Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Tuesday, 19 July 2016

Pengalaman Balik Kampung Naik ETS Train (Part1)

Salam (n_n)


Haa...best ke balik kampung naik ketapi ni? Jawapannya adalah, sangat best sebab first time kan. Hahah..so, pagi raya kedua tu, kami naik daripada stesen ketapi Ipoh kat bawah ni, vintage gila~


Awal-awal puasa lagi aku dengan suami aku dah setelkan pasal tiket, sebab takut habis pulak kang, tak beraya di Johor aku jawabnye, hihi~

FYI, kami kena naik dua buah ketapi sebab perjalanan ketapi daripada Ipoh ke Johor, memang akan kena transit di stesen Gemas. So, camnilah rupa tiket kami...ada 2 keping untuk setiap sorang.


ETS ni dia macam komuter jugak, dia jenis ketapi yang moden, guna elektrik dan lebih selesa berbanding KTM. Kalau ikut jadualkan, perjalanan kami ni take time lebih kurang 9 jam! Lama gila, aku siap beli buku cari perkataan tersembunyi, beberapa bijik komik Ikhtiar Hidup, dan juga seketul Brick Game ni sebagai persiapan untuk mengelak keboringan melampau dalam tu...


Sekali rupanya, tak boring pun. Sebab boleh jalan-jalan, plus aku sendiri tak dapat nak tidur sangat sebab excited naik ketapi, hihihi~ Dalam ETS ni ada mini kafeteria, so haruslah di-explore juga kan...hahah

Menu dia ada bihun goreng, nasi lemak dan nasi himpit dengan rendang, tu sempena hari raye aku rasa. Pastu, air 3 in 1...aku dengan suami aku beli air Nescafe 3 In 1 je...

Then sampai kat stesen mana entah, area Negeri Sembilan lah, bahagian gerabak aku dah tak ramai orang. So, time ni lah masa untuk....SELFIE!!!

Seat-seat belakang tu semua mengadap ke depan, seat kitorang pulak mengadap ke belakang...so memang bebas untuk bergambar tanpa segan silu, siap tukar-tukar seat hoi~ :p


Pintu yang menghubungkan setiap gerabak pun canggih tau, korang kena touch dekat bahagian bulatan yang ada dekat pintu tu haa..nanti dia automatik terbuka, dan lepas tu automatik tertutup sendiri.

Part toilet dialah yang paling best, sebab luas, bersih dan mesra OKU...memang selesa! So, lepas beberapa stesen lepas tu, kami pun sampai ke Gemas, dan tunggu untuk tukar ke ketapi yang seterusnya iaitu ketapi jenis KTM...ala, yang jenis besi-besi tu..agak old school jugaklah... masa kat Gemas tu, ada lah KTM tu lalu...suami aku siap cakap apa,

"Nasib baiklah kita bukan naik ketapi yang tu..."

Aku pun macam, Eh, dia tak tau ke itulahhh yang dia akan naik sekejap lagi~ Hahahah! So, nak tau best ke tak naik KTM tu, sila lah tunggu next entry ea..haha :p

P/s: KTM tu gegau-gegau sikit, senoneng kepala aku masa jalan nak pegi toilet T_T

7 comments:

Shila said...

oo..
da ada ETS ya sampai Gemas?
baru tau. hihihi.

Mommy Cici said...

sonoknya jalan jejauh naik kete api. hari tu I gigih plan nak ke penang naik train. tapi plan je lah. hahaha . teringin jugak nak duduk lama lama dlm tren/ lagi best yang siap ada katil tu

eima said...

yg ets ni yang terbalik ari tuh kan .. hehehe

dgr cite laju .... cuma utk ke utara je ... selatan naik yg lama

Husna Rahman said...

ha'ah la mcm best je ETS tu..super selesa

Maria Firdz said...

wah.. teruja pula nak naik... tunggu anak-anak dah besar dulu... hehe... jenuh plak nak mengusung dua anak sekali... tapi tetap nak naik juga ets ni satu hari nanti...

ct cheery said...

Ets xpenah try lagi...mcm nak try ja balik utara naik ets

Anonymous said...

Sis..kerusi yg mengadap 4 org yg sis duduk tu dlm coach apa ya.