Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Saturday, 29 September 2012

6 Idea Untuk Gaya Hidup Yang Kreatif dan Jimat !


Hi :) Aku tengok orang sekarang ni lebih gemar tukar yang baru daripada
membaiki atau mengubahsuai. Tahu tak, orang-orang Barat sebenarnya lagi
gemar membaiki or mengubahsuai sendiri barang-barang terpakai mereka
kepada sesuatu yang kreatif dan boleh diguna hari-hari.


Sebab tu, rumah-rumah mereka ni tak lengkap kalau takde bengkel or loteng
yang jadi stor pelbagai alatan pertukangan mereka. ;)


So, kat sini aku nak kongsikan betapa mudahnya mereka mencipta sesuatu
untuk kegunaan harian dalam rumah mereka, hanya dengan menggunakan
bahan-bahan buangan yang kita selalu anggap tak berguna lagi :)


Sangat mudah ye tuan-tuan dan puan-puan :D, first kita tengok yang ni dulu :



1. Rak daripada botol/ tin minuman/ tin besar/ cawan plastik dan sebagainya
(tapi jangan pula letak barang yang terlalu berat, ikut kesesuaian lah ye)

Tahap kreatif : 10/10



2. Tempat letak bahan bacaan menggunakan botol terpakai

Tahap kreatif : 10/10



3. Rak daripada susunan buku

(Opz, tapi kena pastikan betul-betul buku tu memang dah tak digunakan, kot-kot
terambil komik favourite abang, memang naya :p Dan kena gunakan gam bapak
gajah kalau nak lekatkan buku ni, hihi )


Tahap kreatif : 8/10



4. Bekas letak pensel daripada buku tebal
(hah, sape yang ada lagi Yellow Pages tu boleh lah cuba buat bekas ni)

Tahap kreatif : 5/10



5. Dekorasi lampu guna bulb lampu terpakai
(ini sangat cool, rasa nak buat esok jugak, sape nak bagi bulb lampu free untuk aku~)

 Tahap kreatif : 10/10



 6. Bangle / Gelang tangan daripada penutup tin minuman
(okay, aku rasa nak pakai, tapi malas nak buat, tengok je dah nampak lecehnya
nak buat, tapi coOL)

Tahap kreatif : 8/10




Dan kat Malaysia ni, pergi lah area Felda, memang banyak gila style pasu bunga
dia buat daripada tayar terpakai macam ni :

...



...





Setuju ? :) Kreatif juga orang kita kan (n_n) So, janganlah membazir sangat, 
selagi ada, boleh lah try buat benda-benda yang kreatif dan jimat. Kalau tak
pandai, research je lah kat internet, banyak lagi idea best untuk dicuba.


Okay, itu saja, thanx sudi baca :D







4 comments:

Sarah Mohd Saleh said...

sgt kreatiffff.aku da kumen offer untuk order 30 bantal tu..msj kau kat num 012 tu pon dah.bg emel pon dahh.wehuuuuuu

zila manaf said...

kretip2

Nong Andy said...

ya.. memang kreatif...

tapi yg buku tu.. hehehe.. tak sampai hati hehe..

Nurrul said...

Berminat pulak adik nak buat yg lampu tuh.. akak tak ada tuto ke ? nanti kalau dah buat.. bagitahu adik kay :D