Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Saturday, 7 September 2013

Antara Big Shot Machine & Craft Sewing Machine...Arghhh !!

Salam. Hadoi, aku tengah confused sekarang ni.

Aku nak beli Mesin Big Shot dan Dies.
Tapi dalam masa yang sama, teringat pulak mak aku suruh aku beli mesin jahit.



MESIN BIG SHOT !

Berfungsi sebagai puncher. Sangat berguna untuk pemotongan pelbagai jenis bentuk
dan boleh potong pelbagai material seperti felt, foam, kertas, kertas keras, aluminium
dan banyakkk lagi. Ia juga boleh buat embossing pada kertas biasa mahupun kertas keras.
Embossing means bila kita sentuh corak atas kertas tu, dia timbul.



Banyak fungsi mesin Big Shot ni juga. Dan kalau nak guna Big Shot ni, kena beli Dies.
Dies adalah mata pemotong lah kiranya. Dies ada pelbagai bentuk dan corak. Harga memang
mahal. Mesin ni je dah cecah Rm 500. Dies paling murah maybe dalam Rm 30, tapi itu
satu bentuk dan satu saiz je. Harga Dies boleh jadi lebih mahal sampai beratus, mengikut
berapa rumit bentuk tu, berapa banyak dan sizenya. Fuhhh~

Dies potong pelbagai bentuk dan saiz
Dies untuk Embossing
Ini antara contoh kraf yang boleh dihasilkan dengan mudah dan pantas dengan adanya mesin
Big Shot ini :

  

Memang teringin sangat nak memiliki Big Shot ni....tapi dalam masa yang sama, aku jadi
confused. Adakah Big Shot ataupun mesin jahit yang boleh tolong aku mempercepatkan
proses aku menjahit bantal ???

Even aku beli mesin jahit pun, aku masih belum reti lagi nak guna mesin jahit yang letrik tu.
(jujur betul~haha)

Dan kalau aku nak beli big shot pon, belum tentu aku dapat jual produk hasil guna big shot
tu untuk dapatkan semula jumlah RM modal beli mesin tu dalam masa yang terdekat ni.

Arghhhh !!! Dua-dua aku nak.
Kedua-duanya ada kegunaan besar dalam bisnes kraf aku. Cuma ongkosnya saja ya pak yang
masih buat gue teragak-agak mau beli mana satu...

"Cita-citaku~menjadi orang kaya~oiii~~"

Mesin Big Shot + Dies : Rm 600++
Craft Sewing Machine : Rm 900++

Any ideas of places yang aku boleh dapat harga murah sikit untuk dua ekor menatang ni??


15 comments:

reenapple said...

Huuu.. aku nk bg sugeestion pun x reti... pilih je yg mana kau rasa duit kau cukup... haaa

Zaza said...

better beli mesin jahit dulu, yg kecik tu utk buat bantal..dah ada duit skit beli big shoot. =) mcm kakak zaza la.. beli mesin dan lama skit baru bigshoot.. mesin jahit byk guna sikit =)

hana hadi said...

waaah.. cantikla.. mahal gua mesin tu pun. huhu tapi itukan keperluan.. kena beli kena beli. cayok2

Fyfy Liew said...

Bestnya Big Shot tu. Tak sangka pula harga mahal macam tu! ><

Hai Lynn! Apa khabar? Maaf lama tak singgah sini. :)

Eya Asmyra said...

saya dah lame daa usha big shot ni . harga memg fuhh-2 laa . paztu terpikir laa juga , dies dye lg mahl kot . sbb satu-2 kan , xkan laa kite nak gune pattern yg sme je kan . last-2 sy bli mesin jahit yg pkai betri je utk buat bantal (rm6o kot). kalu nak jahit lgsir baru pakai msin jhit yg mak punye . bile ade duit betul-2 banyk A.K.A stabil skit baru laa sy nk bli big shot tu . sbb skrg , msh stdy lg , byk nk kne pkai duit .

Cinta Misteri said...

If got money, u catch it both. Tp....klau big shot tu penggunaannya limited, better beli sewing machine. Draft, ideas, design sumer boleh download kannnn....rasanya sewing machine yg u kata tu sama like in my imagination...

eima said...

hmmm teruskan usaha ko dik cr jln nk beli ..ai pun tatau mana nk cari ni yg murah ..

aku br tau ade mesin gitu nk buat bentuk kain felt tu

dear xila said...

beli dua2!! hee tp kumpui wet la hee

Tinta Lana said...

Assalamualaikum.

Urmm.. aku bru tahu kewujudan big shot ni T____T

Ko jgn gelak..ak mana pernh buat kraf2 ni,hahaha

Dua2 harga beratus ya.. ak nk cdg kt mna nk beli,mmg ak fail.. cuma ak rsa elok ko beli mesin jahit..pelaburan jangka pnjg.

Mesin jahit, wlaupn pattern lama skalipun, ttp boleh guna utk mcm2 benda..kalau ko beli big shot..bt msa ni mcm nmpk kontra je lebih..melainkan ko bergabung duit beli mesin tu :)

Tinta Lana said...

eh..ak bila mai sini, mesti ada benda tertinggal nk gtau.

Maaf..ak tak dapek nak online sgt skrg ni..heehe. Pasal benda ak nk tnya kt emel tu, nanti dululah.. :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

lau xmpun bigshot leh try cretive shaper lau xslh namanya..

dlm rm200 =)

nana said...

salam..

saya ade mesin bihshot tu..
klu nak sy bleyh let go rm450 sekali dgn brg2 lain yg sy ade..

x dan nk mengkreatifkan diri... hehehe..

sms/whatapp 0197029343

nana said...

salam..

bigshot SOLD..
sory empunya blog.. saje nak update status bigshot sbb masih ramai yang tanye bigshot ni dengan saya sbb diorng terbaca komen saya tu.. neway tq yer

norfadilah idrus said...

Nak order dgn sy mesin big shot rm500 n sewing machine singer rm550 pun boleh.whatsapp +61416174102
Smntara tgh ofer.

mystitchycraft said...

saya pun nak letgo big shot saya sbab jarang guna.. sbab saya dah beli mesin jahit.. sms/whatapps 0195775783