Happy Three Friends

.

.
.

Miss Money

Sunday, 20 November 2011

Dalam Facebook Cantik, Tengok Luar Hancurss

Assalamualaikum readers. Hahaha, hot ke tajuk ni? Ramai ke yang buat??
Of course lah, ramai yang buat. Nak upload pic dalam facebook mestilah
di touch up, di edit segala bagai kan. Aku pon buat tapi aku edit pic untuk
menambah nilai estetika (-_-') atau nilai seni untuk pic itu. Bukan macam
sesetengah orang especially girls yang edit pic untuk menambah nilai-nilai
estetika atau nilai kecantikan pada wajah mereka. Faham? Tak faham cakap
tak faham...

macam ni, tadi aku check facebook, then ternampak seseorang ni update
album dia, dan aku tengoklah pic dia sorang-sorang dan ternyata sangatlah
fake. Macam mana aku tau?? For sure sebab aku kenal dia, dan aku satu sem
pernah face to face dengan dia. Walaupon aku tak pernah nak mengamati
muka dia dari jarak yang dekat (-_-'), aku taulah muka dan rupa dia macam
mana kan. But, aku tau lah the real face or her takdelah macam yang dlm
facebook tu. Sebab aku tau mata dia biasa-biasa jer, tapi dalam Fb, amboi
kawaiiii~~~ (-_-') sangat. Bulat dan besar anak mata dia tau. Kulit pon satu
hal gak, kalau edit sikit-sikit untuk cover pimples ke takpelah, ini siap edit
macam jadi kulit babi baby...owhhh selembut bayu sehalus sutera (-_-').....

So, i want to remind here that original is the best that can never be replaced
with the fake ones. Sebab apa, bila kau dah fake kan muka kau macam buat
plastic surgery dalam tu, then orang akan expect kau kat luar pon macam tu
lah, but once bila diorang tengok / jumpa kau...1st impression mereka macam :

"aik...dalam facebook cantik, kat luar macam......................errr"

and yess ! Anda takkan tahu, sebab takkan lah diorang nak bagitau anda kan.
Tapi diorang akan mengumpat anda, mengutuk anda belakang-belakang, faham?
Dan lagi satu, kalau ada agensi modelling nak amek korang jadi model, then tgk
korang punye pic semua perghhh hot stuff, then diorang pon call dan offer korang
untuk meet somewhere for more disscusion. Dalam facebook edit gambar serupa
Megan Fox, okay kat situ, company tu dah expect tinggi kat korang. Sekarang
imagine, bila diorang nampak korang datang dengan muka sebenar korang yang
cantiknya tak lebih daripada nenek Megan Fox?? Damn, ini sangat serius okay
sebab gambar membolehkan orang judge kita dan give first impression to us, dan
once people trust on your picture, it's become worst if the picture is fake ! It's
about career. :)

Then, apa motif sangat nak edit besarkan mata,colorkan anak mata tu then heboh
kat orang "aku pakai contact lens colour birulah, colour merah lah, corak harimau
bintang lah..." I'm using Photoshop almost 5 years and i've known all the tricks. Aku
cukup kesian dekat kawan-kawan yang tertipu tu, mereka semua percaya lah kawan
dia guna contact lens tu, sedangkan semuanya itu boleh diedit je dalam PsD. Orang
Melayu cantik bila anak matanya berwarna hitam atau coklat, itu adalah mata orang
Asia, that's going same with hair. Rambut orang Asia adalah warna hitam pekat dan
shining. Itu adalah kecantikan orang Asia, yang nak duk bangga sangat dengan anak
mata kau yang fake berwarna biru air laut tu watpe. Serius, kau tak nampak comel
pon bila buat macam tu. 

So, readers. Aku bukan nak sangat ambil tahu dan bukan nak sangat jaga tepi
kain orang, ini persepsi aku, pandangan aku, dan kata-kata aku. Tak kena hukum
pon kalau nak edit pic over sangat sampai muka tu macam buat plastic surgery,
tapi berpada-padalah. Kat lamang-lamang social macam facebook tu, banyak orang
jahat, kang tak pasal-pasal anda yang tak cun pon jadi sasaran sebab gambar fake
anda tu. Dan lagi satu, bila berjumpa dengan teman chat ke ape ke for the first time
macam korang buat blind date kan, of course lah si dia dah imagine rupa korang sama
macam dalam social network korang tu, tapi lain pulak jadinya. Bila diorang tak nak
teruskan persahabatan/ hubungan dengan korang, tau pulak cakap

"Yelah, tau lah orang tak cantik...kau nak yang cantik je...potpetpotpet...."
(tak puas hati)

Haaa....tau pon sentap ! Faham-faham sendirilah. Letak je pic original, tak yah nak
besar-besarkan mata lah, besarkan aset korang tu lah (girls, u're know what i mean) tak
payah nak diedit-edit lagi (-_-') be confidence. No need to be perfect sangat lah kan.
Okay that's all thank Q readers for reading this (n_n)

1 comment: