Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Friday, 25 November 2016

Pengalaman Buka Buku Pink Untuk Anak Pertama

Salam (n_n)
Hahaha, sangatlah nervous okay masa awal-awal mengandung tu. Dah terbayang dalam kepala betapa lecehnya bila kena selalu pergi klinik untuk buat pregnancy check up. Wuwuwu, aku dah lah malas buat benda-benda camni. Nak tak nak, memang wajiblah kena buat jugak kan :P 


Usia kandungan masa bukak buku pink: 3 bulan
Bukak buku pink di: Klinik Bdr Seri Putra, Bangi (kerajaan)

Aku tak tahu macam mana dengan klinik di tempat2 lain, tapi yang bagusnya di Klinik Seri Putra ni, untuk zon kehamilan telah dibahagikan hari-hari appointmentnya mengikut lokasi taman perumahan kita. Contohnya macam aku, aku duk di Taman Impian Putra, hari appointment aku memang antara hari Selasa / Khamis je. Aku rasa benda ni bagus sebab boleh kurangkan kesesakan, means takdelah semua datang serentak kan, hehe...


Check Up Kali Pertama Yang Mendebarkan

Ye, memang aku berdebar gila sebab nak kena cucuk amek darah. Even dah pernah kena cucuk masa HIV Test, tapi tetap nak suspen jugak..hahaha!

Dah lah, masa aku bukak buku pink tu kena dengan nurse praktikal, lama gila dia nak tulis details aku dalam buku tu. Aku relax je. Tapi, bila aku masuk bilik untuk amek darah, aku tengok nurse praktikal tu jugak yang nak cucuk lengan aku, aku jadi macam nak balik rumah terus.

Mana taknya, dia nak pakaikan alat untuk ketatkan kat tangan aku pun terkial-kial, pastu nak cucuk tu pun tangan dia yang menggigil...kau bayangkan lah ape aku rasa time tu T_T hahahadoi, 3x aku kena cucuk tapi tak dapat jugak darahnye...wuwuwu. 2x lengan kiri, 1x lengan kanan. Bukan nurse praktikal tu yang cucuk tapi nurse lain yang lebih berpengalaman. Gagal habis. Last dia suruh doktor lain yang amek darah aku, nasib dapat.

Lepas aku survive daripada kejadian cucuk-mencucuk yang mengerikan tu, aku memang pitam habis, nasib baik tak pengsan dan suami aku ada masa tu. Wuwu :'(


Haa bila dah setel amek darah, aku kembali menjadi manusia normal. Siap boleh berselfie lagi, haha. Then kena buat urine test, jumpa nurse, jumpa doktor untuk sesi consultation dan juga buat pemeriksaan gigi. Ini prosedur baru yang wajib kata nurse tu. Overall semua okay sebab nurse dia semua baik-baik, peramah dan suka membantu :) Best sangat!


Cuma yang kelakarnya adalah tentang result pemeriksaan check up aku, selama ni aku duk risau pasal HB kurang, nanti kena bebel dengan nurse. Sekali check HB aku 13 ngko! Baik sungguh HB nye, cuma berat badan aku je yang dapat pen merah, sebab bawah 45kg. Muahahah! Sampai dh check up kali ke-3 Selasa lepas ni pun still bawah 45kg :p

Btw, di akhir rancangan nanti kita akan diberikan ubat-ubatan standard daripada klinik kerajaan untuk ibu mengandung iaitu:


(dari kiri, iron untuk tingkatkan HB kita, vitamin rasa oren, pil asid folic yang penting utk tumbesaran baby dan vitamin kecik-kecik)

So, itulah dia cerita seorang mommy to be untuk anak pertamanya, insyaAllah. Memang suatu pengalaman baru dalam hidup aku, Alhamdulillah (n_n)

P/s: semoga baby sihat-sihat selalu. Aku dah start muntah-muntah balik sekarang ni. Nak berjalan pun tak boleh plan sebab takut cancal T_T wuwu~

1 comment:

eima said...

semoga dipermudahkan .... entah putrajaya mmg mcm tu ikut zon ....tp manusia ttp ramai cuma tak la lama sgt ...dlm 2.j 30 m selesai la ....

ko underweight ke dik mcm akak je ... nampak mcm tembumje