Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Tuesday, 6 October 2015

Emas Aku Dah Dalam Tangan

Salam.
Yeayy sambung lagi cerita pasal emas. Bawah ni emas aku dengan invoice.


Kalau korang baca entry2 aku pasal emas before ni, mesti korang dah tau kan, yang aku beli emas ni daripada syarikat Public Gold. Kenapa Public Gold? Meh klik SINI untuk tahu.

Kalau beli emas di Public Gold, kita kena ambil sendiri emas kita tu di mana-mana cawangan yang berdekatan. Tapi, kena tunggu diorang call dulu lah, once diorang bagitau kita yang stok emas kita dah sampai kat diorang, haa baru kita tetapkan nak datang ambil emas tu bila :D

Actually, aku pergi amek dengan abah, dah sampai dah pun kat alamatnya tu, tapi tengok takde langsung signage Public Gold ke apa. Tanya sorang brader ni, dia buat muka blur...Public Gold? Macam tak pernah dengar...aku dah suspen, kena tipu ke apa? Tapi tak puas hati lagi, terus aku tunjuk alamatnya.

Pastu, owhhhhhh..rupa2nya kami dah salah tempat!! Muahahaha! Jauh tersasar sebab kami salah simpang, patutlah nombor kedai sama, tapi syarikat lain yang duk kat situ :p So, bila dah jumpa..Alhamdulillah, setel semua dengan jayanya! Yeayyy...meh tengok emas yang aku beli...


Syiling 1 dinar ni dapat siap dengan seal packed kekal bentuk kad macam ni. Mana-mana pun termasuklah beli kat bank ke, kat kedai emas ke, memang akan seal macam ni. Dan seal kekal ni lah yang menyebabkan harga emas korang turun sebanyak 20 - 25% masa nak jual balik. Sebab?

Kalau jual kat bank / pajak gadai ke apa, diorang WAJIB bukak plastik seal tu untuk proses sahkan ketulenan emas. Dalam black & white kebanyakan syarikat, once plastik dah terbukak, harga emas terus susut sebanyak macam aku cakap tadi. Sooo rugi~ padahal diorang yang bukak, kan? Nampak tak permainan dia kat situ?

Sebab tu lah aku beli emas dpd Public Gold, so that aku boleh jual balik kat Public Gold dengan peratus susut nilai (spread) serendah 6% saje. Sebab Public Gold tahu dahh tu emas dia, jadi dia terus beli balik dan tak yah nak bukak2 plastik seal bagai. Haa camtu lah citenye (n_n)


Pada siapa yang nak ushar-ushar harga emas Public Gold, boleh klik link ini:
Harga Emas Public Gold (Live Update every 20 minutes)

So, pada anda yang baru nak mula simpan emas, aku suggest baca entry aku yang ini:
Perkongsian Ilmu Sebelum Beli Emas (klik)

Ditulis dengan ikhlas tanpa sebarang info tersembunyi. Hahaha~ okay tu saje, thanx sudi singgah sini :D

P/s: Next entry, aku update cara lihat turun naik harga emas yang kita beli secara live. Aku tengok tadi harga dah makin naik~~ yahooo! Stay tuned!

7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah

eima said...

nanti dpt gaji beli lagi ye ...simpan banyak2

Cik Anita said...

Pernah teringin nak beli emams.. Tapi belum rasa confident. InshaAllah suatu hari nanti kot

safurara said...

Happy birthday dear! hehehehe. sama buffday kannn! hehehe

Diana Rashid said...

Akak tak join lagi la..hari tu ada duit terus gatai pi beli emas terus..menggoda sangt cincin tu...tak tahan terus lupa pasal public gold..hampeh betul..Bila nak menyimpan kalau macam ni entah la..

nah entry khas untuk adik manis...
http://www.dianarashid.com/2015/10/blogger-ini-berdarah-manis.html

Maria Firdz said...

Nice info... Singgah dari blog kak diana...

ct cheery said...

Wah syok nih..thanks sharing