Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Thursday, 19 April 2012

Eee Yucks Perempuan Pengotor !


Assalamualaikum and hi readers. Okay2 aku tengah hot sangat
ni dengan perangai certain kaum aku yang sangat tak
bertamadun, tak bertanggungjawab dan pengotor ! grrrrr...


Hari tu masa aku jalan kat Jusco, tengah lalu kat deret-deret
kedai dalam mall tu, tiba2 keluar sorang awek ni keluar daripada
Post Office yang memang ada dalam mall tu. 


First impression, daripada uniformnya yang ala-ala kerja
pramugari kat Air Asia tu, dengan hot mantap semua cukup ahh,
jalan pon catwalk bagai tiba2 dengan selamber badak kerbaunya
dia campak kertas kat tengah2 laluan tu....


Okay, mungkin dia dah terbiasa sangat dengan habit buang
sampah merata-rata sebelum ni, sampaikan bila dalam mall
yang lantainya selalu licin, bersih dan takde langsung sampah
tu pon kau nak cemarkan??


Eh come on lah minah, kawasan tu bersih tau, sampah
yang kau buang lak tu sangat menyerlah kat situ...Depan post
office tu ada kerusi untuk pengunjung berehat, memang ramai
yang tengah duduk situ dan menjadi saksi bila awek tu
keluar je post office terus baling resit tu ke tepi.....



Sungguh kurang ajar di situ, aku yang time tu tengah lalu kat
belakang ala-ala terkagum sampai rasa nak pukul je minah tu,
arghhh geramnya aku dengan orang yang buang sampah
merata-rata ni !!!!!


Pantang betul haku ! >_<


Ni lagi satu kes, yang memang dah beribu kali jadi.
Standard lah duk kat kostel kan, masalah-masalah di toilet
memang akan mengganggu ketenteraman jiwa dan minda.


Aku bukan nak malukan or jatuhkan kaum sendiri ke apa,
tapi hadoi.....kau dah basuh segala tupperware kau dekat sinki
tu lepas tu tak reti-reti ke nak bersihkan sinki tu semula??


Then before kau basuh tu, kau tak reti ke nak buang dulu
sisa-sisa makanan kau tu ke dalam tong sampah?? Ye lah
mungkin orang-orang jenis ni kat rumah lepas makan main
tinggal je kot, pembantu rumah yang kemas segala, kan?


Ini sangat lahhh menyusahkan dan mengganggu tau tak.
Aku nak sound orang tu pon aku tak tahu, yelah masuk-masuk
toilet je tengok sinki dah kotor camtu, tukang buatnya
tak nampak dah, cabut kot~ (-_-') grrr....


So, tu aku cakap, orang Malaysia ni ramai jugak yang
pemalas. Tengok lah kat negara kita ni ahh, macam-macam
kempen dah dibuat seperti Kempen Senyum, Kempen
Nilai-nilai Murni, Kempen Tandas Bersih, Kempen Jangan buang
sampah merata-rata, kan? Semua nak kena ingatkan, semua nak
kena kempen, bosan !


Cuba lah buat je sendiri, bertanggungjawab sikit, haishh...
Tak hairanlahhh kes buang bayi makin banyak~ Huh !


5 comments:

nur fatinah mohammad shariff said...

isu tandas tuu mmg selalu ade. eiii. geli tau kalau nak gune sinki. saki baki mknan dorang tak reti nak buang dlm tong sampah dulu. pelik. tak reti gelii ke dorang tuuu ? eiiii~ -,-

nurmujahidah said...

yang makanan ok lagi,, bab pads tu lagi tak menahan,, grrr

zaza iman said...

yup isu tandas tu kerap tjadi, kadang dh xreti nk tegur...

cici tembikai said...

babe sokong lagi2 bab sink tu. masa kat plkn, kat kem paling penting KAT RUMAH SAYAAA -,-'' main campak je . kalau sisa halus2 okay lah ni besar gajah , nasi2 bagai . konon dorang jijik nak pegang , tapi ingat banyak plak i dapat gaji nak pegang sisa nasik dia . grrr geram okay

sebab tu lah , i kureng gemar orang ramai2 datang rumah . bukan tak sudi terima tetamu tapi -,-'' ada yang mak pak tak ajar anak flush , nak aku jugak flush kuning2 tu -,-'

and yg paling i rasa nak pengsan , last year kot masa raya . okay rumah i kan flat so bilik air dekat dapo. lepas tu keluar2 bilik air, kat depan tu ada penyodok, sebelah kanan ada sink , atas tu ada plastik utk letak sisa makanan and bawahnya tong sampah besar2 alam, orang buta je tak nampak and guess what , entah betina mana , dia buang pad dengan bungkusan tu kat penyodok . tak malu tak bertamadun , tak berpelajaran and sebagainya. grr my mom bagitahu i masa semua dah balik, kalau i perasan time tu jugak, mmg i lelong pad dia tu . tak kisah lah bersih / kotor, still . grrr

Sarah Mohd Saleh said...

ohh yess yg psl asrame tuh aku selalu tjadi.geli siuttt.pastu btakung segala mcm sisa smpah die ktsitu..rase mcm nk psg alarm jer