Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Friday, 18 July 2014

MH17 Terhempas di Ukraine



Belum pun selesai misteri kehilangan MH370, dunia dikejutkan lagi dengan tragedi MH17 yang terhempas di Ukraine.



Boeing 777 ni glamour daripada dulu lagi, aku selalu dengar nama kapal terbang ni disebut-sebut. Dan ianya sangat besar. Agak macam kehilangan bila tahu ianya dah terhempas...

Senarai penumpang dan krew yang terkorban (sumber MAS) :

Netherlands: 154
Malaysia: 43 (including 15 crew and 2 infants)
Australia: 27
Indonesia: 12 (including 1 infant)
United Kingdom: 9
Germany: 4
Belgium: 4
Philippines: 3
Canada: 1
Unverified: 41
TOTAL: 298

Gambar-gambar MH17 yang terhempas





(sumber Astro Awani)



Pada awalnya, MAS melaporkan mereka lost contact dengan pesawat MH17 dalam statusnya ini :


Ketika ini, Ukraine menuduh kumpulan pemisahnya yang menjadi dalang kepada tragedi ini dengan menembak jatuh pesawat MH17 itu, sehingga terhempas. Bagaimanapun dinafikan oleh kumpulan pemisah tersebut. Tetapi kalau berdasarkan ini :


Adakah dia ingat MH17 tu musuh? Kau bagi statement ni kau MAS ke kat musuh kau je? Haihhh~

Entah apa konspirasi lagi lah ni. Selagi Tuhan masih membenarkan, selagi tu lah orang jahat dapat meneruskan konspirasi. Aku cuma harap orang-orang yang bertanggungjawab dapat menyiasat dan membongkar rahsia dengan setelus-telusnya tanpa memikirkan kepentingan diri sendiri. 

Si Obama tu sepantas-kilat betul nak tawarkan bantuan lah ape lah, hai tetiba aku teringat satu terjemahan ayat al-Quran ni yang maksudnya lebih kurang aku ringkaskan macam ni :

Mereka (orang jahat / Dajjal) akan mencipta suatu keadaan yang terdesak, dan lepas tu bila semua orang macam dah buntu, takde jalan keluar, dia datang dengan membawa segala bagai bantuan dan perlindungan (means kalau kita ikut dia, kita dijamin akan selamat dan selesa)...tapi sebenarnya, itu hanya duniawi. Yang tak ikut dia tu lah yang akan selamat di sisi Allah.

Adakah suasana terdesak yang telah lama dirancang itu kini sedang giat dilaksanakan ya? Wallauallam~


Salam takziah :'(


3 comments:

Elvy Nellysha said...

Pray for them ,. :)

Amanda Suria said...

Really speechless....takziah buat semua yg beragama islam....

eima said...

dah la obama tu umum sokong israel sbb demi pertahanan diri ... arrrrrrrrrghhhh