Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Wednesday, 25 June 2014

Craft Review : Logam Washer Souvenirs



Hai korang :D Haa pernah tahu tak pasal craft yang berasaskan logam bulat yag dikenali sebagai 'washer' ni?



Banyak gila benda sebenarnya boleh dibuat melalui 'washer' ni. Antara yang selalu orang buat adalah buat loket rantai, keychain, bookmark dan macam-macam lagi untuk dijadikan souvenirs kepada ahli keluarga, sahabat mahupun yang tersayang. Meh kita tengok contoh-contoh kraf yang dah pernah dibuat orang dengan menggunakan logam 'washer' ini :

Loket rantai / jewellery



ada juga yang boleh diukirkan dengan nama seperti ini :




Keychain / souvenirs





Haa paling menarik, washer craft ni juga boleh dijadikan salah satu cara untuk 'ber-kreatif' bersama kanak-kanak. Tak kisah lah nak buat dengan anak-anak, or dengan adik-beradik, kalau korang cikgu tadika, pun boleh buat benda ni. Meh tengok hasil washer carft yang dibuat oleh kanak-kanak pulak :


Cara ikatan reben yang paling simple dan mudah, sesuai untuk dibuat bersama kanak-kanak :D

Kat mana nak beli logam 'washer' ni ???

Jangan risau, logam 'washer' ni memang tersangat lah mudah nak cari, korang pergi ke kedai-kedai hardware, dan cakap 'washer' ada? Haa nanti dia tunjuk lah kat mana. Washer ni ada pelbagai saiz tau, daripada yang kecik comel sampailah kepada yang besar sikit. So, pandai-pandai lah pilih yang sesuai ya :) Harga dia tak mahal pun, ringgit-ringgit je macam tu. hehe

Bentuk logam 'washer' yang asli (sebelum di-craft-kan)

Bahan-bahan untuk buat 'washer' craft ???

- Logam 'washer'
- Reben / tali pengikat / tali getah / apa-apa saja yang sesuai
- Bahan perwarna : Quittic (pewarna kuku tu haa..camane entah nak eja :p)
- Kalau tak nak gunakan warna, boleh guna kertas-kertas pembalut hadiah, potong ikut bentuk washer, dan tampal kan.
- Top layer : beli sekali masa beli perwarna kuku tu (lapisan atas lepas kita selesai warnakan kuku, berwarna jernih)





Haaa, dah tau cara nak buat, buat je ikut kreativiti sendiri ye. Mana tahu boleh jual, selamat mencuba ! (n_n)



4 comments:

Khamsi Abdullah said...

Y ni best! benda simple je kot..kretip.

ct cucubi said...

Idea yang best. Mesti remaja2 suke! simple tp comel. :-)

Diana Rashid said...

wASHER NI ADA DALAM BARANG ELEKTRIK KE?

eB said...

uit x pernah terpikir nak buat sendiri. kat bengkel IDE tuh blambak kot dulu... he3... sakang nih plk alasannya... x der masa la.. trok kan? hu3