Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Wednesday, 21 March 2012

Dulu private, sekarang public


Assalamualaikum and hi readers. Lama aku tercongok mengadap
laptop ni ah, hari ni result SPM keluar kan? Ada readers yang
berstatus calon SPM ke? How was your result? Congratez
kepada mereka yang berjaya mencapai target.



Kenapa aku tak wish congratez kepada yang berjaya dapat
straight A's?


Sebab, tak semua orang target untuk dapat straight A's.
Certain orang bukan pandai sangat, dan dia bukanlah rajin sangat,
so dia target untuk lulus je, so kalau dia lulus semua, it means dia
berjaya dan sepatutnya dia pon diberi ucapan tahniah jugak lah kan?



Tapi, malangnya, kita terlalu memandang kepada bilangan A's
yang diperolehi. Nak buat macam mana...memang itu lumrah
dalam exam kan?



Teringat masa aku pergi ambil result SPM dulu. Dulu kalau dapat
result bagus, paling jauh pun dapat bagitau jiran-jiran sekampung
atau setaman. Tapi, sekarang, result SPM pun nak diprint screen
untuk diupload ke FB. 


HAHAH !



Sangat mudah untuk menunjuk dan memberitahu satu dunia tentang
kejayaan kita. Banggalahkan sebab dapat banyak A. Tahniah untuk
yang bersusah-payah study dan struggle for it !


Memang ramai yang pandang kita atau baru terperasankan kita
ni wujud kalau result kita cemerlang kan? Lagi-lagi kalau kita
ni masa sekolah dulu tak tergolong dalam kalangan 'budak-budak
target'.



Tapi sebenarnya, sekolah adalah sekolah. Yang penting ialah
macam mana kita survive di dunia luar. Dulu, aku tekanan gak
sebab sekolah sesama sekolah bersaing untuk kekalkan
rating tinggi di antara sekolah lain, kalahkan sekolah lain,
pressure student supaya ranking sekolah tak jatuh...


HAHAHA.....tired !


Rasa macam lawak pun ade, belajar untuk masa depan dengan
seronok, atau belajar demi ranking sekolah dengan stress...:p



Whatever lah pasal tu, kembali pada tajuk entry.
Akan datang kita akan tengok pulak budak-budak UPSR upload
result mereka di FB. Hehehe :p


Korang yang dah kerja ni taknak ke print screen slip gaji
korang upload kat FB?




Choi~~~~ (n_@)



7 comments:

reenapple said...

ahaaa... suka3.. aku pun macam tu jugak la.. ahahhaah. harap lulus je.. =). Tai orang kita terlalu memandang A.. hurm.. =(

*ah.. aku tak kerja lagi. so tak ada slip gaji yg boleh ditunjuk.. sekian. =P

nur fatinah mohammad shariff said...

haha. printscreen slip gaji. alamat bersiap sedia laa perompak nak datang merompak kat umah dorang kalau tahu gaji kita bape million. haha :D

Lynn Damya said...

reenapple : haha kann..xpe aku faham, result spm aku dulu okay, tp oleh kerana sekolah terlalu taksub dgn straight A, maka kami diignore..haha bunyi cam loser..cheh!

Lynn Damya said...

fatinah : haha tu lah kan, mana lahh tau ada yg nk menunjuk gak gali dorg berjuta~~~hahaha :p

cici tembikai said...

-,- tu lah , untuklah semua nak upload result kan -,- u jangan terkejut nnt ada scan kad nikah sambil check in kat hotel dengan ayat

*&^&*( was with %^&*() in the hotel room

(pic : kad nikah)

kami dah kawen la derr =p

Nong Andy said...

kalau gaji haku 5-6 juta USD mungkin dgn bangganya aku scan slip gaji n tayang di FB. tapi itu mengundang encik perompak la pulak kan.. hehehe..

*bersyukur dgn apa yg ada. janji x merempat :) setuju?

Lynn Damya said...

cici : haha munasabah gak tu..confirm bakal ade, mengarut betul..huh

nong andy : haha kann, klw nk peromapk dtg, boleh la buat mcm tu, huhu..ya setuju, alhamdulillah :)