Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Monday, 11 May 2015

Pencerahan Tentang Affiliate Junction

(Entry sticky post..sila scroll untuk baca entry terbaru yang lebih hot :p haha)

Salam. 

Disebabkan Affiliate Junction dan program Smartshopper ni masih baru, dan memandangkan belum ada siapa lagi pun yang menerangkan secara telus tentang bagaimana ia berfungsi, maka aku ambil kesempatan ini untuk terangkannya pada anda. Harap sudi baca, aku tulis bukan untuk paksa anda join, tapi untuk beri anda kefahaman supaya anda takdelah tertipu if ada orang menyamar nak kelentong anda tentang Affiliate Junction ni, hehe :)

Industri Affiliate Marketing
Industri ini dah lama bertapak dalam mana-mana negara di dunia ni, terutamanya di Brazil. Brazil memang dah kira master dalam industri Affiliate Marketing ni. Kat Malaysia ni pun dah banyak syarikat yang buat teknik Affiliate Marketing ni, contohnya Lazada dan Zalora. Cuma kita sebagai rakyat marhaen tak panggil teknik tu sebagai Affiliate, yang kita tahu selama ni adalah, 'Kita tolong promote barang dan dapat komisen jika barang tu terjual'. And yes! Itulah kaedah Affiliate Marketing ni gamaknya. Guna orang tengah untuk dirujuk oleh orang ramai. Faham tak? :)

Tapi dalam banyak-banyak syarikat yang guna teknik Affiliate ni, takde satu syarikat pun yang buat offline Affiliate. Semua syarikat buat online Affiliate. Online Affiliate ni maksudnya 'orang tengah' tu berbentuk syarikat di alam maya contohnya laman web, blog dll. Contoh syarikat pula seperti:-
i. ZALORA, laman web mereka diibaratkan macam orang tengah (Affiliater) yang dijadikan rujukan untuk beribu-ribu koleksi baju daripada beribu-ribu jenama besar seperti Dorothy Perkins,  Alfio Raldo, River Island dll, kepada orang ramai.


ii. LAZADAlaman web mereka juga diibaratkan macam orang tengah (Affiliater) yang dijadikan rujukan bukan hanya pada pakaian, tetapi segala-gala keperluan dan kelengkapan daripada sekecil-kecil barang kepada sebesar-besar barang elektrik daripada pelbagai jenama even jenama terkenal pun 'guna' khidmat Lazada untuk promosikan barang mereka.



Banyak lagi syarikat lain contohnya Mudah, Amazon, Ebay, Alibaba dll. Pendek kata, syarikat-syarikat 'orang tengah' seperti itu adalah seperti platform yang dijadikan rujukan untuk menghubungkan antara ribuan peniaga dengan orang ramai.

Orang ramai merujuk laman-laman web 'orang tengah' ni bila nak beli barang, padahal jenama yang dia cari tu ada je website sendiri, tapi diorang lagi suka rujuk di 'platform orang tengah' bila nak beli barang. 

So bayangkan sekarang, 'jika laman web orang tengah itu adalah anda'. Orang yang dirujuk itu adalah anda; iaitu seorang individu. Bukan syarikat, bukan partnership. Beribu-ribu rakyat marhaen merujuk dengan anda untuk tahu kedai mana yang best? Kedai mana yang boleh dapat diskaun? kedai mana yang boleh bagi cash rebate? dll lagi pertanyaan.


Dan tugas anda hanya perlu: Aktifkan Mykad diorang, lepas tu rujuk diorang supaya pergi ke kedai-kedai / perniagaan yang dah pun berdaftar dengan Affiliate untuk berbelanja sambil nikmati diskaun / rebat tunai / lain-lain keistimewaan daripada kedai-kedai tersebut. Haa...inilah yang dinamakan OFFLINE AFFILIATE :) Kita hanya suruh mereka pergi je kedai-kedai tu, guna air liur je weh, tak perlu setup-setup webpage bagai gitu~~ lepas tu, anda pun dapat komisen :D Hahaha best kan?? 

Syarikat I Synergy International (M) Sdn. Bhd


Ya! Sebab best lah, maka syarikat I Synergy telah mengambil peluang keemasan untuk menjadi peneraju terulung kepada OFFLINE AFFILIATE SECARA INDIVIDU, yang membolehkan rakyat marhaen macam kita ni menjadi 'orang tengah' (Affiliaters) , sama macam syarikat Zalora dan Lazada tu. Hah suka tak? :D

So, untuk tujuan itu, I Synergy telah melaksanakan projek Affiliate Junction, yang sangat memberi manfaat kepada tiga pihak utama ini iaitu;


i. Ahli Affiliate itu sendiri
ii. Perniagaan / Kedai
iii. Pemilik Mykad iaitu rakyat marhaen macam kita ni

...melalui program Mykad SmartShopper!! Yeahhh!



Btw, apa bendanya program Mykad ni kan??? 



Program MyKad Smart Shopper; iaitu sebuah program yang dijamin dapat memberikan ganjaran bukan saja kepada ahli-ahli Affiliatenya, tetapi juga kepada perniagaan / kedai yang menggunakan khidmat ahli Affiliate dan juga kepada rakyat marhaen macam kita ni!!! Ya! TIGA PIHAK SEKALIGUS DAPAT MANFAAT daripada program Mykad ni! :D Win-win ;)



i. Ahli Affiliate - Aktifkan Mykad dan dapat komisen apabila pemegang MyKad itu berbelanja

ii. Perniagaan / Kedai - Dapat memajukan bisnes, tidak bazirkan wang untuk kos pengiklanan, dan dijamin dapat RETURN CUSTOMER

iii. Pemegang Mykad - Dapat berbelanja dengan bijak di kedai-kedai yang tawarkan diskaun dan rebat tunai

Bagaimana dan kenapa???

Baca seterusnya di sini (Klik)
Entry bertajuk : "Manfaat Mykad SmartShopper Program kepada para peniaga"


P/s: anggaplah ini sebagai ilmu baru untuk kita, hehe :)


15 comments:

Diana Rashid said...

Program affiliate lazada,zalora dua2 akak dah pernah join..habuk pun tak dapat..dapat semak blog ada la..hahhahah...

Tapi affiliuate sweet muslimah setiap bulan akaka dapat hasil nya..palimg sikit rm50 sebulan mesti ada...

Affiliate junction ni akak baru dengar..macam rumit je..kalau akak yang berat mulut ni lagi susah cara ni dari online affiliate..hahahah

eima said...

ok next .... nk tau lagi ni

saudishak said...

Affiliate secara offline ni senang je. Kita kan biasa share kat kawan2, makanan yang best, film yang best, tempat bcuti yang best, tu la tugas dia. Kalau dorang pergi tempat yang kita bagitau tu, kita dapat komisyen. :)

saharudin zaini said...

pertanyaan.

Selepas mendaftar, ada x respon dari syarikat kepada pengguna berkaita pengesahan pndaftaran melalui email, atau update news.

Oleh kerana guna ic, bermakna pintu data peribadi dlam tgn company, ada x jaminan yg data kita tidak akn di ambil atau dijual kepada org ketiga?

ingin tahu...

Anonymous said...

0. Klu beli lesen RM 22,000, pastu register mykad org je, brp tahun mau cover modal lesen ??? tu blum kira untung lagi...

klu x dpt cover modal, tu sbb nk jual pulak lesen....mana ada MLM / Affiliate yang jual lesen...confirm kena kencing....check la phytoscience affiliate, sekali register for lifetime....xde pun bukak company CEO Enterprise syok sendiri...phytoscience ada produk, AJ ada apa ? hahaha...

1. AJ wajib ada lesen klu nk taja/sponsor org utk register mykad - paling cikai RM 1000...klu nk jadi dealer, RM 2000 to RM 4000, yg paling tinggi RM 22000 rasanya.

2. Klu jadi dealer, confirm kena register company Enterprise.

Persoalan ? AJ nie MLM ke bukan MLM ke itu citer lain......mana ada MLM kena beli lesen...pastu mana ada MLM kena buka company Enterprise kalau dah join....
mmmmmm.....nmpk sgt ada funny2 things kan ???...

3. Klu dah inject modal RM 1000 tu (paling cikai), and taja org/kedai utk register mykad, BERAPA TAHUN NK RECOVER MODAL RM 1000 TU DULU SBLM UNTUNG
AND LESEN PUN NK KENE RENEW gak.....

4. Klu dah inject modal RM 2000-4000 tu, and taja org/kedai utk register mykad, BERAPA TAHUN NK RECOVER MODAL/LESEN RM 2000-4000 TU DULU SBLM UNTUNG
AND LESEN PUN NK KENE RENEW gak.....

5. Klu dah inject modal RM 22000 tu, and setakat taja org/kedai utk register mykad, LU PIKIRLAH SENDIRI...

6. Cakap jer jana pendapatan 5 angka, 6 angka RM xxx,xxx cehhhh....TAPI ITU SEBENARNYA SALES utk company I-Synergy, BUKAN KORANG PUNYA INCOME PUN...
yg msk dlm account cuma 0.05 sen, RM 4.00, RM 15.00, RM 30.00, RM 50.00 .....CUBA KIRA TENGOK DLM 1 BULAN brp ACTUALLY yg masuk pastu TOLAK MODAL LESEN AJ yg korg beli tu...BRP YG KORANG DPT SEBENARNYA....

Kebanyakan pattern/konsep Affiliate tu lebih kurang sama, cuma approach sj yg berbeza...

sape kene tipu, sape yg rugi...lu pikirlah sendiri...

Anonymous said...

Saya setuju agak funny things la AJ ni.. tiada produk just ada lesen..lesen yg hanya ISI je iktiraf x laku utk yg len... ada org kata buka dobi pun atleast 150k,2 thn bru blk modal atau rugi..bg pndpt saya kedai dobi klo xleh go on bole juga let go brg2nya. Tapi yg ni mmg x bole terima akal. Biasa sape yg dh masuk training kena brainwash akan ckp superb Aj,AJ Hebat...kesian pity pity poor.. Semoga dijauhkan dr terkena.. biar bisnes konvensional..jual kambing ke ayam ke..tudung ke atleast nampak flow..sahih..untung rugi mmg adat bniaga tp yg ni potensi future gagal tu mmg jelas.risky. Ya Allah jgn kau letakkn nasib kami d tgn kami walau dgn kadar sekelip mata...Ameen.

Anonymous said...

Assalam . saya nak lepaskan lesen kesayangan saya . lesen AA . saya nak lepaskan sebab nak pakai cash dan tidak dapat persetujuan dan restu dr ibu bapa keluarga saya . harga market 23k tp saya lepaskan 15k . incubator pun still full . boleh hubungi di 010 4210365.

roddy za said...

mykadsmartshopper ni bagi saya adalah untuk perniagaan jangka panjang.. bukan boleh hasil setahun dua.. alibaba.com bukan cerita satu malam... dia ambil masa 15tahun untuk berjaya... jika nak hasil cepat esok cari business lain.. kaji dulu konsep dia.. baru boleh judge.. sebab tu orang melayu susah nak maju.. nak tengok hasil sepantas kilat..

Anonymous said...

As salam, saya lesen AA untuk di let go..
Reason: nak pakai cash segera..
harga: rm14,500Jika berminat boleh hubungi Lem: 011-14664656

Are Yein said...

Ada apa2 info lagi x pasal AJ nih..nk tau jgk..tgk byk negatif dr positif..

Anonymous said...

Saya baru nak join...pd sy yg brfikirn ngative tu x fhm konsep yg di bawa AJ.

Anonymous said...

Semalam saje pegi di PICC, dgr pasal AJ nie, mcm menarik dan mcm riak pun ada, masalahnya, time bg speaker dan lucky draw ok, yg xok, lagunya kuat, waktu solat tidak jaga, patut beri peluang waktu utk solat, kadang2 yg lagi heran, petah berbicara semua RAA dan bermacam2 speaker, saya sedar lebih awal kerana ayah beritahu, orang yang riak ini, adalah orang yang baik, yang jahat die tidak riak dan tidak menunjukkan perbuatannya, tetapi semalam, saya dengan gaya compang camping dan tidak tahu prosedur pemakaian dan tidak diberitahu, ditegur tidak boleh masuk dewan kerana berpakaian seperti itu, bermakna yang tegur saya berniat riak, walaupun peraturannya begitu, dan saya sedar lagi, kerana bile berpakaian seperti itu adalah tidak melambangkan keyakinan kepada org ramai, terlihat dan terserlah keriakkannya disitu, baca semula apa itu maksud riak dalam hukum agama pengkhususannya kepada penganut agama islam.. Yg RAA pun riak juga semuanya, bercerita semua pengalaman masing2, peserta2 dan yg join2 AJ nie, khususnya wanita berpakaian tidak melambangkan ciri2 islam, sedangkan penyampaian bagi sesuatu ilmu itu adalah bersifat nur, INGAT, saya tegaskan disini bahawa ilmu bila kita ingin menyampaikan mestilah kita dalam keadaan tiada maksiat, tiada zina mata, tiada benda2 lagho, dan bersih dari benda2 makruh seperti hisap rokok, batas antara lelaki dan perempuan, bersentuh dan bermacam2 lagi, fikirlah sendiri, dan bila semua ini tidak dijaga, penyampaian dalam apa2 sahaja penyampaian akan menjadi bukan ilmu, bukan nur, ianya hanya berkata2 kosong, dan tiada nikmat ilmu pun disitu, saya berasa penat dengan agenda perniagaan seperti ini, masa bersama keluarga menjadi renggang kerana sifat mendesak dan cepat untuk apa2 urusan penyertaan, akhirnya saya sendiri menjadi rugi dan tidak mendapat apa2 dari apa yg saya cari..

Anonymous said...

Semalam saje pegi di PICC, dgr pasal AJ nie, mcm menarik dan mcm riak pun ada, masalahnya, time bg speaker dan lucky draw ok, yg xok, lagunya kuat, waktu solat tidak jaga, patut beri peluang waktu utk solat, kadang2 yg lagi heran, petah berbicara semua RAA dan bermacam2 speaker, saya sedar lebih awal kerana ayah beritahu, orang yang riak ini, adalah orang yang baik, yang jahat die tidak riak dan tidak menunjukkan perbuatannya, tetapi semalam, saya dengan gaya compang camping dan tidak tahu prosedur pemakaian dan tidak diberitahu, ditegur tidak boleh masuk dewan kerana berpakaian seperti itu, bermakna yang tegur saya berniat riak, walaupun peraturannya begitu, dan saya sedar lagi, kerana bile berpakaian seperti itu adalah tidak melambangkan keyakinan kepada org ramai, terlihat dan terserlah keriakkannya disitu, baca semula apa itu maksud riak dalam hukum agama pengkhususannya kepada penganut agama islam.. Yg RAA pun riak juga semuanya, bercerita semua pengalaman masing2, peserta2 dan yg join2 AJ nie, khususnya wanita berpakaian tidak melambangkan ciri2 islam, sedangkan penyampaian bagi sesuatu ilmu itu adalah bersifat nur, INGAT, saya tegaskan disini bahawa ilmu bila kita ingin menyampaikan mestilah kita dalam keadaan tiada maksiat, tiada zina mata, tiada benda2 lagho, dan bersih dari benda2 makruh seperti hisap rokok, batas antara lelaki dan perempuan, bersentuh dan bermacam2 lagi, fikirlah sendiri, dan bila semua ini tidak dijaga, penyampaian dalam apa2 sahaja penyampaian akan menjadi bukan ilmu, bukan nur, ianya hanya berkata2 kosong, dan tiada nikmat ilmu pun disitu, saya berasa penat dengan agenda perniagaan seperti ini, masa bersama keluarga menjadi renggang kerana sifat mendesak dan cepat untuk apa2 urusan penyertaan, akhirnya saya sendiri menjadi rugi dan tidak mendapat apa2 dari apa yg saya cari..

Anonymous said...

Sy nak let go 2 lesen AA.
RM22k satu lesen tapi boleh nego.
0194554415

Muhammad Hazim Fikri said...

Saya nak jual lesen AA. RM22k,
Whatsapp 0196058679