Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Thursday, 23 March 2017

Kisah Terhantuk di Sebijik Kafe Kucing

Salam :)

Kalau korang nak tahu, ni semua adalah entry tergendala akibat pembawakan baby yang membuatkan aku malas gila nak buat apa-apa termasuklah update blog. Maaf ye baby, kamu jugak yang disalahkan~ Hahaha! Okay, tanpa buang masa, entry kali ni nak review cafe kucing pulak area Bangi ni. Baru je bukak awal tahun ni... So, jom tengok best ke tidak :D

CAT SIGNATURE, BANDAR BARU BANGI


Okay, mula-mula aku akan bagitau satu rahsia yang mereka tak war-warkan dalam FB Page mereka iaitu:

Kalau nak tengok kucing kat tingkat atas, kena bayar lain.

Maksudnya, kalau korang datang just untuk melawat kucing-kucing tu je tapi tak nak makan kat situ, pun BOLEH!

Bayaran masuk tengok kucing:
Adult: RM10
Kids (12 years above): RM7

Masa kitorang sampai kat situ, bau gulai tempoyak ikan patin daripada kedai Temerloh di sebelah sangatlahhhhh menyelerakan dan begitu menggoda sekali, tapi dek kerana aku nak sangat main kucing, so kami pun kuatkan iman untuk makan jugak kat Cat Signature. Kalau lah aku tau, boleh datang main kucing je, memang aku makan kat kedai sebelah tu dowh~

Sampai-sampai je teruslah pergi ke kaunter untuk order. Aku order kuew teow goreng pedas, suami pulak order nasi goreng kampung pedas :D Pedas-pedas belaka, you all~

Macam biasa, air sampai dulu. FYI, gelas tumbler tu korang boleh bawak balik okay. Tu sebabnya kenapa harga air minuman kat sini boleh tahan mahalnya, sebab dah dicaj sekali dengan tumbler tersebut. Aku tak surelah kalau datang lagi dengan bawak tumbler sendiri akan dapat diskaun untuk air ke tak...dah lah agak mahal, orang belakang boleh slumber je tinggalkan tumbler diorang atas meja....gua dah rasa nak amek pastu jual~ Hahaha!

Satu yang aku suka, servis diorang. Masa mula-mula makanan kitorang sampai, kitorang berselfie sakan lah kan. Yelah, orang jakun :p Tapi aku pelik apesal staff yg amek order kitorang tu macam tertengok-tengok je pastu tanya rasa makanan okay ke tak... aku cakap belum makan lagi, syok ambil gambar...haha...

Tapi, tak lama pastu dia tanya lagi, rupa-rupanya dia bgtau order kitorang tersalah, belum di-pedas-kan lagi rupanya...tu yang jadi sebelum dan selepas tu :D Nasi goreng dia versi pedas memang sedap!!! Kuew teow dia je pedas gila, tak tahan pulak aku...wuwu then okay, dah kenyang baru boleh pergi main kucing!! Yeahhh!!

Kucing putih ni besar gila sebenarnya tau...


Kiri: Kucing Munchkin si kaki pendek... Kanan: Kucing Parsi

British Short Hair (keje asyik nak gigit tangan aku je~)


Memperkenalkan, inilah kucing jenis Ragdoll yang harga dia mencecah belasan ribu kalau masuk Malaysia!! Mahal gilaaaa nak mati! Dah lah tido je, memang aku gigih nak tarik dia keluar daripada rak tu sampai aku berjaya memalukan suami aku dengan jayanya~ Hahaha..

Terhantuk kat rak kucing

Kucing mahal dah depan mata dowh, takkan nak tengok jer~ Tengah-tengah gigih aku bersujud depan kucing tu, dapat je capai badan dia terus aku bangun nak tarik keluarkan beliau, sekali terhantuk pulak kepala aku kat rak belah atas yang terjojol sikit tu. Aku dah nak maki je rak tu.... bongok betul buat design terjojol-jojol macam tu. Agak bergempita jugak lah bunyi hantukan tu sampai semua yang ada terdiam dan pandang arah aku. Sian suami aku masa tu, mesti dia rasa nak menyorok time tu...HAHAHA!!

Best ke main kucing di cafe-cafe camni?

Best ke? Pada aku, TAK BESTTTT~~~ hahahaha...sebab:

1. Kucing mahal ni jenis kuat tidur, pastu sombong. Diorang tak friendly macam kucing local.

2. Diorang dah diberi makan secukupnya, tu yang membuta je. Ajak main-main pun diorang mampu tengok je, pastu pejam mata balik. Grrr~

3. Diorang cepat stress bila orang ramai-ramai kerumun diorang. Nak privacy lah kononnya, tak suka ramai-ramai~

4. Diorang tak aktif macam kucing local. Terbaring sesaja dan kurang mengeow dengan kita. (sentap kucing tak nak berbual dengan aku)

5. Sesak. Kalau kau masuk time orang tengah ramai, kemungkinan besar kau tak dapat kucing. Semua dah kena 'book' dengan orang yang datang awal. Kena tunggu kucing tu lari or orang tu blah baru kau dapat peluang amek kucing tu pulak.

6. Rak terjojol. Kanak-kanak macam aku mudah terhantuk...

*************************************
So, ikut pengalaman aku sendiri, cukuplah dah dapat merasa main-main kucing mahal di cafe-cafe macam ni. Nak pergi lagi? Erm, tak kot~ Balik rumah nenek aku lagi best, kucing semua manja, cergas dan aktif sentiasa. Hahaha~


P/s: selfie seketul bersama kucing parsi yang tido tak reti-reti nak bangun~ Location cafe ni korang waze sendiri je lah ek..hahaha

Wednesday, 22 March 2017

Review Western Food Paling Sedap di Kulai, Johor

Salam (n_n)


Hari tu aku satu family jalan-jalan cari makan dekat area AEON Kulai, then decide lah makan dekat Restoran Young Arif. Tengah dok makan2, rupanya sebelah restoran tu ada sebijik cafe western food nama Major Street. Gila tak perasan pun selama ni? Serius tak perasan! Tengok ramai je yang masuk makan kat situ, so mak aku kata nanti boleh try lah makan kat situ.

So, aku pun memulakan lah tugas membaca survey berkenaan cafe Major Street ni~ dan tak sangka pulak ramai yang beri positive feedback tentang Major Street, daripada deco, makanan, service sampailah ke rasa makanan tu sendiri diorang kata memang tip-top! Aku ape lagi, dah tengok semua komen memberangsangkan, memang harus terjah lah kan!

Pakai sememeh je sebab cafe nya dekat gila dengan rumah~ hahaha so tak yah nak dress up sangat lah mak buyong oii~ :p sekali tengok gambar dah macam bibik pulak ..hahahah

So, bila menu sampai, agak rambang fikiran sebab tak tau nak order apa..sebab menu takde gambar, so 'rambang mata' tak boleh di-applykan di sini, kita guna rambang fikiran je lah :p At last, macam biasa mak aku manusia yg paling susah nak decide order apa....maka ini lah dia makanan2 kami :D

Chicken Nachos Rm12.90 (sesuai makan ramai-ramai sebab portion banyak)

Chicken Rice Grilled Chicken Rm13.90 (sedap!!!)

Beef Roti John Rm7.90 (ni abah punya, pun sedap jugak!)

Fish and Chips Rm14.90 (sedap tapi isi ikan dia macam halus sangat, tepung je besar..hahah)

Spaghetti Seafood Aglio Olio Rm14.90 (adik aku kata sedap)

So, tu lah dia antara menu yang kitorang pilih hari tu. Semuanya sedap2 belaka! Banyak lagi menu yang aku tengok ramai rekomen sedap, antaranya skewer mushroom soup diorang. Memang akan pergi lagi next time sebab berbaloi dengan harga dan kesedapannya. Makan 5 main food + 3 air + 2 air suam : RM95 je!!


Sekian, review Cafe Major Street, Kulai daripada aku~ gigih nak makan kat sini jugak masa balik Johor hari tu sebab lepas tu aku hanya akan balik johor semula lepas bersalin. So, before aku berpantang, haruslah melantak western food ni dulu ek...haha :P


P/s: ramai yang buat birthday party dan dinner di sini tau. Sangat happening, semoga sukses Major Street Cafe :D


Wednesday, 8 March 2017

Review Novel Kunci by Ismi Fa Ismail

Salam (n_n)
Akhirnya nekad jugak aku beli latest novel daripada beliau ni. Ismi Fa Ismail, aku minat novel beliau sejak siri 'Jangan Baca Novel Ini' lagi. Seriously, she's a very talented writer yang sangat tidak cliche dan novel dia sangat - WOW!


So, Kunci dah dalam genggaman aku sekarang ni. Meh aku review sikit.


Seperti biasa, novel-novel daripada Ismi ni takkan ada sinopsis di cover belakang dia. Yang ada, hanyalah kupasan lanjut tentang tajuk novel tu sendiri. So, akan buat kita tertanya-tanya apakah yang di ketengahkan dalam novel ni sebenarnya? Kunci tu sendiri melambangkan suatu benda yang penting, dan juga simbolik kepada kebebasan. Tapi, adakah itu yang diceritakan dalam novel ni?

Haa...aku pun tak tahu weh. Sebab tu aku suka gaya penulisan Ismi, dia boleh kaitkan something tu dengan sesuatu yang sangat jarang untuk difikirkan oleh orang-orang biasa. Ianya sangat disturbing, seriously!!

Aku bagi sikit jelah antara ayat dalam novel ni, ni adalah monolog salah sorang watak dengan babynya di dalam perut :


...
...

Maksudnya apa dowh? Maksudnya before ni memang mak dia dah selalu makan tikus untuk isi perut~ dah lah tengah ngandung, can you imagine mak dia makan tikus masa ngandung??? Erkk... apapun, jangan terus kecam. Sila baca dulu ya the whole novel ;)

...

Buat masa ni, beberapa pages yang awal pun dah cukup untuk buat aku teruja. Dah teruja-teruja tu, sambung lagi baca sampai page 30 lebih, phew~ seram pulak kat situ! Nak2 aku baca time tu dah dekat jam 3 pagi...so, bagi yang meminati novel genre seperti ini dan benci baca novel cinta, aku sangat rekomenkan ia untuk korang...


Aku beli kat Borders hari tu, harga dia RM25.90. Mana-mana pun sama, kecuali kalau beli kat POPULAR, situ memang dapat diskaun sikit. Btw, novel-novel beliau ni bukan keluaran FIXI ya, ni keluaran daripada syarikat penulis tu sendiri. Hehe.. apapun, Kunci by Ismi Fa, is worth to read :)

Antara Novel BESTSELLER lain daripada Ismi Fa Ismail adalah:



P/s: semua pun best! Masih ada lagi kat kedai-kedai buku sebab demand yang tinggi. Selamat membaca! :D


Monday, 6 March 2017

Logan Movie + Strawberry Popcorn

Salam (n_n)


Yahoo! Semalam dapat kuar jalan-jalan pergi IOI City Mall. Lama tak pergi jalan-jalan kat mall besar katanya~ Btw, semalam kitorang pergi dating naik Uber kot~ Hew..hew..hew.. ni kali kedua kitorang dating naik Uber. Sangat mudah, sistematik dan menyenangkan kehidupan kami. Hahahaa!

So agenda pertama sekali apabila sampai adalah beli tiket wayang. Citer apa? Citer Logan lahh~~ favourite suami aku ni..hahaha

1. Tonton movie Logan


You know what, even aku tak lah fanatik dengan X-Men, tapi cerita ni berjaya buat aku macam...Alahaaaiii~~ sedihnyaaaa~~ touchingnyaa~~~ damn, cerita apakah ini~~~ wuwuwu~~ btw, agak menyesal lah sebab aku konon taknak nangis dalam cinema semalam. Tak pasal-pasal kuar wayang gua tak boleh move on~ kahkahkah!


Ni anak Logan. Aku admire gila watak dia dalam movie tu sebab dia sebijik macam Logan, cuma bila ada musuh cederakan orang yang dia sayang, memang dia mengamuk tu macam harimau kecik yang ganas, tapi comel. Sebab dia cakar2 tu sambil jerit2. Harimau kecik sangat kau ni, comel! Hahahah~

Tapikan, at least aku cuma sedih gila masa ending cerita ni je. Kalau nak bandingkan dengan peminat2 X-Men sejati macam suami aku ni, seluruh movie ni buat dia jadi sayu. Sebab? Dia 'membesar' dengan childhood yang penuh teruja dengan aksi superhero-superhero ni. Daripada kecik sampailah ke besar nak masuk 30 series ni haa...mana tak sedih? Aku tak boleh cakap sedihnya part mana sebab nanti spoiler bagi yang belum tengok movie ni... so, tu je aku boleh cakap. Peminat sejati X-Men akan rasa sedih bila tengok realiti kehidupan superhero mereka bila dah tua, sakit dan lemah. Siannn... :(

2. Popcorn Strawberry GSC
Owh ya, semalam aku ternampak iklan kat bawah ni haa, terus gigih beli popcorn rasa srawberry ni. Melting gila iklan dia~


Sambil beratur sambil mintak maaf awal-awal kat suami lah sebab aku takut rasa dia tak sedap, tapi aku nak jugak, tak kira.. Hahaha~ rupa-rupanya, rasa dia sedap nak mampos! Sedap gila kot! Aku tak boleh berhenti makan! Setiap kali suap, setiap kali tu nak cakap sedapnyaaaaaa~ Hahaha.. dia punya sedap tu sampai aku gigihlah bawak balik popcorn tu ke rumah. Selalu kalau popcorn original tu duk makan separuh je mampu, pastu kua wayang tinggal je malas nak bawak. Hahah :p btw popcorn strawberry ni ada dekat GSC je kot?

3. First Time Makan Ramen


Ini paling lawak. Seriously, aku ala-ala teringin nak makan ramen. So kitorang makan dekat BBQ Chicken Restaurant dalam IOI tu. Restaurant ni memang terkenal dengan hidangan resepi ayam bbq korea diorang. Memang sedap! So, kitorang order ayam tu dengan Egg Ramen.


First time makan dowh, sekali pandang macam maggi kari kat kedai mamak. Dengan gambar jauh beza daripada dalam menu, dalam menu ada telur mata. Sampai kat kami, hancur dah telur tu takde mata terus, buta~ Relax lagi, sampai part suami aku rasa. Belum habis suap dalam mulut dia dah tergelak pasrah. Aku pun dah kenapa, terus suspen nak makan...hahaha!

Rupanya dia tergelak pasrah tu sebab rasa ramen tu tak ubah macam rasa meggi makan kat mamak. Hahaha! Serius lah, ramen tu cam meggi je ke sebenarnya? Abis tu kenapa budak2 kpopers ni suka sangat makan ramen ek? Kan sama je rasa beliau macam meggi.. Aku ingat adalah rasa sesuatu yg lain dalam rencah dia ke apa, rupanya tak pun! Hadoi, tertipu rasa :p Daahhh kitorang duk makan ramen tu sambil ketawa pasrah memikirkan rasanya yang sebegitu. Maggi paling mahal pernah kitorang makan itu lah dia, Rm11.90. Ramen + telur buta mata~

Duk mintak maaf je kat suami...

"Sorry~ sorryy....saya ingat ramen ni sedappp~ Hahahaha!"

Btw, nasib baik pilihan kami tepat tentang hidangan ayam tu haa. Terasalah pedas, manis dan bbq dia tu. Ayam, memang sedap gila. Crunchy dan sos dia buat kami melting dan terus mengabaikan rasa ramen yang lucu itu. 9 pcs ayam cukup untuk dua orang, harga RM31.90. Amek kau~ sekali-sekala nakk... tengok gambar tu pun dah buat aku terliur dah sebab sedap gila rasa dia...hahah :p

So, itu lah dia kisah dating dengan suami, semalam~ Beliau yang merupakan peminat sejati X-Men sangat susah untuk move on daripada movie terakhir Hugh Jackman sebagai Wolverine sebab beliau kata, takde orang lain yang boleh ganti watak dia sebagai Wolverine tu...wuwuwu...

Punyalah suami terbawak-bawak, sampaikan dia terlelap kejap malam tadi, pastu bangun-bangun terus sebut...

"Wolverine..."

Diaaa mengigaauuu~~~~~

Mengigau Wolverine ngko, unik tak? Aku yang tengah baca novel baru kat sebelah dah tergelak-gelak dah. Hahahaha!


P/s: Btw, nilah novel baru aku tu. Dapat gak beli. Nanti aku review ;) Hihi~