Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Thursday, 27 October 2016

Review Filem Rock Bro (The Finale) 2016

Salam :)


Hari tu dapat tiket free untuk Pra-Tonton Rock Bro :) Cerita yang memang aku follow sejak daripada zaman Rock dulu, then Rock Oo sampailah yang paling akhir ni iaitu Rock Bro. Serius rasa something yang macam sedih, sebab filem ni dah habis dah akhirnya :'( Wuwu... so macam biasalah, akan ku ceritakan reviewnya dengan penuh emosi dan perasaan ya~


Overall, ia adalah filem yang tidak segembira dan selawak filem-filem yang sebelumnya sebab dalam filem akhir ni, just nak tunjuk sambungan perjalanan rock kumpulan Rimba Bara ni lepas ketiadaan Amy (Que Haidar) yang merupakan manager Rimba Bara kerana dikatakan sakit mental.

Memang sedihlah, sebab macam payah betul diorang nak survive dengan jadi penyanyi rock. Lebih kurang macam dalam citer Rock Oo, cuma yang ketiga ni lebih kepada masing-masing terasa nak give up dan keluar daripada Rimba Bara. Cuma watak Zul Kapan (Sofi Jikan) agak kehilangan identiti sikit sebab tetiba dia jadi macam lembut sesangat. Maybe sebab nak gantikan Amy Mat Piah (Que) kot?

Then, filem Rock Bro ni jugak dianggap sedih sebab akhirnya, ia akan membawa penonton kepada masa di mana Jijo (Khir Rahman) mengalami kemalangan sehingga meragut nyawanya lepas balik daripada wedding Zack (Hasnol dpd Rock)


Bagi peminat Rock yang betul-betul mengikuti kesinambungan filem-filem ini, akan menjangkakan plot KLIMAKS Rock Bro adalah pada scene Jijo excident, sebab kita semua tahu dalam filem pertama Rock memang ada mention Jijo mati masa balik wedding Zack tu. Seriously dalam Rock Bro kali ni, masa kau nampak Jijo dah potong rambut pendek dan pakai kemeja masa tu, kau dapat rasa something yang macam,

"This is it!"

"Jijo nak pergi wedding Zack lah ni..."

"Masa balik ni lah nanti dia excident tu..."

Haa, sampai camtu sekali tau perasaan tertunggu-tunggu plot klimaks ni. Aku sendiri mengharapkan scene tu dibuat dengan dramatik, maybe sampai boleh buat aku nangis, well aku ni bukan susah sangat nak nangis time tengok movie...tapi entahlah, filem Rock Bro ni tak sampai ke hati lah aku rasa... :'(

Di akhir-akhir filem Rock Bro macam kelihatan kurang penghayatan daripada segi arahan dan cutting scene, nampak sangat berbeza daripada filem sebelumnya iaitu Rock dan Rock Bro. Macam nak cepat siap. Seriously amat mengecewakan aku. Dengan tiba-tiba diselitkan footage rakaman anak Slash interview Zack lah, then scene Slash dah tua dan insaf lah...

Satu lagi aku perasan, pengarah macam terlalu push untuk bagi happy ending. Sometimes macam baru kau nak feel sedih, PAP! Dah kena cut, then baru nak feel sedih lagi, PAP! Kena potong lagi...hadei~ Mungkin sebab pengarah dah bagi sedih masa awal-awal filem, so akhir ni beliau nak masukkan yang tak berapa serius sangat la kot, laka-laka gitu je...



Bagi aku, aku lebih suka dan cukup kot buat ending filem Rock Bro ni masa Jijo excident dan meninggal dunia, then flashback sikit pasal Jijo sambil play lagu Tika (cahaya dalam cermin) tu je... Sebab lagu tu sendiri dah cukup kuat untuk buat penonton terngiang-ngiang moment semasa Jijo masih hidup dalam cerita kedua iaitu Rock Oo... so that, penonton dapat rasa kehilangan watak Jijo yang selama ini menggerakkan 3 movie ini, sekaligus membuatkan penonton rasa sedih sebab filem-filem ROCK dah sampai ke penghujungnya. Sekian~

(pada pendapat aku lah....hehe)

Pape pun, okaylah puas hati sebab jugak sebab dapat tahu apa yang jadi pada Rimba Bara akhirnya...wuwuwu sian Rimba Bara...

P/s: pehal filem Melayu susah betul nak dapat gambar in the scene ek? Geram betul aku, malas nak letak gambar, tulis je pepanjang haa...


Friday, 7 October 2016

Percubaan Pertama Buat Beg Bentuk Love

Salam (n_n)
Haha, sesungguhnya aku dan bentuk love memang tidak dapat dipisahkan. Aku sangat suka bentuk love! Paling aku nak cari adalah, handbag bentuk love. Tapi jarang gila weh nak jumpa, celah mana pun aku tak pernah tengok pun kat kedai ada beg bentuk love.Wuwuwu T_T So, terpaksalah buat sendiri...

Hasil Percubaan Pertama Buat Beg Bentuk Love


Comel tak? Agak susah jugaklah nak buat, sebab bentuk love kan. Nak buat rangka dia aku takde ready stock dawai pulak, so layankan je apa yang ada.


Masalah pertama adalah aku tak tau nak letak zip dekat mana. At last aku jahitkan zip tu di bahagian tepi beg macam dalam gambar atas ni. Agak problem lah sebab zip aku beli tu pendek, nak letak kat bahagian depan beg memang sumbang jadinya. So, bolehlah leta je lah camtu :p Hahah~


Tapiiii....datang pulak masalah kedua. Leather pink yang aku potong tu terpendek lah pulak T_T. Dah tengah dia melopong cam gitu hah. Kira macam membazir je letak zip sebab tangan aku yang halus ni still boleh lepas masuk melalui lubang tersebut (-..-')

Apapun, aku layankan ajelah menjahit sampai habis. Hahaha, bahagian dalam aku guna corak fabric belang-belang tu jugak.

Lawak gila rupa dia bila bukak zip. Zip dah lah pendek, pastu sebelah tu melopong gitu. Hai, kecacatan melanda-landa (>_<) Maklumlah first time, dah lah takde pengetahuan pulak tu dalam bab-bab jahit beg bagai ni. Apapun, okay lah ni...aku puas hati. Hahah :p

Dan dah rasmi dah pun dengan kasut pink juga~ (n_n)


Mostly, barang-barang untuk buat beg tu aku beli dekat Fabric Fanatics. Situ banyak gila fabric dengan corak yang lain daripada lain tau, handle bag dia pun jenis betul-betul macam untuk handbag sebenar, tebal gitu. Tapi memang mahal sikit lah. Tapi kalau nak try, apa salahnya kan.

Untuk jahitan pulak, aku guna mesin basic je hah untuk jahit jelujur kat part-part yang perlu. Untuk sambungkan bahagian-bahagian beg tu pulak guna jahitan tangan insang pari. Agak penat jugak sebab aku takde heavy duty punya mesin jahit.

Okay tu saje, terima kasih sudi singgah sini (n_n)

P/s: kita tunggu second trial pulak, rasa-rasa dalam 5 tahun akan datang wujud lah tu nanti...
 

Wednesday, 5 October 2016

Terkedu Tonton Filem Deepwater Horizon (Tragedi Dahsyat di Pelantar Minyak)

Salam :)
Aku dengan suami aku memang tertunggu-tunggu nak tengok citer ni. Sampaikan sanggup lah daripada The Mines tu gigih ke Mid Valley sebab cinema dekat Mines tak ambil filem tu. Phew~ dah lah naik train. KTM pulak bongok setiap kali 45 minit baru nak lalu. Adalah dalam 2 jam lebih total untuk tunggu train hari tu. Hadoi lah hai~


So, sebab utama kami nak sangat tengok filem ni adalah, sebab ia berdasarkan kisah benar. Ya, macam mana yang anda lihat dalam poster tu, macam itulah tragedi kebakaran pelantar minyak paling dahsyat yang berlaku pada tahun 2010 yang lalu di perairan Teluk Mexico.

Berikut adalah antara gambar / real footage daripada kejadian sebenar yang dapat dirakamkan:



Serius, aku memang speechless masa tonton filem Deepwater Horizon ni. Masa scene pelantar minyak tu meletup-meletup dan terbakar dengan dahsyatnya lagi lah mata aku tak nak macam terbeliak pulak dengan mulut ternganga. Dalam hati rasa sayu gila...

Bayangkanlah, pekerja-pekerja yang terbabit dalam tragedi ni adalah para pekerja shif petang yang tak tahu apa-apa pasal masalah yang berlaku pada paip dalam lautan sana. Ini semua adalah sebab kecuaian para pekerja shif pagi dan juga pihak syarikat BP yang macam pemalas gila nak buat ujian-ujian yang sepatutnya menjadi prosedur di pelantar tersebut bagi memastikan keselamatan di situ terkawal.

Kesian pekerja shif petang yang tak tahu pape. Pulak tu time bencana tu laahhh alarmnya tak berbunyi langsung sebagai amaran bahaya, memang lah mana nak sempat selamatkan diri? Kesian~ kesian :'( Even masa kejadian tu berlaku pun, ada beberapa pekerja yang rasa sangat bertanggungjawab atas bahagian masing-masing, sampaikan nak setelkan kan jugak kerja diorang walaupun kawan-kawan semua dah paksa suruh lari tinggalkan pelantar tu...

...it's really hurt when you realize; what did I currently watch is really happening...


Kalau anda jenis yang suka tengok filem-filem berdasarkan tragedi sebenar macam ni, aku rasa aku boleh kaitkan sikit perasaan dia tu sama macam tengah tonton filem Titanic. Sebab dia pun kat tengah laut, dan orang ramai macam tak boleh lari ke mana, sampaikan ada yang sanggup terjun daripada karam dengan kapal tu kan. Ya, pelantar minyak Deepwater Horizon ni pun karam akhirnya... :'(

Kesimpulannya, filem ni memang sedih. Sepanjang tengok tu rasa macam sedihnya orang lain yang kena akibat kecuaian dan sikap endah tak endah daripada pihak lain. Wuwu..

Apapun yang paling sedih, di akhir filem ada ditunjukkan gambar-gambar sebenar mangsa yang terkorban dalam tragedi Deepwater Horizon ni. Some of them adalah hero-hero yang sanggup mengorbankan diri demi kawan-kawannya yang lain. Wuwaa :'(

 Dan mayat-mayat mereka tidak pernah ditemui sehingga kini... :'(

P/s: berbaloi tonton filem Deepwater Horizon ni di cinema. Selain efeknya yang menarik, dalam gelap juga, kau boleh rasa sebak dan nangis sorang-sorang. Wuwu T_T