Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Tuesday, 24 January 2012

Diari Gadis Popcorn : Macam Mana Popcorn Boleh Jadi Colourful ?

Assalamualaikum and hi readers. Sorry, aku lama dah tak update
pasal DGP ni. Huhu maklum lah aku sangat obses dengan Running Man
sekarang ni, nak wat apa pon tak bley~~

Okay, dalam siri lepas, aku ada bagitau popcorn terhasil dari biji jagung.
Ni biji jagung nya, comel je (n_n) :


Kalau korang nak tahu, biji jagung ni akan diproses di dalam mesin popcorn.
Yang korang tengok mesin popcorn kat cinema-cinema, itu versi yang lama.
Family kami order design yang baru, macam ni bentuknya (n_n) :

Kiri : Bahagian atas mesin tertutup ketika popcorn sedang dimasak.
Kanan : Bahagian atas mesin dibuka untuk menjatuhkan popcorn dari
periuk ke bawah :)

Pandangan atas mesin : Bila popcorn dah masak, ia akan meletup-letup keluar
daripada periuk tu, masa ni agak bahaya sikit sebab kalau terkena popcorn
yang baru keluar tu, sakit gila :(...selalunya, bahagian kulit yg terkena popcorn
tu akan menggelembung sikit, sebab panas. 

Tapi, kalau aku masak popcorn ni kat gerai time pasar malam, masa ni
lah yang orang-orang selalu tunggu. Kadang-kadang orang yang lalu-lalang
tu ter'stop' depan gerai aku, sebab nak tengok popcorn tu meletup keluar.
Hehehe (n_n) aku pon dulu jakun gak, suka tengok :p




Tapi...............





Macam mana pulak boleh jadi colourful macam ni pulak kan ??

Untuk pengetahuan korang, popcorn ni keluar jadi colourful macam ni sebab
ianya akan dicampur dengan bahan pewarna masa proses pemasakkan beliau.
Pemasakkan................(-_-') ?


Basic pewarna yang selalunya terdapat kat pasaran hanyalah :

Merah, Hijau, Kuning dan Biru


Ngehehe..... (n_@)

Jadi, sebagai art student, harus guna kreativiti sket kan, maka terhasillah
warna-warna yang lain iaitu :

Orange, Dark Purple & Light Purple, Dark Green & Yellow Green, Pink,
Gold, ...even kelabu / hitam pon pernah jadik tau, tapi itu sebab
aku tersalah campur warna (-_-') Alaaaa....sorry lah mak, abah... (cuak)



So, itulah sebabnya popcorn jadi bewarna-warni.
Ada pape soalan lagi? Sila tanya di ruang komen ye, thank Q (n_n)

Owh akan datang aku akan introduce kat korang popcorn-popcorn aku.
Popcorn aku ada ketua tau, ikut warna. Macam sukan-sukan kat
sekolah dulu~~~~ Hahaha (n_n)
Okay, dah habis, terima kasih sudi baca. Tunggu siri akan datang yek :D

Nah jemput lah makan (n_n)


19 comments:

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

huhu x prnah mkn yg color2 nye... rasanya still sama la ek?

owner said...

Saiazuan : haha colour ni nk naikkan seri je :p rase sama cuma gerai kami punya popcorn rse lemak2 manis sikit..hehe :p

cici tembikai said...

babe, bestnya . ohh siap ada mesin ek ? tp mcm besarje mesin tu 0,0 tahniah sbb creative , so you jual tak kaler kelabu tu -.-'' hahahaha kaler purple cantikkk babe

owner said...

cici : yes cici, wajiblah ade mesin, mmg besar..dan berat (-_-') yg warne kelabu tu xjual sbb ia sgt menakutkan..i rse dak2 gothic je kot yg makan :p haha, tq (n_n)

Crystal Linda Casianus said...

alalala~ comelnya popcorn warna warniii nak satu Lynn~ nanti balik Uitm jual kat saya satu? boleh? nak makan. hehe

FatinFirdaus said...

menarik gila. :D
nnt tym mkn, dok tgk popcorn 2 je... haha

owner said...

Crystal : haha, boleh je crystal :) nt sy bawakan kamu ye, hehe

Fatin : hihi..kann (n_n)

cik lollipop syada said...

wah comelnya .. syada tak penah tgk lagi cam gini . dekat klantan takde jual pom . slalu beli yang warna kuning jew . teringin nak makan yang colourful punya . nak satuuu Lynn . hakhak :)

owner said...

syada : haha, yeke..nt lah sy kembangkan cawangan kat sana, hehe, meh la dtg JB sini kalau nak popcorn, hihik (n_n)

nurmujahidah said...

hye,, article yang menarik, kih3,, muja click back,, tq :D

owner said...

muja : hai kamu, TQ (n_n) hehe

sha my heart said...

wah, comelnya..

dear, buanglah word notify kat komen ni.. cari tutorial.

Original CikTeddy said...

huargh! cik suka..nk yg pepel tu boleh?ekeke

owner said...

Cik Teddy : hahaha dasyhat sgguh :D haha, boleh2 amek lah tu~ (n_@)

fadh leyanie said...

mmg menarik perhatianlah kalau popcorn berwarna-warni :P

Fyfy Liew said...

blum prnah mkn yg colourfull lagi! nmpk sedap je. nakkk!!!! kirimla pergi sabah. hahahaha

Syimama said...

mokcik ni tgh search rata2, nak cari mesin popcorn ni ... tu yg sampai sini, baca cerita sidara gigih.

Kalau tak keberatan boleh tau kat mana nak beli mesin popcorn ni.. sbb mokcik tgh cari2 rezeki.

Kalau senang email ya kat:
syimama@gmail.com

Almiraz said...

Boleh saya tau camne nk order popcorn ni from u?

Paradigm Ocean said...

awk ade buat utk supply agent x?
sy bminat nk jadi agent kalau boleh..
sy buat doorgift/
kalau xde masalah dgn awk..
mohon contact sy terus..
wassap 0135868580