Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Tuesday, 2 May 2017

Baby Diang Penyelamat Mommy

Salam (n_n)
Tahukah anda bahawa seorang bayi dapat merasakan emosi yang sedang dirasakan oleh ibunya? Haha, aku pun baru tau dan sangat terharu sebab aku rasa baby aku 'cuba membantu' masa tu... So, entry kali ni adalah kisah di mana aku kena warded sehari sebab baby Diang kena Hypoglycemia (kurang gula dalam darah). Perasaan aku masa kena warded tu adalah sangat-sangat sedih sebab suami kena balik dan tak dapat teman aku kat bilik wad. Wuwuwu~


Untuk pengetahuan, baby aku ni lahir cukup bulan cuma saiznya je kecik. Sebab tu dia kena Hypo dan satu-satunya cara nak bagi naik gula dia tu adalah dengan kerap menyusukan beliau. Macam jaundice jugak lah kan.

Kena Tahan Sebab Baby Masih Hypo
So, malam pertama lepas dia lahir tu, agak susah jugak nak kejutkan si baby Diang ni untuk bangun menyusu. Tapi aku tetap gigih jugak lah nyusukan beliau sekerap yang boleh sebab nak bagi kadar gula dia naik. Bacaan normal gula dalam darah seorang bayi adalah 3.0 ke atas, so dah si Diang ni suka tidur sesajer, bacaan beliau asyiklah sekitar 2.5, 2.7 gitu je hah...dan disebabkan tu lah kami tak boleh balik dan kena stay kat wad lagi.

Daripada wad kelas ketiga, suami aku pindahkan aku ke wad kelas kedua supaya lebih selesa sikit, ade 4 orang je satu bilik. Tapi even selesa, aku tetap sedih sebab suami tetap tak boleh teman. Yang boleh teman untuk wad first class je, mahal ngok...

Petang tu masa waktu melawat dah tamat dan suami aku terpaksa balik, aku memang sedih sesangat-sangat nye pun sebab aku tak suka berjauhan dengan suami aku. Sejak aku study dulu pun sama, aku bukak sikit lah citer time kitorang degree dulu, aku tak dapat satu kelas dengan dia pun aku dah nangis ok. Seriously, aku tak tau kenapa. Ada dia aku boleh jadi kuat macam besi.

Bermulalah Kesedihan Melampau Daripada Mommy
Start daripada suami aku balik, baby Diang dah start ngek ngok ngek ngok gitu nak susu. Daripada jam 8.00 malam sampailah ke tengah malam, dia macam kerap nak menyusu. Aku memang tak sempat makan malam sebab nak melayan baby. Sambil menyusukan tu memang hati aku dok teringaaaaaat je kat suami. Sayu gila hati gua masa tu. Phew~

Pas tu, baby tidur kejap-kejap je dan start daripada jam 1.00 pagi. Dia start bangun terkejut dan terus melalak masa terjaga tu. Kalau malam first tu dia terjaga dan merengek je, so tak gelabah sangat mommy dia ni. Tapi malam tu memang lain macam gayanya, asal bangun terus menangis kuat. Tak ke panik aku, dah lah baru je jadik mak, suami pulak takde sekali...plus roomate di situ semua belum melahirkan lagi, kau tak rasa ke baby kau mengganggu ketenteraman awam masa tu, haha!

Kerap Menyusu Dia Lain Macam
Daripada jam 1.00 pagi tu baby Diang nangis mintak susu. Selalu memang dia terus tertido lepas menyusu tapi malam tu, NO! Lepas habis menyusu, dia menangis. Aku cuba sendawakan dia even aku masih tak reti lagi nak positionkan beliau kat bahu. Aku cuba. Then dah diam dan macam tertidur, aku baringkan dia sebelah aku. Tengok dia dah nyenyak, aku pun baring semula. Tak sampai 5 minit aku baring, baby Diang nangis lagi. Menyusu lagi, then sendawa lagi, then tidur 5 minit, melalak lagi mintak susu dan keadaan ni berterusan sampai jam 6 pagi waktu Subuh.

Dah lah aku masa tu tak berani lagi nak pegang baby masa menyusu sebab dia kecik sangat, tiap kali nak nyusukan aku baring sambil nangis ingat kat suami. Sangat lenguh bila menyusukan secara baring camtu. Tertidur2 jugak aku, nasib kejap2 je. Pastu bangun duduk untuk sendawakan dia. Bangun duduk bangun duduk. Sangatlah helpless aku rasa, atleast kalau ada suami, aku tak lah panik sorang2 sangat. Nak betulkan bedung baby pun aku tak reti...huwaaa T_T Memang hari tu aku tak tidur, dan baby Diang memang tak tidur langsung jugak!

Then, bila Baby Diang dah tido lepas Subuh, aku je yang masih terkebil-kebil, dah tak boleh tido lagi dah sebab dah lepas masa mengantuk aku. Akhirnya aku duk makan makanan semalam yang aku tak sempat makan tu. Suami masuk jap kol 7 pagi camtu. Nampak je suami aku dah tak buat apa dah, diam je tapi air mata berjela-jela keluar. Hahahaa!!


************************************
So, tentang Hypo baby Diang pulak, bacaan kedua terakhir sebelum dia start melalak adalah 3.0. Lepas tu yang dia start menyusu tanpa henti sampailah bacaan terakhir dalam pemantauan 24 jam diambil, bacaan dia Alhamdulillah 3.2. So, tak payah kena warded lagi dan boleh balik.

Suami aku kata, baby Diang maybe dapat rasa yang mommy dia sedih sangat malam tu, tu yang dia marathon menyusu tanpa henti, supaya hypo dia cepat baik, dan mommy boleh balik rumah dengan daddy (n_n)


Terima kasih baby Diang Marissa :) Mommy daddy takkan lupa moment ni sampai bila-bila. Kecik-kecik dah pandai cuba bantu mommy ya. So sweet~

P/s: maaflah, entry ni pun agak panjang. Tak tau nak pendekkan camne lagi dah..hahaha :p


3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sweetnyaaaaaaaaaaaaa

Diana Rashid said...

Dah bersalin ye Lyn...Tahniah..Soory dah lama terlepas cerita Lyn..Akak sibuk la sejak anak dah besar2 ni.Jaga diri baik2 tau..jaga baby..jangan takut2 pegang baby..Nanti dah lama2 jadi biasa la...Selamat berpantang..

Nur Aishah said...

kannn?? mcm betul2 baby ngerti kann?? huaaa baikknya baby diang...