Happy Three Friends

Miss Money

Wednesday, 7 February 2018

How was my life now?

Salam :)
Ya Allah lama gila aku tak update blog. Kah! Actually, memang setiap kali aku bukak laptop (even sebulan sekali je), aku still log in blog utk publish awaiting comment. Even tak update, tp komen still ada banyak dan itu buat aku touching u'olls :'D Memang aku rindu nak update blog mcm dulu tapi tu lah, sekarang ni setiap kali aku nak mula tulis entry baru, confirm stuck weh~ Hadoi, jammed terus otak macam tak reti dah nak menulis.Even nak bercerita pasalape pun aku tak tau cmne nak susun. Nampak tak betapa derhakanya aku pd penulisan blog ni... tahap kronik dah ni~ tp takpe, aku cuba. Hahah!

So, how was my life now?


So far Alhamdulillah, semuanya baik :) Kahwin pun dah genap 2 tahun masa awal Januari hari tu. Dah ada baby. Overall is done, tinggal nak maintain kan dan menjadikan semuanya lebih baik. Even usia perkahwinan aku ni boleh digelar baru 'setahun jagung', tp banyak sebenarnya yg aku dah belajar... especially tentang the true marriage.. and also the parenthood stuff :)


Kalau pasal marriage, aku akhirnya dapat lihat, dan faham... tentang macam mana ketidak-matangan seseorang tu boleh meruntuhkan rumah tangga mereka. Tentang bagaimana keegoan dan sikap tidak hormat boleh menjauhkan sesebuah pasangan, dan tentang bagaimana cara untuk mengendalikan 'rasa jauh' itu sendiri sama ada kau nak pulihkan, atau kau nak biar je jauh sampai tak boleh nak diselamatkan lagi...

Aku jugak faham, tentang bagaimana sesebuah pasangan tu... harus bersikap matang dan bersedia mental terutamanya, untuk menghadapi fasa-fasa baru dalam kehidupan yang ADA selepas berkahwin. Contoh, lepas kahwin insyaAllah kau ada anak. Mental kena sedia bila dah ada anak, perlu bersedia menghadapi masa bersama pasangan akan terbahagi kepada anak pula. Perlu bersedia ada benda-benda yang takkan kita dapat buat lagi selagi baby masih kecik. Contohnya, aku dah tak dapat pergi karoke lagi skang ni. Kah! :p


Nampak macam remeh tp kefahaman ni lah yg sangat diperlukan dalam true marriage. Tak tau macam mana nak explain tp kita sendiri boleh fikir, kita matang atau tak untuk handle masalah2 dlm rumah tangga kita ni :) Ketidakfahaman dan tak bersedia dpd salah sorang pasangan akan buat rumah tangga goyah, dan percayalah ia nya tak best! :P Ada orang kata, kita akan lihat sikap sebenar lelaki lepas kita dapat anak...

Then, kena faham dan sedar ada benda yang tak boleh dibuat depan anak bila anak semakin membesar. Segala perlakuan dan percakapan kena dijaga. We are role model now, parents! So, dengan kefahaman yang cukup dan tahap kematangan yg baik insyaAllah kita boleh kendalikan rumah tangga kita juga dgn baik :) Senang citer, kau kena tahu batasnya..

And about our baby, Marissa... here she is!


Alhamdulillah, 11hb ni nak masuk 10 bulan dah (n_n) Terima kasih dan syukur sangat-sangat diberi peluang untuk rasa pengalaman jadi mak ayah ni kan. Si kecik ni lahhh yang menjadi penyeri hidup kitorang suami isteri. Sayang baby Marissa sangat!


So, okay lah tu saje. Next time kalau aku terajin lagi, aku update lagi. Maybe pasal anak aku or pasal benda-benda lain yang aku rasa nak maki ke kan. Hahaha~ dah jadi mak orang dah mane boleh maki2 sangat u'olls kahkah! Btw, skang aku jual Bawal Ruffle dgn Bawal Shawl ye. Paling laris di Malaysia hahah :D


P/s: nak tengok tudung2 tu meh stalk my ig @labellyn_ okay bye! :)


3 comments:

Mysara Ab Rahman said...

Kte mula2 kawin dulu husband slalu pesan 'kene matang'😅. Dah ada anak ni lagi la

Raz said...

rindu nak baca post awak..

haha

aku pon lama x update blog.. tahun ni baru nak berjinak2

hidayu ayumie said...

nak tgu rajin ru yang tah bile kan