Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Thursday, 13 June 2013

Setelah beberapa hari belajar Sketch Up....

Salam semua. Semalam, aku try-try guna semula Sketch up ni, lepas beberapa bulan
aku tak guna. Haha, agak terkedek-kedek jugak nak faham, tengok apa aku buat untuk
practice beberapa hari ni :

Aku tak tahu lah ni tong petroleum mana aku sketch nih
Ni kononnya aku nak buat rumah banglo yang ada garaj kereta, tapi baru sampai garaj yang buruk ni
je aku dah surrender~ Puihhhh
Okay, nampak tu dah ada asas-asas banglo gedabak dah tu~~hahaha


Dan akhirnya.....
warghhhhh !!! Siap gak sebijik rumah banglo aku nih !


Ketinggian rumah ni memang banyak kali aku tinggikan lagi, sebab bila aku letak je model tu
dekat beranda belah atas rumah tu, kepala dia terhantuk kat siling atas rumah tu (-_-')

Sempat dia mengaduh kat aku.... (O_O')





Lepas tu, aku explore mcm mana nak color
dan letak texture pulak, haha best !



Ini ibarat main focus rumah aku, chewahhh~~
Bahagian dalam rumah, masih kosong, aku belum tabah nak buat :p
Pandangan dari ruang beranda atas kepada bahagian main focus rumah

Okay, actually konsep rumah yang aku buat ni walaupon buruk, tapi agak hampir menepati
ciri-ciri rumah idaman aku. Aku suka rumah yang ada unsur-unsur alam semulajadi, macam
ni :

1. Ada unsur-unsur kayu


2. Ada unsur air (mengalir tenang)
(ini memang betul2 serupa macam apa yang aku nak, aku nak ada air mengalir di dinding
sebesar ini !)

dan aku nak rumah aku berwarna hijau, dan terletak dalam taman yang hijau.



Maka...



rumah yang aku design tu jadilah begini,


Dari pandangan beranda atas :





Dan ini full view daripada bahagian depan :


Okay tak ?? Haha

Just perfect for me :D


Ada kayu, ada air mengalir kat dinding, takde pagar, banyak tingkap cermin,
dikelilingi pokok dan daun-daun hijau...

Lepas ni, nak explore macam mana nak buat perabot pulak, nanti aku update.
Terima kasih sudi singgah sini (n_n)



17 comments:

Sue-Rya Qistina said...

pergghhh..cantiknya!!
kagum dibuatnye :D

Lynn Damya said...

Sue : haha terima kasih sue, byk lg sy nk kena explore nih :D

reenapple said...

Wahhh.. aku kagum dengan kau. Ajar aku.. Nanti boleh la aku design rumah aku nanti. ehhh. :P

Afiqah Adzan said...

Cantik sangattt

nuyui a.k.a miss YUI said...

sgt cntik...

eima said...

ko ni dik belajar arkitek ke hape ni ....

Tinta Lana said...

Salam.

Ak suka pakai sofware ni..tapi takdan nak explore sgt.. seronok dak buat sesuatu tu, nampak 3D ^_^



Chic Na said...

wahhh seronoknya main sketch ni. tp kalo kita xreti la kot. huhu..

JungRara said...

rumah banglo yang kayu2 tu sumpah cantik! nanti u designkan rumah i k...hihi

Zaza said...

lynnnnnnnnnnnnnnnn...cantik sgt..waaa...jeles tgk..hehe..serius cantik..nak jg rumah mcm ni nanti =)

Lynn Damya said...

reenapple : haha boleh munye~~ :p

Thank you afiqah dan YUI :D

Eima : haha bukanlah kak, saje nk belajr tambah skill lain :D

Lynn Damya said...

Lana : wah kau mesti dh hebat kan, sbb lama dh explore, aku baru nk guna2 je ni :p

chic Na : haha try lah, lama2 mesti reti

Jungrara : haha boleh2, :D

Zaza : yeeeeeeeeeeeeeee~~ hahaha time kasih, haha boleh2 :p

SAMIQA ♥ said...

wowo !!!! Terpegun !! Kreatifnya akak !! Nurrul nak buat mcm nie.. tapi entah berapa tahun boleh siap.. :(

hana hadi said...

cantiknya.. cmna nak buat ni.. hana pun nak design rumah sendiri

Lynn Damya said...

Samiqa : haha terima kasih, ini akak pon try2 je dik, try lah, bestttt :D

Hana : thanx dear, haha xtau nk explain cmne, kena try and explore sndiri.hehe :D

nurdani said...

hahahahaha

ayat terhantuk tu lawak tahu? hahaha.

bedak said...

Haha..terbaik..senang je. Tinggi umah biasa 11 kaki (3300).insy tak terhantuk kepala tu lagi...baru sket dah cantik.Kalau lama-lama mesti power.

http://justconteng.blogspot.com/2014/05/presentation-bak-pelukis-handalan.html