Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Friday, 31 October 2014

Johor ada Taman Tema Angry Birds Pertama di Asia Tenggara


Salam :)

angry-bird-theme-park-johor

Ya, selepas Legoland dan Taman Hello Kitty, Johor kini membuka sebuah lagi taman tema hiburan iaitu Taman Tema Angry Birds sebagai sebuah tarikan pelancongan. Taman tema yang dikatakan Taman Tema Angry Birds yang pertama di Asia Tenggara ini lokasinya terletak dalam sebuah shopping mall di tengah-tengah bandaraya Johor Bahru, iaitu dalam Komtar JBCC Mall.

angry-bird-johor-2

Para pengunjung akan dihidangkan dengan pelbagai permainan, aktiviti dan hiburan yang menyeronokkan seperti Lazer Bird Shoot, Red Bird Goal, Piggy Shooting Gallery dan Captain Black Bird Ship.

angry-bird-johor-1

angry-bird-johor-3

angry-bird-johor-4

Taman tema ini dikhabarkan akan mula dibuka untuk orang ramai dalam minggu ini.

angry-bird-johor-5


Walaubagaimanapun, taman tema ini bukan percuma. Harga tiket untuk sekali masuk adalah Rm75, manakala untuk pemegang myKad dan myKid adalah Rm60. Taman Tema Angry Birds ini dibuka daripada 10 a.m - 10 p.m pada setiap hari.


*******************************************

So, welcome to Johore yang mana taman temanya mahal-mahal belaka. Yelah, kata Johor ni bakal-bakal jadi Singapore kedua kan~ Pada aku, tak berbaloi kot bayar Rm60 untuk main benda-benda ni. Nampak macam statik sungguh. Baik bawa anak kau pergi playground, atau tepi pantai, atau taman bunga supaya anak-anak kau kenal dengan 4 elemen bumi ini iaitu tanah, air, api dan angin.

Sekian~


Melihat kehebatan Country Garden, JB


Salam \(n_n)/


Ya, hobi kami sekeluarga malam-malam adalah pergi ke bandar JB untuk menziarahi shopping mall tanpa membeli apa-apa, window shopping di Bazar Karat barang seround dua dan melepak di tepi pantai Lido untuk lihat lampu-lampu di Singapore dari seberang.

Perjalanan kami dimulakan dengan pergi ke kedai Big Bundle.


Ya, puas membelek, aku jumpa sehelai baju yang cantik! Rm5 saje, Nice!! Hahah..lepas tu, pergi makan tauhu bakar..

 

Tauhu bakar ni memang dah jadi fevret kami sekeluarga. Asal pergi makan kat kedai or nak makan yang ringan-ringan je, confirm tauhu bakar lah pilihannya.

Pergi menziarahi Perling Mall yang dah diubahsuai reka bentuknya. Dan terjumpa satu kucing comel yang sangat comel ni,


Sempat lari jap ke Season beli roti sosej untuk bagi kat encik kucing ni. Lepas jalan-jalan dalam mall tu, keluar je dah malam, so pergi lah melepak tepi laut untuk cari ketenangan katanya~ Hahah

 

Muka kitorang je ade haa, lautnye tak ambil gambar pun. Malam-malam gelap gelita, tak nampak apa~ haha..so lepas tu barulah pergi ke Country Garden~~ This is my first time, selama ni memang tak terasa nak pergi pun~ Hahah so, aku tak kira aku nak jugak letak gak gambar aku masa pergi sana banyak-banyak kat bawah ni, muahahahaha~

Very colorful!! Aku suka gambar ni, hahaha

Mommy dan daddy~~ haha gedik, padahal kat rumah panggil mak dgn abah je pun~~


Lepas jalan-jalan kat luar, masuk dalam showroom dia pulak~ Perghh! Hebatnya plan dan replika pembangunan dia~~


Nampak tak abah aku terselit kat tengah-tengah, dengan tangan ternaik-naik siap haa. Itu dia tengah jakun lah tu~ Hahaha~

Memang terbaik dan hebat gila artist yang buat replika ni, berapa juta agaknya upah dia buat benda ni...ish3..


 
Seorang kanak-kanak dan bapanya yang sentiasa berada dalam mood jakun kat dalam ni...



Phew!! Hebat~hebat~ kagum dibuatnya! Jelez pun ada, sebab dulu cita-cita aku nak jadi pembuat model bangunan cam ni..tapi tak kesampaian, jauh menyimpang jadi grafik designer. Hahah :p

Okay dah, itu saje. Sangat nampak macam gila betul projeknya. Harap tak tenggelam ya, buat based dia tu kukuh-kukuh sikitlah gamaknya. Hahaha~ okay nah..


Dua ketul cinta plastik untuk korang! Plastik je~ bukan betul-betul~ Hahaha (>_<) okay, bye. Terima kasih sudi baca entry jakun saya ni~ :p


Jika Rasa Rindu Pada Yang Jauh...


Rindu?


"Ya...aku rindu kau. Tapi kau jauh....tiada di sisiku tika ini"

Seketika kemudian, aku bersandar di tembok atas bangunan, sambil melemparkan pandangan jauh memandang pemandangan kota raya yang sentiasa sibuk. Dan di saat mataku tertumpu melihat pada awan yang menenangkan, aku..seperti baru sedar akan sesuatu!

"Tidak....

sebenarnya kita tidak jauh....ya!


Cuba kau pandang langit, ya....tahukah kau langit yang kau pandang dari sana itu juga adalah langit yang sedang aku pandang dari sini?

Cuba pula lihat bulan. Bulan yang sedang kau renung dari sana juga adalah bulan yang sama yang sedang aku renung dari sini...!

Wahh !!


Indahnya! Dalam kejauhan kita ini, kita masih dapat berkongsi sesuatu bersama-sama. Gembiranya!

Itu tandanya, kita tidak jauh pun sebenarnya..

Ya!"


P/s : Aku sedar tentang ini masa aku renung bulan pada suatu malam hari tu...ya, mungkin benda ni berguna untuk pasangan yang long-distance relationship macam aku ni? Hehe..awak, kita tak jauh lah sebenarnya! Sebab kita masih dpt berkongsi sesuatu yang nyata, seperti bulan, bintang dan awan (n_n)


Thursday, 30 October 2014

5 Jenis Cikgu Sekolah Yang Menggerunkan~~


Salam!
Masa sekolah dulu, confirm setiap sekolah pasti akan wujud dua tiga orang cikgu yang memang terkenal dengan kegarangan dan ketegasan mereka semasa mengajar, kan? Aku masa sekolah dulu, aku memang tak suka (erkk..takut sebenarnya, hahaha) dengan cikgu-cikgu yang macam ni :

1. Cikgu 'Tak Tahu' Sentiasa

Ini jenis cikgu yang bila dia masuk je kelas, siap je kita duduk lepas bagi salam, terus dia panggil nama untuk tanya soalan. Asal masuk je confirm dia dah standby dah soalan nak tanya. Pulak tu dia panggil nama murid yang kena jawab tu sesuka hati dia. Omaigot~ aku dulu selalu kena panggil untuk jawab soalan sebab nama aku pendek, cikgu senang nak ingat..T_T menci! menci!

Da hell...... (-_-')
2. Cikgu 'Penuh Kejutan'

Ini jenis cikgu suka bagi surprise. Masuk kelas, tetiba bagitau ada kuiz! Masuk kelas, tetiba bagitau ada ujian! Ahhh sudah! Memang aku jawab berbekalkan ilmu dan iman di dada lah jawabnya~ Lagi-lagi kalau ujian Math, lepas tu tertinggal kalkulator. Owh demit! T_T


3. Cikgu 'Rushing' !!!

Adoi, ni lagi satu jenis cikgu. Ni jenis yang suka bertanya je sepanjang masa class dia. Dia akan expect murid-murid dah baca bab akan datang yang dia akan ajar dalam next class dia, so dia masuk kelas, dia boleh taaaaanyaaa je siapa, di mana, mengapa, bagaimana, bila...siapa lagi bla..bla..sepanjang masa pembelajaran tersebut~

 

Aku ada sorang cikgu macam ni dulu, ajar subjek Geografi. Naik lunyai buku rujukan Geografi aku yang tebal tu sebab habis punah aku selak-selak dengan rakus untuk cari jawapan dalam kadar yang SEGERA! Cikgu aku tu suka ajar bab lain, nanti masa penerangan tu, dia termasuk ke dalam bab-bab lain dan tanya-tanya, tu yang huru-hara sebab nak recall dan dapatkan jawapan..Rushing betul aku!

Da hell lagi...... muahahaha~
4. Cikgu 'Prank'


Cikgu ni lain macam sikit. Dia macam psycho sikit, suka kenakan orang. Kat sekolah aku dulu, ada sorang. Aku duk asrama dulu, so malam-malam ada class prep. Memang ngantuk dowh~ selalu gak tertidur T_T, haha, TAPIII....sejak sorang cikgu ni selalu pantau class2 prep malam2 tu, kitorang dah tak berani nak tidur. Cikgu tu akan jalan sambil bawak permainan senapang air dia yang besar tu. Siapa tidur, dia sembur. Classmate aku pernah kena..Hahahaha!

Lagi satu dia suka sembunyi-sembunyi duduk dalam satu class ni dan perhatikan semua class lain daripada class yang dia duduk tu. Bila kau berjalan je dalam kelas kau, kau boleh mati terkejut sebab tiba-tiba je ada suara bergema jerit "Haaa nak pergi mana tu??!!!" Sumpah, sejak dia pantau malam-malam, suasana class masa prep macam berhantu, sunyi sepi gila!

5. Cikgu 'Aktif dan Sihat'


Cikgu ni jenis yang suka murid dia bergerak aktif dalam class dia. Dia suka buat aktiviti demi meningkatkan adrenalin murid-murid sekaligus membuatkan kau bukan saja hilang rasa bosan dan mengantuk, malahan tak senang duduk. Dia suruh kita bukak buku latihan, dan suruh kita jawab tulis kat papan hitam, ikut turn daripada hujung meja depan, sampai belakang. So, masing-masing akan mula kira bilangan meja untuk tengok dia sendiri kena nombor berapa, dan check soalan apa yang dia kena jawab kat depan. Kena pulak subjek-subjek mcm Add Math, memang gelabah lah aku tanya member yang pandai, supaya dapat jawab kat papan hitam (-_-') Kau tau lah Add Math kan kena tunjuk jalan kerja kira-kira yang panjang berjela tu sekali, mana boleh main tulis jawapan je!

Urghh!!!


***************************************

Apapun perangai-perangai cikgu ni, diorang banyak membantu aku sebenarnya. Cikgu Geografi tu membuatkan aku sampai dah naik hafal peta Asia Tenggara siap dengan industri apa yang glamour pada setiap kawasan dalam tu (dulu lah, skang tak ingat dah~)... Cikgu prank tu pernah jadi teacher aku, sangat memotivatekan aku untuk dapat A dalam English. Cikgu Add Math pulak, gigih buat kelas malam untuk student lemah Add Math macam aku ni, daripada selalu FAIL sampailah dpt aku B4 masa Spm...isk3...

TERIMA KASIH KEPADA SEMUA CIKGU SAYA !! \(n_n)/



MAT KOMIK : Ruang untuk pelukis komik tempatan berkarya


Salam \(n_n)/


Okay, teruja pulak nak hebahkan pasal Mat Komik ni sebab aku rasa ramai je budak-budak sekarang yang kreatif menghasilkan komik, tapi tak tahu nak publish kan ke mana, kan? Jadi, takyah pening-pening kepala lagi, sebab sekarang dah ada suatu platform yang mudah untuk korang publishkan karya komik korang tu, iaitu:



So, basically blog Mat Komik ini bertujuan untuk menaikkan martabat komik (chewah~ martabat) daripada pelukis-pelukis tempatan di Malaysia ini. Jadi, jika anda :-

Suka baca komik??

Nak baca komik percuma??

Suka buat komik??

Pernah buat komik tapi tak pernah dipublishkan??

Sokong industri komik tempatan??

Boleh lah ramai-ramai pergi ke blog Mat Komik untuk membaca atau menghantar komik-komik anda yang dah lama duk terperuk dalam sketch book tu kan? Hehe, tiada syarat-syarat yang terperinci kalau nak hantar komik bersiri ke, komik satu mukasurat ke, nak hantar lukisan kartun or doodle korang ke dan sebagainya...sila emailkan karya / pertanyaan kepada :

matkomikmalaysia@gmail.com

**************************************

Ini aku review sikit antara komik-komik best daripada pelbagai genre yang ada, untuk dibaca :

The Dried Leaves (genre : Dakwah)


Roti Canai Sardin Special (genre : Lucu)

Nadim (genre : Motivasi)
Haha yang ini macam lawak gaya lukisannya, nampak bersemangat! Nak kena baca nih :D

Owh ya, komik seram pun ada tauu~~~ni yang best nih!

3 (genre : Seram)

Hahaa, saje je aku print screen part yang suspen :p Aku belum baca lagi komik yang ni, tapi aku rasa komik ni memang menakutkan betul!! Tak caya? Baca komen-komen mereka yang dah baca komik 3 ni kat bawah :



Perghh! Mesti seram betul nih, jap lagi nak baca gak, tapi tunggu tengah malam nanti baru feel~ Haa tu yang bestnya hantar komik pada mat komik ni tau sebab, kita terus boleh tengok feedback daripada pembaca kat situ. So, para pelukis dalam masa berkarya tu, dapatlah juga membaiki dan tingkatkan lagi skill berkarya. Memang stylo buat platform untuk buat komik tempatan camni.


Dan "Majulah Komik Malaysia Seantero Dunia"


P/s : seronoknya dapat baca komik selalu lepas ni, hihihi (n_n)


Wednesday, 29 October 2014

Karipap Nutella Bermashmallow (Buat Penggemar Nutella)


Salam \(n_n)/



Sebenarnya ia jenis-jenis pastry camtu, tapi aku nak panggil ia karipap jugak! Hahaha~

lifebuzz-83867529

Bahan-bahan buat doh pastry :

400g tepung gandum
1/8 camca teh garam
50g mentega
220ml air
300g pastry marjerin (boleh beli kat kedai jual bahan bakeri)
Sedikit tepung untuk ditabur

Cara-cara membuat doh pastry :

 
 
 

Untuk resepi buat doh pastry ni, aku sarankan korang pergi je lah terus ke link INI, sebab aku dah macam pening pulak baca, leceh sikit nak buat...korang tengok sendiri lah ea... sorry~ Hahaha.. tak pun korang cari kat kedai, beli yang memang dah siap dohnya, bak kata kak Diana Rashid ni..hmm betul gak tu kan3! :D

P/s : tak reti buat dikatanya leceh pulak..hahaha...selamat mencuba!


Macam Mana Nak Bawa Kucing Garang jumpa Veterinar ?


Salam.
Korang kenal tak meow Anissah aku ni?



Ini gambar lama masa Anissah sengal bertukar jadi color pink, baca entry tu kat SINI (klik)


Anissah ni seekor kucing jantan yang berlagak samseng dan suka cari gaduh dengan kucing-kucing samseng yang lain. Baru-baru ni dia bergaduh punya teruk berguling-guling daripada tengah jalan ke tepi jalan sampai tergolek masuk dalam longkang besar pun nak bergaduh jugak! Huh~ aku pun 'bijaksana' gak masa tu konon nak pegang tengkuk Anissah nak angkat dia masuk rumah supaya tak gaduh lagi, sekali aku boleh tak perasan tepi telinga dia tu luka dan berdarah, itu yang dia rasa sakit bila aku angkat dia tu.

Berpusing ligat Anissah ke belakang, terus gigit pergelangan tangan aku sampai berlubang dalam. Bisa gila dowh~ tak sampai 2 saat bisa sakit tu menular ke lengan dan seluruh tangan aku. Terus aku nak pitam. Tangan aku ni memang nampak jelas daripada luar kedudukan urat tu, so lepas reda aku check balik kesan gigitan tu...perghhh nasib baik tak kena urat tuuu~ gila betul..boleh mati agaknya kalau kena urat tangan tu sebab selalu tengok orang nak bunuh diri kan kelar kat situ kan~ haha over betul imaginasi :p



Esoknya Anissah balik dah macam si buruk rupa dah haa~ dengan mata kanan luka-luka, memang sipi-sipi nak kena mata, kepala dia luka-luka, muka dia lagi lah..dah macam apa (-_-') Aku just sapu gamat je, tak bawak pergi klinik sebab Anissah ni sangat garang dengan orang lain selain keluarga aku. Boleh mati orang tu kena gigit nanti (-_-')

Tapi sekarang ni Anissah sema-sema, srottt srottt hidung dia berhingus. Kesian pulak aku tengok, macam demam pulak dia. Tu aku fikir nak bawak dia pergi klinik haiwan...tapiiiii.....camne ea sebab dia macam ghimau..tak suka dipegang oleh orang even aku sendiri. Anissah memang bukan kucing jinak dan dia tak tinggal dalam rumah. Rumah aku jadi tempat makan dia je. So, dia tak biasa dengan orang.

Banyak kali dah aku cedera sebab Anissah ni suka bagi 'surprise'. Tengah-tengah kita relax belai-belai manja dia yang tengah baring (pura-pura tidur nyenyak) tu, boleh dia tetiba cekau tangan aku T_T. Aku takut pulak, doktor haiwan tu cedera-parah kang kena dengan Anissah ni, dia kalau takut, macam puting beliung dia lari dalam rumah....adoiii~ macam mana ea? T_T

Wuwuwu~

Murah Berbaloi di Restoran Uncle Jack !!!


Salam!
Pergh bersemangat betul aku nak review pasal Restoran Uncle Jack ni. Harga dia sangat-sangat murah dan berbaloi bagi aku!


Restoran Uncle Jack ni selalunya terletak di dalam pasaraya Giant. Yang aku pergi ni dalam Giant di IOI Mall, Kulaijaya. Baru lagi restoran ni kat sini. So, hari tu kitorang satu family pun decide nak try makan di situ.

Mula-mula tengok menu dia macam tak caya. Sebab murah sesangat dan sangat berbaloi! Tengok ni, biar betul???



Aku dengan abah aku pakat pilih nak makan menu budak-budak punya, sebab murah sangat dan ada aiskrim! Hahaha, tak sedar diri betul lah :p 



Aku makan set yang ada nugget (6pcs), abah aku makan set yang ada ayam seketul...murah gila Rm3 je siap dengan air, dah lah free ice cream pulak tu! Nugget pun besar-besar tau, sangat berbaloi! Owh ya, cuma kalau menu kanak-kanak ni, nasi dia kurang sikit berbanding yang biasa. Hehe owh ya, nasi dia bukan nasi putih tau, tapi nasi ayam. Sedap dan lembuttt je~ :D


Mak aku order set nasi + 2 ketul ayam goreng, siap dengan air cuma Rm5 saja!! Murahnya...dan sangat berbaloi sebab ayam dia besar dan tepung dia sedap dan rangup! Nyum~nyum~


Overall, kami sekeluarga rasa sangat-sangat berpuas hati makan kat Restoran Uncle Jack ni, sebab walaupun harga makanannya sangat murah, tapi kualitinya tip top! Berbaloi, ayam besar, dan rangup! Servis pun cepat sebab semuanya dah tersedia, dia tinggal ambil dan letak dalam kotak kertas...so dah boleh makan! Very nice presentation and good service! Welldone (n_n)

P/s: Masa pergi tu aku tak snap gambar, ni semua gambar google. Nanti nak makan sini lagi, nak rasa set chicken rice shop dengan karipap pusar dia, aku snap pic jelas-jelas ye..haha