Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Friday, 18 September 2015

Busy Book Tutorial : Jahit Buku Felt

Salam.

Tutorial Busy Book (Klik link di bawah untuk baca)
#1: Cara jahit buku felt


Ya, agak lama projek busy book ni terkandas sebab kemalasan yang melimpah-ruah. Apapun, sebelum kemalasan tu bertambah, aku cadangkan sape-sape yang nak buat Busy Book ni, better siapkan dulu buku nya tu, sebab bila dah siap buku, baru kita jadi semangat nak penuhkan buku tu dengan aktiviti2 busy book! So, jom jahit buku felt. Hahaha~

Material

1. Kepingan kain felt pelbagai warna
(size terpulang ikut anda, aku buat size 12 x 6 inchi, so that hasilnya bentuk segi 4 sama)
2. Gunting, jarum, benang

Cara Jahit Buku Felt
1. Susun kepingan2 kain felt tu rata-rata, pastu sepitkan dengan sepit kertas supaya masa kita jahit tu, susunan felt tak senget-benget. Buat satu garisan pembahagi tengah pada kepingan felt yang paling atas, dan yang paling bawah (belah luar) dan boleh start menjahit. Matikan benang, dan mula jahit daripada bawah (belah luar) macam dalam gambar atas tu. Aku jahit guna 2 lembar benang.

2. Tarik benang sampai habis pastu bawak semula ke belakang (belah luar), cucuk balik kat tempat mula2 cucuk tadi. Pastu haa boleh lah menjahit macam biasa. macam jahit jelujur tu, tapi kena buat ulang-alik sikit sebab nak bagi kukuh sikit. Aku tak tau camne nak explain. Huwarghh, korang tengok je lah gambar ek, haha


Tipsnya adalah, jahit je sesuka hati ikut garisan pembahagi tu, dan pastikan jahitan anda kukuh

Tu je, hahaha...entah apa nama jahitan tu pun aku tak tahu lah...haha (tu pun ada hati nak buat tutorial ek). Pastu, untuk bahagian terakhir jahitan buat sama je macam masa mula-mula nak menjahit, then matikan jahitan.


Siap! Okay pic bawah ni hasil jahitan pada belah luar. Memang tak kemas sebab simpulan 'matikan benang' tu belah luar, tapi takpe. Kita abaikan je dulu semua tu, cantik-cantikkan cover ni kita buat masa finishing je nanti ye..


***************************************
Ni pulak hasil lepas jahit wording 'Busy Book' pada cover. 


Toddler amat tertarik dengan color yg colorful, so color sangat penting dalam pembuatan busy book kita. Jadi, itu saja. Owh ya, untuk busy book edisi Lynndamya ni, chewah~ Aku nak masukkan some rutin yang bagus untuk anak-anak seperti bangun pagi, kena selak langsir buka tingkap bagi angin masuk, pastu kemas katil dan sebagainya. So, semua tu aku akan buat dalam busy book ni.



Next Tutorial : Rutin Bangun Pagi I
Stay tuned~~~

3 comments:

nur anis said...

comel!!

Syadiya Khairul said...

comelnyaaaaaaaaa

Mommy Cici said...

alamak babe sayang you la . siap bagi tutorial. kalau i senang i nak carik kan tu lah pastu boleh ikut u step by step >,<