Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Wednesday, 25 January 2017

Nak masuk 7 bulan dah :)

Salam semua (n_n)

Hoho, Alhamdulillah kandungan aku dah hampir masuk 7 bulan. Banyak gila entry aku yang tergendala sejak aku pregnant ni. Punyalah malas nak log in blog. Hahah~ so ni just quick updates supaya aku sendiri tak lupa tentang pengalaman-pengalaman penting yang berlaku sepanjang aku mengendon ni. Layan je lah ye :p

1. First time scan baby
Atas kekangan yang menyebabkan aku tak dapat nak buat details scan di KK, jadinya aku memilih untuk scan baby di Hospital Pakar Annur, Bangi saja. Hospital ni memang sangat popular di kalangan ibu-ibu bersalin di sini sebab servisnya tip-top dan super duper selesa. Tapi kalau dah swasta, memang ribu-riban lah kalau kau bercita-cita nak bersalin kat situ kan... :p


So, perasaan masa first time dapat nampak baby sendiri ni, entahlah. Tak tau nak explain macam mana, of course lah gembira tapi yang paling first aku rasa masa tu adalah...

"Okay, betul memang aku mengandung..."

Sebab selama ni masa before scan, aku antara yakin tak yakin je betul ke tak ada baby dalam perut aku ni :p Hihi.. tu yg sekali scan, baby duk ngeliat2 posing2 sebab nak menunjukkan kewujudan dia lah tu.. haha marah gaknye aku tak percaya dia ade :p Total kos 2D scan kat Hospital Annur RM110 :)

2. First time rasa baby gerak
Nurse kata dalam 3-4 bulan usia kandungan, dah boleh rasa baby gerak-gerak. Aku pun iyekan aje, sebab tak pernah rasa, so memang tak tau rasa baby bergerak dalam perut tu camane. Sampailah masa aku macam rasa pehal dalam perut aku macam ada angin gerak-gerak, pastu macam geli-geli. Pastu rasa macam dia usik pundi kencing aku kat dalam. Hahah...rupa-rupanya itu lah dia rasa baby bergerak masa mula-mula :D
Makin matang usia kandungan nanti baru lah gerakan tu rasa makin ketara sampai kadang-kadang aku tergelak sebab geli dan kelakar rasa dia. Suami aku pun dah berjaya dah rasa gerakan tu masa letak tangan atas perut aku, terkejut dia bila dapat rasa. Excited terus daddynya! :D Malam semalam pulak baru je rasa suatu gerakan yang pelik, sekali tengok perut aku senget sebelah. Hahahaha~ kau nak merangkak g mane nak...duk je dalam tu dulu~ hihi

3. First time HB dapat pen merah!


Sepanjang 4x check up, HB aku sangat cantik nilainya sehinggalah ke check up yang paling latest ni, masuk-masuk bilik je nurse tanya, aku makan ke tak ubat yang diorang bagi tu? Hahaha, mula2 aku jawab makan! Pastu terus dia kata awak mesti ada skip2 ni, sebab HB awak menurun. Haa, kantoi dah aku di situ :p


Alaa...actually bukan skip, tapi terlupa. Tau je lah iron tablets yg untuk naikkan HB tu kan kena ambil sebelum makan, aku ni jenis yang duk kat meja makan terus selera datang membuak-buak. Terus terlupa seyh nak telan ubat dulu even ubat tu dah elok cantik je terletak kat sebelah pinggan aku.. so, aku assume makanan tu yg salah. Bukan aku~ btw patutlah aku rasa cepat pening dan hati berdebar-debar je, rupanya itu lah efek kalau HB kita rendah :)

4. First time belajar camne nak kira gerakan baby
Masa nurse belum ajar tu, aku sangatlah suspen macam mana nak kira baby gerak dalam perut ni. Bukannya nampak dia berpusing ke tak. Begitulah pemikiran aku sebab aku ingat kira gerakan baby ni kena kira baby berpusing daripada selatan ke utara, dan utara ke selatan gitu. Hahahaha...

Rupanya bukan macam tu! Rupanya kena kira 10x gerakan je dalam masa 12 jam. Hahah, mati2 aku ingat nak kena rasa baby berpusing ke tak kat dalam tu :p Haa, pastu nanti kena tick kat dalam buku pink camni:

Yang 20hb tu tak penuh sebab aku masa tu dalam cinema tengok Resident Evil, so tak perasan gerak ke tak baby. Haha :P tu pun dah nangis kejap sebab takut baby jadi pape. Padahal sendiri yang tak rasa, hihi~

So, itu lah dia antara pengalaman penting yang aku tak nak lupa sampai bila-bila. Sebab tu aku tulis dalam blog ni, atleast boleh cari semula nanti kan. Haha~ btw dah 7 bulan ni, aku dah mula membeli barang2 keperluan untuk bersalin nanti seperti baju baby dan lain2. Sangat murah! Nanti aku share dalam next entry ek aku beli kat mana :D

P/s: Sakit pinggang seyh duk lama2 taip blog. Alahai~ haha :p

5 comments:

PeRdU cINta said...

Alhamdulillah..dah tak lama dah tu...subhanAllah..

Mommy Cici said...

benda first time semua yang sweet kan.

semoga dipermudahkan babe

IK Tia said...

Laa, bila due yunk? I due bulan 3. Dah scan jantina tak? hihi

tiga lalat said...

tahniahnyer nk dpt baby., ;p

eima said...

alhamdulillah ..seronok kan ... pengalaman pertama lagi seronok ....
checkup dgn gyne mana kat annur akak dengan Dr. Fatimah ...