Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Thursday, 15 September 2011

erti 'sentimental values'

korang tau tak apa erti sentimental value tu??
contohnya :
ada sorang ni teringin nak beli handphone baru yg canggih dan ada banyak function mcm I Phone, BB, or another smartphone, semua orang pon memang giler kan gadget2 mcm ni zaman sekarang ni...tapi, bila2 dia fikir2 balik, dia tak jadi beli sebab dia masih sayang dan setia untuk guna handphone lamanya yg dia dapat dpd orang tersayang...even handphone tu dah lama, buruk, or paling senang dh ketinggalan zaman...dia still sayang sangat kat handphone tu..dia tak tau nak explain kenapa...
sebab itu adalah sentimenral values...

ada sorang ni, dia ada sebuah kereta buruk yg memang dah rosak dan tak leh dibawa ke mana2 lagi dah...tersadai je kat belakang rumah, ada orang tawarkan harga tinggi untuk beli kereta buruk tu jadi besi buruk, dia tak nak..
sebab dia sayangkan kereta tu..even dah rosak, buruk dan tak berfungsi lagi..tapi ianya harus disimpan !
kenapa? mungkin ada sentimental value pada kereta itu...siapa tahu, kereta itulah yg setia membawa pemiliknya dan bekas kekasihnya bersiar-siar...mungkin kekasihnya itu telah meninggal dunia...sebab itu dia tak nak sesiapa pun mengambil 'harta' itu daripadanya...mungkin kereta itulah yg akan jadi pengubat rindu si pemilik terhadap bekas kekasihnya..siapa tahu kan? itu lah sentimental values...

ok itulah konsepnya 'sentimental values' ni...kita xleh nak explain keapa kita terlalu sayangkan kat sesuatu barang tu...rasa macam banyak sangat yang penting dan berharga pada barang tersebut tapi bila ditanya apa?
kita tak tau apa...tak tau kenapa...itulah sentimental values... :)

No comments: