Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Saturday, 28 January 2012

Being Unique Among The Rest (Degree Show Jan 2012)

Assalamualaikum and hi readers. Kali ni aku nak share sikit pasal Degree
Show student Part 6 (Graphic). Degree Show ni ialah suatu exhibition besar-
besaran di mana student akan menunjukkan The Final Project dengan
menggunakan segala kepakaran dalam bidang Graphic. Faham? Bagus~ :D


Before aku balik cuti sem, aku sempat pergi ke fakulti jap untuk tengok
artwork-artwork diorang, not bad, ada yang impressive, ada yang okay,
dan ada juga yang biasa-biasa. Biasa-biasa I mean bukanlah tak cantik
atau tak berguna, maksudnya artwork itu macam yang kita dah biasa tengok
sekarang ni. Tapi tak kisah lah kan :)


Cuma, ada satu artwork ni yang aku rasa lain daripada yang lain

(O_o)
Style gila !


Lama aku berdiri depan meja student tu...

...


...



Design by Ken Kamaruddin @ Nur Kamar Asyikin


Miss Invisible Campaign

Tagline : "Bullies, Bullied or Bystanders, Which One Are You"

Description : Encourage the victims or student who in the school bulliying
circle to be brave to take move against it and not letting them self being
the people's punch bag for any longer. Tell them that being unique is not
something to be ashamed.


(-_-')


Okay, macam ni...orang yang kena buli ni kebiasaanya akan mengalami
rasa rendah diri yang melampau, dan kalau yang dibuli tu pulak jenis yang
low of self-esteem, mungkin dia akan mengalami trauma sebab dia dibuli
berulang-ulang kali, lama-lama dia akan jadi stress dan tak mustahil untuk
bunuh diri !

Jadi, kempen ini diadakan untuk memberi semangat kepada mangsa-mangsa
buli ni, dengan menanam rasa percaya pada diri mereka bahawa mereka ni
special dan supaya mereka rasa kuat untuk melawan pembuli-pembuli ni semua.

Ok, jom kita tengok gambar lain :)

Designer menggunakan pendekatan emosi untuk menarik perhatian remaja.
Dia menggambarkan rasa takut dan trauma yang dialami oleh mangsa buli,
seolah-olah dia memberitahu; 'Kalau tak nak jadi macam ni, makan vitamin ni'


Ini vitaminnya ( actually ini hanya gula-gula, diimaginasikan sebagai 
pemberi semangat kepada mangsa buli ), yang warna putih tu stickers
Cara minum vitamin @ gula-gula pemberi semangat (n_n) :



dan yang paling menarik perhatian :




*Aku tak tau nak explain macam mana, tapi Miss Invisible Campaign ni
menggunakan pendekatan psikologi yang mana hanya mangsa buli yang
boleh feel semua ni. Kita mungkin tak pernah kena buli jadi kita mungkin
tak tahu kenapa nak kena guna vitamin, kenapa nak kena buat darah-
darah macam tu, tapi bagi mereka, itulah simbol penderitaan mereka :)

(cheh, aku cakap macam faham pulak kan, hihi)

Harap maaf kalau ada tersalah maklumat tentang Campaign ni

That's all, thanx for reading this (n_n)


7 comments:

Original CikTeddy said...

mnarik tp agak mnkutkan =)

owner said...

cik Teddy : betul2, agak psycho sikit :)

EZAD AMIR said...

perghhhh!!!hebat!!!tp cm ada unsur2 mental je..
hnya mangsa buli yg boleh feel?
ptot la aq x feel pn..
tp tertanya2 adakah miss invisible dpt ilham ni sbb pnh kena buli?

Paris Lipton said...

cam seram hehe

Fyfy Liew said...

memang menarik! kreatif org tu.

Cik Fatin Shukri said...

serius ! awesome !

owner said...

Ezad : hahaha, ak xsure lah klw beliau pernah dibuli ke x kann..:p

Paris : kann :)

Fyfy : sangat kreatif & lain dpd yg lain (n_n)

Fatin : haha tau xpe ! (n_n)