Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Sunday, 22 July 2012

Pergi Solat Terawih kerana ibadah, bukan untuk menunjuk


Hi. Salam semua. Tengok tajuk entry dah terang tang tang entry ni
pasal apa kan? Yup, malas nak mukadimah. Straight to the point.


Memang obvious sangat. Terutamanya pada yang suka update
kat lamang-lamang soSiaL seperti FB / Twitter. Ye, aku tahu certain
orang update untuk mengajak orang lain supaya turut sama
melakukan kebaikan.


Tapi, harus ada cara lah bro !
Nak berdakwah harus berhikmah, ayat mengajak biar cun.
Ini antara hikmah dengan perasaan riak pun kau tak reti nak bezakan.
Tu yang jadinya, keluar komen or statur macam ni :


"Alhamdulillah, selesai mengerjakan solat tarawikh malam pertama
sebanyak 20 rakaat"

"Baru balik daripada solat tarawikh 20 rakaat. Penat tapi atleast
aku pergi daripada orang yang duk rumah tengok cerekarama"

"Aku sempat buat 20 rakaat je tadi :( Sikit sangat"

"Kau buat berapa rakaat? Setakat 8 je tak main lah, aku buat tadi
sampai 20 rakaat tau !"


Eh, hello?

Kau dah kenapa bro? Ini bukan mengajak orang, ini menunjuk-nunjuk
kat orang ramai. Aku rasa kalau nak beribadah ni, tak payah lah
nak update kat status segala bagai nih.

Ini tiap kali buat baik sikit, dah nak kena cerita semua kat lamang-lamang
SooSiaL. Siap mention segala bagai yang tak perlu lagi haa, supaya
orang tahu betapa 'IKHLAS' nya konon dia buat semua tu.




"Weyhh....

Bukan friends kau kat facebook tu yang bagi kau pahala.
Bukan followers Twitter kau yang bagi kau pahala..."


 Kau buat baik, kau beribadah, senyap je lah. Allah tahu.
Gerenti Allah bagi ganjaran kat kau. Jangan risau, InsyaAllah, bro~

Ok, tu je. Salam Ramadhan.

p/s : owh ye, jangan lupa niat puasa ye. Kalau tak ingat, ada kat bahagian
atas blog ni. Hehe :)



8 comments:

Nong Andy said...

hohoho.. so true...

Lynn Damya said...

nong andy : hahaha...ade la tu yg sama spesis :p

ieda said...

ermm betul gak kan

salam kenal dik ;)

Anasyg said...

ok ...ini syok ^^, hai lyn.

Lynn Damya said...

ieda : haha hai, selamat berkenalan juga :)

Lynn Damya said...

ana : Tq, hai2 :D

-SUPERGIRL- said...

FAKTA .haha

Lynn Damya said...

Supergirl : hahaha kan~ :p