Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Monday, 14 December 2015

Family Outing With Bakal Menantu

Assalamualaikum (n_n)

Owh lamanya aku tak update blog kesayangan aku ni. Maklumlah dulu 9 jam kat office, banyak masa nak update dan BW. Skang aku dah resign, punyalah malas nak bukak laptop kat rumah ni. Bersawang dah ni haa... then ada someone yang baik hati bagi aku Iphone yang dia dah tak guna, punn aku tak tahu camne nak update blog guna Iphone~ so kasihan. Eh, sory terpanjang pulak mukadimahnya...haha :D

************************************
So, family outing kali ni, overall aku nak cerita tentang 3 tempat yang kami pergi iaitu, yang pertama wajiblah :

1. Bateri (Kilang Bateri, Johor)


Ye! memang kalau pergi Bateri ni, mesti kena jakun dengan barang Coca-cola kat dalam tu. Haha...owh mesti korang dah bosan baca aku asyik cerita pasal Bateri ni je kan, masalahnya makanan kat sana semua sedap2 belaka! Paling aku mengidam nak makan cereal ni haa...hahaha

Let's Get Cereal - Choco Nana, Rm 7.99 (marshmallow +90sen)

Steak N Cheese - Rm7 kot? Entah lupa, tapi sedappp~

Ni tak ingat apa nama dia, Rm12

Chicken Chop - Rm 5.50. Chicken chop ni memang HIGHLY RECOMMENDED, sedap gila, murah gila, portion dia banyak gila, dan berbaloi gila. Gila kan? Haha, ayam pulak ayam sebenar tau, bukan ayam jenis yang nugget / segera tu. Sangat nice. Tapi kalau korang lambat, sila gigihkan diri untuk beratur, sebab Q dia panjang gila. Haha~

2. Puteri Harbour, Nusajaya


Pergi sini just untuk bersantai-santai menikmati udara petang gitu. Ramai, tapi tak bising. Semua orang pun relax tengok pemandangan kapal layar kat situ. Just nice (n_n) Aman.

Cuma tetap terasa kehilangan. Mana-mana pun bendera Johor dikibar suku tiang selama 3 hari begitu. Sangat terasa. Wuwu.. al-Fatihah buat Almarhum Tunku Jalil. I'm gonna FIGHT LIKE JALIL! :)

3. DC Comics Super Heroes (Souvenirs Shop)

And last but not least is kedai Superhero DC Comics ni, lokasi dia dalam Puteri Harbour tu jugak, dekat-dekat lorong yang ada Hello Kitty tu. Memang senang nak jumpa kedai ni. Hehe...jom kita tengok dalam dia pulak, apa yang best adalah dalam kedai ni ada cafe dan kita boleh amek gambar dalam kedai ni! Yahooo~~



Semua dekorasinya pun memang bertemakan DC Comics Superhero. Sesuai lah kalau bawak laki-laki korang or anak-anak korang yang gila obses dengan benda-benda ni, seperti tunang aku ni. Haha (n_n)

Owh, btw tengok design superhero belakang kiri aku tu. Comel gilaaaa superhero versi cute begitu! Cam nak picit2 je!! Hahaha~





Game Pinball versi DC. Gila complicated design dia, mesti best kalau dapat try main yang ni. Haha...apapun, kedai ni memang khas untuk peminat tegar DC Superhero yang sangat obses kepadanya, kalau kita-kita yang biasa-biasa je ni, memang say goodbye jelah untuk barang-barang dalam ni~ hahaha


Say bye~bye to this RM500's Superman Cap


Say bye~bye to this RM500+ Sweater and that Superman Guitar which is not for sale. Apa yang kami mampu beli hanyalah secawan smoothies ke ice blended entah ni...Siap ada logo Flash tau! Rasa strawberry freshh gila dan err...masam! Hahah



Aku imagine nanti lepas kahwin, aku dgn husband pergi honeymoon bawak beg ni sorang satu....aww~ confirm hilang!! Hahahaha okay bye! 

P/s: entry pasal family outing, tapi xde langsung gambar satu family bersama bakal menantu ek? Hahah~

Wednesday, 2 December 2015

MyWeddingJournal #4: Ini Soalan Temuduga Nikah Aku

Salam!
Hohoho (n_n) sekian lamanya aku cuba menyerap kuasa untuk kembali menulis blog, akhirnya muncul juga. Itupun cuma sipi2 je yang meresap. Haha lama gila aku tak BW blog rakan2 dan taulan sekalian. Aku agak bz..wuwuwu T_T

***************************************

Ha! Okay! Hari tu kan, aku dah pergi setelkan borang nikah dan biasalah kan, negeri Johor ni kalau nak kahwin, harus di-interview dulu. So, berikut adalah cerita aku masa pergi interview tu. Haha..

Masa kat meja kaunter tu, sorang staff tu check2 dokumen aku, pastu ada yang tak lengkap. Wuwuwu...kena turun balik pergi cari kedai fotostat. Lepas tu datang balik, nasib baik okay! So, terus je dia suruh masuk bilik interview. Nervous gila. Hahaha~

Bilik dia memang kecik gila. Letak je meja sebijik kat tengah, terus bilik tu jadi macam dua bahagian. Tepi meja memang takde laluan langsung sebab dia terus cecah ke dinding. Jahat betul bilik kecik camni. Kat depan pulak dah tercongok Ustaz yang nak tanye2 aku tu. Lagi ah nervous. Aku dah buat macam sopan-santun je. Maklumlah datang pakai jubah siap haa..orang lain relax je datang pakai jeans. (-..-')

Maka sesi interview pun bermula...

U: Kerja mana ni?
A: Kerja kat Senai.
U: Kerja apa?
A: Pereka grafik... (dalam hati aku dah malas nak layan, sebab aku fikir ustaz ni mesti sengaja tanya2 aku supaya aku lupa nota yang aku hafal malam tadi..haha)
U: Dekat Senai? Yang kedai dia dekat Econsave tu ea?
A: Ehh, taklah...Senai, kat tepi jalan besar.

(perbualan berterusan selama lebih 5 minit dan akhirnya rupa-rupanya dia pernah pergi tempat aku kerja tu sebab nak order design)

U: Design semua boleh buat lah ea? Banner bunting namecard boleh?
A: Boleh.
U: Okay lah, saya nak order namecard lah...
A: (=_=)...(adoi, dapat client pulak time2 camni)

(baaaaruuulah mula sesi interview nikah sebenar)

U: Hmm..okay! Nak tanya apa ek? Tadi dah tanya dah kan...
A: .....*gelak
U: Okay, mengucap 2 kalimah syahadah
A:.....*lafazkan 2 kalimah syahadah...

U: Apa dia tanggungjawab isteri?
A: Jaga maruah dan harta suami, mewujudkan pergaulan yang baik (ayat skema sebab hafal skema jawapan), pastu jangan keluar rumah kalau suami tak bagi...
U:  Kalau awak nak keluar jugak, tapi suami tak bagi camne?
A: Aaa...tak yah lah keluar....
U: Yeke?
A: ...err......
U: Kalau suami tak bagi, pujuklah suami tu. Pujuk pelan-pelan, cakap lembut-lembut, mesti dia bagi nanti...
A: ....*angguk-angguk setuju
U: Ini budak-budak zaman sekarang, kahwin muda-muda...sikit-sikit nak gaduh. Tak kasi keluar gaduh. Pujuklahh lembut-lembut, tau!
A: ....*sengih je

U: Rukun kahwin ada berapa?
A: Lima! (hahaha part ni aku semangat jawab, sebab aku dah baca malam tadi..hahaha)
U: Yeke?
A: Yeeee....
U: Apa dia?
A: Pengantin lelaki, pengantin perempuan, wali, lafaz nikah dan 2 org saksi.
U: Saksi kalau perempuan boleh?
A: Tak boleh.
U: Habis kalau yang aww aww (pondan)?
A: ....(ah, sudah. Benci betul soalan trick camni. Confuse! Haha)
U: Aww aww pun lelaki jugak..haa boleh tak?
A: Tak yah amek dia jadi saksi lahh...
U: Haha...tak yah amek ea? Ramai lagi lelaki yang tulen ye tak?

********************************

So, itulah dia antara soalan temuduga aku hari tu. Dia bukan setakat soal benda-benda yang ada dalam buku teks, tapi juga menyoal dengan memberi situasi dalam kehidupan realiti kita ni. So, time tu dapat lah ilmu tambahan kan. Hehe, apa pun interview aku hari tu santai2 saja..Alhamdulillah (n_n)


P/s: Next aku nak cerita masa aku ushar harga barang kat beberapa kedai borong barang perkahwinan kat Johor ni. Ada yang murah gila, dan ada yg mahal...stay tuned!