Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Wednesday, 24 August 2011

nostalgia KAD rayer dulu2


 "zaman dah maju....dunia dah berubah....."

sekarang, SMS, MMS, social networking, Email..telah menggantikan tugas KAD rayer..
senang je...by few clicks, anyone will get ur card..
tak payah susah2 nak pegi kedai, cari kad rayer..
beli setem bagai..pastu kena pegi pos pulak..hadoyy leceh kan??

tapi, cuba kita ingat balik zaman kita kecik2 dulu.. :)

1. seminggu puasa, kita dah start pegi kedai, pegi shopping complex sebab nak cari kad raya.
kena beli cepat !! nanti tak sempat nak pos.....kan?

2. sampai je kedai, singgah semua kedai yang ada jual kad rayer..
dan owh..jangan lupa semak list yg korang dah sediakan awal2 hari tu..
untuk mak satu, abah satu, kakak, abang, kawan rapat...dan opz..untuk yg tersayang juga...kan?

3. time nak pilih tu punya lah lama, kalau boleh nak tengok satu2 design & apa yg kartun2 tu
tulis dalam kad raya tu kan...

4. okay, dah siap pilih ! sekarang nak pilih untuk pakwe/awek pulak..hmm
kena lah cari yang besar2, yang comel2, dan ADA BUNYI2...kan?? haha

5. balik rumah, xmenyempat nak tulis...antara yg paling koman pon akan tulis mcm ni :
" selamat hari raya....
mintak maaf daripada hujung rambut sampai hujung kaki"

lepas tu akan ada berderet pertanyaan seperti ini :
1. banyak dah buat kuih raye?
2. dah beli baju raye? warna ape? berapa pasang?
3. arini puase tak? diikuti dgn "kalau xpuase penuh, xleh raye tau.."
4. kasut raye awak dah beli?
dan byk lagi...

dan last sekali, akan ade P.E.S.A.N.A.N. K.E.R.A.M.A.T iaitu :
"pecah kaca, pecah gelas,
sudah baca, harap balas"
(bagi besar sikit sbb sangat keramat !)

hahahaha...haaa tak percaya pegi check balik kad2 raya korang yg dulu2 tuuu...
mesti macam ni ! haha
best tau..kenangan dapat kad raya pon sangat lah indah..
kita akan tunggu posmen lalu kat depan umah..nampak je dia stop depan umah kita..
terus berlari pegi kat peti surat...dengan harapan tinggi menggunung !
" mintak2 ada kad rayer untuk aku..."
haha...punyelah excited kalau dapat time tu..
lagi2 kalau dapat sekali banyak dalam satu hari tu..
perghh....rasa nak menunjuk-nunjuk dekat jiran sebelah woO..
bangga gilerr..hakhak... (>_<)
then, lumba dengan adik-beradik yang lain, tengok kad sape paling banyak
KANN...?? hahaha
pada aku, kad raya lagi best dpd teknologi yang kita ade skang ni..
tapi nak wat cmne, skang ni semua tu hanya lah nostalgia kan..
cerita lah kat anak2 cucu kita nanti..
takot kang ade yang tak kenal apa itu kad raye... :)

(n_n) tggu kad raye dpd aku ok..hehehe




No comments: