua tahu dalam filem pertama Rock memang ada mention Jijo mati masa balik wedding Zack tu. Seriously dalam Rock Bro kali ni, masa kau nampak Jijo dah potong rambut pendek dan pakai kemeja masa tu, kau dapat rasa something yang macam,

"This is it!"

"Jijo nak pergi wedding Zack lah ni..."

"Masa balik ni lah nanti dia excident tu..."

Haa, sampai camtu sekali tau perasaan tertunggu-tunggu plot klimaks ni. Aku sendiri mengharapkan scene tu dibuat dengan dramatik, maybe sampai boleh buat aku nangis, well aku ni bukan susah sangat nak nangis time tengok movie...tapi entahlah, filem Rock Bro ni tak sampai ke hati lah aku rasa... :'(

Di akhir-akhir filem Rock Bro macam kelihatan kurang penghayatan daripada segi arahan dan cutting scene, nampak sangat berbeza daripada filem sebelumnya iaitu Rock dan Rock Bro. Macam nak cepat siap. Seriously amat mengecewakan aku. Dengan tiba-tiba diselitkan footage rakaman anak Slash interview Zack lah, then scene Slash dah tua dan insaf lah...

Satu lagi aku perasan, pengarah macam terlalu push untuk bagi happy ending. Sometimes macam baru kau nak feel sedih, PAP! Dah kena cut, then baru nak feel sedih lagi, PAP! Kena potong lagi...hadei~ Mungkin sebab pengarah dah bagi sedih masa awal-awal filem, so akhir ni beliau nak masukkan yang tak berapa serius sangat la kot, laka-laka gitu je...



Bagi aku, aku lebih suka dan cukup kot buat ending filem Rock Bro ni masa Jijo excident dan meninggal dunia, then flashback sikit pasal Jijo sambil play lagu Tika (cahaya dalam cermin) tu je... Sebab lagu tu sendiri dah cukup kuat untuk buat penonton terngiang-ngiang moment semasa Jijo masih hidup dalam cerita kedua iaitu Rock Oo... so that, penonton dapat rasa kehilangan watak Jijo yang selama ini menggerakkan 3 movie ini, sekaligus membuatkan penonton rasa sedih sebab filem-filem ROCK dah sampai ke penghujungnya. Sekian~

(pada pendapat aku lah....hehe)

Pape pun, okaylah puas hati sebab jugak sebab dapat tahu apa yang jadi pada Rimba Bara akhirnya...wuwuwu sian Rimba Bara...

P/s: pehal filem Melayu susah betul nak dapat gambar in the scene ek? Geram betul aku, malas nak letak gambar, tulis je pepanjang haa...


Friday, 7 October 2016

Percubaan Pertama Buat Beg Bentuk Love

Salam (n_n)
Haha, sesungguhnya aku dan bentuk love memang tidak dapat dipisahkan. Aku sangat suka bentuk love! Paling aku nak cari adalah, handbag bentuk love. Tapi jarang gila weh nak jumpa, celah mana pun aku tak pernah tengok pun kat kedai ada beg bentuk love.Wuwuwu T_T So, terpaksalah buat sendiri...

Hasil Percubaan Pertama Buat Beg Bentuk Love


Comel tak? Agak susah jugaklah nak buat, sebab bentuk love kan. Nak buat rangka dia aku takde ready stock dawai pulak, so layankan je apa yang ada.


Masalah pertama adalah aku tak tau nak letak zip dekat mana. At last aku jahitkan zip tu di bahagian tepi beg macam dalam gambar atas ni. Agak problem lah sebab zip aku beli tu pendek, nak letak kat bahagian depan beg memang sumbang jadinya. So, bolehlah leta je lah camtu :p Hahah~


Tapiiii....datang pulak masalah kedua. Leather pink yang aku potong tu terpendek lah pulak T_T. Dah tengah dia melopong cam gitu hah. Kira macam membazir je letak zip sebab tangan aku yang halus ni still boleh lepas masuk melalui lubang tersebut (-..-')

Apapun, aku layankan ajelah menjahit sampai habis. Hahaha, bahagian dalam aku guna corak fabric belang-belang tu jugak.

Lawak gila rupa dia bila bukak zip. Zip dah lah pendek, pastu sebelah tu melopong gitu. Hai, kecacatan melanda-landa (>_<) Maklumlah first time, dah lah takde pengetahuan pulak tu dalam bab-bab jahit beg bagai ni. Apapun, okay lah ni...aku puas hati. Hahah :p

Dan dah rasmi dah pun dengan kasut pink juga~ (n_n)


Mostly, barang-barang untuk buat beg tu aku beli dekat Fabric Fanatics. Situ banyak gila fabric dengan corak yang lain daripada lain tau, handle bag dia pun jenis betul-betul macam untuk handbag sebenar, tebal gitu. Tapi memang mahal sikit lah. Tapi kalau nak try, apa salahnya kan.

Untuk jahitan pulak, aku guna mesin basic je hah untuk jahit jelujur kat part-part yang perlu. Untuk sambungkan bahagian-bahagian beg tu pulak guna jahitan tangan insang pari. Agak penat jugak sebab aku takde heavy duty punya mesin jahit.

Okay tu saje, terima kasih sudi singgah sini (n_n)

P/s: kita tunggu second trial pulak, rasa-rasa dalam 5 tahun akan datang wujud lah tu nanti...
 

Wednesday, 5 October 2016

Terkedu Tonton Filem Deepwater Horizon (Tragedi Dahsyat di Pelantar Minyak)

Salam :)
Aku dengan suami aku memang tertunggu-tunggu nak tengok citer ni. Sampaikan sanggup lah daripada The Mines tu gigih ke Mid Valley sebab cinema dekat Mines tak ambil filem tu. Phew~ dah lah naik train. KTM pulak bongok setiap kali 45 minit baru nak lalu. Adalah dalam 2 jam lebih total untuk tunggu train hari tu. Hadoi lah hai~


So, sebab utama kami nak sangat tengok filem ni adalah, sebab ia berdasarkan kisah benar. Ya, macam mana yang anda lihat dalam poster tu, macam itulah tragedi kebakaran pelantar minyak paling dahsyat yang berlaku pada tahun 2010 yang lalu di perairan Teluk Mexico.

Berikut adalah antara gambar / real footage daripada kejadian sebenar yang dapat dirakamkan:



Serius, aku memang speechless masa tonton filem Deepwater Horizon ni. Masa scene pelantar minyak tu meletup-meletup dan terbakar dengan dahsyatnya lagi lah mata aku tak nak macam terbeliak pulak dengan mulut ternganga. Dalam hati rasa sayu gila...

Bayangkanlah, pekerja-pekerja yang terbabit dalam tragedi ni adalah para pekerja shif petang yang tak tahu apa-apa pasal masalah yang berlaku pada paip dalam lautan sana. Ini semua adalah sebab kecuaian para pekerja shif pagi dan juga pihak syarikat BP yang macam pemalas gila nak buat ujian-ujian yang sepatutnya menjadi prosedur di pelantar tersebut bagi memastikan keselamatan di situ terkawal.

Kesian pekerja shif petang yang tak tahu pape. Pulak tu time bencana tu laahhh alarmnya tak berbunyi langsung sebagai amaran bahaya, memang lah mana nak sempat selamatkan diri? Kesian~ kesian :'( Even masa kejadian tu berlaku pun, ada beberapa pekerja yang rasa sangat bertanggungjawab atas bahagian masing-masing, sampaikan nak setelkan kan jugak kerja diorang walaupun kawan-kawan semua dah paksa suruh lari tinggalkan pelantar tu...

...it's really hurt when you realize; what did I currently watch is really happening...


Kalau anda jenis yang suka tengok filem-filem berdasarkan tragedi sebenar macam ni, aku rasa aku boleh kaitkan sikit perasaan dia tu sama macam tengah tonton filem Titanic. Sebab dia pun kat tengah laut, dan orang ramai macam tak boleh lari ke mana, sampaikan ada yang sanggup terjun daripada karam dengan kapal tu kan. Ya, pelantar minyak Deepwater Horizon ni pun karam akhirnya... :'(

Kesimpulannya, filem ni memang sedih. Sepanjang tengok tu rasa macam sedihnya orang lain yang kena akibat kecuaian dan sikap endah tak endah daripada pihak lain. Wuwu..

Apapun yang paling sedih, di akhir filem ada ditunjukkan gambar-gambar sebenar mangsa yang terkorban dalam tragedi Deepwater Horizon ni. Some of them adalah hero-hero yang sanggup mengorbankan diri demi kawan-kawannya yang lain. Wuwaa :'(

 Dan mayat-mayat mereka tidak pernah ditemui sehingga kini... :'(

P/s: berbaloi tonton filem Deepwater Horizon ni di cinema. Selain efeknya yang menarik, dalam gelap juga, kau boleh rasa sebak dan nangis sorang-sorang. Wuwu T_T