Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Sunday, 18 May 2014

Trend Baju Raya 2014


Sumber

Mengimbas semula trend baju terkini di awal 2010 dulu, baju kurung moden semakin 'mencuri perhatian' sebilangan besar kaum wanita di Malaysia ini. Bermula dengan baju kurung moden yang diperincikan dengan hiasan manik di bahagian leher dan dada...

 

...dikembangkan lagi dengan baju kurung moden yang memecahkan tradisi 'sedondon' iaitu dengan berkonsepkan 'color blocking' yang menawarkan baju dengan kain mempunyai rona warna yang begitu contra!


Sumber

Kemudian munculnya trend peplum senteng dan peplum labuh yang colorful dan bajet langsing kalau pakai~
Sumber

kemudian dengan kegilaan gadis-gadis terhadap baju kurung moden yang berona pastel yang lembut warnanya..

Sumber
  

...dan yang terkini...dijangka pada hari raya Aidilfitri tahun 2014 yang bakal menjelang tak lama lagi ni, majority gadis-gadis bawah umur mahupun atas umur, awek-awek cun, awek-awek ayu, tidak terkecuali mak cik-mak cik yang dah beranak pinak, mahupun janda anak sepuluh, pasti tidak tidak boleh lari dari trend baju raya tahun ini, iaitu...


1. Baju kurung Lace / Manik (bahagian bawah baju)

Kalau sebelum ini, baju kurung moden lebih dihias pada bahagian leher dan dada, maka tahun ini akan ramai yang memakai baju kurung dengan perincian lace, sulaman dan hiasan manik yang dihias pada bahagian bawah baju dan hujung lengan baju:

Baju kurung dari : Fashionista Boutique



2. Baju kurung double lace :

Baju kurung dari : Fashionista Boutique





3. Baju kurung plain dengan hiasan di bahagian pinggang :

Baju kurung dari : Fashionista Boutique




Sumber

Haaa...dan majoritynya aku rasa, semua dibeli secara atas talian. Hehehe...jadi, itulah jangkaannya...harap-harap takde orang yang pakai baju raya yang sama dengan aku nanti. So awkward lah nanti~ aiyoo~ :p


10 comments:

Tinta Lana said...

Salam.

Dan..aku tak pernah ikut trend seperti yg terdpt dlm gmbr2 diatas..sedih plak dgn diri aku sndiri lynn,hahaha

missShila Nget said...

turqoise dot dot tu cantik..

setiap tahun pn baju aku, kurung pesak..mak buat..

takde ikut fesyen2 pn..kikikik

Umie Artoqiemie said...

mesti macam princess nanti

O'gosh Iskandar said...

comel..memang comel...agak2 ada ke saiz akak tu

eima said...

ai pakai bj kurung cotton je tak reti pakai bj gitu

hana hadi said...

Cantiknya..bg yg brtudung tu manik bhgian bawah menjadi plihan.hehe

Lin Azlina said...

rya nnnt konpem yg ramai pakai baju sama... mmg beli online je skrg.. jimat masa dan tenaga

hANiEy sHaShaz said...

salam dear..
yang gambar sumber from "FABOLOUS HEEJAB" u tahu tak that design name pe erh??penat i cri at die pnye webpage...please kindly reply my comment ok dear..i really2 like that design..

hANiEy sHaShaz said...

salam dear..
yang gambar sumber from "FABOLOUS HEEJAB" u tahu tak that design name pe erh??penat i cri at die pnye webpage...please kindly reply my comment ok dear..i really2 like that design..

Lynn Damya said...

Dear Haniey Shashaz, i xdapat nak komen at your blog lah :( try cari Fabulous Heejab Boutique di Facebook :0