Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Friday, 23 August 2013

Percubaan Pertama Guna Natural Vision Eyewear !

Salam semua.


Masa aku kecik, aku tak suka gila pakai cermin mata. Tapi aku nak tengok Tv, tapi tak
suka pakai cermin mata. So, camne? Aku rapatkan lima-lima jari tangan aku, dan aku tekap
kat mata aku, so aku dapat tengok TV dengan jelas melalui lubang kecik kat celah jari aku
tu, even aku rabun dan tak pakai cermin mata masa tu. Hehehe...

Sama lah konsepnya dengan cermin mata nih (n_n)

Konsep Natural Vision Eyewear

Natural Vision Eyewear juga dikenali sebagai pinhole glasses, sebab ada banyak lubang-lubang
kecik kat glasses tu sendiri. Actually, benda ni diperbuat daripada plastik je pon, even namanya
glasses.

So, fungsi lubang-lubang kecik pada glasses tu lah yang membantu otak kita mencari titik
fokus dan mampu melatih mata kita yang telah 'out focus' agar kembali ke tempat asal di kornea
mata (ini harus melalui penggunaan yang berdisiplin, selama 15-20 minit setiap hari untuk
suatu tempoh tertentu)

Aku terbaca dalam buku Jerry D.Gray ( Rasullulah is my Doctor),

Cermin mata membantu mata kita fokus pada jarak 6 meter, so kalau kita pakai cermin mata
dan melihat sesuatu yang lebih dekat / lebih jauh daripada jarak tersebut, mata kita terpaksa
membuat suatu titik fokus yang baru, dan hal ini boleh menyebabkan ketegangan pada mata.
Dan jika berterusan, mengakibatkan mata kita menjadi semakin rosak dan teruk.

(sebab tu lah power mata kita makin bertambah dari satu masa ke satu masa, kerana
cermin mata berfungsi untuk membantu kita melihat, dan bukan untuk memulihkan
penglihatan kita)

First Time Pakai

Semalam aku dah pakai, 15-20 minit macam tu, memang nampak cuma aku masih kabur
sikit sebab mata belum biasa dan power aku tinggi sampai cecah 600++. Tapi, insyaAllah
kalau guna secara konsisten setiap hari, aku rasa ada harapan aku boleh tinggalkan je
cermin mata aku kat rumah. Chewahhh~

Tapi, untuk permulaan, memang akan rasa pening sikit, sama macam kita baru2 nak pakai
cermin mata kan? :D

Nak beli ??

Boleh, email aku kat lynndamya@yahoo.com :)

Harga : Rm 50 (dah termasuk postage) 

Okay, nanti sempat aku update perkembangannya ya ! Terima kasih. Harap bermanfaat :D


8 comments:

Anne Nurain said...

roomate aku pakai benda ni.. tapi jarang jugak la.. mungkin sebab dia rasa malu pakai depan kitorang.. hehehe..

zyma_senpai said...

rajin update eyy.. kalau berkesan ingat nak beli jugak..

Tinta Lana said...

Salam.

Perghhh, bisnes minded ko ni, jeles ak,hahaha

Aku alhamdulillah..takda masalah rabun..cuma masalah silau ak..ak takut nk drive malam2..mmg terkepit2 mata duk tahan silau.

Zaza said...

dmya test tau...sbb zaza pun dah bkenan jugak..cuma nk tgk pkembangan dr semasa ke semasa..dlm sebulan dua ke..kalau lyn puas hati baru zaza nak =) zaza pun tinggi jugak power..

mimi zakaria said...

berguna jgk ye bende nie , ingt utk main teropong2 , hehe . sy pun rabun , power dlm 350++ . nnt ade duit sy oder , hihi

nuyui a.k.a miss YUI said...

utk yg ada maslh kabur jela ea?

eima said...

slalu nampak ni kat watsons tp tatau pe kegunaannye ...

hana hadi said...

tengok tv je ke pakai spek ni. mula2 kabur la kan.. pastu lama2 ok?