Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Wednesday, 5 March 2014

Kegunaan Gunting Tumpul untuk Felt Craft




Salam, just for a Quick Sharing ! Ada beberapa crafter yang tanya aku
macam mana aku jahit certain small parts untuk dijadikan corak dekat
bantal handmade aku. Mula-mula, aku ingatkan aku ada kuasa magic,
tapi rupa-rupanya takde. Yang membantu aku menggunting small parts
tu semua adalah dengan menggunakan gunting yang tumpul / tidak tajam.

Gunting tumpul / tidak tajam memang tak dapatlah nak beli kat mana-mana
kedai, sebab yang dijual kat kedai semuanya yang tajam-tajam belaka. So,
try tengok balik gunting-gunting lama korang. Misalnya, dulu korang ada
beli gunting untuk potong kain / felt, tapi korang dah tukar dengan gunting
baru sebab yang lama tu dah tak tajam sangat. Haaaa...pergi cari dan ambil
balik gunting tu cepat! :p

Kenapa Gunting Tumpul / Tidak Tajam Sesuai
Untuk Memotong Small Parts ???

*Small parts : Elemen-elemen corak seperti bentuk bunga, huruf, dan sebagainya



Okay, mengikut pemerhatian aku :


Okay itu lah kronologinya, tapi perlu diingat, tak semua gunting tumpul / tak tajam
menghasilkan potongan yang kemas. Aku ni pun bernasib baik jumpa gunting yang
okay, hehehe...okay itu saja, selamat memotong 'small parts' dengan kemas! :D



3 comments:

Nong Andy said...

Ah... teringat satu gunting tumpul di dapur.. rasa2 nak buang pun ada... so boleh simpan utk kegunaan mcm tu la ye kan lynn?

aisya said...

selalu bab2 gunting ni suka yg tajam aje. senang cerita. haha

eima said...

wahh tips terbaik .. ramai crafter suka tips ni