Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Friday, 29 August 2014

Quick Updates! Latest Pillow Design :D


Salam... :D


Yaa...aku dah jarang betul update pasal bantal handmade aku kat blog sekarang ni. Kemalasan melanda-landa u'olls~~ So, ini quick updates tentang design-design dan hasil bantal handmade aku yang dah aku buat selama sebelum raya tahun ni. Jom tengok :D

1. 'Meow' what you're like!

2nd Batch Meow (harga bermula daripada Rm 50)

Meow jenis ini, anda boleh request meow tu nak pegang apa. Kalau yang ini, boyfriend customer tu suka something yang macam bertukang-tukang dan bengkel macam tu, so beliau request meow tu pegang something yang ada kena-mengena dengan minat boyfriend dia tu. Jadi, aku suggest lah meow pegang toolbox dan barang-barang tersebut. Itulah hasilnya :D

2. Two is better than One

Doublelove Pillow (Rm 90)


3. Give them the REAL PRESENT !!

 
Present Box Pillow (Rm 55)

4. Baju baru untuk Miko-miko :D

Wedding Miko-miko (harga berbeza mengikut dress miko-miko)
Haaa okay tu je aku rasa..lain semua design yang dah sedia ada dalam album aku. Okay selamat menyambut hari kemerdekaan ya :D Kalau berminat nak cuci mata lagi, boleh lah terjah Facebook online business saya di :


p/s : Cuti 2 hari :)

Wednesday, 27 August 2014

Tips-tips Perkahwinan Atas Bumbung / Roofttop Wedding


Salam...hahaha kann~
Aku ni suka pulak post-post pasal idea perkahwinan yang pelik-pelik ni. Saje je nak bagi idea untuk mereka yang inginkan kelainan untuk majlis 'raja sehari' mereka di zaman yang serba trendy dan urban ni. Jadi, kali ni aku nak kongsikan tentang :

Perkahwinan Atas Bumbung / Rooftop Wedding



Keistimewaan yang paling terasa sekali bila buat majlis perkahwinan atas bumbung ni, pasti lah pada suasana dan pemandangan sekitar majlis tu kan. Bergantung pada lokasi rooftop bangunan mana yang korang pilih. Kalau pilih bangunan yang memang tengah-tengah bandar, memang best lah sebab ada bangunan-bangunan tinggi yang ada di sekeliling, kalau malam pulak, confirm meriah dengan cahaya lampu-lampunya :D



Tapi, kalau buat pada waktu siang pun apa kurangnya, tetap menarik dan memberikan suasana yang berbeza kepada para tetamu..cuma kalau siang, harap cuaca baik dan berangin, sebab kita ni kalau panas sikit, hai lah macam puteri lilin. Yang pengantin pun habislah cair mekapnya. Haha..




Or maybe boleh buat rooftop wedding pada waktu siang, tapi pilih rooftop yang 'dilindungi bayang-bayang' bangunan yang lain, so kawasan majlis korang tu akan reduplah dan tetamu pun selesa :)


Pemandangan dan suasana persekitaran majlis perkahwinan yang unik bila dibuat di atas bumbung ;D

Antara perkara yang perlu dipertimbangkan jika nak korang nak mengadakan majlis perkahwinan korang di atas rooftop macam ni adalah :

i. Risiko Terjatuh



Ini sangat penting, sebab sesetengah anak-anak tetamu ni kadang-kadang tak reti duduk diam. Kena pulak jenis ibu bapa yang tak reti menegur, biar je anak-anaknya kesana-kemari, berlari-larian. Kita tak nak lah ada kes kematian ke apa dalam majlis bahagia kita kan, so inilah yang harus diutamakan. Fikirkan cara-cara macam mana nak mengatasi risiko bahaya tu. Mungkin dari segi susunan kerusi meja dan penggunaan pagar yang lebih tinggi supaya kanak-kanak tak mudah panjat-memanjat. Dan paling penting, ibu bapa diorang kena pantau.

2. Hujan



Kebanyakan kawasan atas bumbung, adalah open dan ia tidak berbumbung, so kita kena fikirkan risiko kalau tiba-tiba hujan turun pada tarikh perkahwinan kita. Janganlah memandai korang nak guna petua-petua orang lama yang dah macam terpesong dari Islam, seperti tadah air dalam payung lah, or baling kain basah atas bumbung rumah, please JANGAN. Aku suggest sewalah khemah transparent sebagai persediaan menghadapi hari hujan. Kenapa kena transparent? Sebab korang kan buat majlis di rooftop, so haruslah kena nampak pemandangan langit kan? Barulah best~ Hahah kalau tak pun, maybe korang boleh cari rooftop yang siap dengan bumbung transparent macam ni :



3. Khidmat Catering



Kalau korang buat majlis kahwin kat dewan awam or balai-balai raya, boleh lah lagi kalau nak rewang (gotong-royong memasak) dengan jiran-jiran dan sanak-saudara ye tak. Tapi untuk majlis perkahwinan korang yang atas rooftop ni, diharapkan lebih baik korang gunakan khidmat katering je. Susah kalau nak masak secara rewang di 'tempat kejadian' tau, nak angkut segala bagai periuk belanga lagi nak bawa naik atas rooftop. Okay, jadi silalah sewa catering..haha~

4. Photobooth semulajadi



Okay, bila dah buat atas bumbung ni, harap korang jangan mengada-ngada nak buat photobooth bagai ya. Gunakan jelah pemandangan sekeliling daripada view rooftop itu untuk dijadikan background photobooth anda. Cari satu sudut yang anda rasa paling menarik dengan latar belakang yang juga unik dan menarik, dan letak kan papan tanda 'Photobooth' untuk panduan tetamu anda dan kalau nak hias boleh lah letak pintu gerbang macam dalam gambar atas tu :D....yang bawah ni pulak contoh gambar kahwin majlis atas bumbung :D



5. Angin



Perasan tak, bila kita berada di tempat yang tinggi, angin dia lebih kuat sikit. So, sama lah macam di rooftop ni. Berangin memang best, tapi kita kena fikirkan kot-kot datang angin tetiba yang kuat tu kan. So, kena pastikan apa-apa stand maybe bunting stand yang kita letak bunting kahwin kita tu, bawah dia 'tahan' dia dengan batu or apa-apa benda yang berat.

Senang kata check apa-apa yang dirasakan mudah melayang (kecuali manusia slim cam aku, aku tampar nanti! Haha), dan stabilkan lah ia agar tak mudah melayang. Contoh macam pasu-pasu bunga hiasan korang letak atas meja makan tu, letaklah batu-batu kecil or guli kat dalam pasu tu supaya tak mudah tumbang bila ditiup angin~

6. LIF !!!



Kalau bangunan korang dua tingkat je, maybe tak payah lah ada lif, naik tangga je, untuk orang-orang tua, mungkin payah sikit, jadi pimpinlah mereka bila nak naik tangga, or sediakan lah apa-apa yang boleh memudahkan mereka. Dan kalau bangunan tu 4 tingkat ke atas, tapi takde lift..sila buat majlis kahwin atas tanah je ye...hahaha lift sangat penting tahu!

******************************************

Haa okay! Tu lah antara tips pada mereka-mereka yang macam TERRRhajat dalam impian mereka nak buat majlis kahwin atas bumbung, tapi tak tahu macam mana nak mulakan. Selamat pengantin baru kepada u'olls okay~ Daa (n_n)



P/s : setakat ni aku tak tahu bangunan mana dalam Malaysia ni yang ada menyewakan rooftopnya untuk dibuat event, tapi aku rasa memang ada cuma belum trendy lagi kot kahwin atas bumbung ni? Maybe korang boleh tanya sendiri kat bangunan tersebut? Moga-moga dinding tu jawab soalan korang...hahaha :p


Monday, 25 August 2014

FashionValet untuk kaki WINDOW shopping online :D


Salam... :D
Hahaha..di kala-kala aku dah boring dengan baju-baju yang ada di Zalora, sebab hari-hari aku ushar, aku terjumpa pulak page baru ni yang aku rasa boleh tahan design-design bajunya. Jom ushar!



Sangat teruja bila jumpa page ni, sebab design-design baju dia rasa macam fresh dan unik. Bab harga pulak memang mahal lah, tu sebab aku khaskan entry ni untuk yang suka window shopping secara online je. Hahaha berfaedah sungguh hobi seperti ini. Jom ushar baju pulak! :D

Paling best bila di FashionValet ni ada koleksi baju kurung dan dress tema hitam putih. Very elegant dan cool tau~

Anggerik Modern Kurung with Black SarongOrkid Modern Kurung with White Sarong

Ini pulak design yang aku rasa best dan unik :D

Dhalia Kurung Modern in PurpleThe Aralia Suit in Blue


FashionValet juga ada koleksi baju sutera dan batik yang harganya bermula daripada Rm 750.oo...yaa, begitu gigih lah dan mati lah kalau aku nak membelinya~ tapi memang sweet dan comel-comel belaka warna baju dia, macam macaroon gitu~ :


Double Layer Kurung in Light Yellow


Boatneck Kurung in Pink
Aku minat betul dengan yang ini...manis sungguh warna dia tu..bak mai 750 kat aku weh~ Haha :p

Baju Kurung Khadija in Turquoise and White

Baju Kurung Maryam in Light Green and Pink
Ini pun cair gak aku tengok...lembutnya warna hijau dia...susah nak cari baju warna hijau lembut macam ni sekarang, majority banyak warna emerald green dengan hijau biru yang macam turqoise tu je..wuwu ni pun cecah Rm 700 lebih gak ni..haha

Baju Kurung Maisara in Peach and Grey


Baju Kurung Maisara in Turquoise


Yaaa...okay cukuplah...kalau korang nak tengok lagi, boleh lah terus je pergi ke laman webnya iaitu FashionValet (klik). Jangan risau, banyak lagi fesyen-fesyen dan design yang ada, yang lebih murah harganya. Selamat berwindow shopping ya. Thanx sudi singgah sini (n_@)


p/s : window shopping memang menjadi terapi untuk aku...walaupun secara online~ Haha

***************************************

Berminat nak review produk / servis anda di blog saya?
Klik sini untuk maklumat lanjut


Thursday, 21 August 2014

Majlis JOM RAYA CDQA Media di Kampung Pengantin KL :D


Salam...


Dua hari lepas aku turun KL demi memenuhi jemputan open house Jom Raya anjuran CDQA Media ni. Aku bawak 3 orang sekali bersama aku, iaitu :

Sang Irma...pemandu Myvi kuning yang memandu mengikut arahan Wave~
Sang Jirah...bakal ibu yang baju dia meghelip-ghelip~

dan jugaa Sang Ain...yang sangat tinggi bila memakai heels dan cerewet gila bila suruh orang ambil gambar dia...hahaha~

Okay, majlis tu bermula jam 7.00 malam - 11.00 malam, venue di Kampung Pengantin Kuala Lumpur dekat Jalan Genting Klang. First expectation kami adalah, majlis haruslah grand dan makanan dia sedap! Masing-masing dah simpan perut kot semata-mata demi open house ni...

Tetapi...bila sampai je sana............berlaku beberapa kepelikan...

1. Bajet ke tidak?
Beberapa hari before majlis diadakan, pihak penganjur ada call tanya berapa orang aku nak bawak. So, aku bajet okay, makanan cukup. Tapi bila kami sampai, actually ada lagi yang masih baru sampai jam 9.30 malam tu, main menu dia iaitu nasi beriyani dan lauk-pauk semua dah habis! Tinggal nasi sikit dan beberapa jenis lauk berasaskan terung semata iaitu terung masak kuah dhal, terung masak sambal tomato (kot~), dan terung masak kicap........eaa berapa banyak terung daa kau masak (-_-')

2. What? All Indian Food???
Stall concept, yang mana semuanya makanan-makanan India dan mamak semata-mata, kecuali ais krim goreng.
Kami sangat pelik melihatkan makanan-makanan tambahan nya kesemuanya adalah makanan-makanan India! Antaranya adalah roti Naan, Thosai, Paal Appam, dan pe benda lagi, paling yang aku tak boleh terima ialah Mee Mamak pun nak letak kat situ? Hoho~ nak nangis rasanya. Dah lah main menu dia dah habis, ini side menu dia pun Indian dan Mamak-mamak belaka. Kenapa?? Kenapa??? Bukan ke hari raya, jadi kenapa aku tak nampak langsung bayang-bayang ketupat mahupun nasi impit? T_T Kebuloq sangat ke tetamu yang datang ni sampai habiskan semua juadah-juadah hari raya yang ada...(eh, ade ke? haha)

3. Majlis Hari Raya yang SANGAT OUT OF THEME!!
 

Okay, aku tak tahu celah mananya suasana hari raya tu. Persembahan masa majlis tu adalah tarian india yang huru-hara. Mungkin kalau jenis tarian tradisional India tu aku boleh terima lagi, tapi ni jenis yang terlompat-lompat kat atas tu, ala-ala modern style lah kot? Dengan pasang lagu Hindustannya lagi~ Come on lahh~~ ni hari raya lah deyyy...bukan Deepavali !

Kesimpulannya, aku rasa owner venue tu mungkin orang India ataupun mamak. Atau pun majlis ini ditaja oleh kedai mamak yang terlebih sangat nak promote bisnes diorang sampaikan tak reti beza ni majlis hari raya. Seriously, kalau nak buat tema Deepavali sangat, bagitau awal-awal. Senang kami datang pakai saree~~dan bawa hero-hero kami sekali ke majlis tu~ hehe :p

Apapun, aku datang sana nak spend time dengan kawan-kawan aku dan review venue majlis tu iaitu Kampung Pengantin Kuala Lumpur. So, sila layan gambar kami dan sekitar suasana majlis ya..hehe

Tetamu yang datang sangat ramai, so tak hairanlah kalau food habis awal kan...owh ya, dewan ni sangat besar, sesuai untuk buat majlis perkahwinan kat sini.
Dalam dewan ni memang dah tersedia ruang makan berdamai untuk pasangan pengantin. Mudahlah kan, background pun dah cantik dah..hehe
Okay, dewan ni sebenarnya terletak di tingkat 4. Lorong dalam gambar tu sebenarnya adalah bahagian kaki 5 tingkat tu yang telah dihias cantik dan menggunakan konsep gerai-gerai kat tepi tu. Gerai-gerai tu lah yang aku citer tadi menyediakan pelbagai juadah tradisional India. Aku tak pasti kalau buat wedding kat sini, kena ambil sekali ke tak pakej makanan kat gerai ni..huhu :p
Sangat susah nak ambil gambar kat lorong ni tahu! Semua orang duk lalu-lalang je kat sini..mencabar betul~ :p

Haa gambar Sang Ain ni tak banyak dalam kamera aku, banyak dalam phone beliau je aku rasa..hehehe
Kawan sejak diploma...

Haaa gigih aku cuba 'cari' angle untuk si Ain ni haa~ haha..Agak susah nak cari angle macam yang dia nak, sebab aku pun ada style aku sendiri gak bila ambil gambar kan~ so tabah je beliau bila kitorang tak dapat 'cari' angle yang dia nak tu :p hahah ;D


Okay, kat situ ada mesin photobooth yang snap picture terus boleh print. So, gigih lah menunggu giliran demi berposing-posing di depan mesin tersebut, dan boleh ambil softcopy sekali tau :D


ada jugak dapat goodies bag yang ada souvenirs biskut-biskutan..so gift-gift macam ni dapatlah mengubat sedikit kekecewaan tadi tu kan~ hahah :p


dannnn....akhir sekali....

Cantik tak baju kurung aku~~~~~??? Hahahaha..


Ni aku beli dekat De Lensa Boutique. Sila lah terjah kalau korang berminat. Hope belum sold out sebab aku beli baju ni before bulan puasa lagi~~ Hahahaha...:p

Okay tu lah pengalaman aku pergi open house tersebut. Terima kasih sudi singgah sini. Bye~ (n_n)


Sunday, 17 August 2014

5 Sebab Aku Rasa Cool Guna Handphone Keypad :D


Salam... :D

Hahaha..aku tulis entry ni sebab, selain kerap ditanya "Lynn, bila kau nak kahwin?"....aku kerap juga ditanya dengan soalan "Lynn, bila kau nak tukar phone?"



Hahaha..bila ek? Aku pun tak tahu, kalau ikut kemampuan, boleh lah lepas sebijik android phone jenis touch-touch screen tu~ sebab kebanyakan yang aku tengok kat kedai sekarang ni, Rm 299 pun dah boleh dapat. Cuma masalahnya, aku je yang tak nak beli..haha aku rasa bangga dapat mengekalkan penggunaan handphone keypad ni di kala-kala statusnya yang hampir pupus dan boleh masuk muzium, sebab ramai orang even makcik-makcik cleaner pun aku tengok dan bertouch-touch screen gitu~ 


Aku tetap rasa handphone keypad sangat cool untuk terus digunakan sebab :


1. Aku boleh taip mesej tanpa tengok skrin

Hahaha, aku percaya korang semua pun expert sambil tengok TV, sambil taip mesej laju-laju tanpa lihat skrin masa guna handphone keypad dulu-dulu kan?? Sekarang try lah taip mesej guna smartphone touch screen tu tanpa lihat screen, confirm bahasa mencarut yang korang taip. Haha..dah lah kena pegang dua belah tangan lak tu~ Penat tau~


2. Boleh lepaskan handphone daripada tangan dengan sengaja dan biar terhempas ke lantai, dan cakap ''Tengok, slumber je~tak rosak pun~'' pada orang yang baru je pucat lesi sebab smartphone dia terjatuh..hahaha


Handphone lama-lama ni biasanya lebih kukuh dan steady berbanding handphone-handphone yang sekarang yang super duper slim ni. Bukan jenis aku lah untuk guna smartphone yang mahal tapi 'senang cedera' ni. Aku jenis yang pagi-pagi je bangun tengok phone dah jatuh ke lantai. Kalau guna smartphone, bangun pagi je terus pengsan balik sebab tengok phone tu dah berkecai kat lantai~ Haha

3. Aku boleh hidup tanpa media sosial

Hampir semua smartphone ada function untuk melayari internet. Bila aku naik bas masa balik kerja, bila aku pandang sekeliling kat restoran, bila aku tengok budak-budak yang melepak kat tembok-tembok di bandar...aku akan bersyukur sebab aku tak guna smartphone dan aku masih boleh memandang sekeliling tanpa fikirkan tentang media sosial aku. Serius~ macam menakutkan bila tengok sekeliling, semuanya duk khusyuk menatap skrin smartphone di tangan tanpa memperdulikan hal sekeliling. Gila addicted (-_-')

4. Banyak memerhati dan memandang sekeliling


Okay, selalunya kalau perjalanan jarak jauh naik kereta, bas ekspress atau train yang memerlukan anda mendengar muzik, menonton music videos, drama online di Tonton, main online game, chat dan sebagainya untuk menghilangkan bosan. Tidur adalah option lain lepas dah bosan buat tu semua. Akhirnya kita terlupa nak melihat apa yang ada di luar, iaitu pemandangan.

Aku tak guna smartphone, aku dengar muzik just daripada radio kereta, aku takde kemudahan Wifi di phone aku untuk online FB (actually boleh log in FB, tapi malas nak on9) ataupun update blog bagi menghilangkan bosan dalam perjalanan. Apa yang aku buat, aku suka sebut nama-nama kedai yang aku nampak. Takdelah sebut semua. Sebut yang mana aku rasa kelakar or pelik. Aku tak tahu, aku saja sebut sorang-sorang. Kalau tengah gila, aku sebut kuat-kuat supaya mak abah aku ketawa jugak. (bajet kelakar..haha)

Then bila ontheway balik semula, aku baru perasan ianya membantu aku sebenarnya. Membantu aku meningkatkan daya ingatan. So, bila balik tak tersesat (in case kalau pergi ke tempat baru), sebab aku akan automatik ter'recall semula nama-nama kedai yang aku sebut masa lalu hari tu. Means sahih lah tu jalan yang benarrrr kan~ hahaha tak payah guna google map ke apa.

5. Dekat dengan alam semulajadi


Yup! Bila kita banyak memerhati, kita akan lebih banyak diam, berfikir dan menghargai sebenarnya. Salah satunya adalah menghargai pemandangan alam semulajadi ciptaan Tuhan ni :) Sekarang ni, wujud jenis manusia yang pergi ke tempat-tempat macam ni, tapi sibuk berselfie, upload dan terus layan internet. Suka tengok orang komen kat gambar dia. Dalam media social nampak macam dia menghargai alam semulajadi, tapi pada hakikatnya tidak. Sangat rugi orang-orang begini ya anak-anak~ Hahaha


Okay, itu lah beberapa reasons kenapa aku berbangga guna handphone keypad ni. Aku bukan anti-smartphone ke apa, maybe one day aku akan guna juga, tapi harap tidaklah addicted. Smartphone memang dah jadi macam satu keperluan asas, tapi kita tetap ada pilihan contoh pada waktu berbual dengan orang, anda boleh pilih untuk abaikan sekejap smartphone anda tu ;) Hehe..




Yaaa ! Anda mampu mengubahnyaaa !! Haahaha~~

p/s : ok, puas dah merepek...nak lunch jap. Bye